Jeg vet at dette kan oppfattes negativt av de mange lesende kvinner her inne, men det er altså slik at jeg har til gode å la meg begeistre av krim skrevet av kvinner. Jeg har prøvd Cornwell, Walters, Fossum, Lindell, Marklund, Christie og mange flere, uten å bli fan av noen av dem. Unntaket er muligens Walters, som har en særegen sosialrealistisk stil.
Jeg har nok lest vestentlig flere mannlige krimforfattere, og flere av dem har blitt mine favoritter. Det gjelder klassikerne Chandler og Hammett, samt de nyere Connelly, Kellerman, Wilson, Rankin, Coben, Indridason, Nesser, Mankell, Nygårdsaug, Horst, Mehlum og Nesbø.
Jeg er nok mer svak for den mørke etterforsker-romanen enn sofistikert tankespinn ala Christies Poirot.
Kan noen gi meg tips til andre mannlige krimforfattere i samme (mørke bak-) gate?
Viser 120 svar.
R.J Ellory må du virkelig sjekke ut. "Kalendermordene" tror jeg vil falle i smak hos deg etter dine kriterier. Samt Linwood Barclay. Ikke så mye "dyster etterforsker" men heller rett inn i livet til ofre og noen herlige plott.
Ellory er notert. Andre har gitt meg samme tips. Trodde først det dreide seg om James Ellroy, men har skjønt at det er en heeeelt annen. Kalendermord er det noe kjent med. Har boka vært filmet?
Tror ikke boken er filmet, men det handler om en copy cat og Ellory "baker" inn kjente seriemord(ere) i USA.
Tråden ble litt lang, så jeg fikk ikke med at andre også hadde anbefalt han. Kalendermordene har ikke vært filmatisert (men en lignende tittel var vel en krim for mange år siden? ) R.J. Ellory sin Kalendermordene er nylig nominert til årets beste krim i Nederland - http://www.crimezone.nl/bestethriller2011/
Javel, javel, javel.........Jeg fant ut at du hadde nok lesetips her til de neste 12 årene ( slightly exaggerated), men nå kan jeg ikke dy meg lenger. "The Cairo Diary" av Maxim Chattam må jo være rett i din gate. Kairo 1928, mord, mystikk, mørk,myter, overtro, fascinerende hovedperson ( med hemmeligheter??). Innledningsvis anbefaler forfatteren musikk for å bringe deg i rett stemning. Boken finnes ikke på norsk så vidt jeg vet. (Capris.no 60,-)
Georgio Faletti må du lese!
Boka "Jeg dreper" er veldig bra. "Øyet som ser" er ikke fullt så god, men allikevel bedre enn de fleste.
Ellers vil jeg anbefale Torkild Damhaug, men han ser jeg du har fått mange tips om allerede. Samme gjelder Jussi Adler-Olsen. Bøkene hans er jeg sikker på du vil like :-)
Takk for tips, Marianne. Faletti er ukjent for meg, men etter å ha lest litt om bøkene hans føler jeg at på samme måte som med Deon Meyer (lest på bakgrunn av anbefaling nedenfor) så blir dette mer action thrillere enn klassiske krimromaner med detektiven i fokus. Jeg er altså ikke på jakt etter litteratur av type Clancy, Follett, Ludlum, men mørke krimromaner i skyggeland, gjerne litt langsomme i problemløsningen, og med en "helt" man kan identifisere seg med.
Men så langt har jeg fått en mengde gode tips. Ønskelisten til jul er fyllt opp og jeg er meget fornøyd. Tusen takk alle sammen!
Så kjapt gjennom her, men kan ikke se at noen har anbefatl deg å lese Jørgen Jæger eller Chris Tvedt sine bøker! Det er to bergensforfattere som absolutt er verd å ta en titt på!
Hm. Går de i Staalesens fotspor? :)
Nja.. De kan vel ikke helt sammelignes med ham, Tvedt har handlingen sin lagt til en ikke navngitt by, ligner litt på Bergen, har en advokat som hovedperson. Jæger skriver de første bøkene fra en liten kystby som heter Fjellberghavn, her er det lensmann Ole Vik som er hovedperson. Siste boken til Jæger, Karma, dukker Vik opp i Bergen. Denne er vel den jeg syns er hans beste, men de andre er vel verdt å lese de også!
Jan, har du lest James Sallis? Nydelig språk og intelligente plot.
Nei, den forfatteren er ukjent for meg. Takk for tips!
Smak og behag osv...
I utgangspunktet er det jamen godt at vi ikke er like alle sammen, at vi liker forskjellige bøker, skrivestil og forfattere.
Jeg mener at Karin Fossum er en av de beste kvinnene til å skrive krim og psykologiske thrillere i Norge.
Av utenlandske kvinnelige krimforfattere holder jeg foreløpig en knapp på Val McDermid og Liza Marklund.
Jeg liker best de psykologiske thrillerne, der man kan få innsikt i forbryterens tanker og gjerninger, ikke bare politietterforskningen og etterforskernes liv, tanker og gjerninger. Politietterforskning kan faktisk være drepende kjedelig i lengda. Det er ikke lett å gjøre et slikt arbeid spennende for leseren.
Ellers så tenker jeg ikke så mye over om det er en mannlig eller kvinnelig forfatter som står bak ei godt skrevet krimbok. Alle forfattere har vel også til tider ujevne produkter; det er ikke alt de skriver som fenger like mye.
Vil til slutt nevne en mann som jeg mener har skrevet ei kjempespennende bok:
"Levende begravet" av Peter James.
Med de preferansene du beskriver her, er Belinda Bauers "Blacklands" nærmest å anse for et must å lese.
Belinda Bauers har jeg ikke hørt om eller lest noe av før. Enda en kvinnelig krimforfatter, jo. Så bra! ;)
Fant ut da jeg søkte på navnet hennes at hun har gitt ut i hvert fall to bøker i de to siste årene: "Blacklands" og "Darkside". Hun er tydeligvis en ganske ny forfatter?
Jeg må jo sjekke dette tipset nærmere når jeg får anledning!
Tusen takk!
Belinda Bauer du. Ukjent for meg. Takk for tips!
Takk for gode innspill, Norah. Selv kan jeg altså styre min begeistring for Fossum som krimforfatter. På den andre siden var De gales hus en flott leseropplevelse for meg. Jeg vet ikke hva det er med hennes krim, men jeg opplever de bøkene jeg har lest som i overkant forutsigbare og langdryge.
Psykologiske thrillere kan være utmerket lesning, men det er ingen ting som slår etterforskeren som systematisk arbeider seg ned i grumset og bruker sin teft og sitt intellekt for å løse gåten. For meg da. Dessuten liker jeg elementet av samfunnskritikk i krim. At det skal være tillatt å skrape litt i lakken på vårt velferdssamfunn samtidig som man serverer en god fortelling.
Må si meg enig med Norah at Karin Fossum er blant de aller beste på psykologisk krim i Norge. Finner heller ikke bøkene hennes langdryge - de er jo ihvertfall blant de korteste i antall sider. Glemmer ikke boka "Svarte sekunder" som beskriver sekundene fra man som foreldre må ta inn over seg at ens eget barn er forsvunnet, og til man får meldingen om at barnet er mishandlet og drept. Kan knapt tenke meg noe verre! Blant mannlige forfattere vil jeg, i likhet en annen bokelsker her på siden, anbefale James Lee Burke. Man får et fint innblikk i et spesielt miljø i New Iberia (Louisiana, USA) og den karismatiske etterforsker Dave Robicheaux's arbeidsmetoder.
Enig. "De gales hus" er i en klasse for seg. Den har jeg lest flere ganger, og vil påstå at det er noe av det beste Karin Fossum har skrevet. Men det er jo ikke akkurat en krimbok, da.
Jeg er også enig i det du skriver om å ha med elementer som samfunnskritikk og kloke og gode etterforskere som graver i grumset og som bruker intuisjon og kløkt for å løse krimgåter.
Men jeg vil gjerne også se sakene fra flere sider. Derfor mener jeg at de bøkene som også har med deler der vi får innsikt i en gal (og gjerne svært psykisk forstyrret) forbryters verden og hans/hennes gjerninger (uten at vi dermed alltid får vite hvem denne personen er, før ganske langt uti boka), er av de bøkene jeg liker best. Ofte kan det bli et uutholdelig spennende kappløp, der forbryterne og etterforskerne til slutt møtes i et oppgjør.
Forfattere har vel til alle tider brukt sin stilling til å flette inn samfunnskritikk i sine bøker. Det gjelder alle sjangre, ikke bare krim. Mange forfattere har også blitt fengsla av sine myndigheter for sin (treffende) sviende samfunnskritikk. Forfattere kan være med på å forandre verden. Og vi som leser mye, kan få mye info og aha-opplevelser, mange nye tanker og saker og ting å filosofere over.
Derfor er det så viktig å lese bøker!
Så enig, så enig. For øvrig var det nettopp mitt poeng at den "eneste" boka jeg virkelig likte av Fossum, var en bok utenfor krimgenren.
Selvsagt er det spennende å følge en forbrytersk hjerne, både i forhold til menneskelig forståelse og empati, men også for å få innsikt i hvordan menneskesinnet kan fungere og hva som evt. påvirker mennesker til å handle som de gjør. Dette sammen med realistiske skildringer av samfunnets skyggesider skaper som regel god krim.
Men altså, for at jeg skal kose meg med en krimbok, må etterforskeren være i sentrum. Av og til fokuserer psykologiske thrillere mer på forbryteren enn på den som er satt til å rydde opp. Det gjelder blant annet Fossum. Jeg klarer som regel å få godt grep om karakterskildringen av den som står bak ugjerningene, mens Sejer er og forblir litt i skyggen for meg. Jeg får ikke helt tak på ham. Dette gjelder både Den som elsker noe annet, men i enda større grad i Varsleren.
Har nettopp lest "en til evigheten" av Kjell H. Mære. Boken leste jeg ut ganske fort, klarte ikke å la den ligge. Den har de kriterier du nå lekser opp. :) Kjøpte en bok av Fossum, men jeg avbrøt den etter en tid. Husker ikke hva den heter for øyeblikket.
Mære er allerede notert som en forfatter jeg må se nærmere på. :)
Jeg likte hans måte å skrive på, for han skriver drivende godt. Følte nesten at jeg var tilstede under lesningen. Har vært på Fagernes, Bagn, Bruflat og Dokka. Så jeg vet litt om avstandene, det gjør det litt spesielt for meg. Så jeg er nå en ihuga fan, det har bare Karin Slaugheter og Val McDermid som har klart.
Hei. Meget god kvinnelig krimforfatter:Fred Vargas. Begynn med første boken så har du noe å glede deg til.
Hm, jeg har lest den første boka, og syntes den var ganske kjedelig. Gadd aldri lese flere. Men det er klart jeg syntes vel det samme om første boka til Mehlum, så det er mulig det er meg som ikke har samme smak her.
OK. Jeg er ikke den som er fordomsfull! :)
Crime Writers Association i England har delt ut egen pris til beste internasjonale krim siden 2006. Tre av de fem prisene som er delt ut, har gått til Fred Vargas. Så det bør jo være noe der, selv om jeg ikke har lest noe av henne selv.
James Lee Burke
John Connolly, Arne Dahl, Deon Meyer, Giorgio Faletti anbefales herved fra min side!
Deon Meyer leses for øyeblikket. Ikke helt inne i den enda, men han har fine beskrivelser. So far so good!
Bra! Jeg, for min del, startet med "Djevelfjellet" og etter den var jeg solgt!! God lesning!
Etter anbefaling fra noen her på bokelskere leser jeg nå Eystein Hanssens 'De ingen savner'. Veldig spennende, selv om temaet jo er tragisk. Absolutt verdt et forsøk.
Om du likte "De ingern savner" bør du lese årets bok fra Hanssen; "Giftstrøm". Den er kjempe bra! Likte godt den første, men "Giftstrøm" er enda bedre!
Den er allerede bestilt på biblioteket! Gleder meg.
Spennende å følge med på våre nye krimforfattere også. Vi har lett for å henge oss opp i de gamle kara. Takk for tips!
Sjekk ut R.J.Ellory - fantastisk lesning. Engelskmann som legger handlingene til USA. Engler over Georgia er en MÅ lese bok. Prøv også boka Våt med Mark Haskell Smith. L A gangsterkrim med ett sterk persongalleri. Sterk og makaber krim får du også med Dennis Lehane og boka forsvunnet i natten. Lykke til!
Takk for tips om Ellory. Trodde først du snakket om James Ellroy, som jeg har vært borti, men ser etter nærmere googling at det ikke er samme mann. :) Og med fare for å gjenta meg selv så er jeg ikke spesielt ute etter det makabre.
Jeg har kikket litt på boksamlingen din, og det slår meg at du ikke har vært borte i John Dickson Carr? Absolutt i en mørk bakgate, men ikke mye sosialrealisme der, her er det klassisk britisk krim (selv om han var amerikaner) som gjelder. Og jeg har lest at han visstnok var skrekkelig mørkredd - og han mer enn toucher det uforklarlige. Prøv deg på "Sort messe" hvis du er til klassisk krim.
Takk for tips!
Har lest littegrann rundt omkring nedover her, så jeg har et spørsmål: Er Åsa Larsson for tamt for deg? Er du blant dem som syns Sue Graftons bokstavserie blir for klisje? Ikke verdt å nevne en gang, kanskje.. Krim interesserer meg, og dermed også hvorfor folk liker eller dropper visse forfattere. Jeg skjønner godt "magien" du vil ha, jeg nyter ensomhetsfølelsen i Indridason-bøkene for å ta ett enkelt eksempel. Det blir mye om jeg skulle gå løs på alle og si akkurat hva jeg liker ved dem.
Hvis du nyter ensomhetsfølelsen hos Indridason så vet du litt om hva jeg er ute etter. Og jeg vet at jeg er i overkant kategorisk når jeg ber om mannlige forfattere og mannlige detektiver, et maskulint miljø med tungsinn og mørke bakgater. Vel, men det er nå engang meg. Og nå har jeg fått masse tips. Tusen takk!
En liten digresjon: Jeg har en følelse av at kvinner ikke har så lett for å fokusere på vanskelige oppgaver (som for eksempel å redde verden fra ondskap) hvis de selv er tynget av personlige problemer, mens menn muligens har denne evnen. Jeg ser lettere for meg en mann enn en kvinne som nærmest på trass rydder opp i samfunnets kloakk mens han tier om grumset inne i seg.
Igjen kategoriserer jeg, men dere kloke kvinner her inne: Er jeg helt på jordet?
Ja..., det var derfor jeg anbefalte deg å ta en titt på Denise Mina. Hun er en såkalt "mørk" krimforfatter med en annerledes tilnærming til det meste. Faktisk så falt Mina enda mer i smak hos husets mannlige del av husholdningen, men når du ikke vil prøve så får du nå bare sitte der med dine mannlige krimforfattere...:-)
Ja det er du. Dette er båstenkning, Jan. Jeg kjenner noen "persilleblad" av noen menn som ikke en gang ville drømme om å gjøre en flue fortred, og som ikke ville like " Mengele Zoo" noe særlig, ei heller annen brutal krim, eller tvilsomme metoder for å redde regnskog og annet. Men jeg kjenner kvinner, tøffere enn toget, som verken problematiserer seg selv eller omgivelsene. Og de elsker svart og burlesk humor, så vel som krim av tøffeste merke. Disse kvinnene er idealister, brenner for mye, og elsker lille Minos og hans ukonvensjonelle midler i sin streben for en bedre verden. Selv er jeg en fredelig mormor til daglig, men synes det er helt greit å bruke det som finnes av tilgjengelige metoder for å fremme fred - samt en sunn og økologisk verden. Og når det kommer til handling har det vel liten betydning hvilket kjønn vi har. Det er vel ikke så mye du og gutta dine får utrettet heller. Men i litteraturens verden kan vi jo boltre oss og ta ut det "i oss" som vi brenner for. Kanskje har du noe rett i (igjen) at flere menn enn kvinner liker maskuline miljøer med tungsinn og mørke bakgater. Men ikke tro at kvinnene glimrer helt med sitt fravær.
Mulig jeg var litt uklar. Jeg mente altså ikke at kvinner ikke liker samme litteratur som menn. Det har fremkommet i tråden her at mange kvinner faktisk foretrekker langt tøffere og mer brutal krim enn det jeg gjør.
Min betraktning var derfor en digresjon og gjaldt troverdigheten til den typiske krimhelt ala "crime noire", altså den tause, litt alkoholiserte og asosiale detektiv som roter rundt i samfunnets underverden, nærmest som terapi for å slippe å konfronteres med sitt eget grums. Jeg ser denne karakteren lettere for meg som en mann enn en kvinne. Selv om jeg sikkert igjen kan beskyldes for båstenkning.
Mitt inntrykk av den klassiske detektiv-kvinnen er at hun er klartenkt, smart, tøff, men har også et ganske ryddig privatliv, og dersom hun har problemer privat, så har hun noen hun snakker med det om. Hun behøver ikke å bruke sin detektivgjerning som terapi. Jeg har vanskelig for å se for meg den tause, mutte kvinnen som dukker opp fra kloakken med skurken i håndjern.
Ett unntak (og det er solid!) er Larssons skildring av Lisbeth Salander i Millennium-trilogien. Men hun blir likevel mer skildret som et offer enn en som rydder opp. Hun er mer hevngjerrig enn drevet av edle prinsipper om rettferdighet. For igjen er det en mannlig mesterdetektiv Blomquist som rydder opp og sørger for orden i kaoset.
Sorry Jan. Jeg var for rask her. Ser nå klart hva du mener, og når jeg leser innlegget ditt igjen er det ikke det minste uklart. Jo, du har nok rett i at det er slik. Kommer ihvertfall ikke på noen tøffe " detektivdamer" i farta.
Puh! :)
Var innom biblioteket i Aksdal/Tysvær i dag etter at jeg fikk beskjed fra Aksdal Bokhandel at den boken jeg var på jakt etter var i ikke vanlig bokhandel. Krim fra virkeligheten kan du si. Har bestilt den på biblioteket. Mens jeg venter på å dø nedtegnelser fra en dødscelle av Richard Michael Rossi
Jeg har tittet på krim- og spenningslisten din, og bortsett fra noen bøker av Fossum, 2-3 av Christie, 1 av Marklund, 1 av Lindell og ellers noe småtteri av kvinnelige krimforfattere, er min mening at du har gitt opp og konkludert altfor fort. Kan f.eks ikke se at du har lest noe av Mo Hayder. Fy og skam. Jeg anbefaler ihvertfall at du gir " Tokyo" og " Fuglemannen" en sjanse. De bør være noe for deg. Jeg er verken sår eller vonbroten over det faktum at du foretrekker mannlige krimforfattere, kanskje gjør jeg det selv også, men ditt innlegg trigget meg til å finne en kvinne du kanskje kunne like. For øvrig ser jeg at du har fått nok av mannlige forslag her inne. Du kommer sikkert ikke til å gå tom for krim og spenning på lang, lang tid. God lesning og god helg.
Det siste året har Mo Hayder og Denise Mina stadig kommet opp når jeg skal velge meg en ny krimbok. Men det er jo så mange - andre har "kastet seg foran". Ingen tvil om at feks de skotske damene McDermid/Mina - dronning/prinsesse er helt i verdenstoppen. (Fant ikke bøker av dem i samlingen din?)
Mo Hayder`s Fuglemannen er en nok en av de beste bøkene jeg har lest:) Har aldri hørt om Denise Mina, så hvilken bok av henne bør jeg begynne med?
"Døden på Garnet Hill", deretter "Eksil" som er en fortsettelse av førstnevnte.
Denise Mina; Blodåkeren, Dødtid, Til siste åndedrag. Dette er Minas bøker om Paddy Meehan. Hun har også en annen serie: Garnethill-triologien som kom ut i denne rekkefølgen: Døden på Garnethill, Eksil og Siste utvei.
Nei, det har du rett i. De er herved notert. Mo Hayder har jeg lest 2 bøker av , "Tokyo og Fuglemannen", og de imponerte stort. Skal lese mer av henne.
Takk, Brit, for hyggelig "brev" og for at du gikk meg litt nærmere i sømmene. Nå er nok ikke boklista mi fullstendig oppdatert, men likevel. Du har sikkert rett. Og jeg er nok en sta gubbe som har tatt beslutninger på vaklende grunnlag. Mo Hayder er notert. Og jeg skal love å gi deg tilbakemelding. God helg til deg også!
Ta en kikk på Kjell H. Mære (selv har jeg lest fra helvete og ned). Tittelen skal du ta med en klype salt, det er hentet fra et eller annet sted i boken. Tror han er verdt å dvele litt ved. Den nevnte boken er hans 2nd, har ikke lest den 1st enda - har ikke kommet så langt.
Ja, Mære høres spennende ut. Flere har anbefalt ham. Takk, takk. :)
Hei, klarer ikke å dy meg og må bare spørre; har du lest Sirenenes sang av Val McDermid? Den glir rett inn i en av mine favoritter vedr mørke, brutale etterforsker-romanen ;-)
Enig med deg i at Val McDermid skriver drivende god krim! I mine øyne står hun ikke på noen måte tilbake for andre krimforfattere uansett kjønn.
Jeg har ikke lest noe av Val McDermid. Det jeg har lest om henne tidligere har ikke fristet meg til å ta fatt på bøkene hennes. Det er som sagt noe med meg og kvinne-krim ... :) Dessuten: Blir ikke dette mye vold for voldens skyld? Selv om jeg liker scenarier fra livets skyggeside, er jeg ikke begeistret for eksplisitt vold og tortur. Nesbøs seneste eskapader ble i overkant. Og Harlan Coben har også lett for å male voldsscener utover sidene. Hvis du tar utgangspunkt i Michael Connelly og Jørn Lier Horst så er du ganske tett opptil den typen krim jeg foretrekker. Vil du si at McDermid passer inn i det bildet?
Den mørke damen fra Kirkcaldy, er hun.. Anbefaler henne! Hun skriver om menneskenes innfule natur og viker ikke for å blottlegge mørke handlinger direkte. Hun borer inn i psyken bak disse handlingene i større grad enn de fysiske fakta. Prøv for eksempel Gravmerket og Som sunket i jorden først, Sirenenes sang syns til og med jeg var litt drøy. Leste den såklart ferdig og fant den godkjent. Må si den minner om den ubehagelige følelsen jeg fikk av Ruth Rendells En fryd for øyet. I begge er man med i morderens skrudde hjerne..
Absolutt ikke vold for voldens skyld, men om Nesbøs sener var i overkant er nok ikke denne noe. Ser ikke helt Jørn Lier Horst i den mørke og brutale kategorien, for meg blir det mer Det sorte hjertet av John Connolly. Uansett så tror jeg du går glipp av mye bra krim med en slik kvinne/mann kategorisering, men det blir jo ditt problem :-)
Føler behov for å utdype litt. Det er ikke det brutale som fenger. Det er den ensomme manns kamp mot de mørke kreftene i samfunnet, samtidig som han sliter med tungsinn (Indridason), bekymringer og hypokondri (Horst), melankoli og uklar opprinnelse (Connelly), alkoholisme (Nesbø) eller andre mørke krefter i ham selv. Det er i dette kraftfeltet mellom privat og samfunnsmessig mørke at den kriminallitteraturen som jeg liker, fødes. Men det må likevel være lyspunkt. Handlingskraft, tålmodighet og intelligens må føre til at rettferdigheten likevel ruler. Da er jeg med! Skjønner?
Jeg synes flertallet av krimromaner handler om denne ensomme manns kamp mot samfunnet og kunne gjerne tenke meg å se en annen type krimhelt iblant:-) Det er egentlig hovedgrunnen til at jeg liker Marklund sine bøker. Jeg synes det kan virke som om kvinnelige forfattere har en tendens til å skrive mer mørke og makabre bøker enn menn. Jeg vil som flere andre anbefale Jussi Adler-Olsen sine bøker som nok er i den kategorien du leter etter. Veldig gode bøker. Ellers vil jeg tipse om Peter James, Chelsea Cain og støtte meg til Mo Hayder-anbefalingene selv om de kanskje er i overkant brutale.
Jepp. Tar selvkritikk. Men sånn er det nå en gang. Gamle gubber er vonde å vende.
Støtter meg til Randi som anbefaler Jussi Adler-Olsen. Fantastisk syns jeg. Spennende, utspekulert og også med litt humor:-)Jeg må i hvertfall innrømme at jeg humret litt flere ganger. Handler om en litt sær politimann og hans friske pust av en medhjelper.
Nå har jeg lest den første av "Avdeling Q"-bøkene og kan ikke vente med å ta fatt på de andre. Adler-Olsen har akkurat den dypdykkingen i menneskets mørke sider som jeg liker. Samtidig har han med glimt i øyet greid å skape troverdige personer som representerer rettferdigheten. Flott krim med spenning, humor og fin oppbygging av fortelling og plot.
Så morsomt at du likte den:-)
Hvis du liker Nesser og er ute etter "politiromaner" vil du nok også like Peter Robinson.
Hei, jeg vil på det sterkeste anbefale det svenske paret Hellström & Roslund. De har et mørkt, utfordrende og samfunnsengasjert prosjekt. Det er foreløpig gitt ut fem bøker på norsk - de bør leses i stigende rekkefølge med "Udyret" som nummer en og har kommet til den hitill klart beste "Tre sekunder". Etter min mening en megeget leseverdig serie!
Takk igjen for gode tips! Hva er det med svenske par og krim?
Dette er på ingen måte noe par i tradisjonell forstand - de har i følge hjemmesiden kun et skrivefellesskap. Roslund har bakgrunn som krimminalreporter mens Hellström har en fortid som narkoman/krimenell (har i ettertid drevet med rehablitering av narkomane). Prosjektet deres minner etter min mening mye om Sjöwall og Wahlöö.
Her kommer en forfatter til: Stephen King
For meg er King representant for en litt annen genre. Han skriver spenningsbøker, men mer over mot det mystiske. Jeg vil kanskje kalle de bøkene jeg har lest av ham (Carrie, Christine, The Shining, The Green Mile) mer "fantasy fiction" eller horror/thriller enn krim. Men han er absolutt en av vår tids beste fortellere innen sin genre. Dessuten har han skrevet en utmerket bok om skrivekunst, On writing, for dem som ikke visste det. :)
Har du forsøkt John Hart da? Leste nylig det siste barnet, utrolig spennende + Torkild Damhaug som er nevnt her er også utrolig bra. Liker også best krim skrevet av menn, unntaket er Val Mcdermid, hun er utrolig bra, lykke til med alle tipsene du har fått her....:-)
Takker og bukker! :)
Prøv Adam Kennedy .1.Døden spiller domino..2.Domino vendetta.. Meget gode bøker fra ca 1975. Også som film med Gene Hackman 1999..Ellers kan du jo slå opp på mine favoritter,mye bra der.
Leser og lærer ... :)
Australske Peter Temples "Mørk kyst og "Sannhet" bør være nær opp til dine kriterier. Rart ingen har nevnt dem.
Lite bevandret i australsk krim, dessverre. Forfatteren er notert.
Thore Hansens to bøker "Blues for en aldrende morder" og "Død manns zarzuela" er annerledes norsk krim med mange fans på Bokelskere. Kan muligens passe deg, selv om de ikke tilhører kategorien mørk, brutal etterforsker-roman
Hva med "Fra helvete og ned" av Kjell H. Mære. Handlingen skjer rundt Fagernes. :)
Godt forslag! Men jeg har faktisk lest hele 10-binds serien om en forbrytelse. Slett ikke verst TV-serie heller. :)
Glimrende bokserie! :)
Hadde stor glede av Ian Rankins bøker om inspektør Rebus.
Litt info finnes her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Inspector_Rebus
Rankin er med på lista mi allerede. Har stor sans for den skotske forfatteren og hans noe sære hovedperson. Flotte beskrivelser av miljøet nord på de britiske øyer.
Jeg liker godt Camilla Läckberg jeg...nå har jeg nettopp lest tre veldig spennende, men mannlig det også: Jussi Adler-Olsen (Damen i buret, Fasandreperne og Flaskepost fra P)...nokså voldelige kanskje, spesielt nr.2, men OK å sykle eller gå til.
Dansk krim!? Det var spennende. Adler-Olsen må jeg definitivt stifte nærmere bekjentskap med. Takk!
Les den i den rekkefølgen jeg nevnte han...det blir rett, jeg tok den siste først, fordi det var den jeg hadde. Er spent på hva du vil synes om han....fått mye bra kritikk. En norsk som debuterte var også veldig bra: Nådens omkrets av Jørgen Brekke.
Hei Randi. Sjekk mitt svar til Kristine Louise lenger opp i tråden. Adler-Olsen var et meget godt tips. Tusen takk! :)
He,he...dette ble da en lang tråd.Ja, ser du likte den. Leste nylig en annen god krim...men det var ikke en mannlig forfatter, det var Karin Fossum: Jeg kan se i mørket. Virkelig interessant tema, krim med mening, psykologisk studie....
I John Sandfords (USA) "Prey-serie" om "inspektør Davenport" og i hans serie om "Virgil Flowers" mangler det både frøkenfakter og strikkepinner.
Peter Robinsons (Canada) bøker om "Inspektør Banks" burde også være "mandige" nok.
Men skal hovedingrediensene være "krim med spenning og høyt testoteronnivå" - holder jeg en knapp på Sandford.
Jeg vet ikke om bøkene foreligger på norsk.
Hei Ava, jeg liker Sandford. Har lest noen av Prey-bøkene, og prøver å få tak i dem når jeg går på bokmarkeder i USA. Tror ikke de er oversatt, nei. (Han heter forresten egentlig John Camp.)
Kommer med forslag av både kvinnelige og mannlige forfattere:
Jeffery Deaver
Joy Fielding
Ingvar Ambjørnsen
Val McDermod
Karin Slaughter
Jorunn Tørring
Carin Gerhardsen
Øystein Wiik
Torkil Damhaug
Matt Rees
Håkon Nesser
Arne Dahl
Mary Higgins Clark
John Gisham
Nicci French
Chris Tvedt
Deon Meyer
Fredrick Forsyth
Hei Kirsten, siden mange av forfatterne på listen din var gamle kjenninger, valgte jeg Damhaug som nytt bekjentskap. Dessverre ble Døden ved vann ingen høydare. Kanskje andre av bøkene hans vil treffe meg bedre. For meg var denne romanen i utgangspunktet spennende, men jeg slet litt med perspektivene. Jeg synes det ble rotete med alle innfallsportene til fortellingen. Først ble vi godt kjent med offerets søster. Så blir hun borte et par hundre sider, mens vi vikles inn i 4-5 andre karakterers mer eller mindre troverdige forhold til saken og til hverandre, for så å ende tilbake hos søsteren. Løsningen og forfatterens avledningsmanøvre underveis virker konstruerte. Nei, dette var ikke noe for meg.
Når jeg nå har fått tenk meg så tror jeg du vil like bøker av Kjell H. Mære. (Beklager har nettopp kommet inn døren har vært på reise i 1 døgn, for å skifte sommerdekk over til vinterdekk. Er fremdeles litt ør. Fy søren det var ekkelt å kjøre 4 mil med sommerdekk. Plutselig så kom vinter her! Fikk heldigvis overnatte hos en venninne.)
Mære står på ønskelisten til jul. Av og til kan livet være litt for spennende, mer spennende enn den beste krim. Godt at du kom trygt fram! :)
Takk! Etter noen kopper med kaffe og røyk har skuldrene endelig senket seg. Vær for bare være vær, jeg sitter trygt inne på mitt eget kjøkken. Med massevis av mat og bøker (både pakker fra julenissen og biblioteket hehe).
Døden ved vannet måtte jeg selv ta i små doser. Hva med deg? Har flere bøker jeg ikke har lest av ham må jeg jo innrømme. Se om du finner du andre du liker i krimhyllen min.
Her var det litt av hvert, ja. Mye kjent og mye jeg trengte en påminnelse om. Torkil Damhaug er absolutt et godt tips. Han har jo fått stjerne-kritikker.
Du må prøve Se meg, Medusa! Den er vanvittig spennende!!
Har du prøvd Robert Goddard? Han har nesten alltid en litt rufsete mann som vikles inn i meget innviklete intriger, ofte med bakgrunn i en fjern fortid, - Goddard er historiker, og det kan ofte merkes;)
Ukjent for meg. Tusen takk for tips!
Nei Jan, jeg gir deg ikke noen tips om mannlige krimforfattere, men har du lest den skotske krimforfatteren Denise Mina og hennes bøker om Paddy Meehan? Hun har en ganske tøff måte å skrive på, de som har lest originalversjonen sier at den norske oversettelsen ikke fullt ut yter henne rettferdighet, uten at jeg kan uttale meg om det.
Jaså, Hilde, du skal liksom snikinnføre en kvinnelig krimforfatter i en så maskulin tråd? :)) Den kommer du nok ikke noen vei med! Hah!
Det er lov å prøve seg:-)
Har du forsøkt Johan Theorin eller Mons Kallentoft? Håper det er brutalt nok.... :-)
Theorin står på lista. Kallentoft er jeg ikke kjent med. Noteres
roslund& hellstrøm knallgod krim i fra sverige + arne dahl
Arne Dahl skal absolutt visiteres. Takk for alle gode tips!
Av tidligere forslag støtter jeg Deon Meyer, gode bøker fra Sør-Afrika. I mer hjemlige trakter opererer Rolf Randen, hovedpersonen i Rune Timberlid sine bøker fra Sogn og Fjordane.
Og da var jeg nesten ferdig med Deon Meyers første bok på norsk, Død ved daggry. Drivende spenning. Virkelig en pageturner. Og innimellom glimter boka til med flotte skildringer.
Tross den munntørkende spenningen blir jeg likevel ikke helt med på bokas premisser. Karakterene blir for stereotypiske. Spenningstriksene litt ala Desmond Bagley. Mor-sønn-forholdet nesten litt kjosk-romantisk. Og selv om forfatteren forsøker å overbevise meg om at hovedpersonens mest naturlige reaksjon på arrogante menn fra legestanden er å banke dem opp, blir ikke dette helt troverdig for meg.
Men herregud, mannen kan skrive spenning helt inn til benmargen. Og som film ville dette sannsynligvis blitt en action-thriller av de helt store. Noen som vet om boka planlegges som manus for lerretet?
Ang. krim blir dette et godt stykke unna det jeg forsøker å skildre gjennom referansene ovenfor. Jeg oppfatter romanen mer som en action-thriller enn en krimbok.
Ser nå helt klart at Deon Meyer mer skriver thrillere enn det du var ute etter. Men jeg liker dem godt! Prøv spesielt "Heart of the hunter".
I Timberlids bøker er det i det minste en detektiv, om stemninga er den du er ute etter er jeg litt usikker på. Det er også en detektiv til i Sogn og Fjordane. Kai Martin Brekke kommer nå med den tredje boka om Mikkel Holo på Skald forlag.
Ser ellers at flere har anbefalt John Hart til deg. Hans bøker er meget gode, og ligger kanskje nærmere det du er ute etter enn Deon Meyer.
Oppdaget faktisk en ulest bok av Deon Meyer i bokhylla. Yess. Da er neste flytur reddet!
Denne forfatteren kjenner jeg ikke, hmmm.... Har han skrevet flere bøker?
Både Deon Meyer og Rune Timberlid har flere bøker på samvittigheten. Timberlid 5 (tror jeg), Meyer enda litt flere.
Har noen bøker av Deon Meyer. Rune Timberlid kjenner jeg ikke. Kan du fortelle litt om ham. Hvilke av hans bøker vil du anbefale?
Kan anbefale både de to siste (St. Svithuns gåte og Operasjon Siskin), og i og for seg også de tidligere bøkene. Husker at jeg syntes en av dem var litt svakere enn resten, den der noe av handlingen er fra fotballmiljø i Sogndal.
Timberlid er en sogning som bor i Sunnfjord, og alle bøkene har handling fra fylket. De er skrevet på nynorsk, jeg håper det ikke er noe aber!
Tror nok jeg skal klare det. Jeg spør dersom det er behov for det (kan det forekomme noen spesielle dialekt ord).