Når man ser på ansiktet til Vidar Bøe får man litt av den samme følelsen som når man hører musikk som er vakker og trist på samme tid. Og slik er boka om ham også.

Mange mennesker av den typen som utretter så mye for andre kan ha perioder da de sliter betydelig med seg selv, og det kan sågar skje samtidig. En slik type er også VB.

Dette er ikke en biografi av den typen som begynner med fødselen, og så tar hendelsene i kronologisk orden. Nei, Håvard Rem tar for seg enkeltepisoder litt hulter til bulter tidsmessig, alt ett hva han ønsker å fortelle.

Etter hvert som jeg leser meg gjennom boka, slår det meg at den er langt mer mollstemt enn den om Dagfinn Enerly, som jeg hørte på lydbok for kort tid siden. I utgangspunktet skulle man tro det var motsatt. Enerly hadde fått en skade som snudde livet på hodet, men den historien oser av optimisme og positivitet. Vidar Bøe er kjent for noe svært positivt, men her er det mer ettertenksomheten som rår.

Det er mennesket VB boka handler om, ikke ildsjelen. Frivilligheten beskrives mange steder mest som en belastning, det vil si at det er blitt så rent for mye av den, mer enn det som er sunt. Slik sett kan man spørre om det er riktig tittel på boka – man forventer noe annet enn det boka er.

Jeg skrev på Facebook for en tid siden at evnen til å gi Faen er betydelig undervurdert. Vidar Bøe er ekstremt dårlig til å gi Faen (eller blaffen, som det står i boka). For sin egen del burde han nok vært bedre til det.

Sidene fra 197 til 225 fylles i sin helhet av et forederag VB holdt på et inspirasjonsseminar for frivillige. Disse sidene summerer godt opp det han står for, og kan ses som essensen av boka. Mye handler om verdier han mener var vanlige i samfunnet han vokste opp i på 50-tallet, men som er borte nå.

Ildsjelen er en bok man leser av andre grunner enn bare å bli underholdt. Jeg tror kanskje litt voksne lesere er de som vil like boka best – folk som forstår litt av hva VB har vært igjennom, og kjenner seg i gjjen i utgangspunktet hans. Underveis i boka tipses det om noen andre bøker man sannsynligvis også vil ha glede av om man liker ”Ildsjelen”.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Takk for en flott omtale, Oddmund! Den boka legges meg på minne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt Tøsdal