Kan "Andre farer" være en slags dokumentar om hva vi har å frykte her i livet tro?

At forfattere vi tradisjonelt forbinder med skjønnlitteratur har tatt en sving eller to innom faglitteraturen er ikke noe nytt i så fall. Jeg kan på strak arm nevne følgende eksempler: "Koret" av Sigrid Undset, en dokumentar om Sølvguttene, Somerseth Maughams "Livets leker" om barneleker før og nå og "Portrett av en dam", Henry James' mesterverk hvor han ser nøyere på dyrelivet i en utvalgt dam i nabolaget. En som absolutt ikke må glemmes er Proust og hans epos om multikultur og de utfordringene det kan føre med seg: "På sporet av den tapte id".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Sigrid Undset skrev faktisk også en lærebok for rørleggerlinja, visste du det? "Kranen", het den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Undset var en effektiv dame det, hun skrev jo også (om vi legger litt godvilje til) "Husflue", en hyllest til et av våre vanligst insekter. Og når vi først er inne på dyr, så kan jeg også nevne Varagas Llosa sin faktabok "Bukkefeten", en studie av overvekt blant husdyr.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vargas Llosa skrev om andre dyr også, han: Rev til en ung forfatter handler om et forlags heller tvilsomme royalty-policy, og hvordan den unge Mario satt i saksa etter å ha inngått avtale om å motta honorar for sine bøker i naturalia i stedet for rede penger - det såkalte dyrtidstillegget. (Det var først senere i forfatterskapet han ble belønnet med fete bukker og altså kunne unne seg en fest; i starten var det rev som gjaldt.) Når vi først er inne på nobelprisvinnere, og det litt krampaktig fortsatt kan sies å være sommer: Isaac Bashevis Singer har vel ikke så mye om dyreliv, men han har i alle fall skrevet den ultimate sommerboken: Fender - en kjærlighetshistorie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tolker det dithen at Singer var av den sorten som følte tiltrekning til døde ting jeg da... Når det gjelder "Rev til en ung forfatter", er du helt sikker på at vi snakker om dyret da? At den ikke handler om en annen type rev, den typen som Ambjørnsen har snust litt på, både på den ene og den andre måten...?

Jeg har forøvrig nettopp oppdaget at en av våre største forfattere har vært innom kokeboksjangeren. Amalie Skram skrev først "Juleelg", hvor man lærer å tilbringe ulike julemiddager, og senere "Forråd" om det å alltid ha nok mat på lager. Og når vi først er inne på mat, Sylvia Plath har faktisk skrevet science fiction med mat som tema, nemlig "Glasskokken". Mens Dostojevskij skrev om fingermat i "Pilleren".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Ester SAnne-Stine Ruud HusevågToveNicolai Alexander StyveTone Maria JonassenKirsten LundSilje HvalstadIngeborg GJohn LarsenKristin_Sigrid Blytt TøsdalEirin EftevandHilde Merete GjessingHilde H HelsethIngunn SsiljehusmorTove Obrestad WøienAgnesJoakimVibekeLene AndresenDaffy EnglundKorianderBjørg L.Aud Merete RambølAstrid Terese Bjorland SkjeggerudElisabeth SveeStein KippersundHarald KEli HagelundNinaMorten JensenalpakkaEirik RøkkumPiippokattaBeathe SolbergSigmundRagnar TømmerstøGro-Anita RoenRisRosOgKlaging