LØRDAG (nynorsk LAURDAG)
er i motsetning til de andre ukenavnene et nordisk ord. I norrønt het det laugardagr. Fra nynorsk kjenner vi lauga seg i betydningen 'bade' og laugardagr var sannsynligvis 'bade/vaskedagen'.
Lauge er nok i slekt med latin lavare som betyr både vaske og bade (fr. laver, it. lavare spansk/portugisisk lavar).
På latin het lørdag Saturni dies (Saturndagen) eller sabbati dies (sabbatdagen). Det første ligger bak engelsk Saturday og det andre bak fransk samedi, spansk og portugisisk sábado og italiensk sabato. Finsk har lauantai og islandsk omtrent som på norrønt laugardagur.
FEBRUAR
er renselsesmåneden, da det etter eldre romersk regning var siste måned i året. Februar har sammenheng med det latinske februare som betyr å rense. Renselsesfesten i februar het Februa.
Viser 3 svar.
Jeg legger igjen et lite bidrag om slaviske språk igjen, jeg.
Lørdag på bosnisk/kroatisk/serbisk/ heter subota og på polsk sobota. Begge refererer til sabbaten, men det hersker uenighet om hvorvidt navnene stammer fra latin, eller om det har sammenheng med at de øst-europeiske landene ofte er preget av jødisk kultur og tradisjon.
Februar på kroatisk heter veljača, navnet kommet sannsynligvis fra den hedenske høytiden Velja Noć (den store natten) som fant sted i februar.
Polakkene kaller februar luty, som betyr den kalde eller grusomme måneden. Etter min mening treffer de virkelig spikeren på hodet, jeg liker ikke vinter og kulde...
Flott, Solveig! Jeg liker heller ikke luty.
M.a.o består februar av bare lørdager! Morsomt at du legger ut dette. Sabbati Dies var nytt for meg.