Hei! Jeg skal snart begynne på særemne, og må derfor velge to bøker. Jeg har lyst til å lese "Forrådt" av Amalie Skram, men trenger en til som passer sammen med den. Kan være en utenlandsk forfatter, eller en norsk da. Er det noen som har noen forslag?
Viser 18 svar.
Vil du holde deg til naturalismen og kvinnesyn kan du jo også velge deg "Albertine" av Christian Krohg.
vil råde deg ril å holde deg til amalie skram, en har bare 10 minutter å prate på muntlig og da er det rikelig å ta amalie. hadde henne på mitt særemne og det var så vansklig å bare prate 10 minutter. en skal jo fortelle om naturalismen, amalie og bøkene...
Rammene for framføring varierer fra skole til skole, tror jeg. Mine elever får snakke inntil 20 minutter :-)
20 minutter eller 10 minutter er begge deler for lite til amalie skram syntes eg:) det er så uendelig mye viktig å fortelle.men flott at dine elever får inntil 20 minutter, da er det litt lettere å lage foredraget.
Hamsuns "Victoria", eller Collets "Amtmandens døttre"? Forteller om elendigheten med arrangerte/påtvungne ekteskap, den ene skrevet litt før og den andre litt etter "Forrådt".
Kanskje Hamsun er litt ekstra godt utfyllende med tanke på oppgaven, siden han er mann og kanskje ser det på en annen måte?
Lykke til!
victoria er bare helt fantastisk:) men da får du to forfattere og perioder som det er mye å fortelle om. ville undersøkt tiden du har på foredraget ditt:)
victoria er vel innen nyrommantikken og amalie skram skrev for det meste innen naturalismen. du får veldig,veldig mye å prate om her...men et veldig spennende særemne!!! da kan du sammenligne nyrommantikken og naturalismen også. istedet for å bare ha naturalismen.
Det gjelder å tenke framover når man bestemmer problemstilling. Er problemstillingen å sammenligne Rorys og Victorias situasjon, kan man fint klare seg med ti minutter. Setter man seg fore å sammeligne ekteskapslitteraturen i nyromantikken og naturalismen, kan man fint snakke en hel formiddag. Noe av kunsten med å lage en fordypningsoppgave, er å begrense seg. Det blir sjelden en god oppgave hvis man bare MÅ ha med ALT :-)
Hvis du kan sammenligne den med utenlands litteratur er Anne Brontës "The Tenant of Wildfell Hall" et glimrende eksempel på kvinners ekteskapelige rettigheter på 1800-tallet. Boka er så vidt meg bekjent ikke oversatt, men er et must i engelsk litteratur, og fantastisk godt skrevet.
Takk for svar! :-) Men vi får dessverre ikke lese på annet enn norsk..
Stengt av Regine Normann! Også rimelig selvbiografisk om en søttenåring som blir tvangsgifta, men dette i nordnorge, i en mye råere virkelighet enn Forrådt. Det kunne blitt en fin studie av borgerkvinner fra byen versus fattigjenter på bygda i nøyaktig samme situasjon.
Boka ble trykket opp for noen år siden, du får den neppe i vanlig salg, men kontakter du stiftelsen Regine Normann på boebib@sensewave.com skaffer de deg den sikkert.
Stiftelsen Regine Normann??? Nå vekket du nysgjerrigheten min igjen - tusen takk! Det var visst du som i en tråd i fjor gjorde meg (og det øvrige bokelsker-kollektiv, altså) oppmerksom på Normanns forfatterskap - du anbefalte hennes "Krabvåg" i en tråd om Norge rundt ved hjelp av bøker, ikke sant? Jeg fikk tak i Krabvåg på antikvariat, og den var strålende, så nå måtte jeg bare google for å finne mer om stiftelsen du forteller om. Ringelihorn var nettsiden jeg fant: kjempeinteressant, lenken går til en side med fyldig beskrivelse av nettopp "Stængt" - som i likhet med Skrams "Forrådt" også har sterke selvbiografiske trekk. Også jeg som forlengst er ferdig med mitt særemne er deg meget takknemlig for dette tipset, Guro! :-D
Å, nå ble jeg glad! Jeg syns det er så trist at Norman er på det nærmeste glemt - ikke fordi hun fortjener at folk leser henne, men fordi folk fortjener det. Hun er jo alldeles fabelaktig!
Hvis du vil vite mer om hennes liv og forfatterskap, søk opp Liv Willumsen. Hun har skrevet doktorgrad om Regine Normann, og er forfatter av den eneste biografien om henne.
Jeg leste i sommer med stor glede Liv Køltzows biografi "Den unge Amalie Skram". Den ble jeg raskt nødt til å ta en liten pause i, mens jeg skyndte meg å få lest "Forrådt". Jeg hadde bare lest de første bindene av "Hellemyrsfolket" til da, og "plagdes" av ikke å henge helt med når Køltzow snakket om paralleller mellom liv og diktning... Så nå fikk jeg a) veldig lyst til å lese Willumsens Normann-biografi, og b) samtidig (les: først) å få lest mer Normann slik at jeg er bedre rustet til å få mer ut av den biografien. Jeg setter både biografi og Normann-romaner på ønskelisten - det tar vel litt tid før jeg får dem i hus (har godt med lesestoff i mellomtiden), men du har overbevist meg, GuroS! Igjen stor takk til deg!!! Du skulle hatt en hel haug med stjerner for at du trekker Regine Normann frem i lyset. Det finnes (nesten) ikke noe bedre enn å oppdage en "ny" forfatter av dette kaliberet...
Takk for svar ;-)
Det vil være lettere å gi deg råd hvis du vet hvilken problemstilling du skal skrive ut i fra. Du må i hvert fall bestemme deg for hvorvidt du tenker forfatterbasert (Amalie Skram), periode/litteraturhistoriebasert (naturalisme) eller temabasert (ekteskap/samliv).
Sjekk ut disse sidene angående særemne:
Takk for hjelpen :-)
Tenkte umiddelbart på Portrett av en dame. Mener å huske at den ga meg noen av de samme følelsene da jeg leste den. Ulike omstendigheter, ulykkelige forhold. Den er vel fra omtrent samme tidsperiode også.
Takk :-)