Dersom du, før du begynner å lese en bok, får vite at forfatteren har brukt

a) fem års blodslit

eller

b) fire dagers inspirert kreativ eksplosjon

på å skrive den, vil det påvirke dine forventninger til boka? I så fall på hvilken måte?

På forhånd tusen takk for svar på et spørsmål som kanskje er snålt for deg men akkurat nå viktig for meg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Jeg tror at så lenge boken fenger leseren, så spiller det ikke så stor rolle hvor lang tid forfatteren har brukt på å skrive den. Er det en oppfølger derimot, så er man kanskje litt mer forventningsfull hvis forfatteren har brukt 5 år?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det den lange eller korte varianten som gjelder deg nå?

Da jeg så du var forfatter, måtte jeg logge meg inn på det lokale biblioteket og sjekke litt. Der hadde de 4 eks av hver av dine 3 bøker, og minst en var utlånt av hver av dem. Førte opp "Vingespenn" på min egen huskeliste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er jeg selvsagt fryktelig glad for! Selv bruker jeg ulik tid på ting - men sjelden ekstremt mye eller ingenting, altså. Og nei, jeg komer ikke til å fortelle hvorfor dette spørsmålet ble viktig å få svar på ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror neppe det ville påvirket meg noe. Så lenge historien virker fengende, så vil jeg lese boka uansett om den er skrevet på en uke eller fem år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når du sier "fem års blodslit" tenker jeg: Murstein av en bok, tung bok, en jeg aldri kommer til å lese. Men jeg skjønner ikke hvorfor jeg tenker slik, for jeg selv burde jo vite bedre. Jeg har selv jobbet på en bok i over to år og har kun kommet 19 sider på vei. Men om det er blodslit vet jeg nå ikke da, for jeg har vel gitt opp og restarte igjen sann ca 100 ganger underveis, og med all den teksten jeg har sletta underveis sa har jeg vel sikkert skrevet mer. Men jeg mener en bok kan jo være bare 200 sider lang men likevel vært en utfordring for forfatteren. Så jeg vil si kreditt til de forfatteren som jobber ræva ta seg, og til de som har gullpennen for hånden og unnagjør en bok på under ei måned...vel, bortskjemte jævler og heldiggriser :p hehe. Men om dette påvirker lesinga mi...nei det trur jeg ikke. En bok er en bok, og en utgivelse er godt gjort uansett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

PS: En interessant tittel i New York Times som er knyttet til noe av dette med tittelen : " Dear Novelists- Be Less Like Moses and More Like Howard Cosell" kan anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For en del år siden var jeg på bokbad med forfatteren Nuruddin Farah hvor han fortalte at han i gjennomsnitt brukte et sted mellom 4-6 år på å skrive hver bok. Han sa også at han skriver for hånd, noe som jeg i ettertid har oppdaget også er rutinen til John Le Carre. Det gjør ikke bøkene, eller rettere sagt, historiene bedre, men jeg setter pris på forfattere som skriver på "gamlemåten".

Stephen King skriver i sin "Om å skrive" at han setter seg ned og skriver 2000 ord hver eneste dag bortsett fra et par dager i jula og på fødselsdagen. John Irving skriver på vanlig skrivemasking . Begge produserer mursteiner som ofte nærmest får deg skamløst til å utbryte " Å Gud!Om jeg bare hadde talent til å skrive BARE én bok som denne!"

Så har du Harper Lee (1 bok)!!!!! Det er til å gråte over.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Både a) og b) hadde gjort meg nysgjerrig. Men jeg hadde blitt skeptisk til en forfatter som spydde ut den ene boken etter den andre, alle skrevet i løpet av omtrent en uke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den eneste jeg kjenner til som greier å produsere en bok på under en uke er Margit Sandemo (etter eget utsagn). Hun er ikke min favoritt. Jeg tror den litterære kvaliteten har noe med bearbeidelse av språk, komposisjon og plot å gjøre. Og slikt tar tid.

Jeg snakker litt av erfaring. Jeg skrev første utkast til min eneste roman på 10-11 uker. Så begynte arbeidet. Gjennomlesning. Forkasting av hele kapitler. Omskriving. Gjennomlesning av folk jeg kunne stole på. Anbefalinger. Gode råd. Kutting og omarbeiding enda en gang. Og enda en gang. Dette arbeidet tok faktisk nesten 6 år. Ikke sammenhengende. Men om jeg forsiktig skal antyde antall effektive arbeidstimer så snakker vi om et par tusen. Minimum. Og boka mi er på under 300 sider. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Timetall/"turtall" er helt urelevant for hvordan jeg personlig opplever og vurderer skjønnlitteratur jeg leser. Kvaliteten på leseropplevelsen betyr alt. Faglitteratur derimot...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I utgangspunktet hører den ”eksplosive” boka mest attraktiv ut. Fem års blodslit virker bare greit hvis mye av tida er gått til research, men høres heller traurig ut hvis det har vært fem års kamp med tastaturet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når du nevner det, så kom jeg på at Slettemo brukte flere år på research da han skrev bøkene om Hamsun. Han nevnte da han var i Haugesund for noen år siden for reklamere for bøkene siden sammen med flere andre forfattere + personer fra forlag. Libris i Haugesund inviterte til samling etter stengetid i butikklokale. Slettemo nevnte også at han hadde et team som jobbet med ham.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det betyr ingenting, jeg er vel like imponert av begge forfattere i såfall. Det kan komme veldig mye bra av en bok skrevet på kort tid, litt mer impuls setninger og tanker da. Fem år ! , må jo være nøye gjennomtenkt , så det er vel også bra. Men det viktige er jo om boken fenger meg som leser , for at jeg skal bruke penger på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når jeg tenker meg om er både a og b begrunnelser som kunne trigget min leselyst. Å vite at "forfatteren pleier å bruke maksimalt en måned på hver bok og skriver minst fem i året" demper derimot min leselyst. Da tenker jeg oppskrift og kvantitet framfor kvalitet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det betyr ingenting for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet ikke om fem års blodslit eller fire dager kreativitet gjør den store forskjellen for meg. Men det er mulig at det gjør en forskjell for forfatteren.

Hvis jeg hadde brukt 5år på å skrive en roman jeg var skikkelig fornøyd med og totalt hjernesliten etter all tenking og skriving, også kommer det en bok til kanskje med noe at det samme innholdet og den er like bra og får like gode omtaler, bare at den er skrevet på en uke...da tror jeg at jeg hadde blitt veldig deprimert en stund ja.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det tenkte faktisk jeg og. Det må være bittert for forfatter a)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, det tror jeg ikke hadde hatt noe å si for meg. Regner med at forfattere er like forskjellige som resten av oss, det vil si at de jobber på forskjellige måter. Vil allikevel tro at det er ganske ulike bøker som kommer ut av to så forskjellige metoder.

For meg er sluttproduktet viktigst.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan ikke huske å at jeg har fått slik info i forkant til en bok jeg har kjøpt. Men husker et stort innlegg i Haugesund Avis for noen år siden om en ny bok om Ole Bull, Flammeslukeren. Jeg trodde boken allerede var butikken, men det var den ikke. Fikk stresset skikkelig opp min bokhandler, fordi jeg kunne ikke huske riktig forfatterens navn. Etter mye kreativitet på begge sider kontaktet min bokhandler noen av forlagene. Først da kom det for en dag hvem forfatteren var og at boken nesten var klar for salg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

ChristineIngunnJIngeborg GKarin BergTorHilde AaBjørg L.RonnyStig TBeathe SolbergKaren PatriciaAnn-ElinPer LundLene AndresenBente NogvaFiolGroBjørg RistvedtPiippokattaAmanda ABur1Reidun SvensliLena512LailaSolveigÅsmund ÅdnøyAnne-Stine Ruud HusevågTherese HolmBerit B LieG LHarald KTone NorenbergHanneKirsten LundDinaingar hHilde Merete GjessingEllen E. MartolSynnøve H HoelTorill Revheim