At litteratur kan være en utsikt mot en verden som er større og inneholder mer enn det vi opplever i vår trivielle hverdag kan jeg absolutt være med på. Det er bare det at denne verden ikke ser ut som eventyrslott og luftballonger. Derfor ble bildet feil for meg. Den verden som skimtes utenfor er ofte stygg og urettferdig, full av sorg og lidelse. Ta bare et eksempel som jeg kommer på i full fart, Mistrys Balansekunst, som mange her inne har som sin favoritt. Absolutt et blikk utover mot en annen verden, men ikke noe glansbilde. Og det finnes selvsagt tusenvis av andre eksempler.

Så kan jeg likevel være med på at litteratur kan få oss til å gripe skjønnhet og kjærlighet på en ny og fantastisk måte, at litteratur kan få oss vekk fra en traurig og fargeløs hverdag. Men jeg holder likevel fast på at god litteratur skal ryste oss, skal gi oss et glimt av virkeligheten, et glimt vi kanskje ikke tåler. Litteratur skal røre ved strenger i oss som vi ikke visste var der, og ofte kan dette være strenger vi ikke ønsker å røre ved.

God litteratur skal ha kraft og mulighet til å forandre verden til et bedre sted. Den skal ryste oss på en slik måte at vi handler for økt rettferdighet, mindre global elendighet og et tryggere samfunn for alle. Litteratur (og annen kunst) skal ikke dulle oss inn i en drømmetilværelse slik at vi lukker øynene i vår egen tilfredshet. Mener jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Jeg deler de fleste av dine synspunkter her. Helt enkelt kan vi vel si at bøker gir oss et tverrsnitt av "livet" på godt og vondt, hvis man leser tilstrekkelig mye. Bøkene gir livet en kvalitet som man blir foruten hvis man ikke leser. Spesielt er jeg enig med deg i at bøker ikke skal dulle oss inn i en drømmeverden. Men det er vel nettopp her vi lesere har ulike ønsker, behov og forventninger. Personlig er jeg en realist, liker verken bøker eller film av typen eventyrsjanger. Liker kun bøker som skildrer livet slik det kan, må, ønskes og forventes bli levd i den virkelige verden. Jeg likte at du trakk fram 'Bakansekunst". Den er en av de desidert bedre bøker jeg har lest. En bok som gir oss en sjokkartet opplevelse av menneskers liv i en verden som er totalt ukjent for oss. Den gir kunnskap, innsikt og ikke minst kjærlighet til mennesker man ikke kjenner, og som man gjennom boken ønsker å kunne hjelpe, knytte seg til og bli kjent med. Bøker fra andre kulturer som utvider ens horisont og fører leseren inn i et ukjent og spennende miljø, bøker som viser hvordan liv kan leves totalt ulikt ditt eget, rett og slett bøker som rører ved nye strenger i oss, det er for meg det viktigste med bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den verden som skimtes utenfor er ofte stygg og urettferdig, full av sorg og lidelse.

Du har naturligvis helt rett. Men for meg ser det ut som om gutten på bildet allerede har erfart det stygge og urettferdige - innafor sitt eget gjerde. Så kanskje han ved hjelp av bøkene sine samler kraft og mulighet til å forandre verden til et bedre sted.

Leser du aldri eventyr?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Registrerer at du ser ut til å være idealist til fingerspissene;-D

Litteratur skal røre ved strenger i oss som vi ikke visste var der, og ofte kan dette være strenger vi ikke ønsker å røre ved. skriver du.

Sant nok, når vi vokser opp blir vi desillusjonerte - bøkene hjelper oss også å bevare barnet i oss i en tøff verden. Om vi tør...

Jeg ser det som at du angriper muligheten til selvforherligelse, du sprekker boblene som enkelte kunne lulle seg inn i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, du har selvfølgelig rett. Men vi må jo tenke på to ting til - først og fremst, du kan ikke uttrykke alt med ett bilde, spesielt ikke når det gjelder så utrolig kompleks (og komplisert) emne som er rolle av literatur. Den andre tingen er veldig enkel, men også viktig, tror jeg - vi har jo barn på bildet. Og da jeg var liten, var den andre verden for meg full av eventyrslott og luftballonger - Orwells 1984 og andre bøker med potensial å åpne øynene kom mye senere. Hvis du er so uenig med dette bildet, bare prøv et lite eksperiment - ta barnet på bildet og sett ham på andre side av gjerdet. Bedre nå?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg syntes bildet traff meg på en så positiv måte fordi symbolene i det var nettopp så magiske. Symboler skal eller kan jo ikke være fullt ut realistiske! Hvordan skal vi kunne finne et symbol som uttrykker det hele? Synes absolutt at slott, ballonger og univers med raketter kan romme livets forskjellige avskygninger, slik som i eventyrene ! (noe Marit ovenfor skriver så fint om) Det kommer jo også litt an på hvor livlig fantasi vi har kanskje !

Bildet kan også stå som et symbol på hva vi kan oppnå med boklig lærdom. Det kan være et blikk inn i fremtiden! Vi sanker kunnskap og lykkes i å skape oss et bedre samfunn. Det er også en måte å løfte oss ut av det mediekjøret vi utsettes for hver dag. Hvorfor blir vi stort sett bombardert med overveiende dårlige og nedbrytende nyheter? Dette er kontrasten. Slik sett blir også symbolet på virkeligheten gutten i bildet bygger stigen av bøker opp fra, feil. Virkeligheten avdekkes ikke kun i sort/hvitt.

Vi søker så forskjellige ting eller svar i bøkenes verden. Vi søker spenning, opplysning, romantikk o.s.v. Og alt dette er uansett karakter, ren og skjær magi i mine tanker!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skjønner hva du mener....tror jeg. Men jeg synes ikke at litteratur må eller skal være noe som helst. Bøker kan være hva som helst, det er jo det som er så fantastisk! Inn i en bok kan du putte formeleventyr som Nancy Drew, ville fabuleringer som Ringenes Herre, klare fakta som i en mattebok, analyser som i en verdenshistorie, knappe/dype og skoleflinke Hanne Ørstavik-romaner, blomstrende Allende-romaner, samfunnsrefsende Ibsen-skuespill, lavkarbo-hallelujah-historier fra Hexeberg, grusomme virkelighetsskildringer som Siste stopp Brooklyn, boblende humor som Arthur Arntzen, tragiske dokumentarbøker som historier om barnehjemsovergrep. Bøker kan inneholde alt mellom himmel og jord.

Du sier at god litteratur skal ha kraft og mulighet til å forandre verden til et bedre sted. Det minner meg om sangen til Bjørn Eidsvåg, der han synger "Det eneste hun ønska seg var ein solskinnsdag - skyfri himmel, en problemfri time i gode venners lag -" Vet egentlig ikke hva sangen handler om, men noen ganger har man den følelsen. Hvis et slitent barn med en vanskelig hverdag kan finne lykke og håp - selv i Nancy Drew eller noe annet skrekkelig - så blir jo verden et bedre sted. Akkurat der og da. For denne personen.

Kanskje bøker er viktigere som trøst og drømmemateriale og inspirasjon for dem som har det vanskelig, enn som øyeåpnere for oss som er tilfreds? For hva GJØR vi med denne innsikten? De fleste av oss leser våre aviser og ser våre nyheter og leser våre bøker og MENER en hel masse. Men påvirker vi verden?

Men som hovedinnlegger skriver er det jo neppe ment som en illustrasjon av ALT bøker er...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Skyfri himmel" handler vel egentlig om en stoffmisbrukers situasjon. Men den er jo skrevet så genialt og generelt at den har blitt sangen for mange som er i en vanskelig situasjon på en eller annen måte. Det var sangen min svigermor hadde som "sin sang" det siste året før hun måtte gi tapt for lungekreft.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergMarit HøvdeV. HulbackGunillaHilde H HelsethAnne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEivind  VaksvikRonnyKirsten LundLailaBård StøreLars MæhlumMcHempettG LPiippokattaToveOdd HebækRune U. FurbergReadninggirl30IngeborgBeate KristinritaolineJarmo LarsenCamillaTatiana WesserlingTove Obrestad WøienInger-LisejunieJohn LarsenFredrikDemeterLisbeth Kingsrud KvistenSynnøve H HoelAlice NordliKikkan HaugenTonje SivertsenAstrid SæverhagenBente NogvaAnne Berit Grønbech