innen gårdsdrift, landliv,byliv,husmannsplasser, byggninger,klær,møbler,politisk,fattig/rik, leger,jordmødre...osv...alt en trenger for å skrive en historisk roman der handlinga mesteparten er lagt til landet. finnes det noen historiske museum innen dette nær bergen? noen som vet hvordann en går fram for å finne fram i gamle aviser? er de på nett? aner ikke hvilken aviser som var på slutten av 1800 tallet og hvor vanlig dette var? er det mulig å få avtale med en historiker som har spesialisert seg på bygdeliv og gårdsdrift i siste halvdel av 1800 tallet? noen med erfaring? denne boka skal ha grudige undersøkelser og virke troverdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Mange bra anbefalinger her ser jeg. :) Vil gjerne legge til Hellemyrsfolket av Amalie Skram. Ikke bare er det et fantastisk litterært verk, det omhandler også Bergensområdet på 1800-tallet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

har lest alle bøkene og de 10-20 sidene av kladden til siste bok som aldri vart ferdig... dystert og depriemerende naturalismen. men amalie skram skriver så ufattelig bra.... veldig bra annbefaling!!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dei fleste aviser har arkiv. Aftenposten har sitt på nett, som nokon nemner under. Elles kan du gå på bibliotek og lese dei fleste gamle aviser som mikrotekst.

Når det gjeld biblioteka, skal du heller ikkje undervurdere bibliotekarane. Dei har ei fireårig utdanning og stor kompetanse innafor det å hente fram informasjon. Og mange av dei synest det er veldig morsomt å bli brukt også.

Det finnst fleire detaljerte historieverk, Grimberg sitt er gammalt, men framleis veldig godt.

Bibsys ask og A-tekst er også gode søkemotorar, når du skal leite etter konkrete emner. Eg er litt usikker på om du kjem inn på A-tekst som privatperson, men du vil i alle fall komme inn frå biblioteka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Se her, kan denne være noe for deg? Ellers anbefaler jeg jeg deg, som Linn, gå på biblioteket. Der kan du få god hjelp.

Ønsker deg lykke til! Du har entusiasme og ståpåvilje, det er flott.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan jo lese Markens Grøde av Hamsun? Dette er ikke en faktabok, men tror likevel den kan være til nytte, i hvert fall om du planlegger å legge handlingen til Norge. Den ble først gitt ut i 1917, men handlingen er lagt til en nordnorsk bygd i siste halvdel av 1800-tallet. Da jeg leste den, syntes je gi alle fall jeg lærte mye om forholdene på denne tiden, og å lese noe fiktivt kan kanskje hjelpe deg å sette deg bedre inn i tiden?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Gamle Bergen" er jo et fint museumsområde med gamle byhus, og du finner sikkert en del av interesse der selv om du skal skrive fra bygda.

Aftenposten har åpnet sitt arkiv på nett, du kan få tilgang for kr 99,- pr mnd, og der står det mye interessant, men kanskje ikke så mye fra Vestlandet. Likevel fint å få innblikk i hva som rørte seg i tiden, som det heter. Tror de startet opp på 1860-tallet...eller 1880.

Bygdebøker kan være fin lesning, her er det litt varierende kvalitet. Du kan gå på nettet og søke i bibliotekenes baser. Der finner du sikkert mye lokalhistorie - utallige bøker er skrevet om alle mulige emner. Har du et bibliotek i nærheten, vil jeg tro de er glade for å hjelpe deg! Lokale bokhandler er også ofte gode på lokalhistoriske bøker. Er du interessert i høytidsskikker, folketro og overtro, kan jeg anbefale Ørnulf Hodnes bøker.

Har du forsket på slekten din? Hvis du går inn på www.arkivverket.no, velger Bruk av arkiv (arkfane), finner du snarveien Digitalarkivet til høyre. Her får du tilgang til folketellinger fra 1801 til 1910, mange digitaliserte kirkebøker, rettsprotokoller og andre kilder. Utrolig spennende! Du kan også gå på Debattforum, Brukernes eget forum. Der kan man stille spørsmål til andre brukere, helst til hjelp om slektsforsking konkret, men mange spør også om spesielle emner - f eks gravferdsskikker, hva som var vanlig lønn for et yrke, arbeidsplikt for husmenn og alt mulig egentlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ta deg en tur på biblioteket og spør, de kan sikkert hjelpe deg videre. Vil anbefale en generell norgeshistorie (f. eks Aschehougs) i første omgang, og fortsett gjerne med Eilert Sunds bøker, som beskriver hvordan folk levde på den tida. Historiske museer i nærheten av Bergen finnes sikkert, prøv å google Bergen og museum og se hva du finner.

Lykke til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

tusen hjertelig takk alle sammen for mangen kjempe gode tips:)dere er så hjelpsomme og snille!!!!! er perfeksjonist og elsker historie. ser at denne boka blir nok ferdig om 10 år:) hihi:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Hilde H HelsethLinda RastenMads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B LieHegeHarald KHeidi HoltanKirsten LundInger-LiseTrygve JakobsenDolly DuckReadninggirl30TheaCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalBeathe SolbergTjommiLene MBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsane