Pensumet i utviklingspsykologi dette semesteret inkluderer et essay der Peer Gynt blir grundig analysert i lys av Eriksons psykososiale stadieteori....Jeg fikk ikke så mye ut av å lese det, men syns det var en pussig idé.
Nå tar jeg bare psykologi som valgfag; tar bachelor i kunsthistorie - dessverre har det meste av skjønnlitteraturen med kunsthistorisk handling jeg har vært borti, vært skuffende lesning. Utbrodering av spekulasjoner rundt kunstnerens sexliv, tannløs rekonstruksjon av "historien" bak malerier uten å ta hensyn til historiske kilder og ofte, i de samme bøkene, kjedelig og overromantisk språk, er noe jeg kan klare meg uten. Men når man "oppdras" i forelesninger til å alltid lese kritisk, er det kanskje dødfødt å lese skjønnlitteratur om kunsthistorie overhodet?
Så må jeg bare nevne at "Historien om Edvard Munch" av Ketil Bjørnstad er et lysende unntak. Perfekt balanse av skjønnlitteratur og dokumenterte kilder og gnistrende skrevet :)
Viser 4 svar.
Har du lest Atle Næss' "Den tvilende Thomas"? Den synes jeg er lysende - men jeg har faktisk laget en liste som jeg har kalt Romaner om bildekunstens mestere; har du vært innom noen av bøkene der? (Noen av bøkene på listen har jeg ennå bare på ønskelisten, etter å ha blitt tipset om dem av andre bokelskere.)
Har ikke hørt om så mange av de bøkene, må prøve å få tak i noen av dem..ble spesielt interessert i den om Helene Schjerfbeck, som har fascinert meg lenge. :)
Og jeg for min del sitter nå og ser bort på Bjørnstads "Historien om Edvard Munch" i bokhyllen min - jeg har hatt den lenge, men ikke kommet meg til å lese den. Men når du omtaler den som "lysende", så blir jeg jo ekstra nysgjerrig, og tenker at jeg snart bør strekke ut hånden og fiske den boken ut av hyllen... :-)
Selv om du personlig ikke har hatt stor glede og nytte av anbefalt litteratur i forbindelse med studier, er det interessant å lese at det faktisk er vanlig å bli konfrontert med ulike skjønnlitterære forfattere i utdanningsøyemed. Synd at du ikke har hatt utbytte selv, men du har sikkert rett i at det kan være vanskelig å finne relevant litteratur innenfor din studieretning. Men kanskje er dette, som mye annet, høyst individuelt. Noen ser verdien, andre ikke. Men derimot ble jeg veldig nysgjerrig på "historien om Munch" av Bjørnstad. Jeg har ikke lest den, men det er lett å forstå at den er aktuell som egnet tilleggslitteratur. Bjørnstad er en av mine yndlingsforfattere, og " historien om Munch" ønsker jeg å lese. Takk for interessant innspill.