Jeg har studert flere språk, og jeg har for hvert nye språk jeg har vært innom blitt oppfordret til å lese skjønnlitteratur opprinnelig skrevet på språket som skal læres (man kan jo ikke lese på det aktuelle språket med en gang). Årsaken er at man gjennom skjønnlitteratur får et innblikk i et lands kultur og kulturen er nært knyttet til språket. Eller som en foreleser engang sa: Det hjelper ikke å snakke et språk flytende om man ikke har noe å snakke om. Riktignok har ikke så mye skjønnlitteratur vært pensum, men jeg har fulgt oppfordringen.

Jeg er også samfunnsviter med fokus på ett geografisk område, og der ble skjønnlitteratur brukt i undervisningen i større grad enn i språkundervisningen. Men begrunnelsen var den samme. Man får et annet innblikk i en kultur gjennom skjønnlitteratur enn gjennom faglitteratur, og dette er også viktig å få med om man ønsker å oppnå best mulig forståelse av et område.

Til sist kan jeg nevne at jeg kjøpte Alltid Alice av Lisa Genova i gave til mamma i sommer. Mamma har jobbet i helsesektoren hele livet og har støtt på demente pasienter mer enn en gang. Hun syntes boken var såpass bra at hun har sirkulert den blant kollegene, og nå har snart alle lest den for å få en bedre forståelse av hvordan det er å leve med en demenssykdom. Jeg mener også å huske at jeg har hørt at boken brukes i undervisning og i interessegrupper for pårørende både i opprinnelselandet USA og flere andre steder.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Må si jeg er imponert over gode og svært reflekterte svar på min oppfordring her. Slike tråder synes jeg gir ekstra kunnskap og innsikt, og er med på å utvide ens egen horisont. At skjønnlitterære bøker er et nyttig redskap i forbindelse med språkstudier og geografi er lettere å forstå, og måten du fremstiller det på her gjør det veldig klart for meg. Og best av alt er gode tips om litteratur som jeg ikke har kjennskap til, og som gjør meg nysgjerrig. Tenk at jeg ikke har lest " alltid Alice". Som din mor har jeg ogå jobbet mange år innenfor samme vesen, og denne må jeg nok lese etterhvert. Takk Solveig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nettopp - veldig bra formulert om hvorfor og hvordan skjønnlitteraturen utdyper og supplerer kunnskapene om andre(s) kulturer!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

RuneAnniken RøilKirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBL