I dag lå «Småfrøkner» av Louisa May Alcott i postkassen, - en utgave fra 1951, nr. 3 i serien «Damms udødelige ungdomsbøker», og med akkurat den forsiden jeg husker fra barndommen;) Jeg ble minnet om boken gjennom filmen «Little Women», som bygger på boken og forfatterinnens liv, og fikk veldig lyst til å lese den igjen. Noe av grunnen til det, har bakgrunn i at den har vært med på å åpne noen for meg skjulte sammenhenger, - som kan skimtes i overskriften her;)

Da jeg så filmen, la jeg merke til at den var spilt inn i Concord, og hodet mitt jobbet intenst med å finne ut hvor jeg kunne ha hørt om Concord i Massachusetts, før jeg kom på at: jo, - det var der naturfilosofen H.D. Thoreau kom fra! Han levde på midten av 1800-tallet, og tilbragte to år ute i skogen i en selvbygget hytte. Dette livet og tanker rundt forholdet sivilisasjon-natur har han skrevet om i boken «Walden – Livet i skogene», - en bok jeg setter stor pris på. Da jeg så gikk litt dypere inn i forholdene viste det seg at Thoreau kjente foreldrene til L.M. Alcott - og Louisa selv også;) - de tilhørte den samme intellektuelle kretsen, kalt transcendentalister, sammen med bl.a. forfatteren Ralph Waldo Emerson. For dem som har lest amerikansk litteraturhistorie, er dette kanskje velkjent, men for meg var det som å titte inn i en fascinerende ny verden med overraskende sammenhenger, noe som bl.a. førte til at jeg kjøpte en prisbelønnet bok om forholdet mellom Louisa og faren hennes, - som jeg riktignok ikke har fått lest ennå;). De som har lest «Småfrøkner» og sett filmen vil nok huske at foreldrene var frihets- og rettferdselskende mennesker som ikke fulgte hovedstrømningene i det borgerlige livet i Concord.

Det er nå laget museum av Orchard House som var hjemmet til familien Alcott, og i Concord finnes det et aktivt selskap som arbeider med formidling av Thoreaus tanker, og de som vil vite litt mer om dette kan ta en titt på disse sidene.

Alt dette kan altså dukke opp når man begynner å grave litt i en gammel ungpikeboks bakgrunn:)

Men til slutt må jeg tilføye at jeg ble veldig skuffet da jeg søkte etter boken på norsk her på Bokelskere, uten å finne den. Her er det et forlag som har en jobb å gjøre, - i de siste årene har bøkene til Frances Burnett kommet i nye opplag på norsk, og det synes jeg sannelig «Småfrøkner» bør gjøre også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Visst har jeg lest Småfrøkner! Her blant bokelskerne får man påminnelser om mye fra gamle dager som (nesten) var gått i glemmeboka! Jeg hadde endatil to bind; det siste het Småfrøknene gifter seg. Men hva de handlet om - tja, si det?

Walden har jeg hatt på pensum en gang for ikke riktig så lenge siden (men lenge nok). Jeg husker vi var mange studenter som ble fascinert over tankene hans og villmarkslivet han levde (dette var omtrent midt på 70-tallet, da det var populært å flytte på landet med katt og kaniner). Etter hvert kom det jo fram at Thoreaus "villmark", Walden Pond, lå i gangavstand fra byen, og at Thoreau gjerne tok en bytur både titt og ofte i løpet av de to åra han tilbrakte der. Det fikk oss ned på jorda/asfalten igjen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men jeg opplevde det som utrolig fascinerende da de to bøkene fra helt forskjellige tilværelser plutselig møttes! Og om nå Thoreau ikke levde fullt så "vilt" som han fremstilte det, så har han sagt mange kloke ord!

If a man does not keep pace with his companions, perhaps it is because he hears a different drummer. Let him step to the music which he hears, however measured or far away.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tine VictoriaKirsten LundAlice NordliLailaEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine SundalsiljehusmorsomniferumLene MCathrine PedersenDolly DuckConnieTor-Arne JensenKristine LouiseRonnyGeir SundetHanne Kvernmo RyeBjørg L.Torill RevheimWenche VargasRufsetufsaSigrid Blytt TøsdalKristinVannflaskeIngunnJEli HagelundRandiAPär J ThorssonPer LundElisabeth SveesveinLeseaaseKaren PatriciaHeidiStine SevilhaugTonje SivertsenVanja Solemdal