Jeg tenkte fort på Johan Borgen, Sigurd Hoel og Torborg Nedreaas, og mens jeg skriver tenker jeg at Cora Sandels bøker er jo fra den tiden, og så fører hennes "Alberte" meg til Sigrid Undsets "Jenny", - og nå får jeg snart problemer med å stoppe;)
Og så vil jeg benytte anledningen til å slå et slag for å bruke klassikerne som en kilde til fortiden, nettopp slik som du tenker, - i steden for å avfeie dem som "utdaterte", slik noen gjør!
Viser 5 svar.
Cora Sandels Alberte-bøker ligger i hylla og venter - gleder meg til å lese dem. Har lest Jenny og Herdis-trilogien, men Johan Borgen liker jeg ikke... Norsklæreren på videregående "drepte" ham ved å tvinge oss til å lese "Lillelord".
Jeg lurer på om Borgen er særlig lest nå? Norsklærere har jo en tendens til å kunne drepe leselyst, ut fra tanken om at disse bøkene kommer dere ikke til å lese uten at dere blir tvunget - vel det er noe grovt sagt det der. Men jeg tror faktisk at det har noe å si på hvilket punkt i livet man leser en bok. Jeg likte "Lillelord"-trilogien, kanskje du skal ta den frem igjen om noen år?
Og jeg svarer meg selv: Når det gjelder norsklærere som dreper leselyst, les Levi Henriksen i dagens kultur-Aftenpost, han skriver om at han aldri har greid å lese Tarjei Vesaas etter at den ble "drept" på skolen. Har prøvd å finne den på nettet for å lenke, men det virker som den bare er i papirutgaven.
Jeg skal lese kulturdelen....den ligger her på vent. Huff, samme norsklærer som drepte Johan Borgen klarte også å drepe Jens Bjørneboe ved å tvinge oss gjennom "Haiene". Den eneste boka han ga oss som jeg faktisk likte, var "Egalias døtre" (Gerd Brantenberg).
Ja, da har du noe å glede deg til med Alberte-bøkene!