Har med stor glede lest "Morgen i Jenin". Kan noen anbefale en bok som beskriver konflikten sett fra Israel sin side. Leste en anbefaling i Aftenposten i sommer, men kan ikke huske hvilken bok som ble anbefalt. Noen forslag??

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 70 svar.

Sist søndag anmeldte Aftenposten Kong Salomos sverd, i følge anmelderen en fantastsik fortelling fra fronten mellom Israel og Palestina. Noen her inne som har lest den?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Monica Fehr her på bokelskere....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset. Den virker både spennende og interessant og jeg skrev den opp på ønskelisten.

Selv har jeg akkurat begynt på "Checkpoint: En beretning fra Midt-Østen." Fra omslaget:

Hvordan er dagliglivet for israelere og palestinere? Hvordan tenker de om hverandre, og om situasjonen de lever i? I tre år har NRK-journalist Sidsel Wold oppholdt seg i og samlet stoff fra en av verdens mest fastlåste konflikter, der hun har møtt mennesker på begge sider. I "Checkpoint" gir hun oss et bilde av hva slags mennesker og grupperinger vi finner bak de daglige overskriftene."

Redaktør i Aftenposten, Terje Stemland skriver:

"Bør leses av alle som innbiller seg at det finnes en enkel løsning i Midtøsten. Wold har møtt israelere og palestinere av alle avskygninger - og leseren blir atskillig klokere."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil gjerne komme med en anbefaling, Israel/ Palestine, how to end the war of 1948 skrevet av Tanya Reinhart. Hun er en israelsk lingvist og journalist. Det er vel ingen overdrivelse å si at hun er pro-Palestina, boken føles likevel merkelig balansert og er veldokumentert med nesten 300 henvisninger/ fotnoter. Min bok er full av understrekninger og utropstegn, jeg ble så revet med at jeg gikk i Blitz-demonstrasjonstog (i dress!) mot den Israelske Ambassade kort tid etter å ha lest den. (Det var omtrent det jeg hadde av ungdomsopprør, men det smakte godt, hehe)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ha ha ha... Kan se for meg en dresskledd i Blitz-tog :-)) Det måtte være mye adrenalin innefor den jakka !! Takk for tipset !! Nå er "skal lese" lista mi like lang som et Blitz-tog....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken skrevet av en israeler og en palestiner anbefales:

Israel - Palestina konflikten sett fra begge sider av Dan Cohn-Sherbok (forfatter), Dawoud El-Alami (forfatter) og Bjarte Kaldhol (oversetter). 2002 Innbundet Spektrum

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen:

Boka tar for seg konflikten i Midtøsten sett fra både Palestinas og Israels ståsted. Har register og litteraturliste. Omtale fra forlaget:

Dette er en helt vesentlig bok for alle dem som gjerne vil ha dypere innsikt i den traumatiske konflikten i Midtøsten. Den er logisk oppbygd, informativ, positiv og - aller viktigst: objektiv.Her blir begge sider av denne uhyre kompliserte saken belyst av bokens to forfattere. På slutten av boken er det et diskusjonskapittel der forfatterne kritiserer hverandres synspunkter. En ypperlig innføring!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er så glad for alle svar i denne tråden. Jeg skal garantert lese boken du foreslår !! Tusen takk

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hyggelig å høre, jeg leser den akkurat nå. En annen bok som omhandler konflikten, som jeg ganske nylig kom over, er Sidsel Wolds "Checkpoint: en beretning fra Midt-Østen.

Hun bodde der nede i tre år for å samle stoff fra konflikten mellom israelere og palestinere.

Denne boken står på ønskelisten min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ville vært svært forsiktig med å bruke romaner til noe som helst hva denne konflikten angår (de duger sikkert som melodrama). Også i faglitteraturens verden finner man to ulike diskurser som står i hver sin ende av spekteret og om de ikke gjør det så vil de bli oppfattet slik fordi hver minste detalj av sannheten gjøres krav på, fordreies og fornektes av begge parter og deres internasjonale og akk så solidariske tilhørere og fanatikere, slik at svelgbare kompromisser nesten er umulig. "Alle" synes å ha valgt seg en side i denne konflikten.

Les en "kald" historisk fremstilling (leksikon) og ta deretter fatt på ulike beretninger og perspektiver og besøk gjerne begge sider av muren, jeg kan love en opplevelse for livet. Et mer konkret tips: historikeren Ilan Pappe har en interessant innfallsvinkel, han mener Israel i sine tidlige år langt på vei lyktes i å få medhold i sin rettferdiggjørelse av opprettelsen av staten, som var bygget på den forestilling at området fra før av var tilnærmet folketomt og i alle fall uten et levende samfunn. Gjennom å grave frem palestinsk/arabisk historie fra tiden da området var underlagt Det osmanske riket viser han at dette slett ikke var tilfelle. Også han må dog leses med et kritisk blikk, selvsagt.

I det hele tatt er viten om hendelsenes kronologi svært viktig for å forstå dagens situasjon. Det handler om jordbruksland, umyndiggjørelse og tapte liv kanskje mer enn det handler om religion. Videre har Israel fiender på alle kanter og deres frykt er derfor berettiget. Og til slutt i denne fare-over-med-harelabb-fremstillingen så må det nevnes at Israel de facto har full kontroll på vestbredden og sågar støtter de ekstremt ortodokse jødene og deres bosetninger, som sikkert mange vet utgjør dette kanskje største hinderet for videre arbeid med en fredsavtale pr. i dag (sammen med det minst like fastlåste Gaza-problemet).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hjertelig takk for ditt meget kloke svar !!! Det inspirerte meg til å lese flere historiske fakta og takk til ditt forslag om hvor jeg kan finne dem. Jeg strever hardt med ikke å "velge side", for sympatien min heller hittil i en retning, fornuften min sier meg at jeg umulig kan se hele bildet. Det var bakgrunnen min for å starte tråden og jeg har fått så mange gode forslag.Takk igjen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei. Du sier: Jeg ville vært svært forsiktig med å bruke romaner til noe som helst hva denne konflikten angår. Hvorfor mener du det? Er det ikke slik at hjertet har sin egen fornuft, en fornuft ikke en gang hodet forstår?

Har nettopp leste Kong Salomos Sverd, boka ble anmeldt i Dagbladet i går. Her beskrives konflikten i romans form, etter min mening vellykket.

http://www.dagbladet.no/2012/01/22/kultur/bok/litteratur/litteraturanmeldelser/anmeldelser/19813469/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vellykket som roman er den sikkert. Den sier sikkert også noe sant, om hvordan politikk og emosjoner går hånd i hånd som drivkrefter bak konflikten og om grusomhetene som begås. Man lærer nok noe, men det jeg mener er at romaner neppe vil strekke til dersom man ønsker å danne seg et bilde av konflikten med all dens kompleksitet. Du sier at hjernen har en egen fornuft, og selv om begrepene hjerte og fornuft for meg er to sider av samme sak (hjernen) så forstår jeg hva du mener, men er ikke hjertet lett manipulerbart? Kan det ikke forføres i en hvilken som helst retning uten fornuftens veiledning, og er det ikke akkurat det som har skjedd i denne og alle andre konflikter, både med de som lever i dem og i de som aggressivt forsvarer den ene parten utenfra?

Mitt tips er å begynne på midten, den langt fra entydige vestlige tilnærmingen til konflikten, og deretter jobbe seg ut til muslimske terrorister på den ene siden og jødisk-ortodokse ekstremister på den andre. Forsøk å forstå alle og deres beveggrunner. Bedre trening for en forsøksvis symbiose mellom hjerte og fornuft kan jeg ikke tenke meg, hehe. Det vil ta litt tid da. Og gjør man det ikke så synes jeg man bør være forsiktig med å uttale seg sterkt om konflikten synes jeg. Det er mye skråsikkerhet på syltynt grunnlag ute og går.

Til slutt, siden jeg er i gang, så er dette mitt enkle standpunkt: Israel og Palestina har begge interesse av fred, og jo før Israel skjønner at det er i deres interesse å gjøre noen reverserende grep, jo bedre. Den eneste grunnen til at Israel kan tillate seg å fare frem slik de gjør er at de har USA med all sin makt stående bak seg. Og så lenge de har det fungerer den nåværende taktikken for å sikre statens fortsatte overlevelse, uansett hvor umoralsk den måtte være. Situasjonen er i ferd med å endre seg: USA sliter økonomisk og vil ikke lenger være den supermakten de var, og Iran har ikke levnet mye tvil om hva de synes om Israel. Israel må begynne å snakke med fienden, oppriktig og respektfullt, og ikke bare fordi verdenssamfunnet forlanger det.

Puh.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ser på bokkilden.no at denne historikeren har gitt ut flere bøker om Israel, men kan du anbefale en bok?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest noen av dem fra perm til perm, kun bruddstykker her og der (samt at jeg har overvært et inspirerende og svært velartikulert foredrag av ham i Jerusalem) og du må her nesten selv vurdere hva du er mest interessert i. Som du vil se av beskrivelsene så er det grovt sett palestinsk historie i tre forskjellige epoker han tar for seg; før opprettelsen av Israel, under opprettelsen, og fra 1948 og frem til i dag. Det finnes sikkert omtaler på nett som vil kunne fortelle deg noe om hvilken av fremstillingene som regnes som mest vellykket og interessant.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes fortsatt kretser her i Norge (og sikkert andre steder) som tviholder på forestillingen om at området var folketomt, eller iallfall meget tilbakestående, da staten Israel ble til. Skjønnlitterære verker kan vel bidra til å rykke noen av dem ut av denne villfarelsen. Hvis de leser skjønnlitteratur, da.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sant nok. Har hatt den heller tvilsomme glede og voldsomme utfordring det er å korrespondere med norske kristne som er hellig (sic) overbevist om at Gud har gitt landet til jødene alene og at araberne nærmest er for barbarer å regne. Disse skulle sporenstreks vært sendt til gjestfrie Ramallah. Alternativt kan man jo håpe på litteraturens opplysende evne, men disse er ikke alltid så interesserte i alternative narrativer og oppfatninger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan du anbefale en bok av Ilan Pappe?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med den gamle bestselgeren Exodus av Leon Uris? Den ble utgitt i 1958 og handler om opprettelsen av staten Israel. Jeg leste den i pocketutgave fra Fredhøis forlag for en evighet siden og husker at historien var spennende, men at jeg ble mektig irritert over dårlig oversettelse. Kanskje den er kommet i ny utgave?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for svar og godt forslag !! Jeg har mange uleste på lista mi nå og legger ditt forslag om bok i "køen" :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Kari. Har nettopp lest "Kong Salomos Sverd". Den handler om en ung israelsk soldat som blir sendt ned i tunnelene under Gaza på jakt etter fiender. I møte med unge muslimske tunnelgravere får han langsomt et nytt syn på seg selv og konflikten. Boka er forfattet av en nordmann og er hva jeg vil kalle en spennende roman. Godt skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar og forslag til bok. Jeg har mange bøker på ventelista mi etterhvert. Leser for tiden "Svalene i Kabul" av Yasmina Khadra. Ei fantastisk bok som tar meg med inn i fundamentalismens voldsomme verden av angst og jeg syns den viser meg hvor vanskelig det er å forstå noe som helst med vårt "vestlige" tenkesett ....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppdaget ikke denne meget interessante og høyst aktuelle tråden før nå nettopp (følger ikke alltid så mye med på forumet).
Ser at "Morgen i Jenin" av Susan Abulhawa er nevnt her, og den er absolutt ei bok man bør lese. Likeså "Etter attentatet" av Yasmina Khadra.
En litt annerledes bok jeg har lest i det siste er "Hakawati", historiefortelleren, av Rabih Alameddine, som kan være interessant i den forstand at den blander inn gamle og nye historier fra dette området i fantastiske (og temmelig blodige) fortellinger. Boka er godt skrevet, og jeg har skrevet ei bokomtale her.

Ellers må jeg takke Elin Timberlid for tipset om En kvinne på flukt fra budskapet av David Grossman, som er blitt nevnt her. Den skal jeg prøve å få med meg!

Kan forøvrig opplyse om at jeg tror at det snart vil komme ei bok som vil handle om konflikten sett fra Israels side, skrevet som en spennings/kriminalroman, men jeg kan ikke si så mye mer om dette riktig ennå...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for gode tips. Jeg skal lese David Grossman men biblioteket hadde faktisk ingen bøker av han..., så jeg må spørre dem om og kjøpe inn denne forfatteren :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bibliotekene har nok ikke alltid de bøkene man spør etter, nei.
Men om de ikke kjøper inn boka selv, så klarer de som oftest å skaffe boka som så blir lånt ut og sendt over fra andre biblioteker.

Jeg ser at du har lest "Etter attentatet". Den boka gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg. Det å leve i et slikt urolig område i verden, er ikke bare å være enten på den ene eller den andre siden. Hverdagene til kanskje de aller fleste menneskene vil være omtrent som vår egen; vi gjør det vi kan ut av det livet vi har og hver dag vi får, og ønsker egentlig å leve i fred og å passe våre egne saker. Men så er det noen sterke krefter som tar fatt i noen av oss og som driver oss videre ut i handlinger som etter hvert kan vise seg å bli fatale og uopprettelige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Takk. Har akkurat avsluttet den. Ei bok som vil følge meg lenge.... Veldig sterk !! Men syns fortsatt at Israel er "skurken", så jeg må lese flere bøker :-)))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant poeng du tar opp. Media er preget av øyeblikksbilder, mens romanen pløyer dypere og gir innsikt. Har hatt stor glede av Amos Oz, selv om han kan bli litt langdryg.

En annen som jeg veldig gjerne anbefaler, er "Etter attentatet" av Yasmina Khadra. Hun (Han) er araber og skriver vakkert om å leve i fred.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar. Gleder meg til å lese Amos Oz. Boka står og venter i hylla mi :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har akkurat lest "etter attentatet" og det var en veldig sterk bok . Det som gjorde sterkest inntrykk på meg var hovedpersonens personlig sorg og selverkjennelse, men jeg syns fortsatt at Israel er "skurken" i denne konflikten.. Er ute etter en bok som får meg til å se begge sider av konflikten i ett mere #rettferdig lys". Amos Oz har jeg lånt på biblioteket i dag, men har ikke fått begynt på den enda :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er godt i gang med boka du anbefalte. Liker den veldig godt. Tusen takk :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for at du har laget denne tråden. Jeg har også vært ute etter en bok som ser Palestina/ Israel konflikten fra Israel sin side. Her har jeg fått flere tips.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så fint. Det gleder meg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En kvinne på flukt frå budskapet av David Grossmann. (israeler sjølv) Leste eit intervju med han i Aftenposten for ei tid sidan. Han mista ein son i krigen mot Palestina. Interessant å sjå ting frå Israelarene si side også, men eg veit at forfattaren ikkje er oppteken av å forsvare ei bestemt side. Denne boka står på ynskjelista mi:

http://www.fpress.no/index.php?ID=Bok&counter=319

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jaaaaa !!! Det var den boka jeg hadde lest anmeldelse av i Aftenposten... Tusen takk. Du løste "rebusen" min. Biblioteket neste !!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

(...)men eg veit at forfattaren ikkje er oppteken av å forsvare ei bestemt side.

Det minner meg om noe Simon Sebag Montefiore sa i et intervju på svensk tv nylig (Babel fra bokmessen i Gøteborg), om sitt arbeid med å skrive Jerusalems biografi: han visste at om han lyktes med prosjektet, ville han få like mye kritikk fra både jødisk og arabisk hold... Jeg gikk og kjøpte boken hans etter å ha sett det intervjuet: Jerusalem. The biography! Jeg har riktignok ikke begynt å lese den ennå, men jeg vil tro at den boken må passe veldig godt inn i den tråden. Mener å ha registrert at den også nylig er kommet i norsk oversettelse.

Og David Grossmann har jeg også lest om, og sett intervju med - takk for påminnelsen, Elin! Nå skal jeg få ham inn på min ønskeliste også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Morgen i Jenin" gjer inntrykk,ja! Har i nokre år hatt ståande i bokhylla "Alt for Israel" av Odd Karsten Tveit. Har tenkt å lese den, men......Trur det handlar litt om Norge si rolle i Israelskonflikten. Men om det er noko å anbefale, veit eg ikkje! Likte godt eit sitat han har i føreordet: " Sannheter som ikke fortelles blir giftige."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mener at det står Palestina på brillene til O.K.Tveit.Og så er han veldig nærsynt.Han ser bare det han vil se.. Tunnellsyn..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sannheter kan være så mangt, alt etter hvilke "briller" man har på seg. Fakta er noe annet, noe konkret å sette fingeren på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler den nyutgitte klassikeren "Khirbet Khizah" av S. Yitzhar. Jeg har skrevet om den her. Dessuten anbefaler jeg Amos Oz´ "Hvordan helbrede en fanatiker".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for tips Rose-Marie :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har jeg lest omtalen din av Khirbet Khizah, Rose-Marie, og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, for dette er en bok jeg ikke visste om, og som helt åpenbart må være et veldig sentralt verk i israelsk litteraturhistorie (som jeg antar man må anse at starter i 1948...???). Jeg ble overrasket over selve bokens eksistens, faktisk - det skyldes sikkert min egen fåkunne, men dog. Og så ble jeg oppløftet over det du forteller om at den har vunnet en rekke litterære priser i Israel. Jeg må innrømme at jeg trodde temaet - israelske militære overgrep mot palestinere i 1948 - i alle fall svært langt på vei var blitt tiet i hjel i israelsk offentlighet. Susan Nathan berører jo temaet i sin bok Ett annat Israel (boken hennes er omtalt annetsteds i denne tråden), og jeg har hørt om det før jeg lest den boken også - men at en tidligere israelsk soldat skrev bok om det i 1949??? Og at boken hans har blitt en klassiker i hjemlandet??? Da blir mitt neste spørsmål: betyr det at israelske skoleung(domm)er leser Khirbet Khizah som pensum????? (Neida, jeg venter ikke at du skal vite svaret, Rose-Marie, jeg bare undrer høyt (eller rettere sagt digitalt) - skjønt jeg ville ikke bli veldig forundret om du alt hadde funnet ut av det også! ;-) )

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan denne være interessant?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Absolutt. Tusen takk :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at lenken din går til den svenske oversettelsen av Susan Nathans Ett annat Israel - den leste jeg i vår, og den er kjempeinteressant. Jeg ga den terningkast seks. Og så støtter jeg Rose-Maries anbefaling av Amos Oz' essay - i tillegg har jeg for et par dager siden lest samme Oz' roman Panther in the Basement/En panter i kjelleren - den går tilbake til 1947, altså året før Israel ble en egen stat, og gir et interessant innblikk i tilværelsen i Jerusalem den gangen. Begge disse to Oz-bøkene har også fått terningkast seks av meg....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mye å glede seg til med andre ord. Jeg forsøkte å finne en oversettelse av boka til Susan Nathan, men det virker ikke som den har kommet på norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har nå kjøpt den svenske versjonen på cdon.no til kr 39. Også Amos Oz How to Cure a Fanatic & Panther in the Basement til kr 79&89.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, det tror ikke jeg heller at den har. Men i Oslo fant jeg den svenske oversettelsen på Tronsmo.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg måtte sjekke Tronsmo, aldri hørt om de før. Prisen på boken Ett annat Israel er noe dyrere (nok 75) enn på cdon.no (nok 39)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den så veldig interessant, vil leste den ved en senere anledning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det tenkte jeg også, har satt den på ønskelisten min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg studerte i England, bodde jeg på et internat drevet av irske nonner. Der kom jeg i kontakt med medstudenter fra hele verden også Libanon. Det var to søstre hvorav den ene bodde i Sør-Afrika fordi hun måtte rømme landet da palestinerne tok over og raste som verst. Hun har fortalt meg hvor grusomt det var på den tiden for hele hennes familie. Palestinerne tok seg til rette på hennes families gård og de ble fortrengt vekk og dette skjedde over hele Libanon. Samt mye mye mer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her blander du kortene. Jødene jaget Palestinerene ut fra Israel, de flyktet i skarer og havnet i leire bl.a. i Libanon og Jordan, der bor de fortsatt. Husene deres i Palestina er overtatt av noen andre. Foreslår at du leser "Morgen i Jenin". Eller så kan du også kjøpe DVD-en "Dans med Bashir". Den handler om konflikten du beskriver, bare at det er israelske soldater som organiserer massakren på flyktningene i leirene Shabra og Shatilla. Filmen er laget av jødiske soldater som fikk mareritt etter å ha deltatt i herjingene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka heter Vals med Bashir, en krigshistorie fra Libanon, skrevet av Ari Folman, som selv var soldat i den israelske hæren som 19-åring. Dette er med andre ord en selvbiografisk historie, og må jo være interessant i denne forbindelsen.
Takker Cynthia Hansen for tipset!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ville bare belyse hvor kompleks situasjonen er der nede. Jeg har på ingen måte studert forholdet jøder/palestinere på noen som helst måte. Prøvde å fortelle hva mine venninner fra Libanon opplevde på svært nært hold. Hvor den ene søsteren måtte flykte fra landet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette kan jeg strengt tatt for lite om til å kunne oppklare noe med to streker under, men i en borgerkrigssituasjon med ulike væpnede grupper som står i mot hverandre er det regelen at sivile blir ofre. Palestinske flyktninger ble jo det til de grader med Sabra og Shatila massakeren som kanskje værste enkelthendelse, beskrevet i Morgen i Jenin som er nevnt i tråden.

Det Lund her er fortalt kan meget vel være sant. Det er sannsynlig at det er det. (Men vil legge til at palestinsk (PLO) innflytelse stod sterkest i sør så om dette skjedde i stor utstrekning over hele landet er ikke sikkert. Jeg vet heller ikke noe om omfanget. )Det var jo ikke bare den palestinske sivile flyktningebefolkningen som flyktet, men også PLOs ulike væpnede greiner. De deltok i krigføring og kamp om kontroll over områder. Var mange, palestinere, libanesere, muslimer, kristne m.m som forlot hjemmene sine. Noen ble jaget og fordrevet.

Denne artikkelen kan jeg ikke gå god for, men den reiser flere problemstillinger som jeg ikke kan se noen grunn til at ikke er relevante:

Wikipedia

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For å understreke at Wikipedia alltid bør vurderes kritisk, en av bøkene som oppgis som kilde for artikkelen jeg viser til har Odd Karsten Tveit satt i Skammens bokhylle på NRK som en bok han vil brenne som propagandalitteratur: NRK

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Uff du har rett, det ene ledet til det andre. Jeg pleier som regel å unngå slikt. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er du sikker på at du husker riktig, at du ikke blander sammen? Ut i fra det jeg vet, synes jeg dette hørtes merkelig ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har info fra førstehånds personer som opplevde dette på meget nært hold. Dette kan iberegnes også i konflikten Israel har med palestinerne per i dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var noe som skjedde i Libanon. Husker du ikke når palestinerne tok over for en periode. Israel gikk inn på invitt fra de kristne i Libanon på 1970-1980-tallet. Etterpå ble FN stasjonert der i flere år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sikkert mye sant i denne historien, men det blir for ensidig og overdrevet for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir som våre foreldre opplevde det når tyskerne invaderte Norge og tok over eiendommer, men i kortere tidsrom selvfølgelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan ikke sammenligne med tyskernes invasjon av Norge. I Libanon var det borgerkrig, og PLO gikk inn med sine grupperinger mye i et forsøk på å beskytte flyktningeleirene. Det er en betent konflikt mellom palestinere og israelere som jeg er for trøtt til å kommentere mer av akkurat nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei - bare hvordan de opplevde det og hvilke varige spor det satte hos dem. PLO gjorde mye gale i befolkningen i Libanon og det har jeg fra førstehåndsberetning. Okkuperte gårder og ødela avlinger samt mye mye mer. Om det strider med info som er/var gitt i Norge - så tror jeg på info jeg fikk fra de som opplevde dette på nært hold.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

"Israel- Palestina: Konflikten sett fra begge sider" skal vera ganske bra. Det er ei bok eg har tenkt å lesa snart, siden eg leste "Øyner i Gaza" for ikkje lenge siden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips. Boka er satt på ønskelista mi :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, den boken er veldig interessant. Det er en "sakprosa" bok, og ikke skjønnlittærer, men den gir et godt og viktig bilde av en komplisert konflikt. Boken begynner vel med den palistinske historien og fortsetter med den israelske (eller omvendt). Dette er to parter som begge kan sies å være "gisler av sin egen historie", og jeg synes boken klarer å frembringe det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

ritaolineHarald KAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandKirsten LundEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandTheaLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81EvagretemorHelge-Mikal HartvedtDemeterKarin BergRisRosOgKlagingJan-Olav SelforsHeidi LChristinasiljehusmorToveEllen E. MartolTone HTor-Arne JensenVegard BorgenTine Victoria