Først og fremst vil jeg ønske alle bokelskere et riktig godt nyttår!

Nå som vi har lagt 2009 bak oss, er det på tide å oppsummere leseåret som har passert. Personlig synes jeg at jeg har lest mange gode bøker, samtidig som jeg har fått opp øynene for nye forfattere. Blant de utgivelsene som falt best i smak, vil jeg nevne «La meg synge deg stille sanger» av Linda Olsson, «Drømmehjerte» av Cecilia Samartin og «Bienes hemmelige liv» av Sue Monk Kidd. Andre bøker som gjorde et godt inntrykk er «Dyprød hibiskus» av Chimamanda Ngozi Adichie og første bind av Charles Dickens «David Copperfield».

Hva regner dere som den beste leseropplevelsen i året som har gått?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 25 svar.

2009 var året jeg oppdaget Cormac McCarthy med Grensetrilogien og Blood Meridian. Det er en oppdagelse jeg er glad for! Koste meg også med Graham Greene med Vår mann i Havana.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For min del ble det "Shantaram" av Gregory David Roberts, og "Boktyven" av Markus Zusak. Jeg likte disse to bøkene veldig godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Carsten Jensen (Jenssen?) Vi de druknede.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beste leseopplevelse 2009 er:

Tause konsekvenser av Linda O Gutten med den striptete pyjamasen Mengele Zoo

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beste leseropplevelse i 2009 er følgende bøker:

Tilbake til Riverton
Stieg Larsson sin krimtrilogi
Gunnar Staalesen sin hundreårstrilogi fra Bergen, 1900, 1950 og 1999.

Vil også nevne min oppdagelse av en fantastisk dikter, Olav H. Hauge. Takk til dere som presenterte han.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser du spør etter den beste leseropplevelsen i år, i entall, men jeg lister opp mine ti beste i ganske prioritert rekkefølge:

Doris Lessing: The grass is singing

Doris Lessing: Martha Quest

Carol Shields: The stone diaries

Marjane Satrapi: Persepolis

Mustafa Can: Tett inntil dagene – fortellingen om min mor

Jette A. Kaarsbøl: Din næstes hus

Salman Rushdie: Haroun and the sea of stories

Kjell Westö: Der vi engang gikk

Kjersti Annesdatter Skomsvold: Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

Kate Morton: The house at Riverton

(alle bøkene er omtalt i bloggen min: http://www.knirk.wordpress.com)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et gjensyn med Terje Vigen, som jeg tidligere kun har fått opplest av andre, og da stort sett bruddstykker, var et absolutt høydepunkt. Ellers leste og likte jeg Mors og fars historie av Edvard Hoem, og Styrtet engel, som jeg leste helt på tampen av året. Jeg holder på med Extremely Loud and Incredibly Close av Jonathan Safran Foer nå, og kan vel ta med den også, selv om jeg tok den med meg ut i 2010. Koser meg foreløpig hvertfall!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte godt de bøkene du har nevnt, Ellers satte jeg veldig stor pris på "Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill, "Boktyven" av Markus Zusak og "Den usynlige muren" av Harry Bernstein.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min beste litterære opplevelse i 2009 var da jeg satt aleine på hytta og leste hele krimserien til Nygårdshaug om Fredric Drum. 10 dager med fisking og turer i fjellet. 10 kvelder og netter med herlige leseropplevelser i skinnet fra stearinlys og parafinlamper. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hørtes fantastisk ut :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har du rett i, Kristin. Det var ikke bare den beste leseopplevelsen i 2009. Det var de beste 10 dagene i hele fjoråret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og jeg har (som jeg sier i en annen tråd) latt meg inspirere til å sette hele Nygårdshaug-krimmen på leseplanen for 2010. Virker kult å lese dem sammenhengende. Så får jeg se om jeg finner en like idyllisk ramme rundt det hele :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lykke til! Fjellheimen og fiskestanga + noen flasker god rødvin og noen godt lagrede oster, er en ramme som anbefales på det sterkeste. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For meg er det to bøker som står ut som de jeg kommer til å huske best fra i år.

"Nostalgien" av Mircea Cărtărescu leste jeg i sommer. Etter en litt treg start der jeg leste noen få sider på bussen hver dag, satt jeg meg ned i strandstolen på verandaen, og ble sittende til boka var lest ut. Sjelden jeg faller så hodestups og ukritisk for en bok som jeg gjorde her. Cărtărescu er en fantastisk historieforteller, og når språket i tillegg er nydelig... Har prøvd meg på flere av bøkene hans etter denne, men de har ikke truffet meg på samme måte. Kanskje fordi de nå hadde skyhøye forventninger å leve opp til.

"Et annat liv" av Per Olof Enquist. En selvbiografi utenom det vanlige, skrevet av en person som både har noe å fortelle og vet hvordan det skal gjøres. Et definitivt høydepunkt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Drep ikke en sangfugl av Harper Lee.
The lovely bones av Alice Sebold.
Stormfulle høyder av Emily Bronte.

...Endelig et år hvor det kun er kvinner som troner lista!! Og de var like vakre, alle tre :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt nyttår til alle:)

Mine beste leseropplevelser i år må være "Kristin Lavransdatter", "Shantaram" av Gregory David Roberts og "Tusen strålende soler". Fantastiske bøker som var vidunderlig vanskelige å legge bort. Og får vel legge til Rocambole bøkene, ganske artig lesing:) Selvsagt fler, men spesielt de tre første gjorde nok mest inntrykk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

TO store (i minst dobbel forstand) leseropplevelser i 2009:

Øst for Eden av John Steinbeck
og
Liv og skjebne av Vasilij Grossman

Romanene er temmelig forskjellige, og handler om (enkelt)mennesker og deres ofte ekstreme opplevelser og utfordringer. Personskildringene er ypperlige og man føler at det er allmennmenneskelige reaksjoner, følelser og handlinger som beskrives.
Grossmans roman er svært realistisk, nærmest dokumentarisk noen ganger (både fiktive og reelle personer er med), mens Steinbecks både er realistisk og symbolsk (jfr. tittelen) med mange allusjoner til bibelske personer og bibelsk "visdom".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den ultimate leseropplevelsen var nok Johan Harstads novellesamling Ambulanse, men det var flere som kom ganske nært og som har gitt meg mange fine leseropplevelser i 2009.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uten tvil. Årets leseropplevelse for meg var "saman er ein mindre aleine" av Anna Gavalda. Dette var boka som igjen fikk meg inn i bøkenes verden, etter en litt for lang pause. Jeg hadde helt glemt hvor fantastisk det er å bare forsvinne inn i en bok, inn i en historie!

Håper på mange gode leseropplevelser i det nye året:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Godt nyttår!Akkurat nå virker det som om noen av de siste leseropplevelsene i 2009 var de beste - som f.eks Styrtet engel. En liten sak som traff meg sterkt. Ellers må jeg nok si at jeg ble fristet til å lese Dverghesten av Gert Nygårshaug for annen gang, etter alle diskusjonene her inne om boken, og det er fortsatt en av mine aller beste leseropplevelser. Jeg vil fortsatt til Atlantis!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror det må bli at jeg endelig fikk med meg hele Juvikfolket, av Duun, språket er som poesi og handlingen som en mini norskhistorie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er på Atlantis nå. HERLIG BOK!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil tilbake! Men jeg vil redde Atlantis denne gangen. Kjipt at det forsvinner :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Vigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMarianne MBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. Martol