I likhet med deg (åpenbart) leser også jeg skjønnlitteratur blant annet for å få større innsikt i hvordan folk tenker og lever i andre deler av verden (eller i andre kulturelle grupper enn jeg har førstehånds kjennskap til). Så jeg er også stadig på jakt etter gode bøker - skjønnlitteratur og sakprosa - som kan heve kunnskapsnivået mitt i så måte. Og det finnes så mange! Siden du ikke spesifiserer noen bestemt kultur, nevner jeg et lite knippe som jeg har gitt terningkast seks:

Britt Karin Larsens romansyklus om tatere i Norge er glitrende - de tre bøkene er De som ser etter tegn, De usynliges by og Sangen om løpende hester. Alle tre har jeg ranket som favorittbøker. Larsen har senere også skrevet om skogfinner, de bøkene er også absolutt lesverdige.

Hvis du vil langt av gårde, har jeg en favoritt fra Vest-Afrika: Wole Soyinkas Aké - en afrikansk barndom - en helt nydelig barndomsskildring der du møter hverdagslivet i en liten landsby, sett gjennom øynene til en liten gutt.

Den amerikanske nobelprisvinneren Pearl S. Buck kjente seg som mer kinesisk enn amerikansk; hun var vokst opp i Kina og snakket flytende kinesisk (husker ikke: kantonesisk? mandarin? jeg kan visst ikke navnet på flere språk fra Kina...); og opplevde et sant kultursjokk da hun ankom foreldrenes hjemland USA for første gang for å gå på college. Hennes nobelpris-vinnende roman Den gode jord/The good earth er en gripende fortelling om livet på den kinesiske landsbygda. Veldig ufortjent at den boken så sjelden trekkes frem i våre dager - handlingen er fra tiden før den kinesiske revolusjon, men den gir veldig mye bakgrunnskunnskap om kinesisk kultur og om de klasseforskjellene som beredde grunnen for revolusjonen.

Ja, også til sist må jeg bare nevne Chaim Potok som blant annet har flere fantastiske bøker fra chassidiske jødiske samfunn. Start med My name is Asher Lev/Mitt navn er Asher Lev (oversatt til norsk av Inger Hagerup), og jeg tipper at du vil kaste deg over så mye Potok som du bare kan få tak i...

Lykke til med letingen - og flott at du trekker frem denne "gevinsten" ved å lese skjønnlitteratur!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Vil henge meg på å anbefale Potok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgCathrine PedersenPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.Morten JensenSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis Vold