For meg så henger lyrikk og sangtekster nøye sammen. Lyrikk kan tonesettes, og sangtekster leses som dikt. Lyrikken får da kanskje en ekstra dybde fordi stemningen i melodien gir en ekstra dimensjon, mens sangtekster uten melodi ofte får et dypere innhold, fordi de er strippet ned slik at meningen i ordene kommer tydeligere fram. For meg kan sangtekster være som den fineste lyrikk, men likevel presenteres disse tekstene sjelden som vakre skrevne ord.

Det jeg lurer på er hvilken sangtekstforfatter og/eller sangtekst (behøver ikke være av samme person) liker du best? (Altså ikke tonesatt lyrikk) Jeg tenker da gjerne på norske sangtekster og -forfattere, ettersom jeg nettopp har sett den vakre minneseremonien på NRK, hvor lyrikk og sangtekster kom hånd i hånd.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Etter å ha tenkt litt har jeg også kommet fram til noen av mine sangtekstforfattere.

Bjørn Eidsvåg (ærligheten tiltar meg så, f.eks. Forbuden frukt, Tenk om og Skyfri himmel) og Lillebjørn Nilsen (portrettene han lager av mennesker og øyeblikk er magiske, f.eks. Tanta til Beate og Crescendo i Gågata) er nok de som har høyest stjerne.

Av nyere sangtekstforfattere må jeg trekke fram John Olav Nilsen (& Gjengen), da spesielt Diamanter og Kirsebær. Også Lars Vaulars tekster fanger meg, og hans refleksjoner rundt egne tekster er meget gode.

Man kommer ikke utenom Karpe Diem når man snakker om sangtekstforfattere. Tusen tegninger sier jo alt!

Min favoritt sangstrofe er det Anne Grethe Preus som står bak: "Det snør - himmelsk korrekturlakk over feilstavet sommer". Har du noen gang hørt noe nydeligere?

Jeg er også glad i Lars Lillo Stenberg, fordi han i all sin enkelthet skildrer hverdagens små og store gleder og ulykker, for i neste øyeblikk å brette ut sjelen sin (Klasse 1 og Hjernen er alene).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fra minneseremonien var det Melissa Horns tekst "Kungsholmens hamn" som gikk rett i hjertet. Den var inderlig følt og inderlig framført, og selv om den egentlig handlet om en konkret sak fra Sverige kunne den nesten vært skrevet for anledningen.

Hvis vi skal begrense oss til norske tekster, har jeg alltid likt Dumdum Boys, f eks "En vill en", og jeg synes Hellbillies' tekstforfatter (en av Arnene, husker ikke hva han heter)gjør en veldig bra vri på amerikansk country. Kari Bremnes har noen fine tekster på "Svarta Bjørn", har ellers ikke hørt så veldig mye på henne. Ellers er tekst og musikk veldig nært knyttet til hverandre, en sangtekst kan fort virke banal på papiret, når man ikke hører trykk og vekt og tone i budskapet... Men jeg kan tåle en dårlig sang hvis teksten fanger interessen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg frøs helt til når hun fremførte den sangen. Det hele ble så sterkt. Var som om sangen var skrevet spesielt for anledningen. Og så fremført med en så inderlig tilstedeværelse, ro, nærhet og respekt...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fant sangen på Youtube etterpå, den er veldig, veldig bra, men hun sang den nok enda bedre direkte. Eller kanskje det var settingen. I alle fall, en svært god tekst uansett sammenheng...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noen har lastet opp sangen fra minneseremonien på youtube, og den er så utrolig mye finere enn plateinnspillinga! Men det er nok ikke så rart - mye følelser i sving den dagen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da skal jeg sjekke den nye linken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vår beste dag av Erik Bye (fremført av Marit Larsen)

Strået av Frida Ånnevik

Mor jeg vil tilbake av Jan Eggum (helt på rim :D)

Ro meg over av Anne Grete Preus

Sangen om gleden av Sigvart Dagsland (fremført av Maria Solheim)

Ka e du redd for av Sigvart Dagsland og Caroline Krüger

De nære tegn av Trond Granlund (fremført av Kåre Conradi)

Litt etter litt av Geirmund Simonsen

Fortell meg alle ting av Can Can

Når himmelen faller ned av Anne Grete Preus

Føtter på fjell av Bjørn Eidsvåg.

Hvor er Gud når solen slukner av Maria Solheim

og så elsker jeg alle tekstene til Erik Bye og Alf Prøysen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg ser, av Bjørn Eidsvåg har en nydelig tekst. Og Alt du vil ha, opprinnelig skrevet til hans datter som da hadde influensa. "Eg ser" blir for øvrig sunget i mange begravelser. (Rettet opp da jeg blandet Eg ser og Alt du vil ha; takk Gretemor. Går litt fort i svingane av og til:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min Eidsvåg favoritt er "se meg".

Se meg, hør meg, kom inntil meg og rør meg - kjære hør meg Det er en meg herinne, som famler rundt i blinde, trå forsiktig inn og led meg trøst meg, gled meg - men framfor alt; se meg.

En sang som betyr mye for meg, og som er veldig følelsessterk. Særlig hvis du har angst og er redd og liten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den er jeg også veldig glad i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er enig i at Eg ser og Alt du vil ha er fine, likevel er nok min favoritt Tapte gyldne stunder.. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bjørn Eidsvåg har veldig mange gode tekster, og "Eg ser" er et mesterverk.

Derfor får du ikke lov til å blande sammen "Eg ser" med "Alt du vil ha" som er skrevet til datteren da hun hadde influensa.

Bjørn Eidsvåg - alt du vil ha..

I teksten til alt du vil ha, skriver Eidsvåg bla du har det så fælt eg har lyst te å brøla. Det e feigt at unga kan bli så forskjøla.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgeig er det "Alt du vil ha"!! Jeg var litt vel rask der, - rettet det opp!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja den har det, men tenkte jeg skulle nevne en annen av ham, siden Eg ser garantert kom til å bli nevnt her uansett siden det ble referert til minneseremonien.

Jeg vet ikke i hvilken sammenheng låten er skrevet, men det er da en merkelig tekst å lage til en som ligger med influensa, med mindre personen ligger for døden ("-men eg gjer død te liv for deg-) Tolker at låten handler om å gå med Gud, at en aldri er alene selv om livet butter en hardt imot) Men Bjørn Eidsvåg greier jo ikke selv engang å svare på om han tror på Gud. Han sier at han tror på å tro, tror på en kraft, men vil ikke svare på hva han tror på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blandet litt sammen, det er "Alt du vil ha" som ble skrevet til hans datter:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det ante meg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Når du nevner minneseremonien tenker jeg med en gang på Tusen tegninger skrevet av Magdi Omar Ytreeide fra Karpe Diem. En fantastisk tekst og sangen er nevnt som å være den viktigste norske rapsangen noensinne. Karpe Diem har også flere flotte tekster på albumene sine bl.a. Identitet som dreper og Deja vu.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig! Husker første gang jeg hørte Tusen tegninger, jeg tenkte "yes! endelig noen som tør å si det som ingen andre unge mennesker tør å si høyt!" og respekten for Chirag og Magdi økte enda mer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er helt klart 2 reflekterte gutter, og de har ett talent innen sangskriving og musikk, i tillegg til å ha evnen til å formidle. De har gitt mye til norsk musikk, men tekstene strekker seg så mye lenger også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spent på denne tråden! Må gå i tenkeboksen!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerLars MæhlumPär J ThorssonSissel ElisabethTine SundalAstrid PedersenCathrine PedersenBjørg Marit TinholtKarin BergHilde H HelsethEvaPer LundKirsten LundMonica CarlsenAnne Berit GrønbechMaikenBerit RkriraSynnøve H HoelTorill RevheimEllen E. MartolgretemorKristine LouiseReidun Anette AugustinmgeSigrid NygaardSolGrete AastorpLabbelineBenedikteBjørg RistvedtBerit B LiePernille GrimelandToveTove Obrestad WøienFrode Øglænd  MalminIngunn SLaila