Mange samler , eller er veldig ivrige etter å få tak i førsteutgaver av bøker, kanskje da de eldre klassikerne i første omgang. Men bøker som gis ut nå , hvordan vet vi at de er førsteutgaver? Jeg tittet i min nye bok og der står det 1 utgave, 1.opplag 2011. Men boken er skrevet i 2010 og gitt ut før. ! Bøker som gis ut , gis ofte ut i hundrevis av eksempler , spesielt de populære. Men førsteugave av flere tusen trykte,det blir vel ikke lett. eller.? Da er det vel viktig at man også har den på det språket den er skrevet i også.? Ja jeg bare lurer.!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

[ Slettet av bruker ]

Det er svært rart om det står 1. utgave, 1. opplag dersom den faktisk er gitt ut før, med mindre det var på et annet språk.

Førsteutgaver for samlere skal helst være på orginalspråket, selvsagt (med mindre man spesialiserer seg på noen måte so fordrer noe annet), men ellers er det ikke alle bøker det er like gilt å ha førsteutgave av. Ta Harry Potter f.eks., der er førsteutgave av første boka verdt ekstremt mye penger, siden den kom i såpass lite opplag, og i tillegg er en barnebok (barnebøker behandles gjerne røffere, slik at ferre overlever i god stand). På ABEBooks går de for rundt 50000 dollar, ser jeg. Den aller første trykken inneholder i tillegg trykkfeil som ble rettet senere, og er derfor enda mer spesiell for samlere. Den dyreste versjonen av siste boka står til 6000 dollar (fortsatt en anstendig sum), men er signert og selges med et brev fra forfatteren som beviser signaturens ekthet. Usignert er de mest optimistiske selgerne ute etter 400 dollar.

Selv samler jeg ikke på førsteutgaver i den forstand, men jeg samler på enkelte forfattere, og når jeg kjøper nye bøker av dem prøver jeg alltid å få fatt i førsteutgaven. Harry Potter er enkelt nok, fra og med bok fire har jeg kjøpt dem på utgivelsesdato. For eldre bøker kjøper jeg det "beste" eksemplaret jeg finner til en pris jeg er villig til å betale (og det varierer selvsagt fra bok til bok), og erstatter det eventuelt dersom jeg kommer over en "bedre" senere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det jeg selvsagt skulle si var at iom at prisøkningen på førsteutgaver kan være såpass stor som den er kan det være verdt å ta seg bryet med å sjekke hvis du likevel skal kjøpe en ny bok. De fleste nå til dags har i tillegg til at det står 1. utgave (og av og til 1. opplag) en rekke tall lenger ned på siden som ser ca slik ut:

1 3 5 7 9 10 8 6 4 2

Den skal da helst være komplett, dvs. ha med 1-tallet, siden man fjerner ett tall ved senere opplag/trykkinger.

Påd en annen side, jeg har da slett ikke tenkt å selge mitt eksemplar av Harry Potter and the Deathly Hallows, selv om jeg skulle kunne få 400 dollar for den, så jeg er ikke helt sikker på formålet med å være opphengt i førsteutgaver... ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Berit B LiePernille GrimelandToveTove Obrestad WøienTine SundalFrode Øglænd  MalminIngunn SCathrine PedersenLailaMads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJenny