Terningkast 3. Nå er jeg streng nå. Men det er rett og slett fordi jeg har lest de eminente bøkene "Stalins Kyr" og "Utrenskning" og elsket dem! Det er tydelig at Baby Jane er en debutbok, Oksanens stil og fortellervilje er tydelig her også, om enn fremdeles uferdig. Dette er ikke boka du bør velge dersom du skal ha ditt første møte med Sofi Oksanen, men når du har lest de andre to, og blitt forelsket i Oksanens grusomme, hjerteskjærende, harde bøker om tabuemner, da vil du lese Baby Jane også. For er du som meg, får du ikke nok. Denne dama er genial. Les alt!


Har fått innspill fra flinke lesere med litt mer oversikt enn meg, Baby Jane er altså ikke Oksanens første utgivelse, men andre. Så selv om det er fasiten er min leseropplevelse fortsatt den samme, denne boka er ikke like god som de andre Oksanen har skrevet, og den bærer preg av å være en debutbok (selv om den ikke er det!), likevel verdt å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Nå har jeg lest den, og må vel si meg enig i det en del andre bokelskere har ment: Den er ikke like god som Stalins kyr og Utrensking . Men likevel ei god bok. Jeg synes du var streng med treeren din - jeg har gitt den fire. Mest på grunn av et hjerteskjærende godt språk, spesielt i de partiene som handlet om kjæresteforholdet. Det er lenge siden jeg har lest så ømme og medrivende skildringer av kjærlighetssorg!

Tittelen viser til filmen Whatever Happened To Baby Jane? - en forferdelig historie om to aldrende søstre, den ene en avdanket barnestjerne som lever på fordums berømmelse, den andre sjalu og bitter fordi hun har måttet spille annenfiolin hele livet. Jeg aner parallellene i denne historien, men greier ikke helt å tolke hvem som spiller de ulike rollene her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ida har rett. Kirstens fasit gjelder de norske utgavene. Men Baby Jane er altså ingen debutbok.

Jeg har ikke lest den, men de to andre er opprivende og medrivende lesning!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, har du sett. Der har jeg fått feil informasjon, tror de til og med sa det på radioen. Men det rareste er at det virket så naturlig at Baby Jane kom først. For i forhold til de to andre bøkene er denne mer for en skolestil og regne. Noen ganger henfaller den til klisjeer og den er langt fra så fast i fisken som de to andre. Men, uansett, viktig problemstilling og verdt å lese. God bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huff glemte at det var de norske utgavene (klask på pannen).

Fra Wikipedia:
Romaner Stalinin lehmät, WSOY, 2003. På norsk som Stalins kyr, 2009. ISBN 978-82-495-0631-6

Baby Jane, WSOY, 2005. På norsk som Baby Jane, 2011. ISBN 978-82-495-0794-8

Puhdistus, WSOY, 2008. På norsk som Utrenskning, 2010. ISBN 978-82-495-0654-5

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Måtte konferere med fasiten.
Stalins kyr 2009
Utrenskning 2010
Baby Jane 2011

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stalins kyr (2003) kom vel før Baby Jane (2005). Så noen debutbok var nok Baby Jane ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Anjakjell kBertyingar hStjernekastLibraritas vMadameMia Husefestandreas h. o.Trine S. AustbøMartine (@martineleser)AtmanTorill Elisabeth RevheimMonica StubkjærEirin EftevandMagnus FinnsetHarald AndersenBeate KristinAjiniakraGroTatiana WesserlingJan Erik  Olsenanniken sandvikNeraKarin BergBjørn SturødIdaSimen "Boktimmy" IngemundsenHavFiolToveMarianne  SkageLillevimoiraKay NilsenVivian M.HegeBabynemiIngunn SMarit Håverstad