Veldig bra ! virkeligheten overgår sannheten ofte !

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Makabre noveller

Forfatteren Ferdinand von Schirach er egentlig forsvarsadvokat, men har etter hvert utmerket seg som forfatter. Han er mest kjent for novellesamlingen "Forbrytelser", men har også utgitt "Skyld". Fellesnevneren for begge novellesamlingene er kriminelle handlinger. Schirach har hentet inspirasjon til sine noveller fra sitt virke som forsvarsadvokat, men av hensyn til taushetsplikten er historiene så omskrevet at det blir noe søkt å hevde at han gjengir virkelige hendelser.

"Forbrytelser" inneholder 11 noveller. Her møter vi bl.a. ektemannen som gjennom et helt liv er blitt hundset av sin kone, og som ender med å drepe henne med øks. Vi møter vinningsforbryterne som bryter seg inn hos japaneren Tanata og stjeler det de antar er en nokså verdiløs teskål. Etter hvert følger det død og fordervelse med denne skålen. Og så har vi Karim som alle tror er dum, men som er smartere enn de fleste, og som redder sin bror fra kasjotten ved hjelp av en snedig plan. Dessuten mannen som blir antastet av to voldsforbrytere som kjeder seg og ønsker å plage ham, men som begge ender med å bli drept av sitt "offer" før de får snudd seg. Og Michalka som ønsker å skape seg en fremtid i Etiopia, men som blir innhentet av en fortid han har forsøkt å flykte fra ...

Novellene viser med all tydelighet hvor kompleks virkeligheten ofte er, og hvor lite som er slik vi i første omgang tror det er. Hvem som helst kan dessuten under gitte omstendigheter ende opp som forbrytere. I strafferettspleien i dag er motiv og skyld avgjørende for straffens omgang - ikke utelukkende handlingen som sådan, slik det var i tidligere tider. Hva er en forbrytelse? Og hva er et forbrytersk sinn? Finnes det egentlig rettferdighet? Med snert og snedige poenger maler Schirach frem de mest fantastiske historier om ulike forbrytelser, og som leser satt jeg nesten hver gang og håpet at gjerningsmannen skulle slippe unna. Årsaken til dette er nok forfatterens evne til å tegne et mangefascettert bilde av gjerningsmennene, slik at det til syvende og sist var sympatien og ikke fordømmelsen som ble påkalt. Som leser blir vi utfordret på hva som er rett og galt, og ofte viser det seg at det ikke finnes noe enten-eller-svar.

Denne novellesamlingen gjorde et sterkt inntrykk på meg! Novellene er mesterlig skrevet, selv om ikke alle holder like høy kvalitet som f.eks. "Fähner", "Nødverge", "Etioperen" og "Summertime" - mine fire favorittnoveller i samlingen. Like fullt ble jeg fengslet av hver eneste historie, og novellesamlingen ble derfor lest ut i rekordfart. Det er helt klart at jeg er nødt til å få tak Schirachs siste novellesamling "Skyld"! Jeg har vært noe i tvil om novellesamlingen fortjener terningkast fem eller seks, men har landet på noe midt i mellom, selv om mange av novellene utvilsomt er i mesterklassen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Men det som fortelles i boken, har jo nettopp IKKE hendt! Schirach forsikrer i intervjuer at han overholder taushetsplikten i yrket sitt, og derfor IKKE skriver om ting slik de har skjedd. Det dreier seg om versjoner så omarbeidet at verken personer eller hendelser lar seg gjenkjenne. Og da er vi vel ganske langt unna "virkeligheten"...

http://www.sueddeutsche.de/kultur/im-gespraech-ferdinand-von-schirach-jemand-muss-buessen-1.982156

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en pasjonert krimelsker føles det litt "riktig" å innimellom lese om en del saker fra virkeligheten.

Ferdinand von Schirach skriver i et svært kortfattet, nesten refererende språk. Kombinasjonen av det sterke innholdet i det han forteller, og det faktum at det er virkelige hendelser, gjør at det språklige fungerer svært bra.

Torgrim Sørnes bok "Ondskap", om alle de henrettede i Norge på 1800-tallet er litt av samme type bok. Mange har lest og likt den. Jeg også, men denne er hakket bedre. De gamle norske historiene ble etter hvert litt like. Det var fattige stakkarer som endte på steile og hjul, og vi kom i liten grad inn i hodene deres. Forfatteren syntes også å ha lite annet enn forakt til overs for det vi ville finne der.

Her er det annerledes. Som forsvarer har FvS større tilgang på sjelslivet til forbryterne, og gjerne også en del sympati for dem. Da kommer vi som lesere gjerningsmennene nærmere inn på livet, og sakene blir mer ulike og individuelle. Forfatteren er også flink til å ta seg skjønnlitterære friheter der det trengs for å fylle ut bildet.

Etterfølgeren "Skyld" kom ut i Tyskland i 2010, og er snart ventet i oversatt utgave i Norge.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Høres bra ut ! Gleder meg til Skyld !!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Også i "Skyld" er historiene så omarbeidet at ikke engang Schirachs medarbeidere gjenkjente personer eller hendelser. Det er altså fiksjon vi leser, og da bør det ikke presenteres som fakta eller virkelighet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har fått "Skyld" i dag ! Gleder meg sykt til å lese den ! Når det gjelder sannhet eller ikke så er det vel slik at sannhet og fantasi går hånd i hånd langs livets sti. Disse bøkene anbefales !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilKaramasov11Astrid Terese Bjorland SkjeggerudJulie StensethKirsten LundChristoffer SmedaasKaren PatriciaBertyFlettiettesiljehusmorSigrid Blytt TøsdalLailaHarald KDemeterIngvild SBeathe SolbergRisRosOgKlagingLars Johann MiljeTrude JensenAnneWangTine SundalIngunnEileen BørresenVigdis VoldBerit B LieAnn ChristinStine SevilhaugErlend Rødal VikhagenIngunn STralteTheaTerje MathisenRune U. FurbergEgil StangelandCarine OlsrødDressmyshelfLisbeth Marie UvaagIna Elisabeth Bøgh VigrePiippokattaTove Obrestad Wøien