Noen som har noen forslag?

Bjørnstad og Bjørnsson her hjemme. Utenlandske må jeg tenke på.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 55 svar.

Etter å ha lest flere bøker av Bjørnstad, står jeg ikke lenger for dette forslaget. På det beste er han god, men etter min mening er forfatterskapet hans altfor ujevnt. Det tør jeg si etter å ha lest åtte av bøkene hans.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Forfattere som Dostojevskij og Turgenjev kommer vel ikke akkurat under noen av kategoriene, men det virker som ganske få leser deres bøker. Det er synd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trekker fram denne tråden igjen - siden temaet er aktualisert i en ny tråd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mest overvurdert her hjemme..er uten tvil Jo Nesbøe og Knausgård...Nesbøe skriver vakre sangtekster...men jeg liker ikke bøkene hans...har lest nok machoforfattere..og Knausgård...er bare ekkel..må tenke litt merer på de utenlandske..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig når det gjelder Ketil Bjørnstad, men jeg mener at også Margaret Skjelbred er blant våre undervurderte norske forfattere. Kanskje er Dan Brown en overvurdert utenlandsk forfatter, og til og med James Patterson, Kate Morton og C. Samartine... ( uff, nå får jeg vel pryl fra flere). Når det gjelder undervurderte utenlandske forfattere må jeg melde pass.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mest overvurderte i Norge: Dag Solstad. Det er påfallende hvor mange som i intervjuer hevder at han er deres favorittforfatter. Selv vår kulturminister, kommer trekkende med Solstad. Da tenker jeg alltid at dette er folk som ikke leser mye !

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette føler jeg meg ikke kompetent til å svare på. For HVA vurdrer man? Innhold, språk, - eller andre kriterier? Jeg tror denne typen spørsmål kun gir svar på hva den enkelte leser "liker", det viser vel også variasjonene i svarene?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg plukket opp ideen på librarythingcom på lørdagskvelden,og hadde ingen andre tanker enn å engasjere folk her inne, ikke noe mer høyverdig enn det.

La folk få snakke bøker og utveksle tanker/følelser. Så jeg forstår ikke helt kritikken din. Det meste her inne er jo subjektivt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen kritikk av temaet Gretemor, men for meg personlig er det vanskelig. For jeg vet ikke hva jeg skal mene, jeg kan like en bok et år, like den mindre et annet år. Noen bøker som jeg "elsket" som yngre og sa var "verdens beste" er bøker jeg ikke kunne tenkt meg å lese i dag osv. Derfor koker det, - for MEG, ned til hva jeg liker eller ikke, - og da klarer jeg ikke å si at en forfatter er overvurdert, - eller undervurdert. Så diskuter i vei, -dette er min vurdering:-).

Selvfølgelig kunne jeg jo bare latt være å si noe i denne tråden, men følte for å komme med en, - helt subjektiv vurdering, - ingen kritikk:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det kan jo bli vanskelig siden alle har så forskjellig smak, i hvetfall når det kommer til de man mener selv er undervurderte. Når det gjelder overvurderte så blir vel noen av de forfatterene som er mest i søkelyset nevnt, og der er sikkert flere enige. Men hvis jeg skal liste noen så blir det for meg slik;

Overvurdert: Karin Fossum(Hun er i rampelyset igjen for en akkurat nyutgitt bok og det står det ene positive etter det andre. Jeg har lest noen av bøkene hennes selv, og de er jo ikke dårlige. En av mine favorittbøker er av Fossum. Men for meg er mange av de så middelmådige, og mange er så like i oppsett og skrivemåte. Så har man lest en så har man i hvertfall lest halvparten.)

Arto Paasilinna(Blir litt samme mening som med Fossum. Men for all del, artige og snedige bøker)

Undervurdert: Nikolaj Frobenius(En ytters god skribent, men han hører man ikke så mye til. Skal lese mer av han.)

Salman Rushdie(Vidunderlige spesielle bøker som flere burde lese!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, Frobenius er en skjult jeg skal lese mer av!! Jeg må også si meg enig i Arto Paasilinna - han likte jeg ikke..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Karin Fossum har jeg ikke lest noenting av. Når det gjelder Arto Paasilinna er jeg helt med deg.

Frobenius og Rushdie står igjen å utforske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Overvurdert:

I Norge: Knausgaard.

I utlandet: Salman Rushdie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Undervurdert eller overvurdert? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De er begge overvurdert mener jeg. Jeg har nå redigert innlegget mitt og føyd til ordet overvurdert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var det jeg antok! Og det uten at jeg har lest noen av dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er enig med deg, men jeg må ta med Knausgaard som jeg synes er overvurdert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes Hanne Ørstavik er overvurdert. Har lest to bøker av henne - tjue i stil, men.....en del lavere i innhold. Flinkisbøker for folk som har studert litteratur, tenker jeg surt og fordomsfullt :)

Undervurdert - tja, den jeg kommer på i farten er Margit Sandemo. (Her gir jeg virkelig opp mine ambisjoner som kultursnobb.) Hun har skrevet mye dårlig, særlig i senere år, men de beste bøkene hennes har drivende spenning og et veldig stort og varmt hjerte - det er ærlig, levende, direkte og sterkt.

Overvurderte internasjonalt vet jeg ikke. Ble skuffet over Dan Brown da jeg leste den hypede Da Vinci-koden, men jeg er jo ikke alene om det, så jeg vet ikke om han egentlig er så høyt vurdert som forfatter, selv om han selger i bøtter og spann. Undervurdert er like vanskelig. Jeg vet om forfattere som burde vært bedre kjent, f eks Alexandra Fuller (som har skrevet om barndom og opplevelser i Afrika på en helt særegen og skremmende virkelig måte, sjekk min bokhylle, les...!!) og Dervla Murphy (veldig underholdende reiseskildringer fra verden rundt på sykkel, muldyr mv). Men undervurderte er det vel feil å si, de er vel mer ukjente. I Norge, i alle fall.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

De mest undervurderte (kanskje glemte) forfattere i Norge er for meg Hans E. Kinck og Cora Sandel. Blant de overvurderte har jeg flere kandidater, men velger denne gangen Anne B. Ragde og Knausgaard.

I Norge + utlandet synes jeg nederlandske Harry Mulisch's forfatterskap er undervurdert, det samme gjelder den ungarske forfatteren Peter Esterhazy.
Angående overvurderte utenlandske forfattere nevner jeg John Irving og Jonathan Franzen. Problemet er at det virker som om de har flere tilhengere i Norge i forhold til folketallet enn i hjemlandet sitt, (forøvrig et velkjent fenomen).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hvilken lettelse at noen nevner Franzen! Jeg har prøvd flere ganger uten å komme igang med bøkene, og jeg fatter altså ikke hva de andre er så ville med! Jeg finner ingen ting der!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er enig. Hadde de vært skrevet av en kvinne ville de blitt klassifisert som masete dameromaner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med deg om Ragde og Knausgaard. Kan tilføye Unni Lindell også :)
Veldig uenig i Irving. Han er en av mine favoritter :)
Han har en særegen måte å fortelle historiene sine på så jeg kan forstå at enten så liker man det eller ikke :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For meg er sjelden noe enten/eller. Både Garps bok og Hotell New Hampshire er gode bøker innenfor underholdningssjangeren. Jeg undervurderer ikke Irving, men mener at han er overvurdert. Med årene har han (for meg) blitt en forfatter som stadig gjentar seg selv i jakt på morsomme/originale vinklinger rundt fortellingene sine. Noe av det første jeg leste av ham var "The Pension Grillparzer" i 1976 - boken var både underholdende og lesbar. Det er nå ca 35 år siden - beklageligvis ble det du kaller "særegen stil" - med tiden - forutsigbart og kjedelig for meg.

Jeg har forøvrig også den samme leseopplevelsen med det kvinnelige motstykket til John Irving - nærmere bestemt - Fay Weldon. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Men veldig mange forfattere gjentar seg selv. Jeg leste Garps bok, Hotel New Hampshire, Siderhusreglene og En bønn for Owen Meany. Likte de tre første godt, men den fjerde var slitsom, og jeg ble lei - følte at han skrev den samme boka igjen og igjen. Senere har jeg følt det med mange. Og jeg har aldri lest Irving igjen...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

I det store utland, eller i Sverige i alle fall, er Ninni Holmquist undervurdert. Hun har riktignok ikke gitt ut så mye, men både romanen og novellesamlingene hennes holder høy kvalitet. Mest overvurderte utenlandske forfatter er for meg Tracy Chevalier. Jeg leste Pike med perleøredobb, for den skulle jo være så fin, men jeg forsto den ikke, jeg synes flere av hovedkarakterene oppføre seg på måter som var umulig å forstå på noen som helst måte. Jeg får sikkert litt kjeft nå, for jeg vet at mange elsker hennes bøker, men jeg er nok dessverre ikke en av dem.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ninni Holmquists Enhet har blitt oversatt etter at du anbefalte den for noen måneder siden. Jeg hadde den på ønskelista, men så er den ikke der lenger av en eller annen grunn.

Interessant det du sier om Pike med perleøredobb. Jeg har den stående i hylla, og så finner jeg ikke den heller. Driver og ommøblerer rommet jeg sitter med Pc`n og har de fleste bokhyllene mine.

Men jeg vet jeg har den, blir nysgjerrig på dine tanker og følelser rundt boken. Jeg fant den. Har vært usikker på hva jeg skal finne frem fra hylla nå, kanskje det blir denne?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enheten har vært i salg på norsk en stund, men ble nok ingen stor suksess. Jeg kjøpte den for 39 kroner, og de hadde mange utgaver der jeg kjøpte den. Ser også at vi ikke er så mange som har den i samlingen vår her inne.

De fleste som har lest Pike med perleøredobb og som jeg har snakket med liker den, det var da også derfor jeg kjøpte den. Men jeg fullførte den kun på trass, og i håp om at det skulle skje noe interessant, eller noe som kunne oppklare en ting eller to, men det gjorde jo ikke det... Har egentlig konkludert med at det er meg det er noe galt med. Om du skulle lese den, legg spesielt merke til Vermeers kone, og gi meg en tilbakemelding på om du forstår hennes oppførsel er du snill, for jeg skjønte ikke første bokstaven av henne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har hentet frem boken, og er nysgjerrig, et godt utgangspunkt for å komme i gang med en bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I Norge er Nygårdshaug overvurdert - han skriver den samme boka igjen og igjen - og Gunnar Kopperud tilsvarende undervurdert - han skriver vidunderlige bøker med ny substans hver gang.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvorfor mener du Nygårdshaug skriver samme boka om igjen? Er det tematikken (latinamerika, vestens utbytting, natur, miljøvern, maskulint (og etter min mening tidvis sjåvinistisk) syn på seksualitet m.m) som gjentar seg eller er det plottet eller annet?

Lurer fordi jeg synes det er spennende, ikke fordi jeg som har Mengele Zoo som favoritt er djupt såra og vonbroten;) I tillegg har jeg lest en om detektiv Drum og er snart ferdig med Himmelblomsttreet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Overvurdert i Norge....Gunnar Staalesen men undervurdert mener jeg Karin Fossum. Hun er på høyde med Jo Nesbø . Utenlandsk tenker jeg at Paulo Coelho er sterkt overvurdert. Jeg har bøkene og har lest de fleste men skjønner ikke hvorfor. Undervurdert utenlandsk ? Der klarer jeg ikke finne et svar, kanskje om noen fra Norge flytter dit.!!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I Norge: Unni Lundell, i utlandet Peter Høegh. Overvurdert altså. Undervurdert, der vet jeg sannelig ikke. Jeg synes jo Lars Saaby Christensen er overvurdert også som romanforfatter, på den andre side elsker jeg diktene hans, så der er jeg virkelig ambivalent.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Må si meg enig i Bjørnsson. Tror han var en bedre taler enn skriver for å si det sånn. Ellers synes jeg Cora Sandel er undervurdert blant de norske. Og så må jeg vel innrømme at jeg syntes Stieg Larsson var utrolig kjedelig - det ble med en første boken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vet ikke om han egentlig er overvurdert, men det er iallefall mange av de jeg kjenner (av de som leser) som liker Henning Mankell veldig godt. Før jeg begynte å lese bøkene hans var det mange som sa at det var de beste krimbøkene de hadde lest osv. Men jeg synes ikke bøkene hans var veldig gode. De var midt på treet, og den siste boka var en ren skuffelse. Når det gjelder undervurderte så kommer jeg ikke på noen eksempler, vrir hjernen men kommer ikke på noen. Hm...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mankel skriver den samme boken flere ganger - om oppløsning i et samfunn som syke, onde handlinger fra et forvridd menneskesinn. Men han skriver godt, synes jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde det omtrent slik med Håkan Nesser, jeg hadde ikke lest noe av han, men kjøpte og leste Carmine Street i pocketutgave. Jeg driver fortsatt og lurer på hvor han ville hen med den historien. Slike har jeg lest bedre før. Hvor var spenningen? Den var da rett og slett ikke bra...

På samme måte fikk jeg nok plukket opp feil bok av Ruth Rendell (i mammas bokhyller), var det ikke En fryd for øyet den het? Det ble med den ene av henne også.

Mamma kom i skade for å gjøre slik med Val McDermid-bøkene mine, leste litt av Sirenenes sang og kastet den fra seg, for hun kunne ikke utstå historien. Åsså hun som skriver sååå bra... Jeg var blitt herdet av de tidligere bøkene hennes, for det er sånn et driv i dem.. Men ikke begynn med Sirenenes Sang...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en historie om Sirenenes sang: Jeg jobbet på et loppemarkedet for en del år siden, og en gang var det påfallende mange bokklubbutgaver, helt nye av denne boken. Jeg plukket en med meg, for jeg hadde lest en bok av Val McDermid før, men jeg leste ikke lenge, og jeg gikk rett ut i søplet og kastet boken. Den var FÆL! Og jeg tror samme reaksjon var grunnen til at så mange var til salgs på loppis, folk orket ikke å ha den i huset.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig når det gjelder Nesser - noen av bøkene hans mangler spenning og substans. Har lest tre bøker av ham og to av dem var kjedelige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mest og mest fru Blom, det første som slår meg er ei bok jeg leste for noen år siden av den norske vitenskapssmannen Per Høst, den het Hva verden viste meg og ble utgitt på 70-tallet. Vent litt... Slår den opp i mitt private arkiv - Full tittel er Hva verden viste meg - fra Ishavet til jungelen fra 1973. Den har ISBN-nummer, men må nok legges til. Skal gjøre det...

Per Høst var den første norske forsker som begynte å studere de forskjellige selartene og ga dem navn. Han forteller naturligvis mye om opplevelsene sine. Samlingene hans står fortsatt og støver ned på zoologisk museum på Tøyen, men han er da et mer eller mindre glemt navn? Han kom sikkert i skyggen av Thor Heyerdahl, for han er jo ikke like spekulativ. Angrer ikke på at jeg leste disse reiseberetningene hans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja… Dette var i grunnen en vanskelig problemstilling! Enkelte ganger møter jeg på forfattere jeg nærer sterke antipatier ovenfor etter å ha lest noen av deres verker (som Coelho nevnt av Jenny), men aller oftest er jeg negativ i forhold til forfattere kun basert på deres rykte; altså før jeg har lest noe av dem. Så overflatisk og lite karakterfast er jeg faktisk til tider. Tror det er flere som har det som meg; blant annet har Knausgård blitt negativt omtalt (ikke av meg!) av mange som ikke har lest noen av bøkene hans. Misnøyen har kun handlet om at de aktuelle debattantene har mislikt hans Min Kamp-prosjekt. Selv har jeg det på samme måte med Ari Behn. Tror aldri jeg kommer til å lese noen av hans bøker.

I skrivende stund kommer jeg ikke på noen hverken sterkt over- eller undervurderte forfattere. Tross alt har de aller fleste bøker verdi for noen lesere… Tror jeg kun kan bidra med en anbefaling av en forfatter ikke alt for mange nordmenn har lest særlig mange bøker av: Tom Robbins. Bøkene hans er herlig surrealistiske og leseren blir tatt med på en hvirvelvind av absurde hendelser og tanker. Still life with Woodpecker er oversatt til norsk. Deilig!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Som alltid en klok kommentar, Anja! Støtter deg på dette med å ha antipati mot en forfatter basert på ryktet, og ja, selv om jeg aldri har lest Coelho, bare det at han visstnok er yndlingsforfatteren til Märtha, er nok for meg til å styre unna ham. (M. er sikkert helt ålreit, det er mer engler og det her som får frem fordommene mine.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oj, truffet her også... En av de andre som trakk Kanusgård ned i moekka i en annen tråd. Jada, armen i været, har ikke lest en tøddel av den mannen og skal ikke gjøre det før ingen husker lenger hvem han var... (Ja, jeg har tenkt å bli utgammel også.. ha ha).

Men skal skrive opp TOm Robbins i margen på notatboka som blir med meg i bokhandlene... Så får jeg ta en titt. Takk for tipset;-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Føler meg truffet når det gjelder Knausgård der ja... Sammen med et par andre brukere har jeg latt ham unngjelde litt i en annen tråd her inne. Jeg har aldri lest noe av ham, så jeg kan ikke si noe om hvorvidt han er overvurdert eller ikke, men jeg tåler ikke mannen...

Og Gretemor: Jeg må tenke litt mer på spørsmålet ditt. Kommer forhåpentligvis sterkere tilbake i løpet av i morgen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange vil nok mene at Knausgård er i den overvurderte kategorien, og mye av det kan han jo "takke" media for. Selv liker jeg bøkene hans.

Det er alltid herlig å få nye innspill, selv om det tyter ut uleste bøker i bokhyllene mine. Her inne er det alltid plass i "ønsker meg" hylla. Den blir aldri full.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette blir jo fullstendig subjektivt. Av utenlandske forfattere føler jeg Banana Yoshimoto er undervurdert; hun er vel knapt kjent her i landet (tror ingen av hennes bøker er oversatt til norsk) og jeg finner også sjelden bøkene hennes på engelsk i bokhandler. I Italia later hun derimot til å være populær, med alle bøkene oversatt og frontet i bokhandler når det kommer nye. Uansett, hun er etter min mening knallgod!

Av overvurderte forfattere veit jeg ikke helt hva jeg skal velge. Populære forfattere risikerer liksom alltid å bli kalt overvurderte. Jeg kan trekke fram mine personlige antifavoritter av poppisforfattere, men er de virkelig "overvurdert" per se? Det er mange forfattere som er massivt populære og bredt mislikt på én og samme tid. Paulo Coelho er det mange som virkelig forguder, men like mange som forakter, så kanskje han stiller nøytralt hva generell vurdering angår?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kjøkken-boka er oversatt til norsk ser jeg nå, jeg ble nysgjerrig på forfatteren og måtte søke på henne her inne. Jeg blir fristet til å prøve å lese noen av bøkene hennes når hun er såpass ukjent.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Aj, det visste jeg ikke! Jeg har vel aldri forsøkt å lete etter henne på norsk. Vel, "Kjøkken"/"Kitchen" er en sterk anbefaling fra meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har reservert den på biblioteket nå i midten av september (har en liten kø med bibliotekbøker her hjemme allerede som må leses ut først), så da blir det lesing av Yoshimoto. Gleder meg. Tusen takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, jeg også. Venter på "Kjøkken" nå på mitt lokale bibliotek takket være Jenni :O)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Moro! Blir spennende å se hva du synes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da var hun ikke så utilgjengelig allikevel. Så bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Paulo Coelho vil nok mange mene er overvurdert. Jeg har funnet noe her og der i bøkene hans, men han er vel kanskje langt opp på stigen av de overvurderte.

Banana Yoshimoto har jeg selvsagt aldri hørt om, og når hun er så utilgjengelig og, så er det vanskelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips. Mitt lokale bibliotek har mange Banana-bøker oversatt til engelsk. Er det en eller flere bøker du kan anbefale spesielt? Kunne gjerne tenkt meg å lese noe av denne forfatteren :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenker en god start kan være "Kitchen". Den inneholder to historier som er både koselige og triste, uten å være for fulle av blomster og fløte. Liker du den, liker du nok de andre bøkene hennes også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk Jenni :) Fant den tilogmed oversatt til norsk på mitt lokale bibliotek nå, og har bestilt den. Gleder meg :O)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Therese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikKirsten LundPrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill Revheim