Gir du bøker til andre i bursdags/julegaver? Og hva synes du om å få bøker i gaver?

Jeg er litt tvetydig på det hele. De fleste rundt meg elsker bøker, og hvert år ramler det inn bøker i postkassa mi når det nærmer seg bursdag. I år var ikke noe unntak. Åpnet gave fra ei venninne i dag og det var en bok. Og jeg vet det er i hvert fall en til på vei fra svigerinna mi i Tyskland. Stort sett synes jeg det er flott at folk tenker på interessene mine, men...

Jeg liker ikke å si men til det her, for det høres så utakknemlig ut. I år var faktisk venninna mi flink og fant ei krimbok til meg. Men i fjor fikk jeg en eller annen klisseroman som fremdeles ligger urørt på rommet her. Jeg fikk også en kokebok i fjor som jeg ikke har brukt da det ikke var min type mat.

Men det gjør at jeg tenker litt. For jeg vet at jeg fort kunne kjøpt ei bok til noen jeg vet er bokinteresserte. Men liker folk egentlig å få bøker? Eller vil de kjøpe selv? Har dere noen tanker rundt dette?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 29 svar.

Personlig liker jeg kun å få bøker jeg ønsker meg. Kan ikke fordra å føle meg presset til å lese bøker jeg egentlig ikke har lyst å lese. Det viser seg da også at jeg så og si alltid avbryter boka.

Står bøkene på ønskelista mi, blir jeg derimot kjempeglad for gaven ! Ellers foretrekker jeg et gavekort hvor jeg kan velge boka selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

hehe...har fått nokre bøker oppgjennom som har vore fullstendig bom...!! Attpå til av nære slektningar som burde visst betre. Og som får meg til å lura: Hallo?! Kjenner de meg ikkje?? Appearently not.... ;-)

Nokre døme:
Marthas engler(jfr. engleskulen)

Ei bok om været av Eli Gjengedal(bur på den kanten av landet som har godt ver...)

Ei bok berre med Jesus-sitat frå NT(passar vel best for ein teolog?)

Ei kjeeeedeleg kokebok med 300 oppskrifter og null bilder

Nyreligiøs mystikk-bok av Coello

Ei engelsk krimbok(les hverken krim eller engelsk)

Ei turistbok om Norge(!)

Storparten av desse er hamna på Brukt'n forlengst...!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Ei engelsk krimbok(les hverken krim eller engelsk)." hehe, her snakker vi om skivebom !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns det er innmari moro å jakte på bøker som passer til mottageren :o)

Og jeg blir alltid rørt når noen har tatt seg bryet med å finne noe jeg faktisk elsker - for eksempel obskure sci-fi-skatter ingen andre i vennegjengen ville lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blir veldig glad for bøker! Men får ikke det så ofte... Er det noe jeg VET jeg ikke liker, kan jeg jo bytte boka, verre er det ikke. Byttet f eks en bok av Kate Mosse som jeg fikk av søsteren min, fordi jeg nettopp hadde lest en annen av samme forfatter som var helt håpløs. Men man trenger jo ikke akkurat annonsere det heller. Et år leste jeg "Gulldronning, perledronning" av Margareth Skjelbred rett før jul, og tror jeg ga bort fem eks - men hørte aldri noe fra noen, så det var kanskje bom i alle tilfeller :) Jeg blir ikke fornærma hvis noen bytter en bok fra meg. Kjøper stort sett bare pocket også som gaver, fint å gi bort sammen med en pose kaffe, en flaske vin, litt sjokolade e.l. Man vet jo aldri hva folk har lest før, og det fine med bøker er jo at folk lett får byttet dem. Den perfekte gave, spør du meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjøper bøker til barnabarna mine, fordi de ønsker seg dem og fordi det er naturlig at det er jeg som gir dem bøkene. Antagelig fordi jeg den store bokelskeren i familien. Den ene av gutta samler på Svein og Rotta og har snart alle, og han ønsker seg flere. Den andre av gutta samler på Kurt, og da er jo det greit. Jeg kjøper bøker til foreldrene mine av den grunn at de har alt mulig annet, og de liker å lese. Så jeg driver med litt utspørring av den diskre typen før bursdager og jul.

Selv så syns jeg det er opptimalt å få bøker, jeg skriver gjerne ønskeliste å gir til gubben så kan han gi beskjed videre.

Er enig i at gavekort til bokhandel også er en fin måte å gi bort bøker på. Du får en opplevelse samtidig, reine kinderegget.:O)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan godt gi bøker i gave, og velger da gjerne bøker jeg selv har lest og likt, og som jeg tror mottakeren også vil sette pris på. På samme måte blir jeg glad for å få bøker som giveren tror vil falle i smak hos nettopp meg. Tilfeldige bøker fra bestselgerlista synes jeg blir litt for upersonlig, da kan man like godt gi/få gavekort og velge selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gratulere med dagen, regner med at du fylte for ikke lenge siden, i og med at du får gaver ennå:-)

Jeg hadde blitt kjempeglad om jeg fikk bøker i gave, er såpass altetende at jeg gir alle bøker en sjanse. Og på denne måten får jeg muligheten til å lese bøker jeg kanskje ikke hadde funnet selv. Gavekort liker jeg i utgangspunktet ikke, de blir ofte liggende til de går ut på dato eller gitt bort til noen som kommer seg i butikken med de.

Å gi bort bøker derimot er værre, jeg er så bekymra for at folk ikke skal like gaven fra meg så jeg velger ofte noe som er tryggere. Skal jeg gi bort en bok må jeg være sikker på at de vil like den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk. Hadde bursdag i går faktisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så gøy, da var jeg ikke altfor seint ute:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis jeg vet at noen ønsker seg en spesiell bok, eller jeg finner noe jeg er sikker på de vil like, kjøper jeg den til dem. Men ellers er jeg veldig for gavekort, både til og fra meg. Da kan de jo også få gleden ved å gå i bokhandelen og se, tenke og velge (i alle fall koser jeg meg veldig med det!).

For egen del hender det jeg ønsker meg bøker som er vanskelige å få tak i (f.eks. lokallitteratur fra andre steder enn her jeg bor) eller dyre bøker (som passer å få i julegave fra nære slektninger) - og da sier jeg det hvis de spør. Men, altså, gavekort er tingen for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg føler en stor plikt til å lese bøker jeg får i gave. Det kan være kjekt fordi jeg da får lest bøker jeg ikke vanligvis hadde fått med meg. Til bursdagen min i fjor ga noen venninner meg boka "Jenny" av Sigrid Undset (Gjett hvorfor...). Det er jo en norsk klassiker, men ikke noe som sto på leselista mi med det første i utgangspunktet. Nå har jeg i hvert fall fått lest noe av Undset!

De fleste gir meg dog ikke bøker fordi de frykter min nådeløse lesning; hvem vil vel være den som ga meg en drittroman i gave? Dette er litt overdrevet. Det er bare å følge med på hva jeg faktisk liker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gir bøker bort som gave ja. Men det er kun til personer jeg vet liker å lese, eller noe jeg vet kan være av interesse.

Jeg liker veldig godt å få bøker i gave. Alle jeg kjenner vet at jeg liker veldig godt å lese bøker, og da er det jo hyggelig at de gir meg gaver de vet jeg blir fornøyd med. Klart, ikke alle bøker som faller like godt i smak, men det er tanken som teller alt i alt.

Når jeg har bursdag gir jeg alltid en liste til familie over bøker jeg ønsker meg. Da har de noe de kan gå utifra. Jeg foretrekker å eie innbundne bøker, men selv så kjøper jeg som oftest pocket, siden dette er billigere. Da ønsker jeg meg heller innbundne bøker som gave til bursdag eller jul. Jeg kjøper kun innbundne stort sett, hvis det er salg på dem. Veldig sjeldent jeg kjøper innbundne til fullpris.

Men jeg setter alltid pris på å få en god bok i gave. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gir gjerne bort bøker - og er lykkelig for å få!
Er du usikker på hvilken bok du skal kjøpe, går det an å kjøpe gavekort i bokhandelen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg gir bøker til andre og synes det er kjempefint å få bøker. Har nettopp hatt fødselsdag og de som spurte hva jeg ønsket meg fikk svar: gi meg noe dere vet interesserer meg; jeg leser, går turer, strikker og hekler. Og jeg fikk mange bøker og skal lese hver eneste en. Noen har kanskje vært litt "heldige" og fått "hjelp", blant annet fikk jeg Kjerringer av Helene Uri, kun fordi bokhandelen anbefalte denne. Flaks at den stod på ønskelista mi:-). Av venninner som nok kjenner meg veldig godt fikk jeg en litt annen type bøker, og disse bøkene setter jeg veldig stor pris. Tenk at de har gått rundt i bokhandelen og lett etter bøker de tror vil være av interesse for meg, - bare det i seg selv er en stor gave.

Til jul gjør jeg det litt "lett" for ungene mine, gir dem en liste med 10-15 bøker og så er det bare å plukke. Like fornøyd blir jeg hvert år, for dette er jo bøker jeg ønsker meg!

Og som andre også skriver, - det å få bøker jeg ikke hadde kommet på å kjøpe selv er jo egentlig ganske spennende. Spesielt om kjøperen har en "mening" med gaven og ikke bare har kjøpt en "Ti på topp"-bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ønsker meg alltid bøker i gave, og jeg får det ofte også. Men det er bare de som kjenner meg veldig godt som kjøper bøker til meg, og gjerne de som leser mye selv og har oversikt, for eksempel foreldre, søster, tanter og onkler, nære venner.

Jeg har sjelden blitt misfornøyd med en bok jeg har fått, selv om ikke alle har stått på ønskelisten. Jeg har en søster som er kjempeflink til å plukke ut bøker etter mine interesser som jeg kanskje ikke har hørt om engang. Og så har jeg en venninne som liker å utfordre meg, altså at hun kjøper bøker til meg som hun er ganske sikker på at jeg vil like selv om jeg aldri hadde valgt den selv. På den måten har jeg fått utvidet min horisont, og det setter jeg pris på.

Jeg gir selv bøker i gave, men bare til mennesker jeg vet vil sette pris på det. Og jeg har grei oversikt over hvem som vil bli gald for en kokebok, og hvem som foretrekker en god krim. Jeg har sikkert ikke truffet full blink bestandig, men det når jeg spør venner og familie direkte sier de at de heller vil ha bøker enn unyttige gjenstander eller blomster som dør etter noen dager, så helt håpløs er jeg vel heller ikke. Til de som ikke leser noe særlig finner jeg jo på noe annet, og jeg synes det er mye vanskeligere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ønsker meg stadig vekk bøker, men får sjelden. Ja, jeg har en hel del og det kanskje er litt vanskelig å plukke ut noen (men det går jo an å bytte?). Jeg er ganske så altlesende, har alt mellom "En shopoholikers bekjennelser" til "Moby Dick", men jeg blir glad for alt jeg får. Er enig med dere som har skrevet her at bøker i gave er en omtanke fra de man får de med, at det er en bok vedkommende har tenkt på deg når hun/han har kjøpt den. Når jeg kjøper bøker til venner og familie, bruker jeg LANG tid på å velge hvilken det skal bli. Jeg prøver å finne noe som passer deres smak, og ofte er det en jeg har lest selv som jeg gjerne vil at andre også skal ha like mye glede av som jeg selv hadde. Men ofte slenger jeg med en liten ting til i gaven, sånn at det ikke "bare" blir en bok liksom :p Lager gjerne litt mer stas ut av kortet også (som jeg som regel scrapper selv)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg får aldri bøker jeg.. Tror jeg har så usiviliserte venner og familiemedlemmer, at de ikke tenker på at en bokgave ville gjort meg veldig glad! :) Men jeg er litt kresen på bøker da, samtidig som jeg synes det er spennende å lese bøker jeg kanskje ikke ville ha valgt selv.. Men bøker må velges med omhu og omtanke, ikke bare fordi den var på salg (noe den gjerne må være)! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En ide som kan være noe å ta med seg når man gir bort bøker, er å legge ved et lite brev/ark hvor man skriver ned noen ord om hvorfor man gir akkurat den boken til nettopp den personen. - Eller hva med en bitteliten personlig bokomtale?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, jeg gir bøker som gaver til mottakere jeg vet leser og vil sette pris på dem. Venner/familiemedlemmer som ikke leser, får selvsagt andre gaver. Bøker er for meg noen av de flotteste gavene jeg kan gi, siden jeg er svært opptatt av at gaven (boka!) skal passe til mottakeren. Når gaven er overrakt, kommer jeg gjerne med en kommentar eller to til bursdagsbarnet, slik at han/hun får vite hvorfor jeg valgte akkurat denne boka. Bokvalget er selvsagt personlig.

Min erfaring er motsatt av din: i løpet av livet har jeg til sammen mottatt færre enn 20 bøker som bursdags- eller julegave. Jeg ønsker meg selvsagt alltid bøker, men familien min og vennene mine synes det er vanskelig å kjøpe bøker til meg, siden jeg stort sett har lest flere og/eller gjerne foretrekker andre typer bøker enn dem.

Bøker har det fellestrekk med andre gaver at de er gitt i forsøk på nettopp å glede mottakeren – deg. Derfor leser jeg med glede alle bøker jeg får av venner eller familie. Det er en grunn til at personen har plukket ut nettopp dette verket til deg. Det er faktisk ganske spennende å lese bøker andre har “bestemt” for meg. Gaven sier mye om hvor godt giveren kjenner mottakeren, samtidig som den kan få mottakeren til å skjønne giveren bedre.. Og: til tross for at smaken noen ganger kan være forskjellig, er det vel alltid morsomt å lese ei bok plukket ut for deg av andre? Jeg vil mye heller få ei bok, til tross for at (eller nettopp fordi!) jeg ikke ville valgt den selv, enn en eller annen intetsigende pyntegjenstand.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ble to svar på meg nå, men samme det. Det siste avsnittet i det du skrev ga meg noe å tygge på. Jeg har aldri tenkt på det på den måten faktisk. Og når du skrev det og jeg begynte å tenke, så tenker jeg at noen ganger kan kanskje bokgaven også være en måte å bli bedre kjent med giveren på. For om de ikke velger ut fra hva jeg liker, så velger de jo ut fra hva dem liker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

;) Det er sånn jeg velger å se på det også. Jeg tenker at ei bok er en mye mer personlig gave enn det meste annet.. Enten den reflekterer giverens eller mottakerens personlighet eller smak. Uansett er du heldig som får mange bøker i gave, kjenner jeg er en smule misunnelig ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror jeg får så mye bøker fordi det er enkelt. Jeg vet svigerinna mi sender meg bøker (hun bor i Tyskland) fordi hun da bestiller fra Amazon og de sender det rett til meg. Veldig enkelt og greit. Og jeg er en person som har alt og aldri ønsker meg noe fordi jeg blir glad for så og si alt jeg får så sant det ligger omtanke bak. Og da er det veldig enkelt å velge bøker siden de vet jeg elsker bøker. Den krimboka jeg fikk av venninna mi i dag virker veldig spennende, så den gleder jeg meg til å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

en må virkelig kjenne boksmaken eller så må en gi til folk som er alt lesende:) meeeen kanskje den urørte klisseromanen overrasker om du leser litt.) det er slik vi kan oppdagen noe nytt tenker eg:) pappa liker historiske spenningsbøker, har funnet frem til en del av hans favoritt forfattere. han har alltid lest bøkene fra meg og likt dem, minus 1.....men den sa han nettop at han gledet seg til å lese (han har vert veldig travel i det siste). panserhjertet av jo nesbø. var litt usikker på om det vart for hardt til pappa, men det finner vi snart ut. kanskje han oppdager jo nesbø også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, er rart det der. For noen år siden fikk jeg boka En Shopoholikers bekjennelser av Sophie Kinsella av en venninne av meg. Hun veit jeg elsker bøker, men "bomma" litt på litteraturen. Jeg tenkte lenge at dette var altfor lett litteratur for meg, altfor fjasete og med en tematikk som ikke angikk meg i det hele tatt (jeg hater shopping). Men jeg satte såpass pris på tanken at jeg begynte å lese den umiddelbart - og storkosa meg. Og har til og med kjøpt flere bøker av Kinsella senere. Ja, det er lett litteratur. Men damen har humor, og jeg griper meg i å fnise flere steder gjennom bøkene. Artig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

shopie kinsella er noe helt for seg selv. eg elsker bøkene hennes. en god latter forlenger livet:) det er lett og overfaltisk. men hun kan kunsten å få folk til å le:) bare fordi det er humor bomber uten like er en av hennes bøker på topp ti lista mi:) alle damer burde lese hennes bøker! disse bøkene gir eg til alle kvinner uansett smak. en venninne av meg fikk disse og satt 1uke i strekk og bare leste:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sigrid Blytt TøsdalVannflaskeKaren PatriciaKirsten LundIngvild SBjørg L.Silje HvalstadHanne Kvernmo RyeStine AskeHarald KSolveigReidun SvensliAnne Berit GrønbechMonica CarlsenmgeBeathe SolbergLars MæhlumLinnEgil StangelandSigrid NygaardPrunellaDolly DuckToveKarin  JensenBertyVioleta JakobsenBerit RRufsetufsaIvar SandSynnøve H HoelPi_MesonTom-Erik FallaIngunn SEvaVariosaHeidi Nicoline ErtnæsTorill RevheimgretemorLisbeth Kingsrud KvistenG L