Jeg oppdaget bokverden for drøye 2 år siden og ble nesten avhengig av å lese hver dag. I vår og i sommer har jeg ikke lest noen bøker. Jeg har rett og slett latt de bli liggende på hylla ulest. Nå etter flere måneder, er jeg nesten blitt bekymret for at jeg ikke skal komme tilbake til lesemodus igjen, finne igjen godstolen og grave meg ned i en god bok. Er dette normalt da, å ta helt pause fra en så stor glede?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 37 svar.

Jeg har det sånn litt akkurat nå - men bare for et par uker da. Jeg får det iblant slik hvis jeg har avbrutt en bok jeg ikke likte (som nå). Blir liksom en ekstra kneik å komme over for å begynne på en ny bok. Etter tips her inne har jeg nå holdt på med en fagbok isteden, det var et fint avbrekk. Nå håper jeg å komme igang med noe skjønnlitterært igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er det kommet fram mange interessante innlegg om lesevegring. For meg er det slik at lesing av skjønnlitteratur normalt legger beslag på noen av døgnets timer. Men det hender jo at mer presserende ting dukker opp og gjør at dagens lesing nødvendigvis må vike. Slik er det vel for alle andre ”lesehester” også. Men av og til opplever jeg å gå rastløs omkring og ikke klare å komme ordentlig i gang. Dette hender når jeg har begynt på en bok som ikke riktig fenger. For å bøte på denne rastløsheten prøver jeg å skape en ramme av struktur og kanskje litt tvang (uten at det skal ta bort lesegleden). For hver bok jeg leser, skriver jeg et innholdsreferat – noen ganger ganske kort, andre ganger heller langt. Tanken bak er at har jeg først skaffet meg en bok, skal jeg søren også lese den! Dessuten er det greit å ha og bla tilbake i for man glemmer jo av og til hva boka handlet om. Dette har gjort at jeg har blitt mer selektiv og bevisst på hvilke bøker jeg kjøper eller låner hjem fra biblioteket, og jeg tror at det har virket stimulerende på lesegleden og hemmet tendenser til lesevegring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg slet med det samme for to uker siden og nå er lesegleden tilbake for fult så det er fortsatt håp:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var normalt da jeg var tenåring, men nå er det utenkelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er seksten år, og har allerede hatt flere perioder med mye lesing og perioder hvor jeg ikke leser i det hele tatt. I påsken i fjor leste jeg femten rimelig tjukke bøker, mens i år leste jeg to ganske tynne. Lysten til å lese går på rundgang, og det er viktig å ikke presse seg selv til å lese hvis man ikke ahr lyst. Da blir lesing en plikt istedet for en glede :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg slet med utfordringen du tar opp nå i sommer. I mai hadde jeg en klar og overkommelig leseplan ( bl.a gjenlesing av minst 3 av Dickens romaner). Men en gang i begynnelsen av juni kom denne følelsen av å drukne i lesestoff , og jeg kjente at jeg plutselig ikke gledet meg til å lesinga.

En annen "utfordring" jeg har er knyttet til John Irving ( som er en av mine topp-tre nålevende forfattere). Jeg har alle bøkene, men klarer ikke å lese et halvt dusin sider om gangen fordi jeg er redd for å lese ferdig . J

eg vil gjerne møte disse rare, tragiske, morsomme og elskverdige karakterene igjen dag etter dag. Så spørs det hvor lenge denne runddansen vil fortsette hvis Irving fortsetter med å skrive disse mursteinene ( ikke at jeg klager!).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har det på samme måten selv om jeg har lest hele livet. Har brukt over en måned på en tynn fisle av en bok (200 sider) og lurer på når dette skal gi seg..

Var på bokelskere flere ganger om dagen, skrev daglige innlegg og hadde lydbok i bilen, Don Quijote på do, Fredrik Drum på soverommet og Jo Nesbø på ferie. Jeg shoppet billigbøker og prøvde å få med meg alt, men det gikk ikke helt etter planen. Kommer vel sterkere tilbake senere når lesegleden melder seg igjen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Olof Lagerkrantz har skrevet en innsiktsfull og klok liten bok Om kunsten å lese og skrive. Gi deg tid med den, la innholdet synke inn.
Denne boken gjør noe med meg som leser (og skriver).

Tao - dette innlegget er til deg også <3

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Helt normalt. Har selv hatt sånne pauser mange ganger, og innsett at mye går i bølger. Noen ganger bare leser jeg,i andre er det kun strikketøyet som gjelder, mens det i det siste har blitt en del MP3 bøker og strikkepinner samtidig. (Julegavene må produseres til tantebarn som har funnet ut at strikkeplagg er topp igjen.)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for tipset, har hatt problemer med lydbøker da jeg ofte sovner fra dem. Å høre på lydbok mens jeg strikker burde løse dette problemet :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det har det i alle fall for meg, men så er jeg også en ivrig strikker da. Samtidig må jeg nok si at jeg liker aller best å ha boka i hånda. Variasjon er vel det beste,

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jeg helt enig i, liker best å lese sjølv jeg og, men innimellom kan det være greit å høre på lydbok. Det går litt opp og ned med strikkinga, men nå er jeg inne i en god periode :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det trodde jeg også at jeg var, men nå har pinnene lagt stille i en uke og jeg har tatt frem bøkene igjen. Kanskje det ville hjelpe å sette "Les Miserables/De elendige" i MP3-spilleren? Får gjøre et forsøk på det senere i dag. Julegavene må produseres.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har jo allerede fått mange svar, som bekrefter at det du opplever er vanlig forekommende. For øvrig spiller det vel ingen rolle om noe er "normalt". Fyll fritida med det du har mest lyst til å gjøre, det er det som gir mest livsglede.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det kommer og går i perioder - for meg, i hvert fall. Leselyst er veldig avhengig av tid, sted, stressnivå, humør, andres forventninger til hva man skal være med på av andre ting, og så videre og så videre. Selv leste jeg ikke en eneste skjønnlitterær bok fra jeg begynte å studere, til jeg var ferdig med bachelorgraden. Begynner å endre seg nå, men så er det jo alltid aviser som ødelegger, for den må men liksom "rekke"...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jada, helt normalt ! ..... Og det sier jeg som elsker å lese :-))

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Å, så godt å høre at du er i gang igjen, Tao. Hurra!
Lange lesepauser tror jeg hører boklivet til <3

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Å, jeg skulle ønske jeg kunne si noe klokt og "forløsende" til deg, Tao!

Jeg har som deg, lett for å bli revet med - se bare mine ønske- og leselister. Poenget er, som du sier, å være i den boken du for øyeblikket leser. Vi må vel innse at vi umulig kan rekke alle, gjøre et utvalg og nyte det. Greier du det, forsvinner/dempes kanskje noe av det presset du føler :-)
Hva med å lese samme bok flere ganger; det kan gi et nytt perspektiv og utbytte!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Oi, jeg beklager. Meningen min var ikke å stresse deg, Tao.
Tanken var å vri fokus fra antallet bøker til innholdet i dem - og på den måten kanskje dempe noe av lesepresset. Vinne leselysten tilbak :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg oppdaget Stephen King som femtenåring og begynte med Christine. Siden har jeg lest nokså mange av bøkene hans (se hylla mi) og gjerne om igjen på originalspråket.

Så inntraff kjærligheten. Jeg flyttet sammen med han som er far til gutten min, og han studerte til å bli engelsklærer (i Frankrike). Han trengte en skjønnlitterær forfatter å ta for seg bøkene til, og siden han ikke hadde lest noe av SK, ble han inspirert av meg. Han slukte flere av bøkene og analyserte dem i hjæl.. Han begynte på den serien jeg leste på da, The Dark Tower. Den gangen ventet jeg spent på utgivelsen av den femte boka. Han begynte på femmeren før meg og ødela hele greia for meg rett etter at vi brøt opp.. Det var den enkle kommentaren om boka "it's sad" som tok kål på leselysten..

Jeg har ikke klart å plukke opp igjen serien etter det (det har gått 7 år siden vi gikk hver vår vei), men nå har jeg bestemt meg for å kjøpe den siste boka, for jeg mangler fortsatt den sjuende.. Begynne på nytt på den første boka og se om jeg ikke klarer å komme gjennom.

Jeg tror jammen denne tråden dukket opp i rett øyeblikk, for det var i forrige uke jeg la den sjuende Dark Tower-boka til i "skal kjøpe"-kategorien..

Takk selv og lykke til;-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Wolfcat: Det var jo nesten en novelle!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hi hi, kanskje jeg skulle skrive den??? På orntli' asså??

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja! Jeg mener det! Innlegget ditt var liksom en mininovelle som man automatisk diktet videre på inni hodet sitt (eller kanskje jeg skulle snakke for meg selv og si hodet mitt). Du kunne jo bygge det ut til en hel roman for den del....ble nysgjerrig på historien, liksom... :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg opplevde det samme i sommer. Tror mange gjør det innimellom. Man går lei eller trenger en "pause" fra alle historiene..

Selv begynte jeg å savne bøkene, men kom ikke igang. Løsningen min ble å bestemme meg for å lese minst ti sider hver dag (psykologisk tanke: skal man komme i gang med noe er første bud å reise seg opp fra godstolen), og når jeg satt meg ned første dagen for å lese de ti sidene, noe umotivert - befant jeg meg plutselig på side 79 ^..^ Boka ble lest ut dagen etter og jeg gikk rett på en ny. Sånn kan det gå :D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er som du sier - en pause - så leselysten vil nok komme tilbake bare den får vilt seg litt. :O)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er i hvert fall helt normalt for meg. Det gjelder ikke bare lesing men alt annet jeg driver med og, som brodering og strikking. Etter studiene gikk jeg faktisk nesten to år før jeg tok i en bok igjen. Og om du ser på boklistene mine, ser du at jeg enkelte år nesten ikke leser i det hele tatt, mens jeg andre år tar helt av.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil gi deg et lite dikt som jeg har gitt til en annen bokelsker med "lesevegring".

Det er med lykka som
med ville dyr i skogen;
Den blir tillitsfull
og nærmer seg leirplassen din
når du ikke lenger jager etter den.

Hans Børli har skrevet dette, som også gjelder for leselykke :-)
Ta den tiden du trenger - og lykke til!

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Jeg har oppdaget det samme, men formulert det litt mindre poetisk: "Evnen til å gi faen er en betydelig undervurdert egenskap".

Jeg har hatt det bak øret de siste månedene, og det funker. Både nervøsitet og bekymringer "snur i døra" når jeg kommer på dette mantraet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

sweet;-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for det diktet, så vakkert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for fine tilbakemeldinger og ett "leserglede" dikt jeg skal ta med meg videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den kommer nok tilbake, når jeg ikke er i lesemodus leser jeg blader. Du får prøve å lese ei bok du har lest før, som du vet gir deg noe. Jeg har noen yndlings bøker jeg leser ofte. De gir meg allid leseglede.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat der har jeg vært også. Etter en hel lang vinter i skikkelig lesemodus , jeg leste hver dag og slukte bøkene. Utpå våren var jeg liksom ferdig med krim etter ca 5 -. 6 mnd og var klar for en ny sjanger. Tenkte jeg skulle begynne med noe annet, som feel good bøker eller biografier , men nei - da kom jeg ikke i gang. Jeg klarte ikke finne " leseformen " og begynte å bli redd for at jeg lesehest , skulle ha mistet denne gleden ved bøker. Dette varte i noen uker. Kanskje jeg var litt mett.! ? Sakte men sikkert kom leselysten tilbake men jeg måtte lese noe helt annet, se litt filmer osv. Nå er jeg i full gang igjen med bøkene mine , men ble nokså engstelig. Det hjalp med noe annet . Det å snakke med folk her inne om bøker du har lest er også en ide, ikke lese noe nytt men engasjere seg i en samtale om en bok du er ferdig med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GHanne Kvernmo RyeHarald KPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbeline