Hei! Jeg er veldig fascinert av svartedauen og andre pestepidemier :-) Lurte på om noen kan anbefale meg bøker (skjønnlitterære og ikke-skjønnlitterære) som omhandler dette emnet. Er veldig takknemlig for tips!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Og så må jeg ta med Kittelsens "Svartedauden" selv om det kanskje er litt på siden, prøv denne lenken: (http://mikro.nasjonalmuseet.no/kittelsen/docs/svartedauen.shtm)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj, takk for linken, det satte virkelig stemningen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja! Jeg har den faktisk, førsteutgaven.
Kittelsen var en del av min barndom - skremmende og facinerende tegninger som jeg aldri fikk sett meg mett på. Teksten har jeg aldri lest, tror jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gud, nå kjente jeg at jeg ble misunnelig! Skulle gjerne hatt en slik førsteutgave selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi, oi, måtte rett og slett skryte litt av denne skatten. Som datter av en boksamler, har jeg fortsatt noe igjen, selv om mye dessverre er blitt borte.

Trøst, trøst :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boksamlinger er noe jeg alltid har vært glad i. Min store drøm har alltid vært å ha et stort nok hus til å ha et eget bibliotek, med hyller fra tak til gulv. Men nå har min far en ganske pen samling bøker som jeg drømmer meg bort i hver gang jeg er på besøk. Har jo noen selv, men ettersom jeg er en person som flytter mye og ofte, er det begrenset hvor mange bøker jeg faktisk får med meg hver gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er en av de jeg har, Stora döden på svensk av Dick Harrison, har den i hylla mi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset! Den så fin ut, det er mye bra å fa tak i på svensk, og så billig da!! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har en annen jeg skal lese også, The Black Death av Philip Ziegler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og på Capris sender de ut bøker portofritt! Har kjøpt mye der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Yngvar Ustvedt har skrevet "Svartedauen", en litterær-historisk beretning om massedød og overlevelse.

Mot slutten av "Kristin Lavransdatter" av Sigrid Undset opplever vi den litterært fra innsiden.

Ole Jørgen Benedictow er vel den norske historikeren som har jobbet mest med temaet, og han har skrevet "Svartedauen og senere pestepidemier i Norge".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar! Ustvedts bok kjenner jeg alt, den er fin! Benedictows ser jo veldig aktuell ut for meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler Jan Brøggers Epidemier - en natur- og kulturhistorie. Dette er en fagbok, skrevet i en lett form og et lett tilgjengelig språk. Absolutt interessant og leseverdig.

Vil du si litt mer om din facinasjon for pester? Om hva det er som griper deg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for anbefalingen! Har sett på bokomtalen, og det ser definitivt ut som en bok som kan interessere meg.

Jeg vet ikke helt hvorfor jeg synes pester er så spennende :-), det startet vel med noen bøker jeg leste i barndommen. Det er kanskje sykdommens karakter, dramatikken i det, den ofte enorme innvirkningen store pestepidemier kunne få på samfunnene som ble rammet, og på enkeltmenneskene som ble rammet og som overlevde... Det er nok også noe med kontrasten mellom infeksjonssykdommenes betydning og rolle historisk og i moderne tid.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er rammet av litt av samme "basille" som deg - dette er interessant kulturhistorie. Har notert meg flere av de tipsene du har fått. Takk skal du ha!

Ang. infeksjonssykdommenes historiske rolle. Jeg tror ikke vi på noen måte har overvunnet smittestoffene. De utvikler seg hele tiden og slår tilbake. Vi har f.eks. fått hiv-aids og ebolaviruset, og med jevne mellomrom dukker det opp influensaer vi er usikre på om vi kan takle (fugleinfluensa, svineinfluensa m.fl).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig, det er absolutt paralleller mellom fortidens pestepidemier og utbrudd av "nye" infeksjonssykdommer! Den frykten vi føler når vi står over for en "ny" infeksjonssykdom vi ikke har effektiv behandling for (enda) gir nok en liten idé om hvordan det kunne være å oppleve fortidens epidemier, selv om de jo var mye mere maktesløse enn vi er i dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det første som slår meg er Pesten. Men den er fra 1900-tallet så vidt jeg husker. Du liker kanskje det som er fra litt lengre tilbake i tid? Dessuten sto det om en bok som hørtes spennende ut i Klassekampens bokbilag på lørdag, Kongens hjerte. Den siste må vel være midt i blinken for deg? Vurderer sterkt å lese den selv også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar! Camus bok hadde jeg alt i bakhodet :-), "Kongens hjerte" ser jo kjempespennede ut, takk for tipset!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke akkurat Svartedauen, men Edgar Allan Poe skrev jo en fantastisk novelle kalt "The Masque of the Red Death" som handler om en pest. Fantastisk spennende og krypende stemning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset! Så på den nå, ser absolutt interessant og spennende ut!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ChristofferAlice NordliHilde Merete GjessingTor Arne DahlIngunnAnne-Stine Ruud HusevågIngunnJDiddiHanne Kvernmo RyeIngeborg GCecilie EllefsenTone HHarald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiEster STorAmanda ALilleviFrisk NordvestAnn-Kristin RobstadJMerethe Solstad