Nå er flere av oss i gang med Dickens - etter planen. Et interessant og artig forfatterskap!

Jeg er nysgjerrig på å vite mer om hvordan bøkene ble til. Jeg vet at Dickens opprinnelig skrev dem som korte fortellinger, som ble fortløpende offentliggjort i blader/aviser. Mine spørsmål dreier seg om hva som skjedde så. Tenkte Dickens i utgangspunktet at fortellingene til slutt skulle samles og utgis som bøker? Eller var det noe man (en lur redaktør) fant på i ettertid? Ble fortellingene redigert/omskrevet på noen måte før de ble samlet i egne verker? Hvilken medvirkning hadde Dickens selv i en ev. redigering? Eller var det rett og slett en redaktør som bare gjorde jobben? Hvor lang tid gikk fra fortelling til bok? Skjedde det straks eller tok det tid før ideen dukket opp?

Flere av dere kjenner sikkert til historen omkring Dickens forfatterskap. Artig om dere vil opplyse en uvitende sjel, som meg (som ikke har kapasitet til å gå løs på en biografi nå)!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Tone Selboe skreiv i Morgenbladet for 4.-10.11.2011 eit bokessay om den siste Dickens-biografien. Her seier ho det same som eg har svara deg om føljetongprinsippet - bortsett frå at ho seier at alle romanane hans vart til på denne måten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for henvisning til en interessant artikkel!
Etter hvert som jeg leser mer av Dickens får jeg også lyst til å vite mer om mannen. Ikke umulig at jeg gyver løs på en biografi med tiden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Han skreiv kapitla (sikkert fleire om gongen) i hefte. Kor ofte kvart hefte kom ut, veit eg ikkje, og eg veit ikkje i farta om dette gjeld alle bøkene hans eller berre ein del. Ein biografi vil vel gi svaret litt meir nøyaktig, og eg har lese litt om det i Peter Ackroyds bok, men eg hugsar ikkje alt. Eg har oppfatta det slik at heile boka vart trykt etterpå. Dette heiter kolportasjelitteratur.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hilde H HelsethLene AndresenLailaHarald KTanteMamieKirsten LundGro Anita MyrvangTine SundalJulie StensethKarina HillestadHege HopenTone Maria JonassenJoannHeidi BellinoronillesiljehusmorEmil ChristiansenTove Obrestad WøienJan-Olav SelforsKikkan HaugenHilde Merete GjessingBeate KristinMarit AamdalKaren PatriciaVannflaskeGladleserTorill RevheimNina M. Haugan FinnsonIngunn SCatrine Olsen ArnesenSigrid Blytt TøsdalRisRosOgKlagingJakob SæthreHeidi LBjørg L.Ann EkerhovdHeidi BBSiljeJarmo LarsenBerit R