Jeg leter etter bøker hvor du får et innblikk i kvinneroller gjennom tidene, i både Norge og i andre land/kulturer.

Jeg trenger MANGE tips! Helst ikke klisjé bøker, hvor alt ender godt, mot alle odds, men bøker som forteller sannheten.

Tusen takk! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 8 svar.

For å få en norsk 1800-talls kvinneskjebne fra en annen synsvinkel, bør du også lese "Albertine" av Christian Krogh, - hun han malte "På politilegens venteværelse", hvis du kjenner det bildet.
Ellers tror jeg Kerstin Ekmans trilogi "Hekseringene" gir en realistisk skildring av folkelige kvinneskjebner i Sverige fra begynnelsen av 1900-tallet, men den har jeg ikke lest selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når det gjelder Norge i middelalderen bør du lese Dorothea Engelbetsdotter. Hennes diktsamlinger, men også hennes brev til samtidige diktere som Petter Dass, forteller veldig, veldig mye om kvinneliv i en brutal tid.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Wow, er brevene hennes bevart og gitt ut, - det visste jeg ikke! Spennende!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og for å bevege oss litt utenlands: Doris Lessings bøker om Martha Quest (kvinneliv i Rhodesia(?) og London på -30-40-50-tallet) samt "Den gyldne notatbok", og de amerikanske "kvinneforfatterne" Marylen French ("Kvinner"), Marge Piercy ("Små forandringer" m.fl.) og Lisa Alther ("Nærbilder") kan alle anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et annet eksempel på utradisjonelle kvinneroller er f.eks. Rikka Gan av Ragnhild Jølsen. Det er slik jeg husker den i alle fall. Mener det var en del psykologi involvert. Bøkene hennes er skrevet rundt overgangen 1800-1900-tallet. Hun har en helt egen skrivemåte, som passer veldig godt innholdet i bøkene. Bøkene handler mye om den tidens kvinnerolle.

Jølsen var ikke noen stor fan av happy ending. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Cora Sandels Albertebøøker om en kvinne som velger noe annet enn det tradisjonelle. Sigrid Undset: Jenny.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare for å ha noe å starte med: "Amtmannens døtre" (Camilla Collett), "Familien på Gilje" (Jonas Lie), "Bare et lite sammenbrudd" (Ebba Haslund), "Nødrop fra en myk sofa" (Bjørg Vik), "Av måneskinn gror det ingenting" (Torborg Neddreaas)...
Ser det er lite fra bonde- og arbeidermiljø her, men det vil nok komme etterhvert;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har lest endel av Amalie Skram dette året og hun var en forfatter som skrev om kvinnene sin rolle på 1800 tallet.

Skram er kjent for sine ekteskapsromaner:

  • Constance Ring
  • Lucie
  • Fru Inès
  • Forrådt

I disse bøkene skriver Amalie Skram om ekteskapet, og da særlig om seksualitetens plass i samlivet. Hun skildrer følgene av den store ulikheten mellom mann og kvinne når det gjelder seksuell erfaring. Kvinnene som går inn i ekteskapet er helt uvitende om seksualiteten. Mennene, som kvinnene gifter seg med, er eldre og har hatt erotiske erfaringer før ekteskapet. Skram kritiserer dobbeltmoralen i samfunnet der det er sosialt akseptabelt at mennene er utro, mens kvinnene blir plassert på sidelinjen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundJørgen NHarald KOddvarGritaolinemay britt FagertveitPia Lise SelnesRolf IngemundsenTine SundalelmeNabodamaBjørg L.WencheLisbeth Marie UvaagSynnøve H HoelAnn EkerhovdThomas Røst StenerudEgil StangelandToveChristofferVibekeMarit HåverstadAnne Berit GrønbechKjersti SLailaKjerstiKaramasov11Karen PatriciaEster SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTor Arne DahlEllen E. MartolKarin  JensenMarit AamdalLeseberta_23Anne-Stine Ruud HusevågChristinaBjørg Marit TinholtGunillaEli Hagelund