Selvfølgelig anbefaler man ikke bare hva man vil, men det å ha lest bøker selv gir en mye bedre forståelse til å gi en god anbefaling. Som eksempel har jeg jobbet på kino. Som medieviter med hovedfokus på film har jeg derfor også sett en god del filmer, av alle slag. Når kinopublikum da har spurt meg hvilke av filmene de burde se, spør jeg alltid først hva slags filmer de liker, og gir en anbefaling utfra det. Når jeg da for spørsmålet om den filmen jeg anbefaler er bra, kan jeg også svare, fordi jeg har sett den. Det virker alltid positivt. Den samme psykologien fungerer alltid på meg når jeg er på utkikk etter bøker. Hvis den som jobber der har lest boka og sier den er bra, og jeg har inntrykk av at vedkommende både har peilig og relativt lik smak som meg, kjøper jeg den. Uten unntak.
Viser 1 svar.
Jeg gjør nøyaktig det samme som deg, men det er mer begrenset hva man får tid til å lese av bøker enn å se av filmer, og på kino går det et meget begrenset antall filmer samtidig, mens vi i bokhandel har et sinnsykt antall bøker til en hver tid.
Jeg leser i underkant av 100 bøker i året, men likevel skummer jeg kun overflaten. Det jeg kunne gjort er å lese masse bestselgere og ingenting annet, da hadde jeg oftere kunne komt med en personlig mening. Men da hadde jeg til gjengjeld gått glipp av veldig mye. Dessuten syns jeg mange av bestselgerne er middelmådige, noen er helt grei, kun få er meget gode. En personlig mening som ikke gir deg lyst til å lese bøkene hjelper lite.
Svært få kunder er villig til å kjøpe bøker av forfattere de ikke har hørt om. Desverre. Som sagt, de gangene jeg føler kunden er mottakelig for andre anbefalinger kan jeg legge ut om de bøkene jeg selv syns er fantastiske, og ellers prøver jeg å styre kundene i retning bestselgerne jeg syns er ganske gode, eller tror kan være gode. Også anbefaler jeg bøker basert på andres meninger. Jeg leser mange romaner, lite krim, men kjenner mange krimelskere og kan basere anbefalinger på deres meninger.