Jeg er, som Mia Maria, interessert i vår nære historie, bare litt nærere, dvs. tiden etter andre verdenskrig, 1950-tallet og tidlig 60-tall. Jeg ønsker tips om romaner som omhander dagligliv - hjem, arbeid og miljøskildringer. Gjerne, men ikke nødvendigvis, med fokus på kvinnenes situasjon. Og gjerne bøker som er skrevet i den aktuelle tiden. Kulturhistorie og faktabøker er også av interesse.

Jeg har jo selv opplevd denne tiden og er facinert over hvor mye samfunnet vårt faktisk har endret seg i løpet av relativt kort tid.

Alle tips mottas med stor takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 37 svar.

Jeg forstår godt at du etterspør dette. Når jeg elsker norske krim-romaner fra denne perioden (eller tiårene rett før eller etter), så er det vel det samme vi er ute etter, nemlig tidskoloritten. Håper du finner mye gull i forslagene i tråden her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk! Har i hvert fall fått øynene opp for Ebba Haslund m.fl. Blir spennende å se i hvilken grad de innfrir. Artig er det lell!

Men du, hva er dine krimfavoritter fra denne tidsepoken. Det ble jeg nysgjerrig på. Raymond Chandler?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg begynte med å lese meg gjennom en serie som heter "Norsk krim og spenning". Dette er 12 bind med to bøker i hver, altså totalt 24, fra like mange forskjellige forfattere. Den eldste var Stein Riverton fra 1908, og de nyeste fra rett før serien kom ut i 1985. Og så har jeg forsatt med å lese meg videre i bøkene til de jeg likte best.

Fra den perioden det er snakk om i denne lenken er det foruten den selvsagte Andre Bjerke navn som Stein Ståle (= Trygve Hirsch), Lalli og Fritjof Knutsen, Roy Roberts (= Alex Brinchmann), Waldemar Brøgger og Arnold Jacoby. Krimplottene er ganske bra, syns jeg, disse folkene kunne sitt håndverk like godt som dagens forfattere i sjangeren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lars Saabye Christensen - Halvbroren.

Tre generasjoner kvinner lever sammen i en leilighet i Kirkeveien i Oslo: En dansk stumfilmskuespillerinne, Den Gamle, hennes datter Boletta, som jobber ved Telegrafen, og unge Vera. Den 8 mai 1945 blir Vera voldtatt på tørkeloftet i gården, og ni måneder senere fødes romanens ene hovedperson, Fred, i en drosje. Fem år senere ser halvbroren Barnum dagens lys. Vi følger brødrenes vidt forskjellige oppvekst på 60 og 70-tallet i Oslo. Kortvokste Barnum, sønn av en klovn og kremmer, er kunstneren som går på mange pinefulle nederlag, og iblant reddes av den mer hardtslående broren. Men Fred lever i taushet og skygge, og bærer på hemmeligheter. Hans spørsmål forfølger broren: "Skal jeg drepe faren din for deg, Barnum?" Her portretteres en fargerik familie gjennom fire generasjoner mot et levende historisk bakteppe, her er bokseren og kunstneren, sirkus og danseskole, Majorstua og Røst skildret med like stor innlevelse. Å få en roman som i stor grad handler om savn og fravær til å bli så underholdende, er mesterlig gjort.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Av Saabye Christensen har jeg kun lest Beatles pluss noen dikt. Likte det godt, så jeg vet ikke riktig hvorfor jeg ikke har lest mer av han. Halvbroren høres absolutt interessant. Tusen takk for tipset.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bergljot Hobæk Haff skildrer i sine tre første romaner kvinneskjebner lagt til samtiden.

Debutboken Raset (1956) ble en oppsiktsvekkende suksess.

Den svakere andreboken Liv kom i (1958) og i den tredje beskriver hun igjen kvinner som rammes av mannssamfunnets fordommer og frihetsinnskrenkninger.
Du finner ham aldri (1960)

Vera Henriksen ga ut en moderne ekteskapsroman i 1966, som het Glassberget

Videre kan du ta en titt på:

Merete Wiger (f. 1921)
Så låste hun seg inn (1957)
Judith og treskjæreren (1958)

Solveig Christov er nevnt i tråden og romanen
Syv dager og netter (1955) kan passe inn.
Elskerens hjemkomst (1961)

Eva Seeberg (f 1931) har skrevet romaner fra 50 og 60 årene.

Det er meg han har vært hos (1952)
Aldri mer alene (1955)
Tid til ømhet (1968)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har du lest Solveig Christov?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, det tror jeg ikke. Har du noen spesielle titler å anbefale?

(Er ikke tråder som dette artig! Jeg følger med på din også - tidligere i samme århundre.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest "Korsvei i jungelen", men har en til på vent. Lenge siden jeg leste den, det eneste jeg husker er at det var en type bok jeg kanskje trodde jeg ikke ville like, men så likte jeg den likevel. Syntes hun skrev veldig bra. Det er sikkert flere som har lest hennes bøker. Tror den jeg nevnte er fra slutten av sekstitallet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter å ha hatt "Korsvei i jungelen" ulest i hyllen i sikkert 15 år, fikk MiaMaria meg til å hente den frem nå i ettermiddag. Jeg har nå lest over halvparten, den ligger an til en firer på terningen min, tror jeg. Christov skriver bra, på vaskeseddelen fremheves det at

(h)ennes mange romaner, skuespill og hørespilll er preget av stor psykologisk innsikt og et sterkt engasjement i tidens problemer.

Korsvei i jungelen ble første gang utgitt i 1959, så periodemessig skulle den passe inn i denne tråden. Men jeg tror du vil bli skuffet, Lillevi, om du velger å lese den primært for å fylle ut bildet av "dagliglivet i Norge på 1950- og 1960-tallet". Les den gjerne, men da av andre grunner. Boken kretser om hva som gir livet mening, hvordan man velger å leve sine liv, hvordan ulike mennesker møtes og konfronterer hverandre... slike temaer. Eksistensielle spørsmål - tidskoloritten "er" der, selvfølgelig, men ikke særlig fremtredende. (Altså i mine øyne.)

Jeg liker de "historiske trådene" dere har startet, MiaMaria og du, Lillevi - veldig morsomt, og høyst betimelig, å få mer eller mindre halvglemte forfatternavn opp i dagen igjen!!!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Å spørre bokelskere til råds slår aldri feil! Tusen takk for mange gode tips!
Jeg har samlet noen av dem i en egen liste.
Du kan se den her

Jeg er fortsatt takknemlig for flere forslag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne er forsåvidt ikke Norge, selv om den er det likevel. Vestover til østen av Hild Henriksen. Anbefales absolutt - men er vel nå bare mulig å få tak i på biblioteket!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg husker jeg så filmen "Søndagsengler", og den gjorde inntrykk. Filmen er basert på boka til Reidun Nordtvedt, "Søndag".
Handlinger i boka foregår på slutten av 1950 tallet. En prestedatter som vokser opp i et miljø av pliktkristendom. Synd og dobbelmoral er vel noen av stikkordene i boka.
Fine skildringer av miljø, "lover og regler" i dette lille samfunnet på den tiden i boka.

Boka har en oppfølger som heter, "Mandag - er månens dag".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mandag er månens dag - den har jeg faktisk lest. Kom på det nå. Jeg visste ikke at Reidun Nortvedt hadde skrevet flere. Både Søndag og Mandag - osv... er høyst aktuelle. Tusen takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har foreslått 2 i et annet innlegg (under) men kom plutselig på en til: "Senere Lena" av Anne Karin Elstad

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...Og Sitt eget liv, som er fortsettelsen og avslutningen. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skyskraperengler av Tove Nilsen skildrer livet på 50-60 tallet.

Toratriologien foregår i et nordnorsk samfunn på 50-tallet (Wassmo).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vet ikke hva du tenker i forhold til Ebba Haslund, men hun har skrevet mange bøker i den aktuelle tidsperioden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av Ebba Haslund har jeg kun lest Bare et lite sammenbrudd og likte den godt! Kjenner du andre titler av henne som kan være aktuelle?

Tusen takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Middag hos Molla (1951)
Krise i august (1954)
Drømmen om Nadja (1956)
Hvor går du Vanda? (1960)
Det trange hjertet (1965)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tittelen alene pirrer min nysgjerrighet "Bare et lite sammenbrudd". Tror at jeg må se litt nærmere på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sitter akkurat nå med to nyervervede Haslund-bøker som jeg "har under lesning": selvbiografiske Ingen frøkensport og romanen Sekskanten, som Haslund ga ut så sent som i 2008, og som er en frittstående oppfølger til Bare et lite sammenbrudd. Nå har ikke jeg lest Bare et lite..., så den må jeg spore opp etter hvert - men jeg ville tipse om oppfølgerens eksistens, i tilfelle dere ikke hadde fått den med dere. Den handler om eldre damer som (blant annet) reflekterer over sin fortid - og dermed over både 50- og 60-tallet, skulle jeg tro (har bare lest noen få sider ennå). Og Haslunds erindringsbøker (hun har skrevet to eller tre, tror jeg) kan vel være interessante også i denne trådens sammenheng?

Og så falt tankene mine på Lars Saabye Christensen og Beatles - reinspikka 60-tall dét, med mye "60-talls-følelse". Men ellers faller den visst litt utenfor det du er på jakt etter? Jeg bare liker den boken så godt, så jeg benyttet sjansen...

I samme åndedrag: Roy Jacobsens Seierherrene og Vidunderbarn - jeg synes Jacobsen er knallbra både på miljøskildringer og typetegninger, og disse to havner jo i rett tidsepoke også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Om Ingen frøkensport står det at det er Haslunds fjerde erindringsbok, skrevet når hun er vel 90 år. Da kommer vil til en annen tid enn jeg er ute etter. Vet du hva hennes tidligere erindringsbøker heter? Kanskje det er noe der?
Sekskanten har jeg allerede hatt på ønskelisten en stund.
Beatles likte jeg også godt! Men den er, som du sier, litt på siden av hva jeg er ute etter nå :-)
Roy Jacobsen tror jeg knapt jeg har lest. Kanskje bør jeg gi han en sjanse...
Tusen takk for tipsene!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal vi se... i forordet til Ingen frøkensport skriver Haslund:

I 1987 ga jeg ut en erindringsbok, Som plommen i egget. Den skildret min barndom og ungdom frem til sommeren 1945. To år etter fulgte Med vingehest i manesjen og i 1992 Ikke naken, ikke kledd, erindringer fra et reiseliv. Nå som jeg er 91 år gammel, har forlaget mitt oppfordret meg til å fortsette der Vingehesten endte og fortelle om de siste tyve årene av mitt liv, en skjellsettende tid i den store verden, men også i min tilværelse.

Blommenholm, 23. april 2009

Ebba Haslund

Så i dette tilfelle er det vel kanskje Vingehesten du skal holde utkikk etter, Lillevi?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, Anne! Dette høres midt i blinken!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ebba Haslund skrev også noen morsomme barnebøker, blant andre Barskinger på Brånåsen, der kjønnsroller er et vesentlig tema. En av de mange barnebøkene fra 60-tallet, der det settes søkelys på vedtatte "sannheter".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan ikke si at jeg er belest på Ebba Haslund. Men fant oversikt over hva hun har gitt ut på Wikipedia.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Torborg Nedreaas og "Musikk fra en blå brønn". (1960)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene i denne serien er dessverre for tidlige for meg - omhandler tiden før andre verdenskrig. Takk i alle fall :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å du godeste, jeg ble født i 1948, og jeg er nå blitt historisk! Vel, det måtte jo skje en gang. Har du lest Eva Ramm's "Med Støv på Hjernen"? Her får du et humoristisk bilde av bykvinnen i høyblokk på 60 tallet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så filmen med Kari Diesen i spissen for mange år siden og den sitter i enda. Ante ikke at det fantes en bok. Så her har jeg funnet en bok til jeg vil se litt nærmere på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er vi nøyaktig like historiske :-))

Med støv på hjernen har jeg lest. Artig! Takkfor tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bjørg Vik?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, Bjørg Vik satt jeg og forsøkte å komme på når jeg leste denne tråden! Erindringsbøkene hennes - vel, romaner da - Poplene på Sankthanshaugen, Elsi Lund og...hva het den tredje? Små nøkler, store rom. Tror jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Også skrev hun "Nødrop fra en myk sofa" og "Gråt, elskede mann", og sikkert noen flere. De skildrer kjønnsrollene på slutten av 60-tallet, vil jeg tro, - hun er selv født i 1935.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tipsene om Bjørg Vik!
Jeg tror jeg har lest det meste hun har skrevet og liker henne godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg regnet jo i grunnen med det, men nevnte henne for sikkerhets skyld;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

TuridmajaTheaPiippokattaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsEllen E. MartolTanteMamieHarald KHenrik  Holtvedt AndersenMorten BolstadLisbeth Marie UvaagKirsten LundTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineHilde H HelsethMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTherese HolmmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMarenJarmo LarsenGrete AastorpLinda RastenAnniken Røil