Vel uvanlige potter var vel å dra det litt ut... Iallefall iforhold til hva min mor hadde, potter fra Dansk Porselen og finere. Har vært på Skeidar å kjøpt en del ting som passer å ha potter oppi. Blant annet en etterligning av hva man før satt melkeflasker oppi. Denne har håndtak resten er laget av netting med et bilde fra gamle dager nostalgisk. Oppi den har jeg en kurv av stråfletting - det blir en slags lag på lag. For øvrig kjøpte også noen roser som er så naturtro at det måtte jeg ha. De står oppi en vase jeg bare har hatt stående tom i vinduskarmen. Håndlaget i keramikk med som er i lysgul (bord på firkanten går på skrå rundt den firkantete vasen) , gammelrosa (inni firkanten og utenfor med hvite som firkanter markert med sort stripe rundt - samt hvite blader med sorte streker inni)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 36 svar.

Du inspirerer meg!
For å dra denne tråden enda lenger ut på viddene - selv samler jeg på sukkulenter (utendørs). Små planter med kjøttfulle blader som trives i karrig jord, grus. Blomsterer med flere års mellomrom - rosa, gule og kremhvite.
Finnes det litteratur om dem? Tips mottas med stor takk!

PS annelingua, teller denne samlingen i det eksklusive selskap...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Aber selbverständlich - jo snurrigere, jo bedre, alt teller. Det vil si: krypdyrsamlinger og sånt tror jeg vi har nedlagt plenumsveto for - om ikke kaster jeg meg rundt o nedlegger soloveto aber plötzlich!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men snille annelingua, sukkulenter er ikke "snurrige", bare vakre og særegne - med navn som bergfrue, bergknapp, takløk, smørbukk, saksifraga og sildre. Hør sangen og rytmen.
Jeg har ingen litteratur om disse, bare litt sporadisk i Floraen i farger. Alle tips mottas med stor takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jajaja - det var ikke sånn snurrig jeg mente, bare at vi begynner å få et snurrig utvalg av samlinger. Jeg burde kanskje heller snakket om "mangfold". Men at "takløk" er et spesielt vakkert ord - njei, dét er jeg ikke helt med på - "takløk" ER en snurrig glose. (Og gnistrende ny for denne leser - jeg er redd jeg ikke er spesielt velbevandret blant sukkulenter. Vet hva de er - aldri dypdykket i temaet. Du er herved utnevnt til min fagkonsulent på området, når jeg trenger å vite noe om saken, kommer jeg styrtende.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi, oi. oi! Det betyr altså at jeg må sette meg inn i sakene... ikke bare grave vekstene ned i jorden/grusen og la det stå til. Her hjemme blir stilken 15 - 20 cm, i sydlige lande 2 - 3 meter.

TAKLØK - du hører ikke poesien :-)

Hjelp - er det ingen der ute som har vettug litteratur om sukkulenter!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takløk er en herlig sukkulent, og navnet skjemmer jo ingen. Men jeg synes nå Sempervivum lyder et hakk mer poetisk ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kjære deg!
Hva er Sempervivum... takløk på latin, eller noe annet?
Jeg elsker disse plantene! Har du tips å komme med?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen tips i det hele tatt - de trives ikke hos meg. Jeg pleier å kjøpe noen få hver vår og plante dem ut i lave keramikkskåler med stein og sand, og der trives de sommeren gjennom. Så putter jeg dem i jorda når høsten kommer, og dermed er det slutt på trivselen. De overlever, men blir bare noen pinglete tuster. Jeg har forresten ikke prøvd å plante dem på taket, kanskje de ville slå til der? Joda, de heter sempervivum på latin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg rensker bergsprekker for alt annet. Fyller på jord og sand, ca 50 - 50, og planter takløk, bitter bergknapp, gul bergknapp, smørbukk og flere andre som jeg ikke vet hva heter (kjøpt på hagesentre). Jeg luker, men vanner kun ved ekstrem tørke - og de stortrives!
Du vet at når en plante har blomstret, dør den. Da er det bare å vente på at morplanten setter nye barn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hvor lenge må du vente?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Løkene setter nye "barn" hele tiden. De løkene som har blomstret, etterlater seg et lite hull (fordi de altså dør). Men strengt tatt er dette ikke noe problem. Jo flere du har, jo bedre - og de formerer seg villig vekk <3

Godt sagt! (0) Varsle Svar

okei, dette gjelder de du har ute?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Yepp!
Nå må jeg legge meg, men skal som sagt se om jeg kan få lagt ut noen bilder <3

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje Kirsten Lund og du kan slå deres gløgge små hoder sammen og danne et sukkulent-forskerteam? Jeg har følelsen av at Kirsten L. kan beveges til litt av hvert innen det agrare - og hun virker ikke som en dame som går inn for lettvinte løsninger. Felles mål - felles glede!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"små hoder"???

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ikke størrelsen det kommer an på vel? Jeg skjønner at jeg kom i skade for å tråkke i spinaten her - så ålreit da: dere får slå de store hodene deres sammen, da. (SYNS altså ikke dét hørtes noe bedre ut, jeg da - men vel, vel. Ikke skal jeg komme her og være vanskelig. Skulle bare mangle.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et hode = et hode rett og slett. Det er det som er inni som teller... Ikke sant!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skal ta en titt i den ene flortynne boken fra 1980-tallet

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du er en knupp! Hva heter den flortynne?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blar i boken og ramser opp de som står der. Dersom bare latinske navn er oppgitt får du være så snill å oversette til mer forståelige navn:
aeonium arboreum + tabuliforme, Aloe (kjøpte i sommer 2 ekte aloe), tykkblad, marmorlanterne, pardistykkblad, glød, prikktykkblad, propelltykkblad, crassula perforata, bølgesmørblad, rosetturt, echeveria glauca, + derenbergii + gibbiflora, vortemjølk, medusavortemjølk, euphorbia leuconeura + loricata, kristi tornekrone, euphorbia obesa + triangularis, high chaparral, euphorbia submammillaris, middagsblomplanter, gibbaeum heathii, faucaria lampranthus, blomsterstein, øgletunge, haworthia, yngleblad, pachypodiumbuskportulakk, bajonettplante, scilla violacea, bergknapp, svineblom herreanus + macroglossus, ordensblomst, svineblom kleinia

Da var der ikke flere i den boken (kun sukkelenter, kaktusene har sin egen bok!). Måtte holde fingeren under plantenavnene derfor fikk ingen stor bokstav og skrive inn med den andre pekefingeren hehe!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjære deg - intet mindre enn fantastisk! Hva heter boken?
Og - er det virkelig en plante som heter "herreanus"???

Godt sagt! (3) Varsle Svar

...hvem var det nå igjen som påstod at sukkulenter har så vakre og poetiske navn....;-P

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Disse navn har et meget gammelt sus over seg i klangen. Hadde vi bare fått litt kunnskap om bakgrunnen for ordene så hadde de kanskje ikke klinget så rart i de norske ører. Må heller ikke helle i den andre enden - kan jo lett bli noe ala Erasmus Montanus som Holberg hadde litt moro med + det danske folk. Stykket ender med at Erasmus Montanus kommer med begge ned på jordet igjen. Men som en av de jordnære i stykket sa : Rasmus Berg er vel en klok mann på himmelen, men en narr på jorden (han har da påstått at jorden er rund bl.a noe som fikk hans vordende svigerfar til å frese - han fikk vær så god å dementere det ellers så fikk han ikke gifte seg med datteren hans).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-) Intet i mot latinske navn, Kirsten, misforstå meg rett - det ble bare så overmåte fristende å erte Lillevi litt da hun selv kommenterte planten med det klingende tilnavn "herreanus"....! :-D

Erasmus Montanus er en fantastisk skikkelse - vi som leser Don Quijote her inne for tiden, har i bind II (som vi nylig har begynt på) stiftet bekjentskap med en ung student som i alle fall jeg mistenker for å være en åndsbror av Erasmus... Cervantes' student bærer navnet Samson Carrasco, det gjenstår å se om han er like "på tur" som Rasmus Berg, men det skal vel godt gjøres, kanskje. Og kjernen (den får jeg poeng for, vel???) i DQ er jo for såvidt at det er hovedpersonen don Quijote som ikke har tålt overdosen av boklig næring. Han er som kjent overernært på ridderromanser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

erte Lillevi
en person som er utrolig naiv og lett å erte <3

Jeg har nettopp reist fra floraen og kan følgelig ikke breefe med latinske navn...
Nå tar jeg et kjempesprang - til Guernica der en av hovedpersonenen klør i anus, huff dette blir utrolig barnslig og usakelig...

kjernen - selvfølgelig får du en stor stjerne for den, annelingua! Det er jo nettopp hva vi snakker om i denne tråden.
Og så mine sukkulenter da <3 <3 <3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser du har blitt innmari hipp og kul og moderne og sånt, Lillevi, som slenger om deg med digitale slengkyss (som jeg etter hvert forstod at de tretallene antagelig måtte bety...) over en lav sko...

Må bare ile til og si fra om at jeg ikke mente å tigge stjerner, altså - det var ikke DET jeg hadde i tankene da jeg slo meg på brystet og mente meg verdig et poeng for blødme nummer 1003 eller deromkring... (Men tusen takk for stjernen altså, det var ikke meningen å være utakknemlig, jeg vil bare ikke ha sittende på meg at jeg tigger ved dørene, bordene eller i tråder... Nei, NÅ må jeg slutte for i kveld, altså. Sov godt, alle sammen! Drøm søtt om sukkulenter...)

(Og så trøster jeg meg med at det ikke var jeg som hverken så dobbeltbetydningen eller tok kjempespranget... jeg bare narret Lillevi utpå. Og bare den siste gangen.)(Derimot bør jeg gå meg selv etter i sømmene når det gjelder korrekt bruk og lokalisering av "hverken".)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

he, he! Gamle damer lærer av barnebarna, vet...
Og enda en stjerne får du for din boblende fantasi og humor, pluss et ørlite <3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mao vært å lese. Har forsåvidt nettopp mottatt Donau, men det er en annen bok. Venter på reolene mine, holder på å bli sprø over at de står i bunker overalt (spisebordet, kjøpmansdisken, salongbordet - her har jeg fremdelsen en liten flik og telefonbordet - dette bare i 1st etasje, i andre ja..... (PS er medlem av no.librarything det gjør at jeg kan legge til bøker). Har nå kommet til krimbøkene, neste er skjønnlitteraturen min. :p

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Svineblom Herreanus vel og merke! (de latinske ordene noe for seg selv ikke sant) Kommer til å ta med boken dersom jeg tenker å kjøpe flere sukkelenter!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har 2 aloe vera som er sukkelentplante; (Tenkte ikke på det da jeg kjøpte de, de ønsket jeg meg fordi jeg til tider klarer å brenne meg enten når koker mat eller meg når jeg legger inn mer ved i ovnen) - ekte som ble kjøpt i sommer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den inngår i samlingen "Alt om stueplanter" nr. 9 Sukkelenter, utgitt av Allers Familie-Journal, 1983

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stueplanter...
Jeg er kun interssert i sukkulenter som tåler en norsk vinter utendørs.

Hører du, annelingua! Samlingen er meget smal...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har nå lagt inn Stueplanteleksikonet mitt (25 flortynne). Når det gjelder bilder må jeg nok henspeile deg til å bruke fantasien. Undertittelen kommer ikke fram når du ser i hyllen min. (Må skam meddele at jeg har arkivert bøkene i en hylle på kjøkkenet og har knapt rørt de siden...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde en periode et kikk på kaktuser og sukkulenter. De trivdes iallefall i noen år før jeg klarte å gjøre kål på de. Men hadde fornøyelsen å oppleve at de blomstret om våren. Har oppslagsverk som jeg kjøpte for flere år siden (som jeg har på kjøkkenet på en hylle som jeg registrer sånn dann og vann. Måtte bort å kikke, tynne bøker - serie på 25. Her har jeg noe opplysninger om kaktuser og sukkulenter fra 1980-tallet som egentlig utgått på dato i forhold til plantevalg!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvor er opplysningene om kaktus og sukkulenter? Har du en tittel?
Og - kan sukkulenter utgå på dato....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm nei, men utvalget er blitt mye større og bedre. Hadde sukkulentplantene oppi en såkalt selvvannligskrukke fordi jeg var ikke flink nok til å vanne hehe. Derfor trivdes kaktusene godt hos meg en tid før de krympet inn og forsvant

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ToveKarin  JensenHanne Kvernmo RyeKirsten LundBjørg L.BertyVioleta JakobsenBerit RRufsetufsaIvar SandSynnøve H HoelPi_MesonTom-Erik FallaIngunn SEvaMonica CarlsenVariosaHeidi Nicoline ErtnæsTorill RevheimgretemorLisbeth Kingsrud KvistenG LIngebjørgsiljehusmorbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLailaritaolineIngrid HilmerTine VictoriaEgil Stangeland