Viser 27 svar.
Hvis det skal være en norsk forfatter foreslår jeg 3 små perler av noen bøker av Margaret Skjelbred, nemlig" Lerkehjerter, vildresinn og alvemål. Poetiske, vakre og lettleste bøker som berører hele følelsesregistret. De handler om tre kvinner fra tre ulike generasjoner. Kvinnenes skjebner knyttes sammen gjennom en historie der tidligere kjærlighetsmøter og kjærlighetstap preger hele familien og enkeltskjebner. Anbefales på det varmeste. Kanskje vil de vekke lesergleden hos 3.klassingen. Bøkene fås kjøpt hos Ark i små, ganske tynne pocketutgaver. Jeg har selv alle 3 samlet i en innbundet bok, og den er på 525 sider. De må leses i den rekkefølgen som er nevnt over.
Lydbøker. Da kan hun velge hva hun er interessert i, og fritt velge bøker uten å tenke på lengde og forfatter (annet enn at hun jo må ha tid til å lytte gjennom bøkene!. Gjør det også lettere å velge et bestemt tema (f.eks. krigslitteratur) eller en spesiell sjanger (f.eks. biografier).
Karin Fossum, for eksempel. Anne B Ragde. Anne Karin Elstad. Selv Olav Duun og Knut Hamsun er overkommelig når noen leser det for deg! Finnes også mange sakprosabøker som lydbøker etterhvert.
Jeg har i alle fall kjørt denne vrien med både lesesvake og i utgangspunktet uinteresserte elever, og det funket :-)
Ingeborg Arvola kan kanskje egne seg. Hun har blant annet skrevet 40 postkort, som har lite tekst, men den er engasjerende og har tøff tematikk.
Hva med noe av Maria Gripe?
Hva med å velge en barnebokforfatter, feks Anne Cath Vestly?
Anbefaler veldig Denise Rudberg. En svensk forfatter som skriver morsomme, lettleste bøker med et snev av alvor. Denise skriver om overklassen i sverige, og bøkene hennes er både elsket og hatet (jeg elsker dem ;-). Tror nok at bøkene hennes kan passe veldig godt for en elev i 3 vgs! :-D Og tror det kan være en spennende person å skrive særemne i litteratur om :-D Du får en spennende forfatter, veldig gode og engasjerende bøker, og jeg tipper hun ikke klarer å ikke lese flere av dem! ;-)
Roy Jacobsen er etter min mening en av våre største samtidsforfattere. Hun kan for eksempel velge 3 ulike bøker, men som alle er spennende lesning og viser bredden i hans forfatterskap: Hoggerne, Marions slør og Vidunderbarn. Totalt ca. 800 lettleste sider, snitt under 300 sider pr. bok. :)
Tove Nilsen? "Stovner-trilogien" hennes kunne kanskje passe, "Skyskrapersommer" (eller er det "-engler" som er den første?) er da i alle fall ganske kort, og tematisk kunne vel også de bøkene appellere? Hvis det er tillatt med en trilogi da - jeg husker to av mine klassekamerater på gymnaset skrev om tre Anne Karin Elstad-bøker som jeg tror var en trilogi... Men Tove Nilsen har jo skrevet mye annet også, så eventuelt kunne kanskje første bind av bøkene om Tonje kombineres med noe annet. For du er sikker på at den eleven din skal holde seg til én forfatter? Alternativt kunne jo tre forskjellige oppvekstskildringer, altså av tre ulike forfattere, sammenlignes?
Og med det samme kom jeg på Tora-bøkene til Herbjørg Wassmo - men de er vel for lange, antar jeg. Nei, jeg holder en knapp på Stovner-bøkene til Nilsen, jeg...
De bøkene der er veeeldig populære å skrive særemne om. Om det er en fordel eller ikke veit jeg ikke. Kanskje fordelaktig siden de da må være grei lesning for ungdom som ikke er opptatte av bøker. Kanskje uheldig hvis mange andre skriver om det samme, er jo alltid litt vanskeligere å få god karakter når man har mange "konkurrenter" med samme oppgave.
Jeg har aldri lest dem sjøl, hull i oppdragelsen?
Er de det, ja? Hm - låter rimelig. De er for nye til å ha vært aktuelle særemne-emner i min gymnastid....
Jeg skjønte da jeg begynte å tulle med Stovner i stedet for Bøler, og Tonje i stedet for Tove (til mitt forsvar: Tove Nilsens debut(?) var en barnebok om "Tonje, elleve år" som jeg fikk til jul da den var ny, og som tematisk har sterke fellestrekk med hovedpersonen Tove i de voksenromanene hun skrev noen år senere), at jeg måtte lese dem på nytt... Så jeg fant "Skyskrapersommer" og "G for Georg" billig i bruktsjappe, og leser dem just nu. Og skjønner at: oisann - jeg kan visst ikke ha lest mer enn første bind ("Skyskraperengler") den gang for lenge siden - for dette er helt nytt stoff for meg! Om jeg kan anbefale dem - når jeg nå sitter og leser på det tredje bindet? Ja! Tove Nilsen (som er en forfatter jeg liker, om enn jeg ikke har lest alle bøkene hennes (enda)) skriver godt, og jeg kan absolutt meget godt skjønne at disse bøkene havner i mange særemnerapporter! De er "flerdimensjonale" nok til at jeg tror mange ulike lesere kan få utbytte av denne trilogien: unge lesere vil jeg tro kan like dem p.g.a. gjenkjennelsesfaktoren (gode beskrivelser av tanker som rører seg i et "oppvekst-hode"), voksne lesere vil i tillegg (i alle fall om de er som meg) sette pris på tidsreisen tilbake til 1960-tallets Norge... For bare å nevne noen faktorer. Konklusjon: Jepp - jeg holder en knapp på Bøler-trilogien som særemne-mulighet for trådstarters elev!
Men annelingua da, Stovner??? Bøler, tenker jeg vi sier. Litt forskjell der :)
Anne Karin Elstad-bøkene du tenker på er sikkert Innhaug-serien, men det var fire bøker. Lettleste og fine da :) Jeg leste dem i meget ung alder.
Ehemmmmmm - så flaut! Bøler er det - selvfølgelig! Nå har jeg gått botsgang til bruktsjappa og kjøpt alle tre på nytt - forrige gang jeg leste dem, var det biblioteklån, og det er åpenbart at jeg bør lese dem om igjen... Takk for at du rettet opp blunderen min, MiaMaria!!!
Det er bra det, men synes vel nesten du også burde dra på studietur til Bøler... :) Dessuten er det kommet en fjerde bok, "Nede i himmelen", men den har jeg ikke lest ennå.
Ja, men jeg HAR vært på Bøler, skjønner du! I flere ulike ærend! Det er Stovner jeg ennå ikke har hatt noen grunn til å besøke, om nå sannheten først skal frem... Så derfor ble den tabben dobbelt så vanskelig å bortforklare... men nå leser jeg i det minste "G for Georg" (etter å ha slukt "Skyskrapersommer" i helgen". Jeg har nemlig også sett at Tove Nilsen har kommet med en fjerde bok fra samme univers, og den gikk rett inn på ønskelisten min. Jeg liker Tove Nilsen, nemlig.
Nede i himmelen er så fin (og ganske trist), den må du lese når du sitter på banen til Bøler :)
Oooooooooooooog så heter hun Tove, ikke Tonje... hehe.
Huff og huff. Attpåtil klarte jeg å omdøpe bind 3 til "G for Goggen" (skal være "G for Georg") i et svarinnlegg ovenfor i går... men den blunderen snek jeg meg stille og rolig til å rette opp nå for to minutter siden. Hei hvor det går... "Tonje"-tabben (bort)forklart ovenfor, forresten! Flott at dere ikke lar meg dø i synden her. Det blir sikkert flere muligheter, er jeg redd - det går ofte litt fort i svingene. :-D
Hahahah! Er det Georg??! Oooooops, da har jeg i så fall gjort samme blunder opptil flere (utrolig mange) ganger selv :D
:-D Jeg snudde boken og så på omslaget... og så begynte det å murre litt i hjernevinningene, ja. Fort gjort - oppmuntrende å høre at jeg ikke er den eneste rotekoppen!
Vigdis Hjorth skriver korte bøker, kanskje litt voksne, men... Må den være norsk?
Erlend Loe? Muleum bør passe fint, og en av Kurt-bøkene kan jo også velges.
Jeg kom til å tenke på Tore Renberg, er ikke bøkene om Jarle Klepp ganske greie da? Har ikke lest dem selv, men han er vel ganske lettlest? Etter sjekking ser jeg nå at sidetallet var litt høyere enn jeg trodde...