Enig i det meste. Det er en god bok på mange måter. Men forstår ikke kommentaren om hovedoppgave :) Det var ikke mitt poeng at TK burde skrevet forskning istedet, men at han brukte mye tid på å beskrive de grusomme handlingene og nesten ingen på årsakene til de. Noen ganger synes jeg ofre ikke ytes den respekten de fortjener, når hva det de ble utsatt for beskrives veldig detaljert uten at det er nødvendig for lesernes forståelse. TK balanserer hårfint, men siden få norske bøker av den typen han skriver omtaler det som skjedde i Rwanda tjener det antagelig i dette tilfellet en god hensikt.

Forøvrig må mitt første innlegg ses i lys av at jeg akkurat hadde hørt boka og som du også skriver, gjorde det vondt. Noen måneder etterpå vet jeg at TK har fortalt historier jeg fortsatt husker, og at hans bok fikk meg til å kjøpe en bok om folkemordet. Kanskje det var det han ville med boka:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Kommentaren min om hovedoppgave var for å spisse det hele, og var ikke utelukkende en reaksjon bare på ditt innlegg. ;-) Hele mitt poeng var at dersom vi skal stille krav til at alt som fremkommer i en slik bok skal "stå seg" mot all forskning og overprøving i ettertid, så tror jeg terskelen for å skrive slike bøker blir vel høy. Og jeg ønsker å lese bøker som syder av engasjement - og dermed er det ikke til å komme forbi at det blir mye subjektivt også, som baseres på selvopplevde ting og ikke vitenskap. Jeg tror for øvrig ikke at vestlige journalister eller folk fra vesten generelt er i stand til å sette seg 100 % objektivt og nøytralt inn i andre kulturers verdier og levesett. Vi faller alle - i større eller mindre grad - i samme fellen: vi vurderer andres kulturers kvaliteter eller "mangel på sådan" ut fra våre egne verdier.

Jeg er vel der at jeg synes det er prisverdig at noen skriver bøker om så viktige og alvorlige temaer som det Tomm Kristiansen gjør. Og som Rune skriver ovenfor - TK var der! Jeg tror ikke det er mulig å ha alle "svarene" eller forklaringene på hvorfor det ene og det andre skjer. Det finnes jo heller ikke noe fasitsvar på hva som er årsaken(e) til de ulike konfliktene heller.

I en god del av verdens konflikter tror jeg derfor vi langt på vei må nøye oss med partsinnlegg. I noen tilfeller innebærer dette litt vel mye ensidighet i fremstillingen, jf. noen andre diskusjoner vi har hatt på Bokelskere. Men så er det å håpe på at folk fortsetter å lese og ikke tror at de finner alle fasitsvarene kun i en bok! Så opplyste tror jeg at de fleste er - dvs. at de skjønner at de må lese mer for å kunne forstå et problemkompleks enda bedre.

Siden du spesielt nevner Rwanda, så synes jeg at denne konflikten faktisk begynner å bli nokså godt beskrevet - både i litteraturen og i filmverdenen. Har du f.eks. lest "En morgen ved bassenget i Kigali" av Gil Courtemanche? Det er en roman så sterk at ... du godeste ... Den boka sitter i ryggmargen på meg fremdeles.

Den som leser "Afrika - en vakker dag" uten å bli berørt eller ha lyst til å lese mer, tror jeg knapt finnes! Ja, kanskje han ønsket å vekke opp folk - at det var hensikten med boka? I så fall har han lykkes godt både med deg og meg - og garantert flere! ;-) TKs bok er sånn sett "bare" en teaser!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke rettet den type kritikk i mot TK, men i mot skjønnlitteratur som tolkes som langt på vei fyllestgjørende for å forstå, men ikke er det.

TK skal lære meg om Afrika, ikke omvendt:) Ingen bøker uansett form gir noe totalbilde, det ville vært skummelt. Så det er nettopp i tro på TK og hans erfaring (har aldri påstått at han ikke kjenner Afrika eller ikke var der f.eks), at jeg skulle ønske han brukte litt mer tid på "hvorfor". Jeg er nemlig sikker på at han kan nok om stoffet til å kunne grave litt i årsakene også. Kanskje det kommer i en framtidig bok. Jeg tenkte på norske journalister med førstehåndskunnskap og et norsk publikum, da jeg skrev at det antagelig var berettiget med en utgivelse av TKs type. Har ikke lest boka du anbefaler, men kanskje jeg får lyst til det, etter å ha lest boka jeg alt har kjøpt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergTjommiLene MHilde H HelsethBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonHarald KSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora FjelliAnniken RøilAliceInsaneBård StøreHeidiKirsten LundMathildeRonnyKjell F TislevollIngunn SOleMarit HåverstadFriskusenIreneleserJørgen NTor-Arne JensenElin Katrine NilssenHeidi L