Dette blir et langt svar; tar likevel sjansen på å sette inn teksten min her.
Håper den faller i smak :-)

God bok!

Det vakreste av alt er en vakker bok, sa den franske filosofen og forfatteren Joubert (1754–1824).
En vakker bok – en bok som pirrer sansene og leselysten og taler til meg før jeg har lest én setning. Som ”Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten”. Jeg vet at de må være korte og konsise, likevel har han tatt seg bryet med å nedtegne dem, utgi dem i bokform. Sytti små sider ført i pennen av Kjell Askildsen. Og Johan Falkbergets ”Samlede verker”. To korslagte berghammere og symbolet for kobber, gjentatt i et finstemt mønster, pryder min utgave, setter en stemning, gir løfter om hva som skal komme.
Boken lever når jeg kjenner dens vekt i hendene, lar fingrene gli over papiret, blir var teksturen, ru eller glatt, hører lyden idet sidene blas om, snuser inn lukten. Fornemmer noe varig. Når jeg finner en understrekning, en ubestemmelig flekk, et flatklemt insekt eller en kvittering – en hemmelig hilsen fra en bokvenn til en annen. Vi har delt denne boken. Eller mine egne barnlige blyantspor: kruseduller, fargelegginger og mitt fulle navn og telefonnummer. Jeg har alltid hegnet om bøkene mine.
”Lånerne anmodes om ikke å ta på bøkene med våte eller skitne hender… om ikke å ta dem med ut i regn eller snø uten omslag, og om ikke å skrive eller tegne i dem.” Norske statsstødde Folkebiblioteksamlinger har limt inn vennlige påbud i min bok. I ”David Copperfield den yngres livshistorie” fra 1929 finnes et ex libris: en fargetegning av en pike og gutt som leser, og en bokhylle, og teksten: Norske statsunderstøttede skoleboksamlinger. Denne bok tilhører Veierland skoleboksamling. “Tung for småbarn!” har bibliotekaren notert med blyant og skjønnskrift. Reminisenser fra tiden da tanken om folkeopplysning sto sterkt og hver eneste bok var dyrebar. Boklig lærdom hadde vært forbeholdt eliten og presteskapet, mens allmuen var analfabeter. Fra tidlig på 1900-tallet ble folkebibliotek etablert utover landet, selv på den bitte lille øya Veierland.
Jeg har en bok der arkene er sydd sammen i ryggen med synlig tråd i lange sting, sidene ennå ikke skåret fra hverandre. En annen i rødt skinnbind med gullbokstaver og vignetter.
En vakker bok formidler forfatterens budskap. Men ikke bare. Den forteller om sin samtid, om boktrykkeri og håndverkskunst, sine lesere og mitt eget liv. Hvordan kan en flat dataskjerm, en e-bok eller et lesebrett, hamle opp med en bok av papir og trykksverte, kjøtt og blod!

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Viser 3 svar.

[ Slettet av bruker ]

Tusen takk skal dere ha!
Det er ikke for ingenting vi kaller oss bokelskere :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Glitrende! Kom igjen med stjernene deres, bokelskere!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

G LIngebjørgsiljehusmorBertyBerit RbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømgretemorMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLailaritaolineIngrid HilmerTine VictoriaKirsten LundEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine SundalsomniferumLene MCathrine PedersenDolly DuckConnieTor-Arne JensenKristine LouiseRonnyGeir SundetHanne Kvernmo RyeBjørg L.Torill RevheimWenche Vargas