Jeg har lenge ønsket å lese Hanna Kvanmos beretning om hennes tid som sykepleier i tysk tjeneste. Hvordan hun, og flere med henne, satte verdien av å yte hjelp og omsorg over spørsmålet om venn-fiende. Som sykepleier skal du hjelpe alle uavhengige av hvem de er. Hanna Kvanmo og flere norske unge kvinner ble etter andre verdenskrig dømt som landssvikere, nettopp fordi de praktiserte dette synet.

Jeg fant Dommen i en bruktbutikk i dag (100 kroner for en stor pose bøker). Ikke før var jeg igang med lesingen, så ser jeg at NRK 1 har et program om samme tema i morgen, lørdag kl 22.10 - Frontsøstrene. Dette tror jeg blir interessant.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Endelig fikk frontsøstrene den uforbeholdne unnskyldningen de har fortjent. Så kan vi lure på hvorfor det skulle ta så mange år. En interessant sak.

For Hanna Kvanmo, og mange med henne, var det for sent. Kvanmo døde i 2005.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Las nettopp Jo Nesbø sin Rødstrupe, der dette temaet var aktuelt for ein av personane i boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ei velskrevet og veldig interessant bok, syns jeg. har lest den flere ganger, faktisk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er enig med deg. Kvanmos bok gir et fint innblikk i hva som former våre valg og vår livsvei. Gjennom boken gjør hun det forståelig hvordan hun selv og andre kunne havne på gal side under annen verdenskrig. Hun var ung, 16 år, og med et brennende ønske om å bli sykepleier, da hun i 1942 sendte en søknad om å bli tatt opp i det tyske Røde Kors. Hun ble avvist fordi hun var for ung. I juni 1844, 18 år gammel, ble hun godttatt og kom i sykepleietjeneste i Tyskland.

Hanna Kvanmo skriver: "Jeg var overbevist om at Røde Kors var en internasjonal organisasjon med mottoet Inter arma caritas - barmhjertighet under krig. Det røde korset på hvit bunn var hellig for de krigførende. For oss var det likegyldig hvilken nasjon en såret eller syk tilhørte. Vi skulle gi hjelp uansett."

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Lillevi! Så innlegg fra deg angående boken Dommen av Hanna Kvanmo. Har lest den nok en gang på grunn av din "befatning" med boken og diverse kommentarer fra/ eller med deg. Jeg synes ditt svar til siri tobiassen for fire(!) år siden er en glimrende omtale som setter fingeren på det essensielle i boken samtidig som du minner oss på å være mest mulig objektive angående en bok som i høyeste grad ble kontroversiell da den kom ut. Både på grunn av sakens natur og posisjonen som forfatteren hadde både forut for- og på tidspunktet for utgivelsen.Glimrende gjort.
Hadde tenkt å skrive en omtale selv. Da kom jeg over dette svaret fra deg og dermed fant jeg ut at noen omtale fra meg var overflødig. I samme sak har du også andre svar og kommentarer som belyser boken samt forfatterens behov for å komme til orde i en slags heksejakt som oppstod i pressen,den gang. Godt gjort av deg, Lillevi. Alt presist og saklig. Slik kan et budskap nå oss, uten egentlig å si at der er det.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tusen takk for dine vennlige ord, Rolf. Ja, rett og galt – et evig tema for diskusjon. Overalt finner vi dem som mener å sitte inne med den eneste rette sannheten. Også i dette forumet. Verden er mer kompleks enn som så.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er jeg som skal takke, Lillevi. For du gjorde meg en tjeneste. Først ved å anbefale boken i et svar til Hilde angående temaet Leseutfordring 2016, for omtrent en uke siden. Dermed fant jeg å måtte lese boken om igjen. Som igjen førte meg til den tanke at boken i høyeste grad burde omtales. Vanskelig nok, men så var det altså jeg fant dine ord fra omtrent 4 år siden så treffende og dekkende. Og i svaret til meg nå- for en time -siden gleder du meg nok en gang ved det faktum at i det minste er det én jeg er enig med (eller som er enig med meg) vedrørende denne menneskeskjebnen. Og -særlig i tider som disse- er slike ord nok for meg. Takk !!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En meget sterk biografi om en av norges mest markerte politiske skikkelser gjennom tiden. Jeg slukte boken på en dag. Den viser hvor lett valg man tar i ungdommen kan forfølge en resten av livet. Ekstra morsomt er det at hun i barndommen ferierte på Senja, øya der jeg er i fra :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med deg - Dommen er en god og tankevekkende bok.

Jeg har tittet i bokhyllene dine; du har mye litteratur fra annen verdenskrig. Det er jeg ikke spesielt interessert i, men merket meg Fordømte engler av Egil Ulateig. Har ført den opp på ønskelisten min. Takk!

Jeg har nettopp lest Hva er humanisme av Dag Hareide. Sentralt i humanismen står den gylne regel: "Alt det du vil andre skal gjøre mot deg, det skal du gjøre mot dem". Er det ikke nettopp en slik holdning disse sykepleierne viser når de tar hånd om fiendens sårede soldater? En interessant problemstilling.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, nettopp. Hvilken soldat fortjener ikke pleie ? Skal man straffes for å ha hjelpt "feile" mennesker ?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer Smedaas