Er på jakt etter litteratur som tar for seg planting av kjerner (nektarin, plommer, sitron). Selv har jeg kjøpt oliventre og sitron, samt noe som likner på mandariner. Vet lite egentlig om hvordan steller disse. (Nyttig info mottas med takk.) Litteratur er det jeg savner om dette emne.
Viser 185 svar.
Helt seriøst -
er det noen av dere som har tips om litteratur om sukkulenter - de som overlever en norsk vinter utendørs? Altså ikke i vinduskarmen.
Skal spør, men utover det har jeg sett sukkulenter (uten at jeg har tenkt videre over det) i steingarden hos folk. Når jeg får steingard skal jeg også ha sukkelenter. Der står de lunt og fint, fryd for øye.
Vel for å runde det litt av. Bestilte og fikk posten noe jeg i utgangspunkt trodde var en bok om fysiske frø. Det viste seg å være åndelige frø!
Så korn
Ei spire millom klunger
milde vindars kjærteikn
Så ditt korn
i morgonen
utan å veta
kor vinden fer
Dagen er ikkje din
heller ikkje kvelden
ingen ting veit du
bare at du lever nå
så - så
sil kornet millom fingrane
kjenn, det lever
(Spirande frø, Gudrun Brauti Knutslid)
Jeg ler så jeg rister her nå. Sånne feiltagelser alene er grunn til at vi må få lov til å etterlyse bøker så mye vi vil her inne. Men fint dikt da, du kan jo kanskje få noe glede av denne boken...
LOL! Men det var nå et fint dikt, da! Åndelig føde - og frø - skal man så visst ikke kimse av.
Akk ja sann, det er godt der kommer noe åndelig dalende sånn dann og vann. Den glir fint inn i samlingen min gitt.
JEG FANT, JEG FANT... Dyrk kjerner, frø og knoller! fra 2004 i en av mange bunker på spisebordet. For nevne opp hva som er i registeret: Pepperrot, paprika, papaua, kastanje, sitron, appelsin, kaffe, fiken, mango, oliventre, ris, avokado, granateple, druer, ingefær... you name it!!! Har som nevnt bestilt noen svenske bøker på antikvariater.net. Humøret stiger i stigende takt som jeg skriver, samt hører Bekkelund på flygel i bakgrunnen. Mmmm
Kirsten Lund: " Jeg digger deg og kjernene dine" Gleder meg til denne tråden hver dag. Frokosten har blitt en ekstra hyggelig og morsom stund etter at denne tråden ble lansert.
Må si at dette er og har vært utrolig gøy. Lenge leve humoren - uten innspill fra dere alle hadde tråden blitt knapp og forutsigbar.
Strålende nyheter! Det er ofte slik at skattene dukker opp der man minst venter det, nemlig i ens egne bokstabler. Kjenner utmerket godt til det der. Jeg gleder meg umåtelig på både dine og egne vegne - for du er vel klar over at du også er i gang med å frembringe sentrale bidrag til kulissene til showet vi skal ha i Palmehaven med tid og stunder? Der inne har de visst bare palmer, formoder vi da, så sitrustrær og desslike må du stille med! Ellen Martol hadde den lyse ideen om det ideelle sted for oppføring av showet, så hun er soleklar lysmester (er usikker på om dette har kommet klart nok frem tidligere i tråden) - men Kirsten, du utpeker deg som den soleklare scenografen, vil jeg mene. OK? Hold oss orientert om bøkene virker og kjernene spirer etter boka, er du snill - det vil gi oss en pekepinn på hvor lang tid vi har på å innøve de ulike numrene!
Vel uvanlige potter var vel å dra det litt ut... Iallefall iforhold til hva min mor hadde, potter fra Dansk Porselen og finere. Har vært på Skeidar å kjøpt en del ting som passer å ha potter oppi. Blant annet en etterligning av hva man før satt melkeflasker oppi. Denne har håndtak resten er laget av netting med et bilde fra gamle dager nostalgisk. Oppi den har jeg en kurv av stråfletting - det blir en slags lag på lag. For øvrig kjøpte også noen roser som er så naturtro at det måtte jeg ha. De står oppi en vase jeg bare har hatt stående tom i vinduskarmen. Håndlaget i keramikk med som er i lysgul (bord på firkanten går på skrå rundt den firkantete vasen) , gammelrosa (inni firkanten og utenfor med hvite som firkanter markert med sort stripe rundt - samt hvite blader med sorte streker inni)
Du inspirerer meg!
For å dra denne tråden enda lenger ut på viddene - selv samler jeg på sukkulenter (utendørs). Små planter med kjøttfulle blader som trives i karrig jord, grus. Blomsterer med flere års mellomrom - rosa, gule og kremhvite.
Finnes det litteratur om dem? Tips mottas med stor takk!
PS annelingua, teller denne samlingen i det eksklusive selskap...
Aber selbverständlich - jo snurrigere, jo bedre, alt teller. Det vil si: krypdyrsamlinger og sånt tror jeg vi har nedlagt plenumsveto for - om ikke kaster jeg meg rundt o nedlegger soloveto aber plötzlich!
Men snille annelingua, sukkulenter er ikke "snurrige", bare vakre og særegne - med navn som bergfrue, bergknapp, takløk, smørbukk, saksifraga og sildre. Hør sangen og rytmen.
Jeg har ingen litteratur om disse, bare litt sporadisk i Floraen i farger. Alle tips mottas med stor takk!
Jajaja - det var ikke sånn snurrig jeg mente, bare at vi begynner å få et snurrig utvalg av samlinger. Jeg burde kanskje heller snakket om "mangfold". Men at "takløk" er et spesielt vakkert ord - njei, dét er jeg ikke helt med på - "takløk" ER en snurrig glose. (Og gnistrende ny for denne leser - jeg er redd jeg ikke er spesielt velbevandret blant sukkulenter. Vet hva de er - aldri dypdykket i temaet. Du er herved utnevnt til min fagkonsulent på området, når jeg trenger å vite noe om saken, kommer jeg styrtende.)
Oi, oi. oi! Det betyr altså at jeg må sette meg inn i sakene... ikke bare grave vekstene ned i jorden/grusen og la det stå til. Her hjemme blir stilken 15 - 20 cm, i sydlige lande 2 - 3 meter.
TAKLØK - du hører ikke poesien :-)
Hjelp - er det ingen der ute som har vettug litteratur om sukkulenter!
Takløk er en herlig sukkulent, og navnet skjemmer jo ingen. Men jeg synes nå Sempervivum lyder et hakk mer poetisk ...
Kjære deg!
Hva er Sempervivum... takløk på latin, eller noe annet?
Jeg elsker disse plantene! Har du tips å komme med?
Ingen tips i det hele tatt - de trives ikke hos meg. Jeg pleier å kjøpe noen få hver vår og plante dem ut i lave keramikkskåler med stein og sand, og der trives de sommeren gjennom. Så putter jeg dem i jorda når høsten kommer, og dermed er det slutt på trivselen. De overlever, men blir bare noen pinglete tuster. Jeg har forresten ikke prøvd å plante dem på taket, kanskje de ville slå til der? Joda, de heter sempervivum på latin.
Jeg rensker bergsprekker for alt annet. Fyller på jord og sand, ca 50 - 50, og planter takløk, bitter bergknapp, gul bergknapp, smørbukk og flere andre som jeg ikke vet hva heter (kjøpt på hagesentre). Jeg luker, men vanner kun ved ekstrem tørke - og de stortrives!
Du vet at når en plante har blomstret, dør den. Da er det bare å vente på at morplanten setter nye barn.
hvor lenge må du vente?
Løkene setter nye "barn" hele tiden. De løkene som har blomstret, etterlater seg et lite hull (fordi de altså dør). Men strengt tatt er dette ikke noe problem. Jo flere du har, jo bedre - og de formerer seg villig vekk <3
okei, dette gjelder de du har ute?
Yepp!
Nå må jeg legge meg, men skal som sagt se om jeg kan få lagt ut noen bilder <3
Kanskje Kirsten Lund og du kan slå deres gløgge små hoder sammen og danne et sukkulent-forskerteam? Jeg har følelsen av at Kirsten L. kan beveges til litt av hvert innen det agrare - og hun virker ikke som en dame som går inn for lettvinte løsninger. Felles mål - felles glede!
"små hoder"???
Det er ikke størrelsen det kommer an på vel? Jeg skjønner at jeg kom i skade for å tråkke i spinaten her - så ålreit da: dere får slå de store hodene deres sammen, da. (SYNS altså ikke dét hørtes noe bedre ut, jeg da - men vel, vel. Ikke skal jeg komme her og være vanskelig. Skulle bare mangle.)
Et hode = et hode rett og slett. Det er det som er inni som teller... Ikke sant!
Skal ta en titt i den ene flortynne boken fra 1980-tallet
Du er en knupp! Hva heter den flortynne?
Blar i boken og ramser opp de som står der. Dersom bare latinske navn er oppgitt får du være så snill å oversette til mer forståelige navn:
aeonium arboreum + tabuliforme, Aloe (kjøpte i sommer 2 ekte aloe), tykkblad, marmorlanterne, pardistykkblad, glød, prikktykkblad, propelltykkblad, crassula perforata, bølgesmørblad, rosetturt, echeveria glauca, + derenbergii + gibbiflora, vortemjølk, medusavortemjølk, euphorbia leuconeura + loricata, kristi tornekrone, euphorbia obesa + triangularis, high chaparral, euphorbia submammillaris, middagsblomplanter, gibbaeum heathii, faucaria lampranthus, blomsterstein, øgletunge, haworthia, yngleblad, pachypodiumbuskportulakk, bajonettplante, scilla violacea, bergknapp, svineblom herreanus + macroglossus, ordensblomst, svineblom kleinia
Da var der ikke flere i den boken (kun sukkelenter, kaktusene har sin egen bok!). Måtte holde fingeren under plantenavnene derfor fikk ingen stor bokstav og skrive inn med den andre pekefingeren hehe!
Kjære deg - intet mindre enn fantastisk! Hva heter boken?
Og - er det virkelig en plante som heter "herreanus"???
...hvem var det nå igjen som påstod at sukkulenter har så vakre og poetiske navn....;-P
Disse navn har et meget gammelt sus over seg i klangen. Hadde vi bare fått litt kunnskap om bakgrunnen for ordene så hadde de kanskje ikke klinget så rart i de norske ører. Må heller ikke helle i den andre enden - kan jo lett bli noe ala Erasmus Montanus som Holberg hadde litt moro med + det danske folk. Stykket ender med at Erasmus Montanus kommer med begge ned på jordet igjen. Men som en av de jordnære i stykket sa : Rasmus Berg er vel en klok mann på himmelen, men en narr på jorden (han har da påstått at jorden er rund bl.a noe som fikk hans vordende svigerfar til å frese - han fikk vær så god å dementere det ellers så fikk han ikke gifte seg med datteren hans).
:-) Intet i mot latinske navn, Kirsten, misforstå meg rett - det ble bare så overmåte fristende å erte Lillevi litt da hun selv kommenterte planten med det klingende tilnavn "herreanus"....! :-D
Erasmus Montanus er en fantastisk skikkelse - vi som leser Don Quijote her inne for tiden, har i bind II (som vi nylig har begynt på) stiftet bekjentskap med en ung student som i alle fall jeg mistenker for å være en åndsbror av Erasmus... Cervantes' student bærer navnet Samson Carrasco, det gjenstår å se om han er like "på tur" som Rasmus Berg, men det skal vel godt gjøres, kanskje. Og kjernen (den får jeg poeng for, vel???) i DQ er jo for såvidt at det er hovedpersonen don Quijote som ikke har tålt overdosen av boklig næring. Han er som kjent overernært på ridderromanser.
erte Lillevi
en person som er utrolig naiv og lett å erte <3
Jeg har nettopp reist fra floraen og kan følgelig ikke breefe med latinske navn...
Nå tar jeg et kjempesprang - til Guernica der en av hovedpersonenen klør i anus, huff dette blir utrolig barnslig og usakelig...
kjernen - selvfølgelig får du en stor stjerne for den, annelingua! Det er jo nettopp hva vi snakker om i denne tråden.
Og så mine sukkulenter da <3 <3 <3
Ser du har blitt innmari hipp og kul og moderne og sånt, Lillevi, som slenger om deg med digitale slengkyss (som jeg etter hvert forstod at de tretallene antagelig måtte bety...) over en lav sko...
Må bare ile til og si fra om at jeg ikke mente å tigge stjerner, altså - det var ikke DET jeg hadde i tankene da jeg slo meg på brystet og mente meg verdig et poeng for blødme nummer 1003 eller deromkring... (Men tusen takk for stjernen altså, det var ikke meningen å være utakknemlig, jeg vil bare ikke ha sittende på meg at jeg tigger ved dørene, bordene eller i tråder... Nei, NÅ må jeg slutte for i kveld, altså. Sov godt, alle sammen! Drøm søtt om sukkulenter...)
(Og så trøster jeg meg med at det ikke var jeg som hverken så dobbeltbetydningen eller tok kjempespranget... jeg bare narret Lillevi utpå. Og bare den siste gangen.)(Derimot bør jeg gå meg selv etter i sømmene når det gjelder korrekt bruk og lokalisering av "hverken".)
he, he! Gamle damer lærer av barnebarna, vet...
Og enda en stjerne får du for din boblende fantasi og humor, pluss et ørlite <3
Mao vært å lese. Har forsåvidt nettopp mottatt Donau, men det er en annen bok. Venter på reolene mine, holder på å bli sprø over at de står i bunker overalt (spisebordet, kjøpmansdisken, salongbordet - her har jeg fremdelsen en liten flik og telefonbordet - dette bare i 1st etasje, i andre ja..... (PS er medlem av no.librarything det gjør at jeg kan legge til bøker). Har nå kommet til krimbøkene, neste er skjønnlitteraturen min. :p
Svineblom Herreanus vel og merke! (de latinske ordene noe for seg selv ikke sant) Kommer til å ta med boken dersom jeg tenker å kjøpe flere sukkelenter!
Har 2 aloe vera som er sukkelentplante; (Tenkte ikke på det da jeg kjøpte de, de ønsket jeg meg fordi jeg til tider klarer å brenne meg enten når koker mat eller meg når jeg legger inn mer ved i ovnen) - ekte som ble kjøpt i sommer.
Den inngår i samlingen "Alt om stueplanter" nr. 9 Sukkelenter, utgitt av Allers Familie-Journal, 1983
Stueplanter...
Jeg er kun interssert i sukkulenter som tåler en norsk vinter utendørs.
Hører du, annelingua! Samlingen er meget smal...
Har nå lagt inn Stueplanteleksikonet mitt (25 flortynne). Når det gjelder bilder må jeg nok henspeile deg til å bruke fantasien. Undertittelen kommer ikke fram når du ser i hyllen min. (Må skam meddele at jeg har arkivert bøkene i en hylle på kjøkkenet og har knapt rørt de siden...)
Hadde en periode et kikk på kaktuser og sukkulenter. De trivdes iallefall i noen år før jeg klarte å gjøre kål på de. Men hadde fornøyelsen å oppleve at de blomstret om våren. Har oppslagsverk som jeg kjøpte for flere år siden (som jeg har på kjøkkenet på en hylle som jeg registrer sånn dann og vann. Måtte bort å kikke, tynne bøker - serie på 25. Her har jeg noe opplysninger om kaktuser og sukkulenter fra 1980-tallet som egentlig utgått på dato i forhold til plantevalg!).
Hvor er opplysningene om kaktus og sukkulenter? Har du en tittel?
Og - kan sukkulenter utgå på dato....
Hm nei, men utvalget er blitt mye større og bedre. Hadde sukkulentplantene oppi en såkalt selvvannligskrukke fordi jeg var ikke flink nok til å vanne hehe. Derfor trivdes kaktusene godt hos meg en tid før de krympet inn og forsvant
Nå må du rett og slett fortelle hvordan du fant Dyrk kjerner, frø og knoller!
Det kan i hvert fall ikke ha vært ved hjelp av Bendik Rugås-klubben/selskapet:-)
Vet du - jeg blir inspirert til kjerner, frø og knoller selv, og jeg som overhodet ikke har grønne fingrer... Hvem har skrevet boken, og hvilket forlag?
Kjøpte i 2004 på impuls. Siden har den står i annen hylle i annet hus i flere år. Nå bor jeg på landet - ser over til Borgøya (hvor Lars Hertervig ble født og strødde sine spor i hans første år før familien flyttet til Stavanger). Over fjorden ser jeg Hervik. Nedenforbi huset er det bare fjellknauser, samt bjørketrær der det er mulig å få feste - men jeg har god panoramautsikt utover fjorden fra mitt stuevindu.
Jeg har kikket i dine bokhyller og ser at du har Din egen naturdagbok, året rundt av Edith Holden. Heldiggris:-) Hvordan fikk du tak i den?
Jeg har Naturdagbok for året 1906 av en engelsk dame, samme forfatter.
Se her. Nydelig!
Ønsker deg masse lykke til med kjernene!
Kjøpte den i løpet av de siste dagene på antikvariater.net www.Wangsmo.com. Har ikke mottatt bøkene enda.
Du verden, for en respons du har fått! Jeg har fått en skikkelig god start på dagen med en god latter! Dette ble visst en ordentlig snubletråd, men jeg håper du får noen gode råd om kjernene også ;o)
Tror ikke at kjerner og frø blir glemt så fort, hehe. Får noen av dere kontakt med fagfolk så spør! Vet ikke hvor e. hvem i Haugesund/Karmøy/Tysvær jeg kan spør heller. Har noen hagesentre her, men der vet de ikke så mye, iallefall fikk jeg ikke gode nok svar.
Ja, dette er morsom lesning. " Lenge leve kjernene"
Iallefall fikk jeg en god og etterlengtet latter. Noe jeg satte stor pris på. Selv har jeg mange forskjellige planter i vinduet, i noen uvanlige potter. Med glasskunst innimellom av engler, katter, sauer, høner, fisker - flate med ståltråd på en liten metallboks(dansk).
Solveig! Solveig! Hører du: Kirsten Lund har en spennende samling i vinduskarmen! - Du skjønner det, Kirsten, at Solveig og jeg - og bai og AnjaE, som begge glimrer med sitt fravær i denne tråden - inngikk på forsommeren en pakt i en annen tråd om å stille spennende samlinger til rådighet for hverandre, og flere samlingsinnehavere kom til etterhvert. Vi elsker samlinger, jo mer bisarre jo bedre: vi har sko, flaskekorker, utklippsbøker og meget, meget mere - men et glassmenasjeri som ditt tror jeg ingen av oss kan skilte med ennå. Hurra, hurra - ja, for vi får lov til å sette oss ned og beundre samlingen din når vi er i det kontemplative hjørnet, ikke sant, bare vi lover å være forsiktige?
Nå har jeg vært borte i hele dag også kommer jeg hjem til så gode nyheter. Enda en samling å glede seg over. Merker at jeg er spesielt interessert i kattene. Jeg har jo et levende eksemplar av arten gående rundt her, og er mer enn litt glad i katter. Har småsamlet litt på katter selv, altså ikke sanne som sto på alle pikerom på 80-tallet, men ting av litt mer kvalitet. Jeg håper virkelig vi får mulighet til å beundre samlingen nå det passer sånn... Tror forresten ikke engang AnjaE hadde en sånn morsom og original samling, og hun hadde mange samlinger...
Fantastisk. Synd du ikke kan legge inn et bilde på siden
Som du ser, har spørsmålet ditt ført med seg en flom av reaksjoner, alt fra seriøse svar til det reine tullball. Av og til må man bare la humla fortsette å suse. Lykke til videre med planteprosjektet ditt!
Takk for dette, Marit! Jeg var i ferd med et liknende innlegg; du kom meg forkjøpet :-)
Måtte kjernene gro godt, Kirsten!
Det lureste du kan gjøre, er å finne et nettforum for hageelskere, og så søke deg fram til informasjon. "De hagegale", for eksempel (www.hagegal.info).
Eller gå i en bokhandel og spørre etter et stueplanteleksikon, hvis du MÅ ha informasjon i bokform.
Hjertelig takk for svar. Nå har jeg kommet et godt stykke på vei i riktig retning.
Som du ser, er svaret mitt litt redigert - jeg har selv Stueplanteleksikon av Dorte Nissen, utgitt i samarbeid med Det norske hageselskap - en utmerket oppslagsbok.
er det denne du mener: The Indoor Plant Bible av Dorte Nissen
redigert:
Fant boken da jeg søkte i google og ikke bare i Tanum.no. Nok en gang hjertelig takk.
Det vet jeg ikke. Den danske originaltittelen er Politikens bog om stueplanter. Kanskje den er oversatt til engelsk, men min er på norsk.
Jeg har ikke lyst til å bli oppfattet som ufin, men jeg lurer noen ganger på, hvorfor dere som etterlyser informasjon her inne, ikke kan lete litt mer selv.
Pr. idag har vi et helt unikt medium til vår disposisjon. Du bare skriver inn det du søker på google eller andre søkemotorer, så finner du som regel det du leter etter. I stedet for å kaste ballen over til andre.
Jeg vet ikke hva som er tilfelle med bøkene som etterlyses i akkurat denne tråden, og jeg er enig med deg i at man gjerne kan google først. Men jeg har lyst til å tilføye at noen av oss som leter etter bøker, har googlet og lett uten å finne det vi leter etter. I og med at mange her har lest mange bøker til sammen, håper vi kanskje at noen andre kan tipse oss om det vi leter etter....
Selvfølgelig skal folk kunne spørre her inne så mye de lyster. Selv svarer jeg gjerne på slike henvendelser.
Det var et lite hjertesukk i fra min side, en henstilling om at folk leter litt selv før de starter tråder og forbruker andres tid.
Jeg skjønner godt at folk spør her etter anbefalinger! Ofte er det ikke noe problem å finne flere titalls bøker som omhandler temaet, og da blir problemet å vite hvilken bok man skal velge. Og et forum for bokelskere må da være et naturlig sted å spørre om tips?
Ja nettopp! Jeg kan bare svare for meg selv, men tenker som deg, Iselin.
Når jeg spør, er det fordi jeg ønsker synspunkter og anbefalinger, ikke bare titler og forlagenes skrytelister. Ta det som en kompliment, gretemor og andre! Og som et uttrykk for tillit.
Dessuten synes jeg disse diskusjonene om alt mulig rart, er artige :-)
Ja ikke sant! Fantastisk som helt enkle spørsmål kan ta av!
Planting av kjerner, nøtter og frø - og så fullstendig ut på viddene :-)
Nja - iblant er jeg enig med deg, gretemor, noen etterlysninger virker litt "tafatte" og malplasserte. Men i dette tilfellet tenker jeg at trådstarter antagelig ønsker å få tips om bøker som andre har personlig kjennskap til og kan anbefale, blant (sikkert) et hav av litteratur om planter av ymse slag. Jeg satt nemlig i sted og lette etter en bok om herremoter på amazon, og det tok jammen sin tid, og det er jammen ikke lett å vite (selv med "les-en-smakebit"-funksjonen som noen bøker har) hvilken bok som har akkurat den typen innhold som jeg er på jakt etter... Men nå har jeg bestemt meg, altså, så jeg trenger ikke boktips i denne omgang, ta det med ro! ;-)
Haha.....herremoter :)?!? Det er det beste som har kommet fram i denne tråden til nå;) Jeg ble flirete og glad av det, så ikke kom med en kjedelig forklaring nå annelingua!
Oida - det er kanskje tryggest å la være å svare, slik at jeg ikke skuffer deg med forklaringen? Jeg vil jo selvfølgelig for all del ikke være kjedelig, vet du! Men fordi jeg rett og slett lurer litt på om forklaringen objektivt sett ER kjedelig, er jeg nesten nødt til å ta sjansen slik at du kan avlevere dommen, Strindin. Forklaringen er at min fjorten år gamle nevø fikk prøve sin oldefars (født 1878) etterlatte penklær - han er lang og tynn og gikk rett inn i dem, og vi begynte å diskutere herrebekledningen mange finesser. Den unge sæggeren lurte fælt på om buksene virkelig skulle være så vide i lårene, men ellers var han strålende fornøyd og syntes det var kjempekule klær. Vi snakker her om tøy fra 1930-tallet, tipper jeg - uten at jeg egentlig vet dateringen. (Yess, her er det snakk om et innholdsrikt loft...) Men hvor gamle antrekk er det egentlig tale om? Og hva er historien bak at alt tilbehøret skal være akkurat slik (og hvordan skal egentlig tilbehøret være)? Så for det ene ble jeg selv ganske interessert (news flash: I'm a nerd from the core and out) (og altså er jeg fremdeles "on-topic" i denne tråden om planting av kjerner...), og for det annet fikk jeg brått ideen til neste fødselsdagsgave (med noko attåt) - fjortenårige gutter er ikke enkle å finne gave til!
Sånn var det med den saken. (Trodde du at jeg var drag-king på fritiden, så var dette definitivt en gørr-kjedelig forklaring. I så fall ber jeg om unnskyldning, Strindin!)
Du skuffer ikke annelingua:)! Dette var over all forventning og en lærebok i hvorfor en kan ha gode grunner til å surfe rundt etter herremoter. Og fellesskap og interesser på tvers av generasjonene gjør meg også glad:)
Nå puster jeg lettet - puh! - og oppfordrer deg innstendig til ikke å høre på Solveig. Hun og jeg lurer fremdeles på hvordan det blir med den invitasjonen du skulle skaffe oss til Bendik Rugaas-skapet, og jeg er redd hun har blitt så stressa av denne ventingen at hun tror at alle og enhver har minst én skap-tilværelse på gang i tillegg til den vi åpent profilerer her inne. Sånn - nå har jeg bidratt ytterligere til å spore av nok en tråd. Usj og isj.
Fellesskap på tvers av generasjonene er for øvrig et skap jeg er vel bevandret i og trives særdeles godt i. Det er nesten så jeg ikke trenger Rugaas-skapet lenger, merker jeg...
For alle nye lesere: nei, dette henger ikke på greip. Solveig Strand, Strindin og jeg - og et knippe andre bokelskere/gærninger - hadde en lystig ping-pong-turnering i en helt annen diskusjonstråd. Det utviklet seg til en temmelig intern humor i den tråden, som sikkert virker komplett meningsløs for alle som ikke hang med i svingene den gang. Jeg føler den store dikteren Wildenvey med rette kan og bør siteres i den anledning: "Og dette vil ergre de store, men enkelte små vil det more."
Jeg fulgte med fra sidelinja. Fornøyelig!
Du må da bare blande deg inn, kan du skjønne, når som helst og i hvilket skap du enn måtte foretrekke! Vi slår døren på vid vegg, vi, når dersom hvis såfremt og i fall vi klarer å finne en dør som lar seg åpne, vel å merke! Og da skal vi ha champagne alle mann, det er forlengst avklart. (Er det ikke det da, damer?)
Snakker du nå om skapdører? Jeg må med skam melde at begrepet Rugaas-skap fremdeles virker litt ullent for meg. Har kanskje ikke fulgt skikkelig med i timen, men siden det i denne tråden er slått fast at man kan spørre om hva som helst: Hvordan forholder man seg egentlig til dette skapet? Går man inn i det, eller kommer man ut av det?
Åja - det forundrer meg ikke det skapte grann at du ikke er helt med på notene på det punktet. Verre blir det å oppsummere, særlig med de andre damene/herrene hengende over skulderen - vær du sikker på at de ikke lar meg dø i synden om jeg snubler meg frem til feil forklaring - hele den forrige tråden ble i grunnen en eneste stor snubletråd. Det var vel blant mye annet slik at AnjaE i sin tid avslørte at hennes fravær fra bokelskere.no skyldtes at hun var superhelt med prinsesse Ragnhild-krefter, og da hun kort etter igjen glimret med sitt fravær fra forumet, lurte vi på om hun var forsvunnet inn i prinsesse-Ragnhild-skapet igjen. Og om det var noe å trakte etter å forsøke å følge etter. Etter hvert dukket Strindin opp og fristet med Bendik Rugaas-skap i stedet, og så virket dét brått vel så forlokkende. Strindin visste visst akkurat hvilke strenger hun skulle spille på for å danke ut Prinsesse Ragnhild-superhelter - men brått ble det stilt, og Solveig og jeg har siden vaklet mellom skuffelse, bekymring (har det hendt dem noe? er det oss det er noe galt med, slik at de ikke vil ha oss med likevel? o.s.v.), desperasjon - de emosjonelle svingningene har vært enorme, kan jeg fortelle deg. Stadig like forvirra? Da må du nesten søke opp bai's tråd "Vi som skal lese 1001 bøker før vi dør" (ikke å forveksle med tråden "Vi som virkelig skal lese 1001 bøker før vi dør") - der er det en hel masse skap du kan gjøre dypdykk i, for ikke å snakke om bok-kollektiv, samlinger, sko... Aller enklest: søk på "Todor" i søkefeltet. Og hils fra oss alle om du finner ham.
Strindin, Solveig? Var dette essensen, eller må jeg gå noen runder med meg selv igjen? (Mosjon er sunt, men ikke gøy...) (Og apropos alt dette: har noen sett bai i det siste?)
Man går inn i det, og der er det fullt av chesterfield-sofaer og folk engasjert i dannet konversasjon. Dog må man ha invitasjon for å få gå inn, helst medlemskap, men akkurat det må du nesten snakke med Strindin om, for så langt er hun den eneste av oss som er fullverdig medlem. Det finnes også et Prinsesse Ragnhild skap, det er helt røyklagt, og folk snakker Prinsesse Ragnhildsk og drikker sprit, det er ikke like attraktivt å være medlem der, men om du er interessert så er det AnjaE du skal snakke med.
Takk, både Solveig og Annelingua! Etter disse avklaringene er jeg tilbøyelig til å mene at det er hipp som happ hvilket skap man går inn i (jeg forutsetter at det i det minste serveres BRUN sprit i Ragnhild-skapet, og at man ikke nødvendigvis trenger å delta i språkøvelsene?) - bare man slipper å iføre seg busserull og vadmel.
Jeg har en oppklaring: Bendik Rugaas-skapet eksisterer under mottoet "alle skal med", det betyr at ønskes inntreden er man inne. Det vil si noen krav er det, men ikke noen bokelskere ikke oppfyller! Så; velkommen! Skapet ble opprettet til ære for Bendik, fordi han er bøkenes egen statsråd og mannen som ga oss et hus både til å ha bøker og skap i.
Jeg gir meg ende over! Så Solveig og jeg har vært inne hele tiden, altså? Uten å merke noesomhelst til det? Underlig - jeg hadde trodd at tilværelsen skulle bli .... ja, i hvert fall anderledes, om du skjønner. Har for eksempel ikke truffet på en eneste chesterfield i det siste - med mindre de da opptrer i forkledning? Åååååå - chesterfield'ene stiller i drag, så klart: de har slip-covers hele gjengen! Soleklart - det var derfor du ivret sånn for dragshow i Bendik-skapet. Der inne driver selv møblementet og cross-dresser. Solveig kommer til å bli så lettet, om hun da ikke allerede har lest dette. Hørte du Solveig? Noen vil ha oss med i det gode selskap, likevel - skap nok i massevis dét, synes du ikke? Takk Strindin: du ANER ikke hvor konge jeg føler meg akkurat nå!
Takk for saklig informasjon. Alt ble klart og betydelig.
Vadmel og buserull kommer man ikke noen vei med i de nevnte skapene. I Prinsesse Ragnhild-skapet er det smakløse kjoler som gjelder, gjerne i grelle farger, og selvsagt er det brun sprit de drikker. I Bendik Rugaas-skapet er det mer formelle antrekk som gjelder, gjerne dress for menn og tilsvarende for kvinner. Der drikker de rødvin og røyker sigar. Og nei, du behøver ikke å lære språket til Ragnhilderne, men jeg har forstått at de kommuniserer på en såpass spesiell måte at det kanskje ikke er så dumt likevel. Jeg kan trøste deg med at AnjaE har sagt at språket er veldig enkelt.
I det Ragnhildske er det visst niks rull og vadmel, der er det kun smakløse kjoler som gjelder, ifølge Solveig. Som vel hadde snakket med AnjaE om saken. Bendikernes kleskode er jeg usikker på om vi har fått avklart (merk at vi aldri har mottatt noen formell innbydelse), men der inne hos dem drikker de cognac, har vi hørt. (Eller drømte vi det bare?) Men jeg (vi!) tror du tar feil om at det kan være hipp som happ, altså - vi formoder at konversasjonen er mer elevert i Rugaas-skapet, de banner visst så fryktelig i Prinsesse Ragnhild-skapet, AnjaE har sagt at dét er et krav.
Insinuerer du at banning ikke er elevert? Da har du neppe hørt den gamle og den unge Arne Næss konversere på en av sine mer krøkkete klatreturer! Og mine monologer ved symaskinen har du garantert ikke hørt ...
Nei, ikke hørt dine monologer - kanskje de burde utgis som lydbok? Jeg merker at jeg begynner å uroe meg for at jeg har gått glipp av noe stort og minneverdig. Tviler ikke et sekund på at du er mer underholdende enn Næssene. Elevert banning trodde jeg ellers var en nordnorsk kunstretning - men har ikke du bodd nordpå, egentlig? (Mener du har avslørt noe sånt i en tråd en gang.)
Derimot er jeg nokså bomsikker på at prinsesse Ragnhildernes banning ikke befinner seg i nærheten av opphøyde sfærer. Og jeg (vi) har insider-informasjon må du huske: AnjaE kan alt om sånt, og hun har lettet litt på sløret, selv om hun ikke har lov til å fortelle alt til utenforstående. Når du tenker over det: vil ikke du også heller sitte i en romslig chesterfield med et godt glass konjakk og en lavmælt bibliotekar ved din side, enn å stå som sild i tønne i et røykfylt skap der det ikke er ørens lyd å få for bare røykhoste og banning? (Joda, jeg er litt såra og vonbroten over at prinsesse-ragnhild-utsiktene plutselig forsvant i det fjerne, etter at vi hadde dannet oss SÅ store forhåpninger om å få bli med der...)
Hysj... Vet du ikke: the first rule of Fight Club is you don't talk about Fight Club.. Sånn er det med Prinsesse Ragnhild også ;)
Nå har jeg forsøkt i to dager - men etter at du sa det der, klarer jeg bare ikke å la være å snakke om Fight Club. Det ble brått så ulidelig fristende! Dårlig gjort av deg, AnjaE - er det noe jeg aldri har snakket om tidligere, såvidt jeg kan huske, er det Fight Club. Sånn som med den der: "Tenk på hva som helst bare ikke på en elefant i joggedress." Du klarer ikke å unngå å tenke på kjempedyret i full treningsmundur, gjør du vel?
Det er sikkert derfor Solveig og jeg har vært nærmest besatt av tanken på prinsesse Ragnhilding siden du fortalte om det, også. Hvilket minner meg på... hvordan er det, kribler det i drag-foten din for tiden? Solveig er inne på det: dere er ikke skapt for et liv i skapet dere, vet du. Det er scenegulvet som er den rette arena for dere. Litt Prins Ragnhilding sånn for avvekslingens skyld - kunne det være noe? Jeg mistenker nemlig at Strindin, Solveig og jeg kunne trenge noen litt mer scenevante å trekke veksler på, til vi blir varme i trøya... og noe show-biz-faglig må dere vel ha snappet opp da dere var og styret i München under Grand Prix?
Men om dere vil være så hemmelige burde dere vurdere antrekk som ikke er så smakløse at de river folk i øynene:)
Innfødt nordnorsking. Landsdelsforræder, er det noen som kaller det.
Er du nå sikker på at det er sånn trengsel i dette prinsesse-skapet? Er det kanskje slik at man må legge fram stamtavle for å få innpass der?
Å nei - det er nesten det eneste jeg er sikker på, at det ikke holder å slå i bordet med en stamtavle for å slippe inn hos Prinsesse Ragnhilderne. (Har du mange stamtavler, forresten? Hvis du har en å avse, så kunne det kanskje være kjekt å ha en i reserve, det kan være at det finnes andre skap der slike er gode å ha... Ikea kjører nå en "Skap plass"-kampanje, blant annet, og i det hele later dette med skap til å bli mer og mer i vinden...) Nei, jeg tror ikke stamtavlene dine hjelper der. Men om du har god greie på Grand Prix, så mener jeg bestemt at Prinsesse Ragnhilderne vil sperre øynene opp og ønske deg velkommen i folden - jeg vet det ikke, mind you, men jeg gjorde en rekognoseringstur i vår og avdekket spor som tydet på at det var Ragnhilderne som forpurret Norges mulighet til å komme til finalen. Aner ikke hvorfor, men de hadde vel slikt å gjøre. Med en gang det er feiring, gallaantrekk og fyrverkerier på gang, så forsvinner i alle fall AnjaE og blir borte en stund. Stamtavler har vi imidlertid aldri hørt noe om.
Og om det ikke ER trangt i det skapet deres (fåglane skal vite at det ikke er lett å slippe inn der!), så er vi sikre på at det oppleves sånn, med all den røyken og kjeftinga.
Nei - jeg var egentlig litt bekymret for den manglende stamtavla. Når det gjelder Grand Prix, må jeg vel innrømme at jeg i sin tid registrerte at Sandie Shaw hadde mista skoa, Sverre Kjeldsberg hadde noen underlige benklær, og at en som lignet Pinocchio, stilte som norsk maskot en gang. Dette må jeg sove på.
Kremt - nå synes jeg du bør ha sovet lenge nok, Marit, og i mellomtiden har det utviklet seg til et presserende behov hos meg å få kartlagt identiteten til den norske Pinocchio. Hvem i all verden har du i tankene, Tornerose? Jeg har grunnet og grunnet og endt opp med to kandidater, men jeg klarer ikke for mitt bare liv å sjalte ut noen av dem i finalen: mente du Mattis Hætta? eller selveste Veslefrikk med fela? Enn så lenge er det bare meg som definitivt sitter med lang nese her, så nå må du gjøre rede for deg, det er min soleklare borgerrett (sorry, ble litt revet med: vi i urbane strøk har hatt valgdag i dag, og jeg har vært og utført min borgerplikt som seg hør og bør, nemlig.)!
Herre min hatt og frakk, - der var vi i gang igjen! Tenk - Mattis Hætta! Dokker høre no vel sjøl kor tullat dokker e. En joikende Pinocchio? Ingenlunde. Derimot kan han muligens være storebroren til Titten Tei - jeg ser mer enn et snev av likhet mellom dem. Come on!
Om jeg ikke husker feil, så var det i alle fall en hel del jodling i Pinocchio-filmen til Disney (den sekvensen der han og andre dukker danser folkedans og synger attåt - den med klimakset "There are no strings on me!", vet dere). Så at joiking skulle være så utenkelig, kan jeg ærlig talt ikke forstå. Men Titten Tei-parallellen kan jeg medgi kan ha enda mer for seg. Men ærlig talt og velbekomme, Tornerose, jeg mener come on SELV, asså! HVEM MENTE DU DA, DA? (Makan til damemenneske, hun er så hemmelighetsfull at det skulle ikke forundre meg om hun for lengst er Prinsesse Ragnhilder av tredje grad - MINST.)
Nå husker jeg knapt hva den unge mannen heter en gang, men han hadde med seg en del sprekinger som bedrev mye hopp og sprett og tjo og hei omkring på scenen. Jeg har en følelse av at han var på en slags hjemmebane da han gikk til topps i denne kulturmønstringen, og folk på Gardermoen hoiet og hvinte da han vendte hjem. Som du skjønner, er jeg altså ingen MGP-ekspert, og neppe kvalifisert til å få innpass i Ragnhild-skapet ved hjelp av sånne grep.
RYBAK! Eureka! Den satt, tenker jeg!
Ja - men det var jo det jeg SA, jo. Veslefrikk. Med fela. A.k.a. (= also known as) A. Rybak. (Husket ikke navnet på ham i sted, jeg heller. Men Solveig forstod meg så, gjorde du ikke det da, Solveig? Eller trodde du jeg hadde gått meg bort i Asbjørnsen og Moes samlede? Nei, si du ikke gjorde det da - det hadde vært så godt å gå og legge meg med vissheten om at i det minste én bokelsker morset med samme kodenøkkel som meg...)
Marit: er redd jeg må gi deg medhold. Du må lese deg opp på MGP fort som svint - du aner ikke når du kan få bruk for de kunnskapene, skjønner du. (Hvis du lurer: jeg aner det ikke, jeg heller. Men best å være forberedt.)
Jeg forsto deg, slapp av, du kan gå og legge deg og til og med sove godt. Hvem andre skulle Veslefrikk med fela være liksom? Ikke Bobbysocks i alle fall. Hadde ingen mistanker om at du hadde gått deg vill i Asbjørnsen og Moe, men når det gjelder Veslefrikk med fela så ligner han litt på en Ivo Caprino-dukke, så det er jo mulig å la seg forvirre, tross alt. Hadde tilgitt deg jeg altså, om jeg trodde du var helt ute og kjøre.
Kunnskaper om MGP trenger man fordi man aldri vet hvor Ragnhilderne dukker opp. Sist var de i Tyskland og spolerte Norges vinnersjanser, om hvem vet, om vi hadde visst om deres planer på forhånd og hatt nok kunnskaper om MGP kunne vi kanskje vunnet hele greia. Så det så...
Men Veslefrikk med fela er vel Veslefrikk med fela, eller har jeg misforstått noe nå, igjen? Mattis Hætta hadde da vel ikke lang nese? Forresten synes jeg benklærne til Sverre Kjeldsberg burde blitt høyeste mote igjen, man fikk jo så god oversikt over saker og ting...
Det finnes grenser for hvor god oversikt jeg ønsker. Men det er nå meg. Jeg husker at det var en del snakk om hva Sverre Kjeldsberg skulle opptre i, og at han på forhånd bebudet at han skulle være iført et helt enkelt antrekk. Jeg oppfattet at det ble fnyst hånlig ("fnøset" høres feil ut?) da han entret scenegulvet i den internasjonale finalen i sine hvite gevanter, men neimen om jeg erindret at reaksjonen skyldtes benklærne og deres beskaffenhet. Hm, så hva betyr det - var jeg sløv eller dere enspora den gangen? (Og Solveig - var du i det hele tatt påtenkt da? ;-P)
Var de HVITE? Da har jeg sett feil finale. Der ser du hvilken ignorant jeg er i denne sammenhengen. Men Sandie Shaw hadde iallfall ikke sko!
Jeg synes det er greit å vite hva man går til jeg da, men det er jo meg... Nei, jeg var nok ikke påtenkt da. Når var det egentlig, -79, -80? Er alt for sent på kvelden til at jeg orker å google. Men, i fall du ikke har oppdaget det, så finnes det faktisk både bilder og film fra den gang. Om det ikke er for sent på kvelden for deg, så kan jo du lete litt, så kommer du til å forstå hvor jeg henter min kunnskap om tiden før jeg ble født fra...
Ååååå - så du har LEST deg til kunnskapene altså? Den eventualiteten falt meg ikke inn. Juks og bedrag, kaller vi slikt. Enten får man være på plass når begivenhetene finner sted, og ikke noe eller her. Nytter ikke å bløffe seg til kunnskap i etterhånd når man ikke hadde vett på å innfinne seg i tide da det gjaldt. Jeg for min del er prinsippfast, og akter ingenlunde å google noe som helst - nå går jeg og legger meg, så kan du diskutere videre med Marit hvordan det kunne ha seg at Sandie Shaw stilte uten sko. Jeg bare advarer: dere står antagelig på akkurat like bar bakke: Marit har antagelig sett en fotballkamp i stedet for Grand Prix-finalen der Sandie gikk til topps (jeg tror dette må ha vært pre-Pinocchio, muligens kontra-Pinocchio, i og med at Sandie som kjent (for oss født en smule tidligere enn visse andre) slo knock-out på konkurrentene med tittelen "Puppet on a string" - jamfør Pinocchios vitnesbyrd om at "There are no strings on me", altså him), og du - ja, altså av andre åpenbare årsaker er avskåret enhver førstehåndskjennskap til saken. (NEI, Solveig, at Sandie Shaw antagelig også er pre-annelingua har absolutt INGEN betydning for eller innvirkning på mitt standpunkt i så måte. God natt med deg. Altså dere.)
(P.S. DU skjønte at Veslefrikk = Rybak, hva? Jeg mener alt i første runde?)
her datt jeg av lasset!
Kan noen av oss gi deg en hånd og hjelpe deg opp igjen, tror du? Forutsatt at du vil opp igjen, naturligvis. Hvilket lass var det du datt av? Det har vært så travelt her i denne tråden, så jeg for min del har forlengst mistet oversikten.
Det er det jeg ikke vet helt sikkert. Kan ha noe med Don..
"Stille flyter Don", kanskje? Da tror jeg det er Marit Håverstad du bør snakke med. For tiden driver hun og tier på harde livet om hvem hun sammenlignet med Pinocchio - vi snakker norsk Melodi Grand Prix-historie her - hun er ikke bare stille, hun er dørgende taus når det gjelder denne vitale opplysningen. Spør meg ikke hvorfor. Alt jeg kan si er at jeg begynner å mistenke at vi har en under-cover Prinsesse Ragnhilder i vår midte.
Jeg er helt sikker på at du er drag-king og at du nå holder på å forberede et nytt show. Dette er bare en bortforklaring. Kult med drag-show i klar fra 30-tallet da, ny vinkling liksom:)
Hm...du kan jammen mer om slike drag-king-show enn meg, så det er ikke vanlig med 30-talls klær der altså? Forøvrig enig i din konklusjon og tenker at når Rugaas-skapet skal ha valgfest blir annelinguashow et must (for å bruke et ordforråd som ikke vil få King A til å føle seg mindreverdig), nå som vi via dine utlegninger om kingenes klesdrakt også vet at vi har publikum for denslags.
Jeg setter stor pris på at dere ikke snakker over hodet på meg. Respect, man!
King A.
Selvsagt vet jeg mye om drag-king-show, jeg holder jo på med dette sammen med annelingua. Og vi har ikke gjort noe med 30-tallet enda, så derfor syntes jeg det var veldig kreativt. Håper forresten jeg får være med å holde show i Rugaas-skapet også, jeg er ikke like dedikert som annelingua, men jeg gjør så godt jeg kan altså.
Jada jada - jeg tenkte jo selvfølgelig at "hvis jeg later som om jeg ikke er drag-king, så skjønner de at jeg er det, men hvis jeg later som om jeg er det, så tror de at jeg ikke er det, men hvis jeg ikke sier at jeg ikke er det, men forklarer at jeg ikke er det, så tror de at..." - og, ja, nå falt jeg av lasset selv også. Mind-games har en tendens til å slå tilbake på den som tar initiativet til dem. (Og ja, det er en uting å stadig flette inn engelske gloser. Vitner om språklig bevisstløshet, jåleri og dårlig ordforråd. Æsj.)
Det aller smarteste, skjønner du, hadde vært å ikke nevne det der med herremoter i det hele tatt. Da hadde ikke Strindin fått noe å le av, og ingen hadde lagt merke til noe mistenkelig. Ellers har jeg hørt det er sånn at om du gjør noe som virker veldig innlysende, så vil ikke folk mistenke deg for noe som helst, fordi de vil tro det er en spøk. Altså, om du hadde innrømt at du var drag-king i utgangspunktet, så hadde alle trodd du prøvde å være morsom. Når du valgte å gå rundt grøten tror selvsagt hele forumet at du er drag-king. Dyrebar lærdom til neste gang:)
Jojo - men ække drag-kings egentlig ganske stilige, da? Det var mer forventningspresset jeg var redd for - en drag-king i 30-tallsklær må vel i det minste kunne steppe? Og der er jeg redd mine skarve flikk-flakker ikke vil helt svare til publikums forventninger - ikke stoler jeg på at jeg kan innfri ved hjelp av sang og musikk heller. Jeg kan naturligvis satse på å bli en drag-king som utelukkende bedriver høytlesning fra dertil nøye utvalgt lektyre - men usikker på publikumsappellen der også. Så enn så lenge tør jeg ikke å komme ut av skapet som drag-king, skjønner du - jeg må i det minste få tatt et steppekurs på Friundervisningen først! (Ååå - så det var det du mente med "dyrebar lærdom" - ja, det kan godt hende det vil bli dyrt før jeg er ferdig utlært og klar for rampelyset. Hvor mye koster sånne kveldskurs, i grunnen?)
I det antrekket vil du kunne gli inn på "Palmehaven" ;-)
Ah - naturligvis! Der sa du det - godt du er på plass, Ellen, og holder oss på rette 30-tallssporet. Det bærer selvfølgelig lukt inn på Palmehaven. Sjargongen fra anno dazumal vet jeg at du også har inne - du blir med du, så klart? (Til dere andre: Ellen og jeg kan holde et språkkurs slik at dere blir tilnærmet flytende i tredvetallsk. Både hun og jeg har lest Sigrid Boo, Evi Bøgenæs et co. i tilstrekkelige mengder til at vi skulle være situasjonen voksen og oppgaven verdig.)
Om du satser på å være en riktig sexy drag-king, så tror jeg ikke det skal være noe problem å dra publikum. Og jeg tviler ikke på at du kan være sexy altså. Og så kan du jo prøve deg som syngende drag-king, finn noen gamle jazz-ballader og øv i vei. Ellers kan jeg glede deg med at jeg har trent kunstløp. Jeg har stor tro på at jeg kan konvertere noen av de triksene til lakksko, om du tror det kunne være noe. Noen hopp og piruetter og litt sånn ymse. Det er ikke riktig stepping, men vi må ikke glemme at Sonja Henie var stor på 30-tallet, vi kan lage en slags hyllest eller noe...
Hvordan visste du at jeg nettopp har kjøpt "Music by Gershwin", Strand? Skal gi den bort, men jeg er ikke fremmed for å tyvtitte i bøker jeg skal gi bort (har lært her på bokelskere.no at dét er en omstridt praksis - men ærlig talt må man jo vite hva man gir bort, ellers så er man bare uansvarlig, hva?). Den er grei: da står jeg for (gutte-)musikken, og så får du ansvaret for dobbelt Axel etc. etc. - det blir sikkert helt konge!
Men forresten: nå må vi jo ikke glemme Strindin i farten: henne må vi holde oss inne med, dersom vi skulle få tid til overs til Bendikerne når alle trinn og toner er innøvd og sitter som de skal. Jeg aner at Strindin står og tripper etter å iføre seg sjakett eller snippkjole (avhengig av om vi skal satse på matinéer eller soiréer) og kaste seg ut på de skrå bredder. Kunne du påta deg å koreografere både henne og deg selv? Eller kanskje hun er rå på ragtime?
Gershwin ja, det er musikk jeg har sansen for. Her går det i Dinah Washington og og Billie Holiday om dagen, og jeg har lett etter ny musikk av de to damene. Jeg planlegger jo show jeg også, og siden jeg ikke skal synge, bare danse, så kunne jeg jo se litt nærmere på de kvinnelige sangerne.
Jeg kan gjerne stå for koreografien jeg, har hatt koreografi litt her og der før, tross alt. Strindin kan kanskje steppe og hun, for alt vi vet. Eller har du kanskje spurt før? Ellers er jo ragtime veldig aktuelt, ja. Kjenner jeg begynner å glede meg litt jeg nå:)
Jeg har sett såpass mye Boardwalk Empire at instruksjoner skulle være overflødige;)
Fritt for ikke å være Steve Buscemi.
For å holde oss til trådstarters tema så vi slipper unna litt kjeft: her er du nok ved kjernen av drag-King-problematikken Strand, selvom jeg ikke liker at du som er i "alle skal med" skapet antyder at det å være King skal være grunn til å holde noe tilbake. Men det tjener til ditt forsvar at du avdekket at du selv er del av publikum;)
Rettelse:deltaker! Dette blir stas. Jeg ser dere svaie i sitron- og nektarintrær (?) iført hatt, , bestefarsskjorte, buserull, vadmelsbukser (?), buksseler, beksømstøvler (?), gamasjer (haha?!?), stokk, pipe....mm
Vi satser på å unngå vadmelsbukser og buserull, vi sikter mot de litt mer elegante klærne. Vi vil ha er drag-king-show som oser av gammeldags glamour, altså må arbeidsklærne utgå. Snippkjoler og sjakett, tenker jeg det blir. Og det med trærne kjenner jeg at jeg ikke er så helt sikker på, men det kan bli bra. Jeg skal notere ideen og se om den kan brukes.
Jeg strevde litt med å følge Strindins resonnement da hun kom trekkende med de sitrus-vekstene - men så skjønte jeg det: i sann Bendik-ånd viser hun med dette respekt for trådstarter, som jo planlegger å drive frem en sitruslund og andre eksotiske vekster. Trådstarter er utvilsomt nok en kjernekar - alle skal med, som tidligere fremholdt (visstnok av deg, i følge Strindin).
Jo, jeg tror også det var sånn hun tenkte, grunnen til at jeg tvilte litt er fordi jeg ikke er helt sikker på om det passer inn i 1930-tallstemaet. De hadde jo for all del sitrustrær den gangen også, men jeg tror ikke det var så mange show i de store metropolene hvor aktørene faktisk svingte seg i dem. Kanskje vi i så fall skal satse på å være både retro og nyskapende?
Ikke glem Josephine Baker og bananene hennes, nå da! Var det ikke i 1929 hun slo igjennom i Paris? Eller deromkring? Er sikker på at vi kan finne sitrus, ferskener, og litt av hvert annet om vi går kostymene hennes nærmere etter i sømmene. Jeg mener bestemt å erindre en ananas, i alle fall...
Joda, men Josephine Baker var liksom ikke drag-king. Jeg sitter litt med den følelsen at om vi inkluderer for mye frukt, både sitrus og øvrig, så kan showet få noe mer feminint over seg liksom. Kanskje det kommer av at jeg begynte å se for meg BH'er av fruktskall og litt forskjellig. Men da beveger vi oss mot Moulin Rouge på en måte...
Det årnær sæ - eller er det bare i Fredrikstad, det? For atte vi skal jo i Palmehaven, ikke sant (joda, for Ellen Martol viste oss lyset i sted, klart det er det eneste riktige valg av åsted/skueplass/arena for en 30-talls-happening...) Og bananer vokser på... - ja, nettopp, bananpalmer. Og kan vi utfolde oss blant palmene i Palmehaven (har foreløpig aldri vært der, så hvem vet om det ikke er bananpalmer de har der?), så kan vi vel saktens si at Josephine Baker-faktoren er på plass. Og da er sitrontrær etc. etc. nærmest en nødvendighet i scenebildet. Logisk, min kjære Watson. (Fortsatt innenfor 30-talls-temaet der, merk det.)
Nå følger jeg deg igjen. Jeg tenkte vi skulle kle på oss frukten, og det passer liksom ikke inn i et drag-king-show, synes jeg. Palmehaven er et perfekt sted for et 30-talls-show. Det er jo mulig de har bananpalmer der, men jeg har heller aldri vært der, så jeg vet ikke... Er uansett veldig takknemlig for at Ellen Martol viste oss lyset. Hvordan skulle vi klart oss uten henne? Så, med palmer har vi i alle fall banan-faktoren på plass, og da får vi bare håpe at publikum kan assosiere videre til sitrusfrukter.
Yess! We have no bananas!
Nå er denne tråden ganske langt ut på viddene fra før, så jeg har hatt litt problemer med å finne kjernen jeg. Og selvsagt kan jo ikke jeg la være å avsløre meg som drag-king når jeg har outet annelingue. Nå har jeg også brukt et engelsk ord, så nå blir sikkert alle fornøyd:)
Aner ikke hva dere vrøvler om, men morsomt er det :) (følte meg litt tredvetalls der med "vrøvle")
Hvis du har lyst, kan du søke på Prinsesse Ragnhild eller Bendik Rugaas i søkefeltet for diskusjonstråder - søk på bok-kollektiv eller smakløse kjoler kan også gi resultater, vil jeg tro. Men obs! obs! - det gjør du i så fall på eget ansvar, og jeg vil tippe at det fortoner seg som et salig virvar i den tråden i ettertid - faktisk så var det slik det opplevdes av samtlige (?) involverte den gang tråden var ferskvare også. Vrøvl er nok en ganske dekkende betegnelse. Men drøftelsene om hvordan bli kjernekarer i 30-tallsklær er ny for denne tråden, altså!
Du må ikke glemme at noen søk på sko og sjokolade også kan gi resultater:)
Her har vi det igjen - et rent uskyldig spørsmål havner fullstendig på viddene! Herlig! Jeg har i hvert fall falt fullstendig av lasset :-)
Hadde et seriøst innlegg tidligere i kveld, hvis noen av dere fortsatt er der :-)
Jeg har holdt på å gi stjerner til de seriøse innleggene nå, for å kjøpe meg litt god samvittighet, kan ikke huske å ha sett ditt, skal lete.
Ellers er jeg dronningen av avsporinger, og risken er ekstra høy om annelingua er i samme tråd. Er Strindin også tilstede er det garantert kaos:)
Tenker vi sier at du er drag-kingen av avsporinger, jeg.
Visst ja, det var sånn det var. Men det er jo i og for seg du også:)
Mitt seriøse svar er til Iselin, for 5 timer siden :-)
Det er alvorlig ment!
Har fått med meg det du sier i siste avsnitt, he, he,
Jeg fant innlegget ditt, og både du og Iselin fikk en stjerne. Er jo selvsagt helt enig med dere:)
Godt! Tusen takk skal du ha! Dette er jo bare en lek.
Men hvor er det blitt av nektarinkjernene, som Kirstin stilte et enkelt spørsmål om??
Og mens vi er på viddene; jeg har brukt to dager på å støvsuge, rydde og kaste (ja dere hører riktig, utdatert faglitteratur) i hyllene. Sum a summarum: Vi har flere titler enn jeg var klar over, og flere, blant annet sentrale russere, er sporløst forduftet. Grrrr.
Pr. nå ser det ut til at fruktkjernene har blitt erstattet med frukttrær, først og fremst palmer, som skal være kulisser for drag-king-showet annelingua, Strindin og jeg skal holde på Palmehaven. Mulig vi legger inn i koreografien å slenge oss fra trærne, men det er ikke helt bestemt enda. Det vi har bestemt er at annelingua skal synge, Strindin og jeg skal danse.
Og ditt siste avsnitt: Jeg hadde blitt rimelig frustrert om noen av de gamle russerne hadde forsvunnet fra min samling. Jeg har oppdaget at to bøker er forsvunnet etter at jeg flyttet sist, men det var ganske verdiløse pocketbøker, så det kan jeg leve med. Selv om kanskje tvangstankene kommanderer meg til å kjøpe de samme bøkene igjen senere...
Jeg ER frustret, jeg lover deg! Har mine mistanker (men sønnen er ute i den store, vide verden ennå noen uker..) Og har noen kartonger på loftet jeg ikke har gått gjennom..
Dette er bra Lillevi, vi kan starte vår egne avsporing i avsporingen:) Håper du finner igjen bøkene dine, enten at noen har lånt dem, eller at de ligger i kassene på loftet. De kan vel ikke bare forsvinne heller...?
Tusen takk for din omtanke, Solveig.
Vet du, jeg synes ting forvinner av seg selv rett som det er, jeg :-(
Reelt sett er det vel, som du er inne på, to alternativer: noen (sønnen?) har lånt dem, eller de befinner seg et eller annet sted i huset eller på hytta. Det er likevel snodig at jeg ikke har sett dem, holder på med en større ryddesjau....
Jeg foretok en liten hurtigvurdering og avgjorde at denne tråden allerede var såpass langt utpå jordet at jeg like gjerne kunne ha det litt moro med annelingua og Strindin igjen. Vi sporet av en annen tråd for en tid tilbake, ser du.
Men, til saken: Jeg ser du har talent for gammelt språk. Kunne du kanskje tenke deg å ha ansvaret for det språklige ved forestillingen vår? Finlese manus og sånt, for å sikre at vi kjører 30-tallesstilen helt ut?
Har nå lest avsporing el. sidesporing med stor humor. Gudskjelov at man har humor. Dersom atte hvisom atte noen har skulle formoderlig ha kjennskap til dyring av kjerner og andre frukter er jeg lutter øre.
Oi, oi, Kirsten,
Du skjønner vel at ingen her har peiling på fruktdyrking, bare er taletrengte...
Har du i det hele tatt fått noen fornuftige tips? Skulle virkelig gjerne ha hjulpet deg, men i denne sammenhengen er jeg selv blant de hjelpesløse :-)
Ja, jeg har da det (sukk), men det har vært moro lell! Nå håper jeg har budskapet er overført og dersom dere finner noe ved en senere anledning....
Jeg har en datter med grønne fingrer; skal spørre henne. (minn meg på det, hvis du ikke hører fra meg i løpet av et par dager)
Trøst deg i mellomtiden med at ikke mange utløser et sånt engasjement!
Jeg har også ledd meg fillete mens jeg har lest de ulike innleggene. ;-) Og jeg skulle virkelig ønske at jeg hadde noe å bidra med ang. dyrking av kjerner og andre frukter! Da skulle jeg nemlig kommet med en lengre utlegning av den virkelig dypsindige typen! Man har ikke mer moro enn man lager med seg selv. ;-)
Det hadde jeg likt gitt. Den hadde nok vært svært innholdsrik!
Takk i alle fall for at du ikke blir sur, vi har jo tross alt kuppet tråden din. Humor er en fin ting, og jeg hadde ikke klart meg uten. Om det er til noen som helst trøst, så har du sikkert merket av vi har tenkt å inkludere frukttrær i showet vårt, som kulisser.
Nei. Har fått meg en god latter. Humor bruker jeg i hverdagen for alt det er verdt, til sine tider ganske beisk.
Det enkleste hadde sikkert vært en "etterlysningsseksjon" - for bokelskere med konkrete etterlysninger. :)
Jeg synes det er fint at folk bruker dette forumet til å spørre. Det er interessant å høre hva andre bokelskere sysler med. Jeg fikk ihvertfall noe spennende å sjekke som jeg ikke ellers hadde gjort om det ikke var for denne etterlysning.
Apropos oliventrær:
De kan med fordel klippes/beskjæres mye, for det er de friske nye greinene som bærer frukt.
Bladene kan du tørke og bruke til te. Den skal være rensende og gjøre godt for mye og mangt.
Hjertelig takk. Hvor kan jeg finne denne info?
Jeg har selv flere oliventrær i hagen på feriestedet mitt; de vokser voldsomt mye, og de må til tider beskjæres kraftig. Da får jeg massevis av olivenblader som kan brukes med en gang, eller de kan tørkes og oppbevares i tette glass til senere sunne drikker.
Du kan bl.a. finne info her: oliven
Feriestedet ditt høres ikke ut til å ligge på disse breddegrader -? Sjøl har jeg noen ganger kjøpt oliventre i potte, men ingen av dem har overlevd mer enn et par år. Har også i år et lite tjafs som overvintret fra i fjor og tok seg pent opp da det ble "frisert" og satt ut i friluft i vår. Det er von i hangande snøre!
Ja, det er sant. :)
Mitt feriested er nok ikke på disse breddegrader, nei, men i Middelhavet.
Middelhavsområdet frister ekstra mye akkurat nå, etter denne usedvanlig våte, regnfulle og forholdsvis kjølige sommeren som vi har hatt i Sør-Norge i år.
Det er ikke bestandig så enkelt å få trær til å trives i små potter. Jeg har funnet ut at det er mye morsommere å ha frodige, velvoksne middelhavsplanter i hagen der nede, enn å streve med å holde liv i puslete potteplanter her hjemme. Så høster jeg heller det jeg trenger der, og bringer med meg det jeg tror jeg får bruk for her hjemme når jeg reiser hjem igjen.
Eia var vi der! Her er sommeren over. På høy tid å flytte oliven, bougainvillea, oleander, pasjonsblomst og strelitzia i hus, og håpe det beste.
Dette var interessant. Fant ut at jeg har en bok om dyrking av kjerner, løk. Andre har jeg bestilt på antikvariat.net i Sverige i går. Har prøvd å lete på Tanum.no. Man blir veldig handikappet når man ikke kan bla og se i bøkene. (Bøkene mine står fremdeles og venter på reoler.)
Har du lest Annemartha Borgens Urtehagen på Knatten - artig om dyrking av urter av alle slag på nordiske breddegrader? På Hvaler i Østfold. Kanskje du kan finne tips og råd der :-)
Takk for at du minnet meg på denne. Har vært et ønske jeg har glemt helt ut! Har noen bøker om urter fra før. Ser ut som jeg alltid er litt sent ute. Spurt i diverse hagesentre og butikker men ingen selger urte-frø. Må vente til våren. Er en utålmodig sjel til tider, akk ja sann.
Det akkurat hva jeg har gjort. Finner noen ord her og der. Jeg er ikke den som spør først. Har vært på nettet. Må si at du er kvikk å kritisere uten at du har grunnlag for det i denne saken.
Jeg har svart en del ganger på etterlysninger her inne, og noen ganger er det latterlig lett og finne det folk spør etter. Da undrer jeg meg om de i det hele tatt har giddet å lete selv.
Det gjelder sannsynligvis ikke deg.
Jeg har lest gjennom innleggene på denne diskusjonstråden, og jeg tenker følgende:
Folk må vel få lov til å spørre om hva som helst ... ? Hvor mye den enkelte har lett eller ikke lett etter relevant litteratur, er vel heller ikke noe andre har noe med å overprøve. Mitt bestemte inntrykk er i alle fall at de interessante diskusjonene på ingen måte drukner i "dumme" forespørsler.
Det er dessuten opp til hver enkelt om man vil engasjere seg i å svare.
Jeg for min del er mer engstelig for at all påpakning om ditt og datt - det være seg at man ikke skal få lov til å starte nye diskusjonstråder, at spørsmålene ikke hører hjemme her (fordi man kan vær så god å gjøre jobben sjæl), at man gir for mange eller for få stjerner - you name it! - skal drepe lysten enkelte har til å delta på dette forumet. Vær litt raus, da! ;-)
Jeg leser de rause, tolerante og belærende innleggene dine med stor fornøyelse. Man kan ikke unngå å se trangen til å omfavne alle de små barna. Det er bra at engler som deg våker over oss!
Jeg opplevde at Gretemor bare ga et hjertesukk. Hun sier jo høyere opp at hun er helt enig i at folk skal kunne spørre.
Kanskje det går an at vi har to tanker i hodet på en gang? Jeg foreslår at vi nå som vi har fått belyst begge sider, lar ballen ligge.
Takk, Bente! Av og til er det godt med litt støtte. Jeg har en følelse at dette egentlig ikke har noe med meg å gjøre, men det er ubehagelig å bli "hengt" ut uansett.
Rausheten gjelder vel oss alle sammen...
Jeg skulle ønske det var jeg som hadde skrevet innlegget ditt. Det var virkelig på sin plass. All kredd!
Nå synes jeg du er noe urimelig.
Det er ikke alltid lett å stikke hode frem. Aksepter andre sine kommentarer. Det er ikke alltid vi ser den andres synsvinkel. Da er det greit å lufte sine følelser for å bli inspirert til videre leting. Jeg tenkte at det må være mange med grønne fingrer som får det til å gro uansett hva det måte være. Når man har prøvd og ikke får det til, samt ikke vite hva man gjør galt i utgangspunktet er frustrerende. Akkurat når det gjelder dette evne har jeg et stort hull i mitt bibliotek. Har vært på antikvarineter.net og bestilt noen svenske bøker. Her igjen må jeg bare belage meg på overskriften. Som jeg har nevnt tidligere er man handikappet når man ikke kan bla og se i bøker for så velge ut hvilke man vil ha. Det er ikke alltid overskriften samsvarer med innholdet.
Jeg ønsker mer litteratur om det nevne emne. Når jeg ikke finne det selv så må jeg få lov til å spørre i plenum. Jeg har liten erfaring med å så kjerner og frø.