Har lagt merke til at krimsjangeren er en enten eller sjangre. Enten leser man krim - eller ikke!
Jeg er blant dem som ikke har lest noe særlig krim, og har fått det for meg at det ikke er noe for meg. Men, noe krim har jeg jo lest. Jeg er veldig fan av Agatha Christie, og slukte også Thomas Harris to første bøker om Hannibal.
Viser 19 svar.
Det finnes mye god krim. Men krim er ikke krim. Du har dem som skriver i den samfunnskritiske tradisjonen der en ofte alkoholisert og tøff detektiv dukker ned i de mørkeste avkroker og avslører ikke bare "den skyldige", men samtidig også sosial urettferdighet og livets skyggesider. Sjöwall og Wahlöö sine 10 bøker om Martin Beck og hans team er et godt eksempel. Forfatterparet kaller også hele serien "romanen om ett brott", og går dermed til frontalangrep på det svenske sosialdemokratiet.
Annen krim beveger seg hovedsaklig på det psykologiske planet, for eksempel Jonathan Kellermans bøker om Alex Delaware eller Karin Fossums bøker. Så har du den britiske tradisjonen som legger vekt på å skildre mer eller mindre eksentriske detektiver som opererer i et arketypisk britiske "pub-miljø". Bøkene om Dalziel and Pascoe er eksempler på dette. Mange av dem er også filmet for TV. Du har forfatterne som legger vekt på dokumentar-siden av en krimgåte og gjerne kombinerer fiksjon med forbrytelser fra "virkeligheten". Mesteren her er Minette Walters.
Videre har du den klassiske amerikanske hardkokte krimhelten ala Philip Marlow, en tradisjon som både Jo Nesbø og Staalesen skriver i. (Her foretrekker jeg Michael Connellys bøker om Harry Bosch.) Og så har du bøkene som fokuserer på selve krimgåten, gjerne i et lukket rom, der vi som lesere inviteres til å være med på å løse oppgaven. Her er Agatha Christie den største. Og det finnes en rekke andre typer krim. Jeg vil her også nevne Gert Nygårdshaug som har skapt nesten en helt egen genre gjennom sine 10 bøker om kodeeksperten og gourmetkokken Frederic Drum. Her kombineres forbrytelser med arkeologi, gamle myter, vin og mat på en elegant måte.
Enhver må finne den krim-genren som passer for seg. Agatha Christie og Thomas Harris er svært forskjellige. At du liker begge forteller meg at du generelt liker spenningslitteratur. Da har du en mengde forfattere å ta fatt på. Jeg har nevnt noen av dem. Lykke til!
Dette må jo være den beste forklaringen på forskjellige typer krim jeg har sett her inne :-) Og etter dette blir det vanskelig å bastant si at man ikke liker krim, siden spekteret er så bredt.
Karin Fossum sin nye bok er veldig bra. Varsleren heter den. Den vil jeg ambefale på det sterkeste :)
De dødes tjern er stor! Den må leses, men ikke på hytta, midt i skogen og nær et lite vann. DA får du ikke sove! Karin Alvtegen er også bra. Har skrevet 5 bøker som gir deg ståpels! Har også en liten forkjærlighet for Jeffery Deaver. Lincoln Rhyme finner løsningen på de vanskeligste gåtene. Action og spenning.
Når man kommer over en skikkelig god krim, er det lite som er mer artig å lese. Dessverre er skikkelig god krim en sjeldenhet. Etter å ha lest ei krimbok, sitter jeg stort sett igjen med følelsen av å ha lest den før. Selv om forfatterne tenker ut nye og grusomme måter å ta livet av personer på, nye mystiske plott og nye finuerlige løsninger på gåtene, syns jeg stort sett at alt blir for likt fra bok til bok.
Noen krimbøker, slik som Theorins Skumringstimen og Kallentofts Midtvinterblod, får god omtale i pressen, men også de skuffer. Og alle disse krimseriene til de norske forfatterne (Anne Holt, Karin Fossum, Unni Lindell osv), syns jeg er fryktelig kjedelige.
Når det er sagt, er det da noen krim jeg liker. Først og fremst Jo Nesbøs bøker om Harry Hole. De to siste skuffet litt, men også de koste jeg meg med. Qiu Xiaolong har skrevet noen gode krimbøker fra Hong Kong, slik som En rød heltinnes død. Flere av Arnaldur Indridasons bøker fra Reykjavik falt i smak, det samme gjorde noen av Camilla Läckbergs bøker. Og hvis man kan kalle De dødes tjern for en krimfortelling, så er det min absolutte favoritt. Og sist men ikke minst, Sherlock Holmes!
Andrew Taylor,kanskje?Er veldig glad i krim fra England,og syns bøkene hans var bra.=0)
Du kan jo prøve min... ;-) Den skiller seg vel kanskje litt fra andre krimbøker,ved at her følger man morderen og hennes tanker, og ikke så mye via etterforskerens side. Har du lyst, kan du lese litt fra starten på boka her : http://www.123hjemmeside.no/isinhandbok
Likte starten, boka er nå på ønskelista!
Grunnen til at krim er en litt "uglesett" sjanger tror jeg har med at det som oftest er ren spenning, bøkene er for å spille på følser og ikke tanker og det er en sjanger som ligner veldig på seg selv. Krim har ofte en veldig standar oppbygning og stil. Krim får også stempelet uintelektuell og jeg har hørt mange si at man ikke kan kalle seg en bokleser om man bare leser krim. Krim har rett og slett lavere status enn mange andre sjangre.
Håkan Nesser er en krimforfatter jeg vil anbefale, han har noe særegnet og han skriver både spennende og tankevekkende og interessant. Har har blandt annet skrevet "Menneske uten hund", første boka i en triologi, og "Kim Novak badet aldri i Genesaretssjøen".
Jeg liker Wallander-bøkene. Det er noe omstendelig over de som gir meg en økt følelse av realisme.
Jeg ville prøvd meg på noe av Camilla Läckberg, 'Predikanten' for eksempel. God driv, spennende personer og bra plott.
Anbefaler Mo Hayder - ganske rå, men fantastisk dyktig forteller. Begynn med Fuglemannen (der finnes flere med samme hoveperson), eller den utmerkede Tokyo som en stand-alone. Harlan Coban er glitrende. Elizabeth George hvis du liker laaaange bøker - hun skriver krim på 600 sider; britisk krim, moderne. Minette Walters er bra.
Hva med å lese Den trettende fortellingen av Diane Setterfield. Ikke krim akkurat, mer en spenningsbok. Jeg likte den boken kjempegodt!! Ellers anbefalerer jeg det samme som Merethe her. Stieg Larsons milleniumtriologi. Absolutt værd å lese
Millenniumtrilogien til Stieg Larsson er virkelig verdt å lese. Spenningen bygger seg opp fra bok en, historien bygger seg opp og den avluttende boka viser hvor farlig det kan bli for et samfunn om de hemmelige tjenester begynner å leve sitt eget liv. Bøken har kort sagt alt jeg ønsker av en krimrekke. Jeg tror du vil ha størst utbytte om du ikke har for stort opphold mellom bøkene, lettere å holde den røde tråden da. Og så kan du jo se filmene etterpå.
Jeg leser også veldig lite krim, så jeg er kanskje ikke rette personen til å svare, men jeg er veldig glad i Colin Dexter bøkene om Inspector Morse. God britisk krim. Ellers likte jeg Johan Theorin sin Skumringstimen, gleder meg til å lese neste boken han har skrevet, Nattefokk. Man kan gjerne kalle både Dexter og Theorin sine bøker for litt koselig krim, de er ikke veldig action-preget, men bøkene er godt skrevet og meget spennende.
Har jo sett Morse på Tv, og synes det er veldig ok. Hvor mange bøker finnes det? Koselig krim, det er jo litt selvmotsigende, men er nok den type krim jeg også liker.
Koselig krim er absolutt selvmotsigende, men allikevel syns jeg det passer på de bøkene. Det er 13 bøker i Morse serien, den første heter Last bus to Woodstock, og den siste heter The remorseful day. Jeg går ut i fra at alle er oversatt til norsk, vi selger ihvertfall to av dem i butikken jeg jobber: Kains døtre og Veien gjennom skogen.