Tenkte å lese meg gjennom forfatterskapet til Dostojevskij.

Holder akkurat nå på med hans debutroman Fattige Folk.

Jeg lurer på om noen som har lest flere (helst alt) av ham, har en anbefaling ift. leserekkefølge på hans forfatterskap?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Dette høres spennende ut, Dostojevskij er et leseprosjekt jeg også har planer om. Har faktisk planer om å ta med noe av han i kofferten i høstferien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har oppdartet liste Min russiske skattekiste med flere kommentarer og titler - her

Her er mye upløyd mark for meg, så jeg har basert meg på ivrige og pålitelige bokelskere. Takk og takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dostojevskij er en av mine favoritter, så jeg blir slltid glad når jeg hører at andre vil lese hans bøker. Jeg har ikke lest alt han har skrevet, men de fleste av hans kjente bøker. Jeg har ikke fult noe spesielt mønster eller rekkefølge, men begynte med de minste bøkene hans. Jeg var veldig ung første gang jeg leste Dostojevskij, så det virket best da.

Om du ikke kjenner forfatteren overhodet, kan det kanskje være en grei måte å gjøre det på for deg også. Å lese en bok på rundt 200 sider er mindre skremmende enn å lese en på 700. Alle bøker av Dostojevskij jeg har lest har vært bra, de kortere bøkene virket som en inngangsport til de tykkere. Men de tynnere bøkene er ikke nødvendigvis hverken lettere eller dårligere enn de større, du har bare litt færre sider å forholde deg til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så flott!
Jeg kan dessverre ikke hjelpe så mye, men har listen En russisk skattekiste. Den inneholder flere enn Dostojevski, i ikke-prioritert rekkefølge, og med noen kommentarer til bøkene. Du kan se listen
her

Kanskje en ide å begynne med hans fire store, det tror jeg jeg ville ha gjort.

Lykke til!
Og la oss få høre mer om leseprosjektet ditt!
(Skattekistelisten er mitt drømmeprosjekt!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk Lillevi. Dette var en veldig flott liste :O) Jeg måtte legge til flere av bøkene (som om jeg ikke har lang nok leseliste fra før haha). Satser på å lese de fire store først. Gleder meg :O) Skal selvsagt legge inn kommentarer etterhvert :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så hyggelig!
Jeg har aldri før lest etter noen plan. Nå ser jeg at det utkrystalliserer seg en:
1. Dickens samlede
2. Min russiske skattekiste

Og så var det alle disse som kommer innimellom, da :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så flott da at du vil lese hans forfatterskap, han er en av mine favoritter, jeg er så begeistret for den spesielle måten han beskriver mennesker på.
Det eneste jeg kan si er at du kanskje bør lese de mest kjente bøkene hans først.
Jeg har ikke lest etter noe spesiellt mønster, men jeg vil anbefale deg å lese en biografi snart. Du blir liksom mer kjent med han som person da, og det vil du vil ha nytte av når du leser bøkene hans.

Jeg har lest biografien til Peter Normann Waage, den var bra. Geir Kjetsaa har også skrevet biografien over F.D. og andre store russiske forfattere, han var kjent for biografier og oversatte mange russiske bøker.

Lykke til med prosjektet ditt, og la oss få høre hva du synest etterhvert som du blir ferdig med de.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for svar Karin :)

Jeg har frem til nå ikke vurdert å lese biografier om Dostojevskij, da jeg tenker at det hele tiden vil bli referert til bøker jeg ikke har lest, - og at det derfor ville være bedre å lese de etter å ha lest hans romaner. Men det er kanskje helt feil tankegang? Kanskje jeg faktisk heller vil ende opp med å forstå bøkene hans bedre og bli mer nysgjerrig på dem? Hvilken biografi var best synes du? PNW sin? Geir K. kjenner nok også bøkene hans godt siden han har oversatt flere av dem :)

Jeg er litt usikker på hvilke bøker som er de mest populære, så er litt usikker på leserekkefølge etter Fattige Folk. Det virker som om veldig mange av bøkene hans har svært høy popularitet, så fryktelig vanskelig å velge..

Vil det være hensiktsmessig å lese verkene kronologisk?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er mange år siden jeg begynte å lese Dostojevskij, har faktisk gjenlest noen nå i senere tid.
Jeg ser ingen hensikt ikke å lese de kronologisk, altså etterhvert som de kom ut, men å lese f.eks. de store og kjente bøkene som Brødrene Karamasov, Forbrytelse og straff og Opptegnelser fra et kjellerdyp er nok litt lurt å begynne med.
Det er ikke alltid like lett å forstå bøkene hans, derfor er det bl.a greit å ha lest en biografi.
Ta f.eks boka Spilleren, når han skrev den hadde han god kjennskap til lidenskap for rulett, og dette blir beskrevet veldig bra i biografien til Waage (som er den eneste biografien av F.D. jeg har lest)

Når du har lest biografien kan du ha den i nærheten når du leser romanene, da kan du slå opp og få repetert info om boka og hvor F.D. var i livet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for kjempegode råd Karin. Skal skaffe meg den biografien med en gang :O)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du ikke har kjøpt den ennå, så finner du Waages biografi til 129,- hos bokklubben.no. Bestilte den akkurat selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er ikke interessert i å bli medlem i en bokklubb bare for å kjøpe én bok, men tusen takk for tipset Gretemor. Jeg har fått tak i den allerede heldigvis. Har lånt den på biblioteket ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KNeraHilde Merete GjessingPiippokattaKetilVanja SolemdalTor-Arne Jenseningar hSiljeKristine LouiseSynnøve H HoelBeathe SolbergSolTatiana WesserlingHilde H HelsethArne SjønnesenGroMonica CarlsenGrete AastorpEirin EftevandMcHempettTor Arne DahlMads Leonard HolvikJoakimSigrid NygaardIngunnJIngeborg GsiljehusmorOdd HebækJan Arne NygaardToveBjørg L.Thomas KihlmanLailaEllen E. MartolgretemorAgnete M. HafskjoldKjersti SJon Torger Hetland Salte