«Svik, Førkrigsår» er den første boken i Dag Solstads trilogi om den andre verdenskrig i Norge. Vi blir presentert for et knippe arbeiderfamilier som lever et spartansk liv i Oslo. Solstad er naturlig nok politisk i denne romanen, og beskriver kampen mellom Kommunistene i NKP og Arbeiderpartiets menn i fagbevegelsen med stor glød. Solstad skriver svært godt på radikalt bokmål og skaper troverdige skikkelser, som gir ham rom til å utforske hele spekteret av politiske motsetninger i førkrigsåra, fra sosialdemokrater og kommunister i arbeiderklassen til borgerskapets nasjonalromantikere og nazister.

Solstad benytter anledningen til å blande fakta og fiksjon til å skape en ramme rundt historien hvor motsetningene står klarere fram, og til å gi oss et nytt blikk på historien. Særlig synlig blir dette i sammenligningen mellom den norske regjeringens standpunkt til krigene i henholdsvis Spania og Finland.

En politisk bok, en tankevekkende bok, men også en svært godt skrevet bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RufsetufsaVannflaskeIngunn SRisRosOgKlagingalpakkaNina GJan Arne NygaardHarald KBjørg L.RandiMarit MogstadJarmo LarsenSolingar hJakobLars MæhlumelmeTone SundlandReidun VærnesVivian M.gretemorOleDagfinn JakobsenLesevimsaTanteMamieElin FjellheimMorten MüllerAnneWangMonica CarlsenMarianneAgurTorGroKaren RamsvikFrisk NordvestJan-Olav SelforsIngvild SCazaFarfalleAnne Lise Johannessen