Det stemmer nok ikke alltid desverre. Det er verdt et forsøk, selvsagt, men for det første kan det være ganske vanskelig å la være å vise at man bryr seg og for det andre er det litt "farlig" å legge deler av ansvarer over på den som blir mobbet.

Angående bokanbefalinger til barn vrir jeg hjernen, men for voksne (og tenåringer) som er interessert i temaet anbefaler jeg Kristin Oudmayers "Fordi jeg fortjener det" på det varmeste (det er en samling fortellinger fra folk som har blitt mobbet, så det skal i alle fall godt gjøres å sitte igjen med følelsen av å være den eneste).

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Dessverre vil det alltid være to parter ved mobbing. For den som blir mobbet er det viktig å vite hvorfor en annen oppfører seg som han/hun gjør. Motangrep er en dårlig løsning, saklighet er bedre men dette må læres hjemme. Før i tiden kalte man mobbing for terging og min måte å overkomme dette var til dels å overse den som terget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle er forskjellige, Kirsten, og det som funka for deg funker ikke nødvendigvis for andre. Og når du sier at man kalte det terging før, spørs det vel om det egentlig var så alvorlig. Det er vanskelig å børste av seg neseblod og blåmerker, liksom. Uansett var det ikke meningen å lage en debatt om mobbing. Jeg ba om bokanbefalinger, ikke skråsikkerhet basert på egne begrensa erfaringer.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Var ikke klar over at det var vold involvert i mobbingen. Det må tas i høyest grad alvorlig. En mobber slutter ikke med dette som barn, men drar det med seg i voksen alder. Beklager dersom du oppfattet min erfaring som skråsikker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mobbing er definert slik i eit dokument hos regjeringen.no: "gjentatt negativ eller ondsinnet atferd fra en eller flere rettet mot en elev som har vansker for å forsvare seg. Gjentatt erting på en ubehagelig og sårende måte er også mobbing"

Eg ser av det eg les, at der ein ikkje har definert mobbing på førehand vert det ikkje alltid skild mellom erting mellom jamnbyrdige partar, ubehagelege enkelthendelsar og liknande og alvorleg mobbing.

Over til saka. Så vidt eg hugsar har dei følgjande bøkene tema nær det GuroS spør etter, men eg hugsar ikkje kva lesenivå og alder dei passar for.

  • Ann Coburn: Du är inte ensam, Rosa
  • Babbis Friis-Baastad: Kjersti
  • Celia Rees: Den uhyggelige leken
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kjenner ikke bøkene du tipser om, men et av forfatternavnene mente jeg å dra kjensel på, ved at jeg nylig hadde vært borti det. Jeg sjekket: hun ble kalt både Babbis og Babben Friis-Baastad - jeg har ikke lest noe av henne, men Lillevi her inne publiserte tidligere i høst en liste over høyt elskede barnebøker, og der oppdaget jeg at Babben Friis-Baastad var kvinnen bak Barnetimens hørespill om Tulutta og Makronelle, som jeg vagt husker kjenningsmelodien til! På antikvariat.net fant jeg Friis-Båstad-bøker p.t. til salgs - og her er et resymé om forfatterens liv og forfatterskap. Håper du ikke synes jeg sporer av tråden din nå, GuroS - intensjonen var ikke bare å dele info om denne glemte(?) forfatteren, men også å gi deg litt mer grunnlag for å vurdere om boken hennes kan være aktuell for åtteåringen vi alle sitter og krysser fingrene for nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundTine VictoriaNinaCathrine PedersenPer LundHeidiGeir SundetEmil ChristiansenLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.siljehusmorMorten JensenPiippokattaSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaTanteMamieGro Anita MyrvangTine SundalJulie StensethKarina HillestadHege HopenTone Maria Jonassen