«Krig: 1940» er den andre boken i Dag Solstads trilogi om den andre verdenskrig i Norge. Vi følger persongalleriet fra «Svik: Førkrigsår» videre. Denne boken omhandler den tyske invasjonen av Norge, og de påfølgende kamphandlingene. Solstad fører en hvass penn mot det norske borgerskapets manglende vilje til å kjempe mot den tyske hæren, og får frem det noget glemte faktum at mange norske offiserer var tyskvennlige.
Videre får Solstad svært godt fram den uvirkelighetsfølelsen som må ramme en når en selv plutselig står midt i en krig, når en ser fremmede soldater i sitt nabolag. Igjen er Solstad flink til å få frem motsetningene når han lar en kommunist og tidligere Spaniakjemper møte igjen sitt eget nabolags NS'er som befal i kampen mot okkupasjonsstyrkene. Han får også frem håpløsheten blant soldatene svært godt, og beskriver kynisismen som rådte i de borgerlige stuer.
Solstad skriver nok en gang svært godt på radikalt bokmål og skaper en solid bok av med troverdige skikkelser som gir ham rom til å utforske hele spekteret av politiske motsetninger.