Hei! Jeg er en jente på 12 år. Jeg leser lette voksenromaner, og jeg er snart ferdig med Miraklene i Santo Fico, og Barnepiken. Jeg har fullstendig forlesket meg i Barnepiken, og det er ikke mange sidene igjen, så jeg prøver å holde igjen på boka for å ikke bli ferdig med den, men jeg må jo bli ferdig med den en gang, og da lurer jeg på om det er noen romaner (ikke altfor vanskelig språk) som er like gode som Barnepiken. Jeg kan jo egentlig ikke si at jeg MÅ finne en bok som er like bra, men om det er noen som har et tips til en god roman?
Blir glad for tilbakemeldinger:D
Karina:O)
Viser 53 svar.
Snøbarnet - som kommer nå i september fra Pantagruel Forlag. En vakker og eventyrlig bok. Du kommer til å like den!
Har du lest noe særlig krim? Tipper du vil like Camilla Läckberg-bøkene, for eksempel.
I sommer leste jeg Den hemmelige hagen av Frances Hodgson Burnett høyt for barnebarnet mitt. Hun er litt yngre enn deg. Vi storkoste oss begge to! Har sett på siden din, og det ser ut som du og hun liker mange av de samme bøkene.
Jeg har også en liste, Etter Harry Potter. Den er satt opp etter tips fra bokselskere med tanke på ungdom. Du kan se den her
Lykke til!
12 år, dette er vanskelig. du er liksom midt imellom.
lettleste bøker. alt av shopie kinsella er lettlest, men kanskje humoren er litt for voksen? kan du holde en hemmelighet av shopie kinsella (rekner med den er kommt på norsk) er vel den som passer deg best?
jean m auel er lettlest,men noen sinnsyke mursteiner uten like:) kanskje du kan begynne på første boken? klarer du å lese to bøker på en gang? da er denne boken fin som en andre bok, slik at du ikke mister helt motet. men det er hard kost innimellom, mulig du burde vente litt med den?
elisabeth serien av hilda stall er utrulig søt, leste den seinest for noen år siden og eg nærmer meg 30, men det går veldig mye på gode barnsomms minner. har lest den veldig mangen ganger. mulig den er litt barnslig for deg?
Åh, jeg klarer å lese mange bøker på en gang, så det er ikke noe problem:)
Tusen takk for tips!
:O)
Heksedatter? Den er kjempe bra :3
Dette blir ikke akkurat et tips, siden jeg syns du har fått mange gode. Jeg tenkte jeg skulle be deg kose deg litt på oppdagelsesferden, nå som du har begynt på en verden til av bøker. Ta deg tid til å lete litt i hyller og titte på sjangere du ikke har lest før, man veit aldri hvor yndlingsboka dukker opp hen!
Og det finnes mye ungdomslitteratur som har like mye voksent med seg, så ikke kast den på dunken. Harald Rosenløw Eeg skriver veldig fin ungdoms/voksen litteratur. Kanskje du har sett Glasskår?
Hei. Du må lese Boktyven, den er kjempegod. Eg har både den og Barnepiken på listen over favorittbøker.
Ja, siden begge bøkene er på favorittbøker, må den jo være god! Prøver meg sikkert på den!
:O)
Appelsinpiken av Jostein Gaarder. En helt annen sjanger enn de du nevner, men den er utrolig bra. Den må du lese. Tror også du vil like "den glemte Hagen" av Kate Morton. Og hva med "drageløperen? Lykke til.
Jeg må bare si at "Drageløperen" kan være litt vel sterk kost, spesielt om man venter seg noe ala "Miraklene i Santo Fico". Det er min mening :)
Jo, jeg tror du har rett. Mulig jeg bommet litt her. Den er nok noe sterk for en 12 åring, selv om Karina Bråten kanskje er mer moden enn gjennomsnittet for sin aldersgruppe.
Jostein Gaarder vet jeg skriver bra, så du skal ikke se bort ifra at jeg leser Appelsinpiken også :)
Takk for forslag:)
:O)
En fantastisk tittel på en bok! Appelsinpiken ... sukk.
Bienes hemmelige liv er utrolig fin, og foregår i et miljø som ligner litt på det i Barnepiken.
Ja, Bienes hemmelige liv har jeg hørt er bra:) Tror nok jeg kommer til å lese den, ja:)
Jeg tror jeg var på din alder da jeg begynte å lese Agatha Christie og P.G. Wodehouse-bøkene - dette er helt andre sjangere enn de bøkene du nevner, men kanskje de også kan være noe å snuse på? Du vet sikkert at Christie er krim, men det er ikke sånne veldig voldelige historier som mye av de nyere krim-bøkene. Wodehouse-bøkene er veldig morsomme - de handler om den ikke-så-altfor-intelligente "overklasse-dagdriveren" Bertie Wooster og tjeneren hans, Jeeves, som til stadighet og med urokkelig sinnsro redder Bertie ut av de mest vanvittige kniper. Tull og tøys, men skrekkelig gøy. Hvis du liker engelsk humor sånn som Mister Bean og "Født på Solsiden" (hvis du har sett den på dvd???), så kan dette være humor du har sansen for.
Jeg håper du etter hvert kommer tilbake i denne tråden og forteller hva du synes, om du forsøker deg på noen av bøkene du har fått tips om her! Det er litt spennende for oss om vi klarer å komme opp med noen gode tips, vet du! :-D
Jeg har ikke sett så mye på Mister Bean, men det jeg har sett har vært veldig morsomt:-D.
Synes det er gøy når jeg får så mange svar også, og er VELDIG takknemelig for tips:)
:O)
Så bra! Noe du kanskje også kunne kikke på, er Damenes detektivbyrå-serien - du har kanskje sett tv-serien? Da har du en idé om hva det dreier seg om: "feel-good-krim-bøker" fra Botswana. (Jeg har ikke lest bøkene selv, men liker tv-serien.) Og til sist har jeg kommet på enda en bok jeg tror jeg leste første gang da jeg var på din alder: Quo vadis av Henryk Sienkiewicz - spennende og romantisk! Hovedpersonen er en ung overklassemann som brått kommer i kontakt med Romas første kristne (vi befinner oss altså i romertiden), som måtte holde troen sin strengt hemmelig. Du møter folk fra alle lag i samfunnet, slaver, rikfolk, håndverkere, kjøpmenn... - og en forbudt kjærlighetshistorie står sentralt i handlingen! Er du litt historieinteressert, kan Quo Vadis absolutt være verdt å se nærmere på - de har den garantert på biblioteket ditt. Forfatteren fikk Nobels litteraturpris for den, den gangen prisen ble gitt for enkeltbøker, og ikke for hele forfatterskap. (Ikke la noen narre deg til å tro at en bok er tunglest bare fordi den har vunnet nobelprisen eller regnes som en klassiker - ofte er det tvert imot, det er stor kunst å skrive fengende bøker!!!)
Lykke til i jakten på nye leseopplevelser!
Jeg vil anbefale deg følgende bøker: Om Italia: Hawes: Extra Virgin. Litt samme stemning som Santo Fico, selv om Extra Virgin foregår i vår samtid.
Santo Fico satte meg også i litt av den samme stemningen som Pagnol sine bøker: 2 selvbiografiske skildringer : Min mors slott og Fars store dag, samt romanene Kilden i Provence og Manon og kilden. Handling fra Frankrike. Lavendelen og sola kjenner du gjennom boksidene!
Har også lest "Barnepiken" og synes den var VELDIG god. Kan ikke komme på noen bøker som umiddelbart minner meg om den, utenom de som andre har nevnt her. En jeg har hørt skal være veldig god er: Little Bee av Cleaves. Har tenkt å lese den sjøl, men ikke riktig enda.
For øvrig vil jeg anbefale deg å ta kontakt med folkebiblioteket for å få lesetips. Bibliotekarer har gjerne lest mye og kan gi deg tips utfra det du liker. Prøv evt biblioteksvar.no
Lykke til med lesinga!
Vet ikke om jeg ville foreslått Little Bee/The Other Hand. Jeg likte den, men det er ikke akkurat en bok man koser seg med. Som tolvåring kunne jeg godt lest den selv, men tolvåringer er jo så forskjellige. Det er en del lite hyggelige ting som skjer i den boken.
Ja, hva skal jeg si? Det var noe uforløst ved den. Ideen var god syns jeg, men alt hang ikke helt sammen. Når jeg sier at jeg likte den mener jeg på ingen måte at den var fantastisk, men den hadde noen gode sider syns jeg. Men enig med deg, det er egentlig ikke en bok jeg ville anbefalt til andre, og jeg har ikke gjort det heller. ;)
Det var det jeg også trodde om bonden.
Takk, takk for flotte tips om bøker, og hvem jeg kan kontakte for å få lesetips:)
:O)
Har ikke lest bøkene du nevner, så kan ikke egentlig sammenligne dem med andre, men tror Kate Mortons bøker er litt i samme sjanger. De er ganske lettleste, og medrivende. Lykke til!
Jeg har ikke lest noe av Kate Morton, men jeg har ikke noe imot prøve. Gjør ingenting om det ikke er i samme sjanger, tar imot alle forslag:)
Kanskje jeg prøver meg på Kate Morton en gang?
Skal ikke se bort ifra det :D
:O)
Er Kate Morton i samme sjanger som Barnepiken? Ikke at jeg har lest Morton, men jeg har et litt annet inntrykk. Hvis du Karina liker sørstatslitteratur tror jeg Strindins forslag om Monk Kidd var bra. Bienes hemmelige liv, synes jeg var en god bok. Vet hun har skrevet flere, men de har vel ikke blitt like godt mottatt. Ellers liker jeg veldig godt bøker fra sørstatene selv, men hukommelsen min er elendig. Skal pøve å komme på noen.
Ja, sørstatslitteratur liker jeg kjempegodt! Skal prøve meg på bienes hemmelige liv. Gleder meg til flere tips ;)
:O)
Hvis du liker sørstadslitteratur vil jeg anbefale "Fargen bortenfor" (the color purple på originalspråket) av Alice Walker. Fantastisk bok. Men skrevet i jeg-person av en kvinne med lite skolegang, og derfor er språket gramatisk veldig "feil", dvs skrevet mer på dialekten hun snakker framfor riktig grammatikk. Uansett er det en av mine favorittbøker og -filmer. Boka "om mus og menn" av John Steinbeck er også veldig fin, og i lignende sjanger. Satt til sørstadene på 30-tallet. Boka er kort, og med enkelt språk - og veldig god.
Takk for mange gode bøker å velge mellom:)
:O)
Eg vil anbefale deg "En øy i havet" av Annika Thor.Hvis du er interessert i 2.verdenskrig, er dette noko for deg. Det er ein serie så hvis du likar boka finnes det tre fortsettelsesbøker. Alle om den same jenta. Dette er bøker både for ungdom og vaksne, og dei gjorde sterkt inntrykk på meg (som er godt vaksen) Lykke til!
Da MÅ du lese "Drep ikke en sangfugl" av Harper Lee! Den handler om rasediskriminering og rettsvesen i en amerikansk småby på 1930-tallet, med et søskenpar og en klok far i hovedrollene. Den har fått mye god omtale her på Bokelskere, - du kan søke den opp og se:)
Ja ja, slutter meg helhjertet til denne! "Drep ikke en sangfugl" er glimrende...
Som du ser skreiv jeg at jeg tror de er litt i samme sjanger. Med det mener jeg at jeg tror det finnes visse likhetstrekk og at det derfor ikke er helt usannsynlig å tenke at om man liker den ene, liker man også den andre.
Nei....Morton er ikke i samme sjanger som "Barnepiken", Morton er mer ukebladsroman.
Jeg er enig i at Morton og Stockett er litt samme sjanger. Ville forøvrig aldri funnet på å bruke begrepet "ukebladsroman" om bøkene til noen av de to forfatterene.
Så rart, jeg syntes de bøkene var ganske forskjellige. Har lest bok nr 1 og 3 av Morton. "Tilbake til Riverton" likte jeg forsåvidt, selv om den var irriterende på slutten, men "The distant hours" var bare utrolig treg, tunglest og overlesset....syntes jeg, da, jeg vet at mange slukte den! :) Smaken er forskjellig. Disse minnet meg om føljetongene i ukebladene da jeg var tenåring, dvs for tredve år siden....(huff! som tida flyr!) "The help" /Barnepiken virket mer "seriøs", dvs skrevet med tanke på mer enn ren underholdning. Men den var også grei, ikke noen yndlingsbok... Interessant at du synes de er samme sjanger. Hm... JEg vet ikke helt hva jeg mener med ukebladsroman heller, dvs - jeg vet jo ikke noe om hvordan ukebladsromanene har utviklet seg siden tidlig åttitall, så betegnelsen er ganske upresis!
Ja, det var det jeg trodde også. Barnepiken vil jeg betegne som en god bok, og jeg så ikke noe til klisjeene man vanligvis finner i "ukebladsromaner". Jeg leste den på engelsk, The Help, hvordan den er på norsk vet jeg ikke. I den engelske originalen hørte man forskjell på de ulike stemmene, og alt var veldig levende fortalt. Tidskoloritten var også veldig overbevisende.
På norsk er det også forskjell på hvem som pratet. Hushjelpene pratet sånn med a på slutten av ord"a", også litt breiere enn de hvite frunene, som pratet pent:)
:O)
Kanskje du ville like Sue Monk Kidd sine bøker? Beatles av Lars Saabye Christensen og Folket på Innhaug av Anne Karin Elstad leste jeg da jeg gikk på ungdomskolen og likte de godt. Du er 12, men sikkert mer belest enn jeg var.
Hehe, jeg begynner på ungdomsskolen om et år da ;D
Takk for fine tips!
:O)
Tatt av vinden av Margareth Mitchell :) Ganske tjukk, men veldig god - og handler om sørstatene.
Flukten til Watership av Richard Adams - den er i grenseland mellom barnebok/voksenbok, kan leses i alle aldre.
Og etter "Tatt av vinden" ville jeg nok plusset på med "Røtter" av Alex Haley som skildrer slavelivet innenfra, - helt fra hovedpersonen blir tatt til fange i Afrika. Forfatteren gir inntrykk av at det skal være en helt sann historie, men det er visst veldig omdiskutert, - men historien er god og spennende og kan ha skjedd!
Røtter er en fantastisk bok. Leste den når jeg var rundt tolv år, og den bidro til å bevisstgjøre meg både om samfunnet generelt og historisk rasisme.
Jeg leste Flukten til Watership da jeg var omtrent 12, og den sitter i ennå!
Min første "voksenbokopplevelse" var "Øst for Eden" Av John Steinbeck. Spennende handlig og veldig bra personskildring. Anbefales!
Takk takk:)
:O)
Ja, jeg vil også si at Steinbeck er lettlest. Har kost meg mye med bøkene hans, og var vel omtrent på trådstarters alder da jeg begynte å lese bøkene hans.