Mange bøker bare MÅ leses om igjen og om igjen. Skulle vært en knapp for "leser på nytt" i tillegg til de andre valgene en har. Nå leser jeg Tore Renbergs bøker om Jarle Klepp for andre gang. Rørende, morsomme, sterke og tankevekkende skildringer av familieliv og oppvekst. Jeg ler og gråter meg igjennom Kompani Orheim nå. Skal lese alle før jeg begynner på den nyeste som kom ut i disse dager. Hvilke bøker bare Må du lese omigjen?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Litt på siden kanskje, men jeg fikk lyst til å sitere fra Lagerkrantz' Om kunsten å lese og skrive, om forskjellen på første og annengangs lesning av en roman.

"Første gang er vi i en situasjon som stemmer overens med vårt normale ulesende liv. Vi vet ikke hva neste øyeblikk vil by oss og ikke hva som står på neste side. Vi haster fremover for å få vite hvorledes det går for oss selv og for personene i romanen. Vi har ingen anelse om hvilke møter og episoder som kommer til å få betydning for vårt liv og for de diktede skikkelsene i boken. Først overfor døden og på den siste siden vet vi det.

Når vi leser for andre gang, er det som å lese en avdøds biografi eller se vårt eget liv like før vi skal forlate det. Nå står det klart hvorfor nettopp den opplevelsen i første kapittel gjorde et så sterkt inntrykk på heltinnen. Den avgjorde i virkeligheten hennes liv. Et mønster trer frem. Det som var uoverskuelig blir enkelt og forståelig.

Nå kan også vi, som vi gjør når vi minnes vårt eget liv, stanse opp ved spesielt vakre og meningsfylte avsnitt. Vi behøver ikke skynde oss for vi kjenner fortsettelsen. Ingen uro for fremtiden hindrer oss i å nyte nuet.

Omigjenlesning er et nytelsesmiddel som alle barn forstår seg på. Jeg husker en sommer med høytlesning i en ungdommelig gruppe, av Tove Janssons roman Trollmannens hatt. Straks den var slutt ville alle høre den en gang til."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viktig og flott sitat og slett ikke på siden. Han uttrykker forskjellen på en poetisk og tankevekkende måte. Tusen takk for at du delte det:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det første som dukket opp hos meg er Gulldronning. Perledronning av Margaret Skjelbred. En helt fantastisk leseopplevelse, SPESIELT 2. gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med deg:). Dette er ei sterk og nydelig bok som jeg helt sikkert kommer til å lese eller høre på nytt. Har den både som lydbok og papirutgave og har nydt begge :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"En by som Alice" av Nevil Shute kom jeg til å tenke på. Jeg leste den i 1978 og husker ingenting, bortsett fra at den gjorde inntrykk på meg. En "lese om igjen" knapp hadde vært topp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå skal jeg begynne på trilogien om Tora. Bøkene lånte jeg på biblioteket for mange år siden.Nå har jeg fått de hjem i bokhylla. Jeg føler at jeg bare må lese de igjen.racobo.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rydda litt i bokhyllene mine og der dukka "Av måneskinn gror det ingenting", av Torborg Nedreaas opp, ei bok jeg har lest flere ganger med noen års mellomrom. Tror det er tid for den snart igjen når jeg har lest ferdig om Jarle Klepp. Ei annen bok som dukka opp var "Det blødende hjerte" av Marilyn French. Jeg husker at jeg var veldig fasinert da jeg leste den. Har bare lest den en gang og det var da den kom ut i 1980. Spennende å se om den gjør like sterkt inntrykk 30 år etter :). Må teste det ut:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De fleste av oss har vel bøker vi gjerne leser flere ganger. Er man bokelsker så er man bokelsker ;)

Mine gjengangere er Ringenes Herre, Hobbiten, alle Harry Potter- bøkene, Twilight- serien og Stolthet og Fordom. Alle disse blir lest med jevne mellomrom, spesielt når jeg er lei av nye bøker.. Av og til trenger jeg bare noe kjent og trygt. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som en som i det alt vesentlige konsumerer krim-bøker, er jeg fristet til å svare ingen – gjenleseing av bøker høres fremmed ut. Må dog ta et forbehold for Bjørndal-trilogien og Sagaen om Ulfsætta. Disse leste jeg for mer enn 30 år siden, og det er jo dessuten ikke krim. For Radioteaterets hørespill stiller det seg noe annerledes. Der blir gjenhør nesten en nødvendighet, siden den totale produksjonen av aktuelle ting er så begrenset.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alle bøkene jeg har som favoritt i bokhyllen min her har jeg lest flere ganger (utenom Generation Kill som er en forholdsvis ny favoritt). Det er liksom kriteriet mitt - jeg trykker ikke på favorittknappen uten at jeg har lyst til å lese den igjen. De bøkene jeg har lest flest ganger må være Harry Potter-bøkene, Kabalmysteriet, Milkrun (den er herlig feel-good) og Whispering to Witches.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flere av favorittbøkene mine er bøker som jeg leser flere ganger. Er for tiden igang med å lese om igjen et par bøker av Jan Broberg om forskjellige litterære sjangere som jeg leste for ca 10 år siden. Desverre er flere av dem nå utgått fra Strömstad bibliotek, men skal kanskje kjøpe meg noen av dem hvis de er å få tak i fra et antivariat. Den siste jeg lånte igjen, Sindbad Sjöfararen och Robin Hood var satt til vurdering for utgående bøker. Ga beskjed om at hvis så skjedde, hadde jeg lyst til å kjøpe den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg les gjerne gode bøker opp igjen, og har enkelte favorittar som eg tek fram jamnleg. "Stolthet og fordom" har eg sikkert lese ti gangar, men den er like god kvar gang :) Ei anna favorittbok er "A little lovesong". Dette er eigentleg ein ungdomsroman, men eg er like glad i den no som då eg var 14.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest Harry Potter en del ganger ja, og det synes jeg er like gøy og koselig hver gang. Er nok av dem som delvis har vokst opp på Galtvort, så kommer nok alltids til å vende tilbake til de bøkene.

Leste omigjen Jarle Klepp-bøkene tidlig i år, fordi jeg skulle skrive særemne om dem på vgs, og det var et gledelig gjensyn. Spesielt "Kompani Orheim" er jeg utrolig glad for at jeg leste igjen.

En bok jeg vet jeg vil lese igjen er "Buzz Aldrin - hvor ble det av deg i alt mylderet?" av Johan Harstad, fordi jeg rett og slett savner å lese den. Siden det bare har gått et år, så har jeg tenkt å la den ligge en stund til da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest Looking for Alaska av John Green opptil 5 ganger nå tenker jeg, og jeg liker den like godt hver gang.

Ellers så liker jeg i grunn godt å lese bøker en andre gang, som regel da ved siden av en ny bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøkene om Jarle Klepp har jeg lest flere ganger. Jeg har blitt veldig glad i Jarle Klepp. Døm bare må jeg lese gang på gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har planer om å lese Beatles av Saabye Christensen igjen ganske snart. Femten år siden jeg leste den, og har glemt nesten alt. Husker bare at jeg lo så mye at jeg gråt og måtte roe meg ned for å få lest videre.

Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede har jeg lest tre ganger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Maskeblomstfamilien og Halvbroren av Lars Saabye Christensen er blant mine favorittbøker, så disse kommer garantert til å bi lest om igjen! Alle bøkene til Anne Karin Elstad, med unntak av "Maria, Maria", var bøker jeg virkelig koste meg veldig med, som jeg er ganske sikker på tåler og bli lest flere ganger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For mange år siden lånte jeg bøkene til Anne Karin Elstad på biblioteket. Nå har jeg arvet mange bøker. Der var Magret, nytt rotfeste,Veiene møtes,Senere Lena,Maria Maria,Julie og Hjem.Nå leser jeg de omigjen,og jeg koser meg.racobo

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kilden av Gabriel Scott kommer jeg til å lese mange ganger. Det er ikke så lenge siden jeg leste den første gang, men da falt jeg så pladask at jeg ikke har kommet over det på noen måte. Det er nesten så jeg vurderer å skaffe meg flere eksemplarer, i tilfelle jeg skulle komme til å slite ut det jeg allerede har.

En bok jeg allerede har lest mange ganger er Emma av Jane Austen. Jeg synes det er en utrolig sjarmerende bok, og jeg oppdager noe nytt i den hver gang.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

"Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede" av Jan Wiese er en bok jeg har lest på nytt, og kommer nok til å lese den enda flere ganger. Den er så utrolig vakker. "Røtter" av Alex Haley og "Sofies Verden" av Jostein Gaarder er også bøker jeg nok kommer til å lese en gang til. Dette er bøker som virkelig nådde meg, og som jeg ikke har klart, eller ønsket, å glemme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede" er også en av mine favoritter, snart tid for den igjen. Nydelig bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er veldig sjelden jeg leser bøker mer enn en gang, men Shantaram har jeg lyst å lese igjen, denne gangen på originalspråket. Arn-triologien kommer jeg nok også til å lese hvertfall en gang til. Fantastiske bøker :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Linda Olssons La meg synge deg stille sanger. Mmmmm, den var bare nydelig ❤ og novellesamlingen Historien om fru Berg av Ingvild H. Rishøi. Helt magisk!!! :)

(Jeg har også lyst til å lese herr Renbergs bøker, men jeg har ikke greid å bestemme meg helt for hvor jeg skal begynne :D)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Begynn på Mannen som elsket Yngve.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar :) Men jeg bare lurer på hvorfor, siden Kompani Onarheim handler om tiden før "Mannen som elsket yngve"?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da blir du kjent med Jarle først. Kompani Orheim handler mye om faren til Jarle. Bøkene om Jarle Klepp er vanvittig bra, du har noe å glede deg til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk :) Ja har hørt mye bra om disse bøkene og gleder meg til å ta fatt på de. Må bare få presset de inn min trange leseliste et sted, men jobber med saken :O)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mannen som elsket Yngve kom ut før Kompani Orheim. Det er jo noe av grunnen til at man bør begynne med den først, selv om handlinga fra Kompani Orheim er fra eldre dager. Men dette er jo fordi Jarle tenker tilbake i tid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmmm, takk for svar... Må tenke litt på det tror jeg. Lurer på hva forfatteren selv ville si. Hadde vært interessant å visst :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den første som kom ut var "Mannen som elsket Yngve", kronologisk kommer den etter "Kompani Orheim", men bøkene kan godt leses i den rekkefølgen de kom ut. Anbefales sterkt, tror ikke du blir skuffet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KAnette SRavnEster SStig TMalinn HjortlandAud- HelenHeidi BTheaTuridmajaBente L.RufsetufsamgeTor Arne MyklebustSilje-Vera Wiik ValeRolf IngemundsenTherese HolmMarianneNsveinTheresesiljehusmorTor Arne DahlKirsten LundCecilie69Ingunn SNtotheaCathrine PedersenWenche VargasAkima MontgomeryBjørg Marit TinholtReidun SvensliAnn ChristinBente NogvaIngunnJChristofferJohn LarsenSynnøve H HoelGrete AastorpChristin SillibakkenMalin