Noen av dere andre som elsker bruktbokhandler like høyt som jeg gjør? Har dere tips til bruktbokhandler andre bokelskere bør ta turen innom, også på sine reiser rundt omkring i verden? Jeg er selv veldig, veldig glad i å reise, og har vært innom mange bruktbokhandler på mine loffeturer. Her er mine tips:

  • Antikvariatet, Trondheim, Norge: Superkoselig kafe med bruktbokhandel/bok-kafé på "bakrommet", i et havnehus Trondheims koseligste distrikt, Bakklandet. Her arrangeres dessuten alt fra visesang-aftner til politiske møter. Kjøp en kaffe og vaffel eller en pils og synk ned i en slitt lenestol mellom de gamle trehyllene, med utsikt over Nidelven og bryggene. Perfekt!

-Bókin Ehf, Reykjavik, Island: En bruktbokhandel av den gamle typen. Overfylt fra golv til tak med hyller, stabler, esker og hauger av gamle bøker. Her finner du alt fra selvhjelpslitteratur på tysk, via danske barnebøker til faglitteratur for byggebransjen og islanske eventyr. Det hele er ispedd avisutklipp, plakater fra 60-tallet, kvasi-kunst og ansiktsmasker, leirkrukker og andre duppeditter. En butikk som bare må oppleves.

-Leakey's Bookstore, Inverness, Skottland: Min personlige favoritt. En gammel steinkirke har blitt omgjort til bruktbokhandel. Kassaapparatet (antikk sak) er i alterringen, en svær vedovn som gløder og freser i vintermånedene er også sentralt plassert. Der hvor benkene ville vært normalt, er skyhøye trehyller stappfulle av bøker, sortert etter alle tenkelige kategorier. På galleriet finner du gamle kart og eksklusive utgivelser, samt en teashop (uunngåelig i Skottland) hvor du får kjøpt dagens hjemmelagde suppe eller nydelig mye bacon-smørbrød for en billig penge. Ikke gå hit hvis du har dårlig tid!

  • Lamu Book Point, Lamu, Kenya: Liten men koselig butikk i sidegate på den VAKRE øya Lamu utenfor Kenyas nordlige kyst. De har variert skjønnlitteratur (mest paperback), mest på engelsk men også noe på andre europeiske språk. Selger også lokalt håndverk, smykker og t-skjorter. Innehaveren er dessuten en veldig trivelig skipper på en dhow, og tilbyr skreddersydde turer til en (i følge norsk lommebok) billig penge, med besøk på ruiner, snorkling og overnattinger. Per nå fraråder UDI reise til området pga fare for kidnapping av somaliske gjenger, men når det blir tryggere igjen, er dette en perle på jord!
Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Ja, det er absolutt å anbefale å oppsøke bruktbokhandler når man er ute og reiser. Folk som driver (og folk som handler på) slike butikker er etter min erfaring ofte svært dedikerte, har lest mye og har interessante refleksjoner å komme med, om man har tid til å slå av en prat. Siden jeg oftest reiser alene, er det en finfin måte å komme i snakk med interessante folk på, i tillegg til at jeg får kjøpt / bytta til meg bøker! :)

Bokmarked i Bulgaria høres jo helt fantastisk ut, dit må jeg en gang! Det er dessuten koselig å høre at det finnes mye bra bruktbokhandler i Norges land også - ta var på dem! Er litt redd for at de skal bukke under i et stadig mer kjede-orientert bruk-og-kast samfunn..

Kan dessuten anbefale bruktbokhandelen på kaia i Molde - passe liten, trang, overfylt og lett støvete, akkurat slik som det skal være når man skal på skattejakt! Dessuten er det ganske billige bøker der, en fordel, iallfall for bokgale studenter som meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, den i Inverness er eit paradis. I Edinburgh, langs The Royal Mile, er det ein eigen bruktbokhandel med barnebøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ååh, den i skottland høres jo helt nydelig ut, selv har jeg ikke vært innom noen bruktbokhandel da jeg har vært ute å reist...men det skal nok være i tankene mine fra nå av. Selv så har jeg en fast en i Hamar(Hedmark) som jeg alltid er hos, vi kaller den bare "Bruktboka", trur det heter "bokhuset"...et lite lokale med bøker(norsk/engelsk) overalt fra tak til gulv, blader og filmer. Det var mest koselig der før den siste "eieren" skiftet jobb. Hun hadde så god oversikt, og kjente sine kunder. De nye har rotet til systemet og står der som vanlige (sure) kassamedarbeidere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Bokloftet" ved Løiten Brænderi i Løten, Hedmark. Har også egen nettside.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsomt innlegg, synd du har fått så lite respons. Jeg skal forsøke å skrive noe lignende her, men jeg husker dessverre ikke hva butikkene heter.

  • Antikvariat i Gamlebyen i Fredrikstad, Norge: Knøttliten butikk, og så stappet full med bøker at du må ut for å skifte mening. Det er faktisk bøker overalt hvor du snur deg, men eieren vet veldig godt hva han har og hva som kan skaffes, så det er god service.

  • Lite bokmarked i Beograd, Serbia: Dette er lett å misse, det ligger i en passasje som fører fra Trg Nikole Pašića. Det er gjerne bare en eller to selgere der til enhver tid, men de har til gjengjeld mye bra, og bøker er generelt billig i Serbia. Det er en fordel om man mestrer det serbiske språket, men jeg har sett engelskspråklige bøker der også.

  • Bokmarked i Sofia, Bulgaria: Midt i sentrum, bøker om alt mulig, både på bulgarsk og engelsk. Markedet er såpass kjent at til og med Lonely Planet omtaler det.

  • Antikvariat i Lund, Sverige: Det finnes mange antikvariater i Lund, men det som ligger rett over gaten for Stadsbiblioteket er min favoritt. Butikken er ganske liten, men har enormt mange bøker, og de er oversiktlig inndelt etter sjanger/tema. Det er en eldre mann som eier det og han har ingen ansatte, hvilket betyr at om han er syk eller opptatt på annet hold en da er butikken stengt, men det er en del av sjarmen. Han har massevis av faste kunder som kommer inn å slår av en prat og man kan bare så vidt se ham bak disken som er full av bøker. Han har stålkontroll på hvilket bøker han har, hva som kan skaffes og hvor mye det eventuelt vil koste, han er også flink til å gi litt avslag om man handler mye. Det fleste bøkene er på svensk, men han har også bøker på engelsk, tysk, fransk og noen få på norsk og dansk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg leser ditt innlegg forstår jeg at jeg har gått glipp av mange opplevelser. Det høres veldig eksotisk ut med et besøk hos Lamu book, eller hos bruktbokhandelen i Reykjavik. Har faktisk feriert i Inverary, Loch Lomond, men tenkte ikke på at det kanskje var en spennende bokbrukthandel også der. Det nærmeste jeg kommer på i farten er en brukthandel for bøker i Tønsberg. Finner alltid noe der når jeg er på ferie. Tror at jeg for fremtiden må bli mer bevisst dette når vi er på ferie i inn-og utland. Spennende innlegg, Ruthie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEgil StangelandMartinKirsten LundPiippokattaNora FjelliNicolai Alexander StyveKari ElisabethDinaIreneleserRandiAElin SkjerengAnn-ElinMarit HøvdeHarald KDaffy EnglundFindusNorahTone Maria JonassenTor-Arne JensenRufsetufsaJulie StensethHarald AndersenEvaBjørg RistvedtVannflaskeTherese HolmMcHempettTor Arne DahlStian AxdalHeleneRonnyHeidi BMarianne NordeideAnniken RøilGrete AastorpBjørg L.ChristofferTrude Oma