En av Hamsuns beste, etter min mening.

Kanskje du (eller andre) er interessert i dette?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Huffameg, først blingser jeg og misforstår hva som er svar på hva, og når jeg skal prøve å rette det opp så presterer jeg å svare til meg selv istedet for til deg! Jeg er ingen rutinert bruker av nettforum, så håper du er overbærende med hensyn på rotet jeg skaper i den fine Hamsun-tråden!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ok!

Lykke til med lesingen av "Siste kapittel"!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da må jeg absolutt gi den en ny sjanse! Jeg avbrøt den veldig tidlig, så jeg har jo egentlig lite grunnlag ennå for å avgjøre om den er god eller ikke.

Tusen takk for lenke! Den skal jeg kose meg med innimellom eksamenslesing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oj, ser jeg trodde du mente "Siste kapittel" var en av Hamsuns beste, men uansett skal den gis en ny sjanse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er nok "Landstrykere" jeg mener er "en av Hamsuns beste", men
"Siste kapittel" er også bra.
I alle fall er den både merkelig (mange dødsfall, jfr. tittelen) og (hamsunsk) humoristisk.

Ville vært interessant å høre hva du mener om "Siste kapittel", dersom du gir den en ny sjanse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg nettopp avbrutt "Siste kapittel" for andre gang. Jeg blir rett og slett ikke grepet slik jeg blir av "Pan", "Sult", "Mysterier", "Markens grøde", "Landstryker"-trilogien og "På gjengrodde stier" (som alle er blant mine favorittbøker). Andre bøker av Hamsun jeg har avbrutt er forresten "Segelfoss by" og "Konene ved vannposten". Jeg lurer veldig på hva det er ved disse bøkene som skiller dem fra Hamsuns mesterverk, men jeg klarer ikke å finne noe svar på det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig med deg i at noen av Hamsuns romaner er 'bedre' enn andre, og det er vel derfor at disse er mest kjent og er mer populære enn andre. Tror ikke f.eks. "Siste kapittel" er lest av så mange.
Både jeg og andre har nok samme favorittbøker som du.
Men nå er jo jeg overinteressert i Hamsun og hans liv og verk, så jeg leser omtrent alt det som er skrevet av og om ham og hans diktning.

Er du forresten klar over at "Segelfoss by" er andre del av en dobbeltroman? Første del heter "Børn av tiden"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja du er inne på noe der, men jeg skulle gjerne fått tak på akkurat hva det er som gjør disse bøkene så mye bedre enn de øvrige.

Nei det var jeg ikke klar over, så takk for info:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns "Konene ved vannposten" er en god roman, men andre er ikke så bra, etter min mening. Går ut fra at Hamsun ligner på andre store forfattere, dvs. han skrev både god og mindre god litteratur.

Slik jeg ser det, er noen av de mindre kjente romanene mindre "hamsunske" enn de som blir mest lest. Med "hamsunsk" sikter jeg først og fremst til stilen og humoren + person- og naturskildring.

Kan dessverre ikke forklare det særlig klarere. En eller annen har forresten sagt at noe av det viktigste med skjønnlitteraturen er at den er underliggjørende. Tro om det ikke er noe der når det gjelder Hamsun og hans stil. Legg merke til hvor ofte han bruker ord og uttrykk som: "visstnok", "Gud vet", "vel" osv. osv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg lyst til å spørre deg Kjell k, hvilke bøker av og om Hamsun du ikke har lest, hehe?
Er du en av flere som jakter "alt" som er skrevet av og om han, samler du og ønsker å eie bøkene? :)
Jeg har smugtittet i profilen din og der ser jeg en hel haug bøker om temaet Hamsun.
Interessant Nobelprisvinner du følger, er det noen bøker vi andre bør få med oss som er mindre kjent?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror jeg har lest alt av Hamsuns skjønnlitterære verker. Men jeg har lest bare de to første bindene (av ialt sju) av "Knut Hamsuns brev". Den romanen jeg har lest flest ganger er "Mysterier". Den blir jeg visst aldri helt klok på. Mystisk!

Selv om jeg har en god del bøker om Hamsun og hans verk, er det kanskje enda flere som jeg ikke har i hyllene. Og noen av dem jeg har, har jeg ennå ikke lest. "Desværre. Gudskjelov."

Jeg synes at det kan være en god ide å få med seg noen av novellene (skisser, kortprosa) i de tre samlingene:
"Siesta" (1897)
"Kratskog" (1903)
"Stridende Liv" (1905)

og dessuten er reiseskildringen "I Æventyrland" (1903) veldig bra. Synes jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en eventyrlig reise jeg har vært med på gjennom Russland med tog og hesteskyss sammen med en nordlending og hans reisefølge.
Det er bare å gi seg ende over, og jeg synest det er rart ikke denne novellen er mer kjent. Den fortjener virkelig å bli lest av flere, den er jo en del av Hamsun's forfatterskap.
Meget bra fortelling, rett og slett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg går ut fra at det er "I Æventyrland" du har lest, eller? (Litt uvant å se at den blir kalt novelle, menmen).

Dersom du likte "I Æventyrland", vil jeg anbefale siste halvdel av 'novellesamlingen' "Stridende liv" (1905) som har fått tittelen "Under halvmånen", der Hamsun forteller mer fra sine opplevelser i Orienten. "Under halvmånen" inneholder seks kortprosa-tekster.

Når det gjelder "I Æventyrland" ble det i 2000 utgitt (Gyldendal) en ny utgave med et langt etterord (ca. 60 sider inkl. fotografier):

"I ÆVENTYRLAND - 100 ÅR ETTER

Tekst og foto: Bjørn Rudborg og Ole Petter Førland

ETTERORD BASERT PÅ KNUT HAMSUNS REISE
GJENNOM RUSSLAND OG KAUKASUS I 1899,
OG PÅ EN REISE I HANS FOTSPOR 100 ÅR ETTER"

Det ser ut til at denne utgaven er utsolgt, men kommer sannsynligvis i nytt opplag senere jfr. denne linken.

Ellers er det skrevet litt om boka her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er "I Æventyrland" jeg har lest, og det med glede. Det er kanskje bedre å kalle historien en reiseskildring og ikke en novelle som jeg skriver, siden det er selvopplevd.
Jeg vil etterhvert lese mer av hans tekster som ikke er så kjente og som er å finne i "samlede verker". Takk for at du har laget denne tråden, og håper flere vil "hoppe på".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svaret Kjell. Jeg ser jeg har "I æventyrland", da vil den nok rykke fram i lesekøen. Den er i serien "samlede verker".
Sirkulerer novellene i dagens antikvariater? eller må en ty til biblioteket for å finne de?

"Mysterier" ja,det er den romanen jeg setter mest pris på, en klar favoritt. Men jeg må si jeg er litt svak for "Sult" også, denne selvpineren-romanen som har et helt uvirkelig tema.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Novellesamlingene ser ut til finnes i en del antikvariater på nettet, men de fleste er førsteutgaver som er forholdsvis dyre.

Alle novellesamlingene er med i de aller fleste (eller alle?) utgavene av Hamsuns Samlede, så de kan nok sikkert lånes på et bibliotek.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er et løfte:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Elin FjellheimMarianne  SkageGrete AmundsenNorahToveJohn LarsenHelge-Mikal HartvedtTraltePiippokattaKjell F TislevollLailaReidun SvensliReadninggirl30Cathrine PedersenBeathe SolbergKirsten LundDemeterChristofferMonica CarlsenRisRosOgKlagingLars MæhlumHilde H HelsethBård StøreAnne Berit GrønbechMarteSynnøve H HoelLisbeth Marie UvaagrubbelLinda NyrudSolBjørn SturødAlice NordliGro-Anita RoenTore HalsaAleksanderAnniken RøilPer LundAkima MontgomerySigrid NygaardJørgen N