Hvordan stiller folk seg til lydbøker?

Personlig må jeg innrømme å ha litt fordommer. Liker når jeg kan styre lesefarten selv og det ikke er en person som påvirker min oppfatning av teksten med hvor han/hun legger trykket, og generelt bruker stemmen.

Men så har jeg tenkt at jeg burde jo gi det en større sjans, det gjelder jo å bekjempe sine egene forommer. Og det er faktisk veldig praktisk når man går tur eller gjør andre ting som krever hender og bein men ikke hjernen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 25 svar.

Jeg har fått skikkelig sansen for lydbøker. Hadde en ganske lang pendlerute med buss tidligere, og ettersom jeg blir fryktelig kvalm av å lese på buss ble lydbøker eneste alternativ. Det tok litt tilvenning å blokkere ut verden rundt meg, men det ble lettere og lettere etterhvert. Syntes forøvrig det er veldig avhengig av hvem som leser. For eksempel fungerte han som leser Engler og Demoner veldig bra for meg. Tok meg selv i å stå utenfor jobben og vente for å høre ferdig spesielt spennende avsnitt :)

Når det er sagt foretrekker jeg å lese bøker på den vanlige måten når jeg er hjemme, men lydbøker er et godt supplement.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har av og til også noe i mot lydbok noen ganger. Synes det er bedre å lese, men jeg elsker høre lydbok om vinter når det er kaldt og om høsten også=)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har hatt store fordommer mot lydbøker. Har kun lest trykte bøker tilnå, men ser jo at lydbøker er kommet for å bli.
Etter all diskusjonen her inne så har jeg gått fra å være motstander til og bli nysgjerrig.
Når jeg her om dagen leste i lokalavisen min om det siste innen digitale medier, nemelig Digikort, så ble nysgjerrigheten min erstattet med en besluttning om at dette vil jeg prøve.
Digikort er som sagt det siste nye på markedet. Denne formen for lydbok er lettvint i den forstand at du kun trenger en avspiller, i motsetning til Digiboka hvor man fikk med ny avspiller hver gang. Dette gjør Digikort billigere og også mer miljøvennlig. Avspilleren er på størrelse med en liten mobil og koster rundt 350 kroner, men dette er jo en engangsutgift. Kortene er på størrelse med et kredittkort. Prisen på et kort ligger på 100 kroner og oppover. Man får for eksempel plass til hele trilogien til Stieg Larsson på et kort. Det vil også være mulig å kjøpe blanke kort og selv laste ned bøker fra netet på disse. Avspilleren har flere funksjoner. Den er utstyrt med radio, kan plugges inn i bilen og kobles til data'en.
Jeg vet hva jeg ønsker meg til jul i år :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lydbøker er ikke helt min greie har jeg funnet ut.

Jeg kan sette på en lydbok om jeg driver med noe annet, hvis jeg f.eks. sitter og strikker, for jeg synes det er kjedelig å bare gjøre det (selv om jeg liker å strikke i utgangspunktet). Det går mye raskere om jeg har på noe i bakgrunnen har jeg funnet ut, hehe.
Men, problemet er at jeg "detter ut" etter en stund. Uansett om boka kan fenge. Plutselig har tankene vandret og jeg har mistet noe av handlingen. Det er jo ikke noe problem når man leser en vanlig bok, da er det jo enkelt å hoppe tilbake. Litt mer styr når det er lydbok. Dessuten liker jeg å kunne f.eks. lese setninger og avsnitt på nytt, om jeg kommer over noe spesielt som jeg liker eller synes var bra formulert. Og noen ganger liker jeg ikke oppleserstemmen, det kan ødelegge en del det også og irritere...
Kanskje er problemet at det for meg blir litt "monotont konsum". Jeg gjør ikke lesingen aktivt selv i og med at jeg får den servert rett inn i ørene...? Jeg får ikke den samme følelsen av å ha lest og å ha "full oversikt" over boka som når jeg leser den selv i alle fall.

Nå sitter jeg og jobber med hjemmesiden min på datamaskinen, og har satt på The Hobbit av Tolkien som lydbok i bakgrunnen for å lette det kjedelige arbeidet. Jeg kommer vel til å miste tråden litt nå og da her også, men i og med at jeg har lest boka flere ganger tidligere og kjenner handlingen godt gjør det egentlig ingenting ;)

(Radioteateret derimot, som Rufsetufsa også nevner, synes jeg er genialt! Da faller jeg aldri ut. Har nok med blandingen av dramatisering, lydeffekter og musikk å gjøre tenker jeg, blir ikke kun én stemme i en jevn dur i bakgrunnen.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du hørt Radioteaterets versjon av De dødes tjern? Har lest boka mange ganger, som jeg aldri blir lei av og må også innrømme at Radioteaterets versjon lever virkelig opp til boka. Har du ikke hørt den dramatiseringen, anbefaler jeg den virkelig. Elsker lydeffektene på den versjonen, og det er virkelig en av de beste dramatiserigene av Radioteateret jeg har hørt. Radioteateret gjør det mer fengslende enn vanlige lydbøker. For som du sier blir det jo mer å høre på. Lydeffekter, forskjellige stemmer og det beste av alt, de leser ikke opp ord etter ord slik at man sovner av kjedsomhet:)- Syns det er mer spenning i det opplegget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, den har jeg ikke hørt ennå, men den høres jo veldig bra ut! Takk for anbefalingen, den må skaffes skjønner jeg! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, den gir en fantastisk grøssende stemning. Alt i alt er det tre cder, men jeg har hørt på alle opptil flere ganger og er redd de begynner å bli utslitte snart:) Hørte den først på radio da den ble valgt ut som påskekrim av Radioteateret for noen år siden, og da den kom ut på cd bare måtte jeg ha den. Det er en fryd å høre på.

Har også veldig lyst på Døde menn går i land selv om jeg ikke har hørt noe smakebit av den ennå, men regner med at den kanskje er minst like bra?:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lydbøker ødelegger for meg opplevelsen av en roman, da jeg blir for påvirket av stemmen som leser. Men jeg digger forelesninger i lydbokformat... det gir meg muligheten til å bli undervist av store professorer uten å betale for skolehonorarene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Elsket lydbøker før i tiden, eller Disneykassetter da for å si det sånn. Hver gang jeg fikk kjøpe meg en ble jeg skikkelig opprømt. Da var det bestandig med et hefte med tekst og illustrasjoner. Mens man hørte på kassetten skulle man følge teksten i boka og hver gang jeg hørte et lite bing lyd, betydde det at jeg skulle bla om til neste side. På den måten ble jeg flinkere til å lese og skrive. Det var en fin måte å oppleve kjente fortellinger på.

Men nå som jeg er voksen så føler jeg at lydbøker er ikke helt for meg. Jeg har prøvd opp til flere, men får som oftest skrekken allerede når jeg ser hvor mange cder lydboka består av. Dessuten syns jeg at av og til så blir jeg bare ikke engasjert til å lytte skikkelig og faller av. Jeg blir svært døsig av å lytte til fortellerstemmer.

Men jeg liker en annen type form for lydbok og det er Radioteateret. Det syns jeg er mer spennende og det fanger interessen min. De lager sin egen versjon ut av boka istedet for å lese rett frem. Det syns jeg er flott. Derfor elsker jeg lørdager. Bruker ofte å høre på Radioteateret da og er det noen jeg vil høre om igjen, eller et stykke jeg gikk glipp av, kjøper jeg dem. Radioteateret gir en helt annen stemning og en atmosfære. Da er det vanskelig å kjede seg:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På grunn av for få armer forsøkte jeg meg på lydbøker noen ganger ved siden av håndarbeid, men lik som med radio og telefonsamtaler er jeg svært dårlig til å få med meg hva som blir sagt.

Det er egentlig noenlunde det samme med musikk også, tekstene får jeg ikke med meg før jeg leser dem selv og kan se det.

Egentlig skulle jeg ønske at det fungerte for meg, da hadde jeg fått unna enda flere bøker raskere. Det er så mye jeg vil lese, og jeg er så nysgjerrig av meg. Det finnes så mange bøker der ute som er verdt tiden, og jeg har ikke lest en brøkdel av dem enda.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En gang i tidenes morgen hadde jeg en kveldsjobb hvor jeg satt å monterte låssylindere, da ble vi utstyrt med en walk man for at arbeidet ikke skulle bli så monotont. Da lånte jeg lydbok kassetter på biblioteket mange på engelsk for å styrke engelsken min. Det syns jeg var helt ok. Nå for tiden hører vi på lydbok om kvelden når vi legger oss. Før når jeg hadde bedre syn pleide jeg å lese for mannen min om kvelden, men nå får lydboken duge. Slik får han litt bokføde han også. Han er ikke typen som finner seg en bok og setter seg i go'stolen å leser. Så på den måten har lydboka sin misjon. :D Har byttet ut kassettene med cder da, følger da med i tiden..:D

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Jeg hørte "Modellen" av Lars Saabye Christensen på lydbok for noen måneder siden. Husker absolutt ingenting av handlinga eller karakterene. Jeg kunne ikke sagt en setning om hva den handla om en gang! Konklusjon: holder meg til bøker jeg kan bla i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lenge tenkt at lydbøker er jukselesing men etter å ha sett hvor mye glede og ikke minst praktisk nytte folk har av de har jeg bestemt meg for å skifte mening og:

  • derfor har jeg også bedrevet innbitt tilvenning i desember og føler at jeg nå begynner å få litt mer taket på det. Bøkene jeg har valgt har så langt vært ting jeg har vegret meg litt for å lese (eg Drageløperen).

Så langt er de størst problemene at jeg lett mister tråden + at jeg sliter med å finne passende aktiviteter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uff ja,jeg har alltid følt at jeg blir lurt til å føle noe når det er noen som leser for meg, og jeg stoler ikke på at det er riktig før jeg har "lest det selv". Men hør på Monster, av Knut Nærum, og plutselig glemmer du at noen leser, du bare følger med! Fikk imidlertid kortvarige traumer etter å ha hørt Elling på lydbok, det var forferdelig! Noen som har hørt denne? Fikk Rigmor Gjølsen på hjernen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns lydbøker er ypperlig når jeg må gjøre kjedelige ting som husvask, rydding osv, og ypperlig under lengre prosjekter som oppussing og maling. ' Det er også det eneste som kan få meg ut av godtstolen og ut på tur aleine. To timers tur går fort unna med en bok på øret.

Men - jeg er nok litt selektiv med hva jeg velger å høre på. Hittil har det blitt mest krim, eller "lett" litteratur. Og jeg er ganske selektiv på hvem som leser. Det er IKKE alle opplesere som er like dyktige!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morten Krogvold har kalt lydboka den største oppfinnelsen siden hjulet. Poenget med lydbøker er at du kan "lese" mens du gjør noe uutholdelig kjedelig. Terskelen for husvask er nesten borte (bare nesten) etter at jeg begynte å ha en bok på øret. En langdryg biltur, joggetur etc. blir noe helt annet med en god bok på øret. Dessuten kan gode opplesere gjøre bøkene bedre enn om du leser dem selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg klarer ikke lydbøker. Kunne sikkert ha vent meg til det, men ettersom jeg ser godt nok og aldri kjører bil tror jeg ikke det kan være verdt strevet. Jeg syns lesestemmen er fryktelig forstyrrende, og vil kunne lese i eget tempo og stanse opp når det passer meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg også! Som regel synes jeg at det går altfor tregt når jeg hører på lydbok, også irriterer jeg meg ofte over stemmen etter bare et par kapitler. Og av og til vil jeg kanskje lese et par setninger om igjen, bare for å la det synke inn. Også har jeg veldig lett for å dette helt av hvis jeg ikke leser selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg har også lett for å dette av. Pluttselig begynner jeg å konsentrere meg om noe annet, så mister jeg tråden i boka. Men det er kanskje bare en vanesak det og.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

På bussen er en god lydbok et veldig bra alternativ til å høre på kidza prate i mobilen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Therese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandHarald KLinda NyrudPi_MesonPiippokattaStig TAneSynnøve H HoelMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth SveeDinaAkima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer Smedaas