Fra min bokprat om denne boka: Født i Connecticut, USA i 1935. Hun publiserte først enkelthistorier i forskjellige magasiner, kom med sin første novellesamling i 1988 og første roman i 1992. I 1993 kom hun med Shipping news og vant Pulitzerprisen. Denne boka er også filmet. Hun har vunnet mange priser, og er sett på som en av de store novelleforfatterne i USA. Den mest berømte historien hennes er nok kanskje Brokeback mountain, som ble en Oscarvinnende film i 2005. Hun bor nå delvis i Wyoming, og delvis på Newfoundland. Hun har gitt ut flere novellesamlinger, 3 av dem med undertittel Wyoming stories. Ville veier kom på norsk i 2006.

Proulx skriver knapt, enkelt og rett fram, med en undefundig og tørr humor som er helt herlig. Menneskene hun skriver om er både værbitte, tverre og innbitte og mange fortellinger foregår på Wyomings hardt prøvde kvegrancher. Jeg har aldri vært i det USA som beskrives her, allikevel tror jeg de fleste av oss har nok amerikansk kultur innabords til å kjenne seg igjen og få levende bilder i hodet av Proulx’ treffende beskrivelser. Jeg liker landskapet og menneskene hun beskriver og kjærligheten de tross alt har til naturen rundt seg. Proulx lever kanskje avsondret selv, men hun er definitivt en skarp menneskekjenner! Jeg vil anbefale novellesamlingene hennes for den som ønsker et innblikk i ekte americana og ekte mennesker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeStig TJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnneWangMarianne MHarald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjersti