Jeg satt i går og lo så jeg grein av en "lek" på Twitter - Bøker som mangler en bokstav. Se mange av meldingene her: #bokersommanglerenbokstav

Noen av mine favoritter:

PeloneWahl: Kranen - Byggebransjens hellige skrift. Består av åpenbaringer sett fra oven.

olavtorvund: Same ved reisens slutt - en guide til Hurtigruta

janeeike: Lilleord , Borgens utgreiinger om preposisjoner i bokmål.

Fenris10: "Rist som faen" - Behn og Vardøens bok om drinker.

Og så videre... Hvis noen ikke er på Twitter og vil leke videre her, er jeg selvsagt klar for å le mer ;)

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 33 svar.

Katherine Anne Porter: Narrenes ski - om en gruppe desillusjonerte påsketurister som smører seg bort på vei over Hardangervidda.

Agatha Christie: Mor på Orientekspressen - det internasjonale motstykket til "Anna i ødemarka".

Trad./ukjent: Dramkvedet - drikkevisen over alle drikkeviser, eller: ei ovlång fyllekule.

Haruki Murakami: Kaka på stranden - etter å ha utgitt en bok om løping med stor suksess, besluttet Murakami å utforske kokeboksjangeren.

Mikhail Bulgakov: Meteren og Margarita - en roman om hvilke moralske prøvelser det innebærer å selge strikk metervis.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den heter vel "Ord på Orientekspressen", annelingua, det er tredje del i Christies trilogi om språkforskere på seminar. Første del heter "Invitasjon til ord" og andre del har jeg omtalt i et annet innlegg, "Ord på Nilen".

Når vi er inne på riktig gammel litteratur så kan jeg også nevne "Njåls sag" om sagbruk i vikingtiden og "Konesagaene" hvor Sturlason ser på ekteskap i vikingtiden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja - og Sturlason skrev jo også Heiskringla; på hans tid var det langt og lenger enn langt mellom heismontører, så i tilfelle heisen gikk i stykker, var det best å være føre var og ha med niste.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Agatha Christie var så produktiv, Solveig - jeg regner med at hun skrev begge; hun ble sikkert ikke ferdig med Orientekspressen i løpet av ´en bok! Jamfør språkforsker-serien du nevner - damen gikk i dybden også.

Og når vi er inne kvinnelige serieforfattere - vi har en i Norge også, som ikke gir seg før hun har undersøkt et tema fra alle sider, nemlig Selma Lønning Aarø. Anatomi-serien hennes er samfunnskritisk og magisk-realistisk:

  • I Vestre hånd over høyre skulder behandler hun vestlig kapitalismes jerngrep om den tredje verdens kroppsarbeidere

  • Venstre hån over høyre skulder er et overraskende oppgjør med ironi og arroganse, fra en forfatter som selv har blitt oppfattet som tilhørende "ironi-generasjonen"

  • Venstre hånd over høre skulder I tredje bind eksperimenterer Lønning Aarø med våre vante forestillinger om anatomi og sanseapparat, og søker med dette å formane leseren om betydningen av å bli en oppmerksom tilhører

  • Venstre hånd over høyre skuler I den fjerde og siste boken overrumpler forfatteren leseren på nytt med det som har blitt betegnet som "magisk-anatomisk fortellerstil". Lønning Aarøs hovedbudskap her er at vi ikke må slå oss til ro med hva vi ser med det blotte øye, men ha et øye på hver finger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du har jo helt glemt den femte boken i denne serien til Lønning Aarø, den hvor hun har en mer åndelig tilnærming til problemstillingen, nemlig "Venstre ånd over høyre skulder". Den er skrevet i samarbeid med selveste Märtha Louise, og tar for seg skytsenglenes rolle i våre liv.

Og så må vi heller ikke glemme en annen kvinnelig forfatter som har tatt for seg anatomiske studier, nemlig karen Blixen i "Den afrikanske arm".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, riktig - en ren forglemmelse, det vil si to. Godt du er våken.

Men jeg er i det minste ikke den eneste som roter litt. Orhan Pamuk har det visst også med å glemme eller miste saker og ting. Det er mulig han tyr til paranormale fenomener, i likhet med Lønning Aarø - i alle fall fester han åpenbart lit til at litteraturen skal komme ham til unnsetning. Dette utdyper han i verket med tittelen Svar bok. Men Pamuk har også annet enn dårlig hukommelse å slite med - det har han beskrevet utførlig i boken Andre farer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan "Andre farer" være en slags dokumentar om hva vi har å frykte her i livet tro?

At forfattere vi tradisjonelt forbinder med skjønnlitteratur har tatt en sving eller to innom faglitteraturen er ikke noe nytt i så fall. Jeg kan på strak arm nevne følgende eksempler: "Koret" av Sigrid Undset, en dokumentar om Sølvguttene, Somerseth Maughams "Livets leker" om barneleker før og nå og "Portrett av en dam", Henry James' mesterverk hvor han ser nøyere på dyrelivet i en utvalgt dam i nabolaget. En som absolutt ikke må glemmes er Proust og hans epos om multikultur og de utfordringene det kan føre med seg: "På sporet av den tapte id".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sigrid Undset skrev faktisk også en lærebok for rørleggerlinja, visste du det? "Kranen", het den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Undset var en effektiv dame det, hun skrev jo også (om vi legger litt godvilje til) "Husflue", en hyllest til et av våre vanligst insekter. Og når vi først er inne på dyr, så kan jeg også nevne Varagas Llosa sin faktabok "Bukkefeten", en studie av overvekt blant husdyr.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vargas Llosa skrev om andre dyr også, han: Rev til en ung forfatter handler om et forlags heller tvilsomme royalty-policy, og hvordan den unge Mario satt i saksa etter å ha inngått avtale om å motta honorar for sine bøker i naturalia i stedet for rede penger - det såkalte dyrtidstillegget. (Det var først senere i forfatterskapet han ble belønnet med fete bukker og altså kunne unne seg en fest; i starten var det rev som gjaldt.) Når vi først er inne på nobelprisvinnere, og det litt krampaktig fortsatt kan sies å være sommer: Isaac Bashevis Singer har vel ikke så mye om dyreliv, men han har i alle fall skrevet den ultimate sommerboken: Fender - en kjærlighetshistorie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tolker det dithen at Singer var av den sorten som følte tiltrekning til døde ting jeg da... Når det gjelder "Rev til en ung forfatter", er du helt sikker på at vi snakker om dyret da? At den ikke handler om en annen type rev, den typen som Ambjørnsen har snust litt på, både på den ene og den andre måten...?

Jeg har forøvrig nettopp oppdaget at en av våre største forfattere har vært innom kokeboksjangeren. Amalie Skram skrev først "Juleelg", hvor man lærer å tilbringe ulike julemiddager, og senere "Forråd" om det å alltid ha nok mat på lager. Og når vi først er inne på mat, Sylvia Plath har faktisk skrevet science fiction med mat som tema, nemlig "Glasskokken". Mens Dostojevskij skrev om fingermat i "Pilleren".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tolkien: Atter en kone: Bigami er ikke bare bare. Tredje del av gifteringenes herre.

(Ja, jeg skal slutte nå)

Godt sagt! (6) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Åten Jason Bourne - det sier seg selv at han ikke hadde det altfor enkelt, stakkar.

Kammen - et (hår-)sårt familiedrama fra Hobæk Haff.

Lukten fra Frank - Wassmo orket ikke lengre eimen av vond ånde.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Å - jeg trodde den het "Gåen Jason Bourne", jeg, noe jeg syntes var rimelig ettersom han må bli ganske sliten av alt det rennet rundt omkring med all verdens skurker i hælene - jaja, så feil kan man ta... ;-P

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bonestudentar - en beretning om opplæringen en må gjennom for å bli renholder.

Ysterier - Hamsun skriver faglitteratur om meieribransjen.

Ravejenta av Torill Thorstad Hauger. Tydeligvis drev ungdommen med utagerende festing også for tusen år siden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Morsomt! Mine forslag:

Per Petterson: Det er geit for meg - Petterson er gått lei av å stjæle hester

Per Petterson: Ekkoand - Bind 3 i Pettersons husdyrtrilogi

Per Petterson: Aske i munnen, sand i koa - Alle vi med oppvekst i landsdeler der ei koe er det folk flest kaller tyggegummi, skjønner ubehaget denne romanen rommer

Anne Tyler: Puteøvelser - Tylers første erotiske roman

Elizabeth Gilbert: Eat, pay, love - Let’s face it: det ække gratis å reise rundt i verden i et helt år.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Vinner om natten". Tove Nilsens intime betroelser.

"Sommer uten men". Siri Hustedt gir gode råd om hvordan man kommer seg helskinnet gjennom årstiden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Ulvehuden" - Jack Londons oppgjør med pelsdyrindustrien.

"Kosterkrønike" - Saramagos opptegnelser etter en sommer på Koster.

"Rømmefakultetet" - Stridsberg om skolekjøkken.

"Ville vaner" - Jung Chang om familietradisjoner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette var så gøy at jeg ikke klarer å gi meg...

"Vinens skygge" - en drankers tunge dager av Zafon.

"Min kam" - sorgfullt om tap fra Knausgård.

"Freseren" - oppfølger til Snømannen med nye, fæle, vinterlige drapsmetoder fra Nesbø.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Charles Dickens ”Olive Twist” En innføring i gammeldagse danser med tidsriktige drinker.

Ernest Hemingway ”Den gamle mannen og have” Hvordan få mannen til å delta mer aktivt i havearbeidet?

Knud H Thompsen ”Kokken i Makedonia” Nye spennende retter med geit og høne som hovedingrediens. Undertittel ”Er ikke ingrediensene stjålet, smaker det ikke like godt”

Henrik Ibsen ”En folefiende” En studie i 4 akter om dyremishandling i Norge.

Åsne Seierstad ”Bokhandleren i Kabal” 17 nye og skikkelig vriene kabaler for deg med tid til overs!

Dette er litt juks (lagt til en bokstav):
Jack London ”All aska” Beretninger fra islands befolkning om hvordan de sliter med å få fjernet stadig nye lag med vulkansk aske fra hus og hjem.

Og her har jeg tatt bort to bokstaver: Lars Saabye Christensen ”Bernhard Hvals Forsakelser” Vi følger hovedpersonens slit for å unngå alle fristelsene som møter ham, mens han desperat forsøker å holde sin lavkarbodiett.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Henrik Ibsen ”En folefiende” En studie i 4 akter om dyremishandling i Norge."

Nå skjønner jeg hvordan "Jaws" (Haisommer) kan være basert på plottet!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Erlend Loes barnebok "Urt" om krydderier og greier.

Knut Faldbakkens "Ad Boy" om livet i reklamebransjen.

"Menn som hater vinner", Stieg Larsson skriver om prestasjonsangst i svensk idrett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Forbrytelse og Staff" - Dostojevskijs bestselgende biografi om Tor Erling Staff. "Den blide morderen" - svært urovekkende fra Atwood. "Ord på Nilen" - Christie om et seminar for språkforskere i en cruisebåt på Nilen.

Dette var morsomt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Øy!" Rølp fra Virginia Hislop. "Menn som hater vinner" - Urovekkende fra Stieg Larsson. "Rømmehjerte" - vaffeloppskrifter fra Cecilia Samartin.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Om mor og andre demoner". Marquez hadde nok en vanskelig barndom...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Ut å stjæle Ester", Per Pettersons bok om kvinnerov.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ups, nå sjekket jeg linken og så at noen hadde tenkt det samme som meg....to sjeler og en tanke...ellers trodde jeg ikke at jeg bare kunne gå inn på twitter, aldri vært der før.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Twitter er i utgangspunktet åpent for lesing (man kan låse profilen sin og slik unngå at andre enn dem man har godtatt kan lese det man skriver) - det er bare hvis du vil kvitre selv at du må være registrert :)

Det var fler andre titler som ble gjentatt fra flere hold i går, så du er i godt selskap.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

"Hiene". Bjørneboes epos om bjørnebo :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ooops. Sorry, folkens, har fikset lenken nå...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for denne lenken! Det er lenge siden jeg har ledd så godt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Jan-Olav SelforsKikkan HaugenHilde Merete GjessingBeate KristinHilde H HelsethMarit AamdalKirsten LundKaren PatriciaVannflaskeGladleserTorill RevheimNina M. Haugan FinnsonIngunn SCatrine Olsen ArnesenSigrid Blytt TøsdalRisRosOgKlagingJakob SæthreHeidi LBjørg L.Ann EkerhovdHeidi BBHarald KSiljeJarmo LarsenBerit RNinaTanteMamieAnne-Stine Ruud HusevågsvarteperNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  SkageBenedikte