Egil Sandøs grep med å skrive om Knut Gribb & co i nåtid slår litt begge veier. På den ene siden får han en del oppmerksomhet, siden han er alene om å gjøre det. På den andre siden mister fortellingene en viktig attraksjon, nemlig tidskoloritten – som er noe av det KG-elskere (inklusive meg) setter stor pris på i det vi er vant til å lese. Selv om han og hans drabanter har vært plassert i mange ulike tidsepoker, ligger alt annet en del tiår tilbake.
Og det er mer enn tidsalderen som gjør dette til en utypisk Gribb-bok. Ryer, Barkowa og Brede nevnes bare for å være nevnt, og selv Jerven, schäferen Nero og til og med Gribb spiller heller perifere roller gjennom mesteparten av boka.
Før Radioteaterets glimrende hørespill, har Gribb hatt et langt liv i magasiner og pocketbøker. Språket, samt et lettvint forhold til hva som strengt tatt er realistisk gjør at denne boken også ville passe bedre i det formatet enn som den flotte boken med stive permer som jeg faktisk leste.
Den harde kjerne som har lest alt om Knut Gribb, vil ha moro av denne boken også. Men de som ikke kjenner ham fra før, bør heller finne en bok av eldre årgang. Og for de som ønsker å bli kjent med den moderne utgaven, bør velge Alvedansen (2009) før denne.
Viser 2 svar.
Det står i bokomtalen at Dette er forfatterens tredje bok om Knut Gribb. Karakteren Knut Gribb er basert på Sven Elvestads romanfigur. Jeg har Alvedansen, men hvilken er den 3dje?
Har selv lest nesten alle KG pocketene og over 500 av Detektivmagasinet. Har en bunke med flere begravd dypt nede i boksamlingen min, regner med å grave meg ned til den om et par års tid.
Jeg tror vel at den tredje egentlig er den første, og er en vanlig pocket fra noen år tilbake. Sandø er med i en litt eldre oversikt over Gribb-forfattere.
Hvis du skulle ha noen gamle Gribb-pocket til salgs, så er jeg lutter øre.