En varm sommerkveld på terrassen med utsikt over skogen der sola akkurat var i ferd med å gå ned bak trærne, slo det meg: Pan! Jeg har lyst til å lese Hamsuns Pan igjen! Løytnant Glahns vandringer gjennom skogen i lyse nordlandsnetter i feberhet lengsel etter Edvarda… Jo, DEN boka er mye, og også en sommerbok. Kanskje var det sommer forrige gang jeg leste den, anslagsvis 15 år siden? Muligens har den gått som opplesning på radioen en sommer, synes å høre for meg en behagelig oppleser med nordnorsk tonefall.
Nå viste det seg at boka var søkk vekk fra hyllene mine, jeg må ha lånt den bort en gang, men det var i hvertfall en pocket. Nå er ny utgave bestilt, og jeg kjenner at jeg virkelig gleder meg til å forsvinne ut i skogen med Glahn og Æsop i vekselvis dirrende lengsel og dyp smerte.
Hvilken bok er den ultimate sommerboka for deg? Ikke nødvendigvis den som veier lite i kofferten eller handler om sommer, men boka du virkelig forbinder med sommer samme om den skulle handle om snøstorm. Kanskje den boka du leste den sommeren du var så forelska? Den sommeren du var på fjelltur? Den sommeren du brukte mesteparten av ferien på å være forkjøla? Den boka som beskriver sommervinden mot huden på en måte som gjorde at du tenkte: “Ja, akkurat sånn kjennes det!”
Hvilken bok vil du for alltid forbinde med sommer?
Viser 57 svar.
Sommerboken av Tove Janson, selvfølgelig!
Alle bøkene om Harry Potter. Mamma leste den første for meg den sommeren jeg ble 7, og jeg har lest Harry Potter hver eneste sommer siden. Når jeg får begynt i år kommer det til å bli ellevte gangen jeg har Potter-sommer.
bøkene jeg alltid vil forbinde meg til sommeren og Austmarka er Sommeren på mirabell øya (En ufattelig vanskelig bok å få tak i) og Roald Dahl Gutt !
Mamma leste disse hver sommer opptill flere ganger da vi bodde på hytta uten strøm (det gamle liv). Et liv så fjernt men så nært hjertet <3
Sommeren på Mirabelløya er en av mine sommerfavoritter fra jeg var barn/ung også og jeg har boka i bokhylla. Jeg fikk nok tak i den i byttebutikken eller på et loppemarked siden den har et navn i den fra en tidlige eier, men er ellers som ny. Min er en '86 utg så jeg har nok hatt boka i ca 20 år.
Godt andre også har et øye for den boka. Vi har desverre en bok i hylla, og vi er to søstre som begge elsker den, men det blir nok den andre som får den ;) (vet ikke årstallet den erfra, men før 87, så kansje det er den samme) synd den ikke finnes i opplag lenger :(
Douglas Adams, The Ultimate Hitchhikers Guide, alle 5 hitchhiker-bøkene + bonusmateriale samla melom to permar.
Kvifor?
Eg braut ein fot i '98 og blei liggande på RiT (no Sankt Olavs) i sommarvarmen. Snille, snille kona mi tok med denne til meg slik at dei uuthaldeleg varme dagane skulle gå lettare. Og det gjorde dei.
Den ultimate sommerboka for meg tror jeg må bli "Insektssommer" av Knut Faldbakken. Ikke minst fordi jeg selv var rundt 15 år da jeg leste den. Selv om hovedpersonen i boka er en gutt, og jeg selv innehar det kjønn, kjente jeg meg godt igjen i tankene, opplevelsene og sinnsstemningene i boka. Synes det var en fantastisk bok! Forbinder den veldig med sommeren jeg selv var 15. Bare det å tenke på denne boka nå setter meg rett tilbake til denne sommeren - som jo er noen år siden nå..
Hmmm..den ultimate sommerboka..vet ikke, men den er vanligvis lett på flere vis ;)
Det dype og underfundige blir det mest av til høsten
Denne tråden løftes fram igjen, - slik at nye og gamle bokelskere kan fortelle om den ultimate sommerboka si.
God sommer!
Nei, jeg har ingen bok som jeg forbinder med sommer. Men sommerferie for meg er å finne fram bøker som har ligget "på vent", kanskje bøker som er litt "tungleste" og som krever litt mer av en enn andre bøker. I ferien har jeg god tid og kan lese i timevis uten de store forstyrrelsene.
Jeg tror ikke jeg leser andre ting om sommeren enn ellers, bare av og til mer. Men min første gjennomlesning av Ulysses skjedde en sommerferie, jeg tok antall sider, delte på antall feriedager og leste minst det antallet hver dag. Av og til var det et slit, men ofte gikk det helt av seg selv og jeg oppdaget plutselig at jeg hadde lest mange fler sider enn de tilmålte. Det var sommeren sin, det.
Det må være kabalmysteriet av Jostein Gaarder! En virkelig spennende bok som man kan fordype seg totalt i!
Dette er min ultimate sommerbok også. Fikk den på sydenferie av mamma da jeg var ca åtte år, med beskjed om at jeg nå var gammel nok til å lese den. Boka har vært en favoritt siden den gang.
Sørlandssommer i havgapet. Hver morgen i en liten evighet: Brødskiver med jordbær og sukker og utsikt over skipsleia. Sitte på på trammen med kaffekoppen etter frokost. Opplesningsserie fra NRK: Sajo og beverungene dempet fra den lille Tandberg-radioen. Rolf Søders stemme, lun og litt rusten.
Ingen over, ingen ved siden!
Glemmer ikke den sommeren jeg leste meg gjennom alle Donaldpermene hjemme. Faren min begynte å kjøpe Donald i 1972 da broren min ble født, så vi hadde en del årganger på slutten av 80-tallet (husker ikke helt hvilken sommer, det var bare Sommer). Til slutt så jeg Donald-figurer danse for øynene til og med når jeg lukket dem : )
Jeg husker med glede tilbake til de somrene som Anne-serien av L.M. Montgomery ble lest. De ble brukt som ferie og strandlektyre i flere år.
Men jeg husker aller best den sommeren jeg arvet en hel haug med barne- og ungdomsbøker av en tante, og satt på balkongen hele sommeren med nesa i en bok som hadde gule sider, sprø permer og luktet av gulnet papir. Den boken jeg husker aller best fra denne sommeren er Heidi. Beskrivelsen av vesle Heidi på vei oppover åsen den varme sommerdagen med alle klærne på, som forsvinner plagg for plagg på veien oppover. Det er sommer det.
Når det er sommer så liker jeg litt "lette" bøker. Tidligere i sommer leste jeg boken Paradisøya og for meg var dette den perfekte sommerboken. http://leserommet.wordpress.com/2011/07/19/lest-paradisoya/
Når jeg tenker tilbake på sommerene når jeg var i tenårene er det Sagaen om Isfolket jeg forbinder med sommer. Kusinene mine var på besøk hos mormor som bodde like ved meg og vi brukte sommerene til å lese hennes Sagaen om Isfolket bøker.
Jeg var 13 år og leste Utvandrerne av Moberg. Det var sannsynligvis mitt første møte med litteratur. Det var i utgangspunktet en kjedelig sommerferie på landet med mor og far, men jeg oppdaget lesegleden. Jeg kan fortsatt, førti år senere, ta bøkene ut av bokhylla og kjenne duften av nyslått gress og høre fluer som surrer i vinduskarmen.
Klart sommerbøker må være tjukke! Det er jo da en har tid!
Jeg var nok 13 eller 14 den sommeren jeg oppdaget min oldefars 3-bindsutgave av Paris-mysterier av Eugène Sue. 1500 sider med drama, den kriminelle underverden, aristokrater... Den hadde alt. Lest på ferie hos besteforeldre og på hytta. Vidunderlig. Og nå er den min, har nettopp satt den i hylla.
Oldefars utgave er fra 1899, så den har ikke noe ISBN-nummer. Får vel prøve å legge den inn for det :-)
"Green Hills of Africa and other stories" av Ernest Hemingway - leste jeg i skinnet fra en parafinlampe - i et telt i Massai Mara - mens den svarte Afrikanske natta med alle lydene og luktene virkeliggjorde historiene - slik at det ble vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi.
Kom på en sommer for en del år siden hvor jeg satt inne på hytta og leste en stabel med Wilbur Smiths romaner fra Sør Afrika. Dette var en regnfull og kald ferie som ble varm med fyr på peisen, masse te og spennende bøker. Ble nok litt vaksinert for WSs bøker, for jeg har ikke lest noe av hans litteratur etter dette.
"Kilden - eller brevet om fiskeren Markus" er den ultimate sommerboka for meg. Det kan da ikke bli mer sommer enn det er på Sørlandet i denne romanen.
Og det selv om ikke "Nordlanssommerens evige dag" forekommer der.
Men "Pan" inntar en solid annenplass i denne rangeringen min.
"Kilden" har jeg i bokhylla og jeg ser at mange her inne liker den. Kanskje den står for tur når "Pan" er ferdignytt. Det skal få ta litt tid, leser bare noen få kapitler om gangen og kjenner at jeg havner i lyrikk-lese-modus når jeg tar meg selv i å lese om igjen mange ganger enkelte setninger, avsnitt og beskrivelser. Morsomt at flere tenker på "Pan" som sommerbok :)
Omgrepet sommarbok festa eg med med for første gong i ein bokhandel for eit par år sidan. Eksepeditrisa anbefalte ein engelsk undehaldningsroman, og kalla det ei "koseleg sommarbok". Boka var ok, men for meg er ikkje slike lettleste bøker det eg forbind med sommar. Ferie og god tid gjev rom for fordjupning og ettertanke. Så om sommaren vel eg gjerne tyngre stoff, gjerne tjukke (så varer dei lenge). Den eg hugsar best blant sommarbøkene min er utan tvil Jeffrey Evgenides si "Middlesex" fra Kretaferien i 2005. Og "Other women" av Lisa Alther. Den fylgde med i ryggsekken på interrail-turen i 1987. Sommarene er jo enno ikkje over enno, men eg trur det skal noko til for å finna ei like god bok som Simon Mawer si "Glassrommet" i år.
Ahh - Middlesex er en av mine sommerbøker også. I hovedsak fordi den er blitt parkert på hytta og alltid står lett tilgjengelig når jeg er gått tom for nytt lesestoff. Den er like medrivende hver gang!
Jeg er så enig med deg! "Sommerboka" må gjerne være tjukk og gi rom for ettertanke, eller tynn med veldig mye inni, som "Pan"...
En bok gjorde sterkt inntrykk på meg da jeg leste den en sommer da jeg var rundt 10 år og det var "Den hemmelighetsfulle hagen" av Frances H. Burnett. Jeg levde meg veldig inn i boken, og syntes den var veldig spennende, husker både latter og tårer når jeg leste den.
En annen bok som jeg leste da jeg var 13 år var boka "Beatles" av Lars Saabye Christensen. Den leste jeg en sommer vi var i Danmark, og jeg lå på stranda med boka og lo så tårene trillet.
Du vil ikke lese om a Gunvor Smikkstugun som kommer hjem på sommerferie, da. I "Trost i taklampa" av Alf Prøysen.Her er historie fra nær fortid, og Prøysen kjenner miljøet så godt og er slik en god menneskeskildrer at her er det mye å lære, samtidig som du nesten synes du sjøl har grasstrå fra enga "milla teom" ( tror jeg han skrev. Får ikke sjekket, bøkene mine ligger på lager og lengter hjem,) Men sommerfølelse. Ja!
Prøysens prosa er et blankt felt i min lesehistorikk. Har lest (og hørt) en del dikt og sanger som tilhører norsk "kanon", men ble oppmerksom på at Prøysen har et mye større og kanskje både mørkere og frekkere repertoar enn "Julekveldsvisa" via et prosjekt skuespiller Heidi Gjermundsen Broch driver med. Må kanskje se etter noen "samlede verker" for å finne dette stoffet. Hmmm... ble inspirert nå kjenner jeg...
Du bør absolutt lese Prøysen. Hans "stubber" på noen få sider er stor kunst... Det handler slett ikke bare om barn, eller koselig landlig idyll - tvert i mot skarpe portretter av mennesker og deres natur, fint tegnet med få ord. Og det finnes ikke bare ei bok med hans prosa, Prøysens samlede verker ble i sin tid gitt ut i tolv bind, tror jeg, hvorav to-tre var visebøker. Du finner dem nok på biblioteket! Titler er f eks "Kjærlighet på rundpinne", "Kjærtegn", "Onger er rare". Kan også anbefale hans selvbiografiske bok "Det var da det og itte nå".
Han har så mange småstubber om barn. Morsomme og noen litt triste. Og andre små noveller også. Tror det finnes ei bok med hans samlede prosa. Skulle lagt inn et sitat, men boka ligger i eske nr x, og jeg må først montere ferdig ei bokhylle...
Eg oppdaga "Sommerboken" av Tove Jansson først i fjor, men den kjem eg til å lesa kvar sommar heretter. Vakkert og klokt om Sophia og farmor gjennom ein sommar på ei øy på finskekysten.
Av ymse grunner Astrid Lindgren: "Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig" - fordi den har masse sommer og sol og moreller i seg "Vi på Saltkråkan" - den ER jo bare sommer, og egentlig like mye skrevet for voksne som for barn "Brødrene Løvehjerte" - fordi jeg første gang hørte den om sommeren
Dessuten "Tordivelen flyr i skumringen" av Maria Gripe, mer svensk sommer! Og "Tatt av vinden" - forbinder den med en intens lesesommer...
Å ja! No vart eg glad, "Vi på Saltkråkan" er det lenge sidan eg har tenkt lese. Trur nesten eg må hente den med meg når eg er heime hos mor neste gong. Ellers er den ultimate sommerboka tjukk og lang og velskreven, så ein får vere lenge saman med karakterane og riktig leve seg inn i ei anna verd, berre avbroten av litt bading og solkrem.
Jeg er simpelthen nødt til å anskaffe meg et eksemplar av "Tordivelen"! Husker hørespillet fra barnetimen og tror jeg og søsteren min må ha lånt den boka på biblioteket utallige ganger. Var utrolig opptatt av skarabeer ei stund, dyret, symbolet og ikke minst lyden av det ordet: skarabe. Fint ja?
Hørespillet var fantastisk - nå har jeg det på cd, men jeg husker at jeg hadde biter av det på opptakskassetter... Ja, skarabéer var spennende, hele det egyptiske - og jeg dro faktisk innom Medelhavsmuseet i Stockholm mange år senere :) Boka fikk jeg eller kjøpte jeg ganske raskt etter å ha hørt hørespillet første gang. Har et litt blandet forhold til Maria Gripe - men denne boka er en genistrek :)
Astrid Lindgren her også. Mio min Mio minner om barndom og sommer. :)
Min sommerbok hvis jeg skal plukke ut en er den boken jeg har lest flest ganger.
Jeg elsker karakterene og hovedpersonen spesielt (selv om det er en ung kvinne hehe). Leste boken første gang som tenåring og har stadig hentet den frem igjen.
Hva som begeistrer meg sånn vet jeg ikke helt, men dette romantiske dramaet fascinerer meg. Språket er fengende, hovedpersonens karakter er spennende og morsom og slutten overrasker meg hver gang :-)
Min sommerbok er, Emma av Jane Austen.
I fjor sommer var jeg på Samos med en venninne. Vi koste oss veldig og det er kanskje derfor jeg har så gode minner om Øystein Wiiks første krim "Dødelig applaus", som jeg lyttet til under en parasoll på stranden. Jeg fikk et innblikk i operaens verden og spenningen som markedskreftene, også i dette miljøet, styrer. En spennende og annerledes krim som jeg altså forbinder med en gresk idyll:)
Da tok du poenget mitt :) Det var den følelsen jeg hadde lyst til å høre om. Enig i at boka er god. Var muligens forutinntatt før jeg leste den, mannen er sanger, kan han skrive? Og det kunne han jammen, bedre enn en viss kvinnelig krimforfatter som selger i bøtter og spann og som uttrykker seg så klønete og beskriver så karikerte hovedpersoner at jeg ikke fatter at ikke forlaget hennes gir henne et aldri så lite skrivekurs slik at kvaliteten kunne bedre seg litt. Det er nesten uanstendig å tjene seg rik på å produsere noe så svakt. Og nå er det slutt, jeg har lest mange av bøkene hennes fordi jeg har håpet at dama skulle utvikle seg, noen av plotene er jo interessante, og sist fikk hun hjelp at broren sin også. Det hjalp ikke det heller, aldri mer! Nei, nå hisset jeg meg opp og kom over på noe helt annet gitt. Håper Øystein Wiik skriver mer!
Er litt usikker på hvem du mener? Kan du dele det med meg,hehe?
Joda, Bente under her har helt rett. Det var Anne Holt jeg siktet til. Mange som liker henne, det skjønner jeg jo siden hun selger så bra, men jeg får ikke til å la være å irritere meg når jeg leser bøkene hennes, derfor var "Flimmer" siste Anne Holt-bok for min del.
Truleg er det Anne Holt ho siktar til. Eg meiner ho har skrive bok saman med bror sin nyleg.
En sommer jobbet jeg som reiseleder på et språkkurs i Oxford. The Shadow of the Wind hadde nettopp blitt utgitt og jeg hadde selvsagt skaffet meg et eksemplar. I lunsjpausen stakk jeg innom puben The Eagle and Child (Tolkiens stamsted) og begynte å lese. Jeg ble så grepet av fortellingen at da jeg måtte gå for å rekke et møte ble det sånn at jeg gikk nedover gata, uten å ense de gamle universitetsbygningene, mens jeg leste og leste.. Himmelen åpnet seg og det begynte å plaskregne, men jeg greide hverken slutte med lesingen eller legge boka i sekken før det ble umulig å bla om... Både jeg og boka var søkkvåte da vi endelig kom oss i hus. I dag står boka ganske skakk i bokhylla mi, sidene er krøllete og misfargede, men hva gjør vel det? Opplevelsen av å bli så grepet var definitivt verdt et noe misbrukt eksemplar av en av mine bokfavoritter.
Du kjøpte ikke tilfeldigvis med deg hjem alle bøkene om Morse?
Selvsagt gjorde jeg det ;) Colin Dexters bøker om Morse, fulltallige og samlet i en boks, står nå i en av bokhyllene mine. Morse er absolutt en av mine favorittdetektiver.
Da var nok jeg en av de du var reiseleder for i 2004 (hvis ikke jeg husker helt feil årstall). Reiselederen vår het Anja og kjøpte med seg alle bøkene om Morse hjem ;) du var vel en av dem som hadde enda flere bøker med seg hjem i kofferten enn meg. Jeg hadde vel 16 tror jeg, og en venninne hadde over 20. Oxford var en fin by å handle bøker i, spesielt da vi fant klassikere på salg til ett pund.
Morse er for øvrig en av mine favoritter også =)
Så morsomt! Hadde med meg alt for mange bøker hjem, som vanlig etter en tur til England. Er veldig anglofil, så jeg er som oftest innom en gang i året og denne sommeren går turen på nytt til Oxford (+ Bath og London), for første gang siden 2004 – gleder meg!
For øvrig: det overrasker meg slett ikke at det var en del bokelskere blant dere studenter. Tross alt er det et helt annet kaliber over dem som velger Oxford framfor Malta som språkreisedestinasjon ;)
Jeg må nok svare igjen: Kristin Lavransdatter! Første gang jeg leste "Kransen" var det sommer og jeg var ganske ung, og den gjorde et mektig inntrykk. Ingen kan skildre den norske innlandssommeren som Sigrid Undset, og særlig seterturen med Lavrans og møtet med alvedronningen har brent seg fast som den ultimate sommerskildring. I tillegg ble boken vekket til live i meg hver sommer jeg tilbrakte på hytta i en fjelldal ikke så ulik Sel.
Men det er også andre sommerbøker, riktignok på et helt annet grunnlag. På den samme hytta lå det mange bøker, og hvert år leste jeg om igjen "Mord pr. korrespondanse" av Agatha Christie, og slik ble også den en sommerbok;)
I Oslo merker jeg at det har festnet seg et slags minne om at jeg (ofte?) har kjøpt med meg en P.D.James-krim og tatt med ut på Hovedøya til soling og bading, og P.D.James har på den måten blitt den ultimate by-sommerlektyren. - Så da en venninne i år plutselig ga meg "Av samme blod", kastet jeg meg over den, selvom jeg har lest den før - men heldigvis for så lenge siden at jeg har glemt det meste og viktigste;)
Takk for at du minnet meg på "Kransen". For meg som kommer fra ei bygd som ligger så langt inn i innlandet som det omtrent er mulig å komme her til lands, så blir svaberg og bølgeskvulp egentlig såpass eksotisk at sommerfølelsen som tillegges disse elementene bare blir noe tillært for meg. Det er mer den friske solvinden på fjellet eller den dampende skogbunnen på en glovarm, stille dag som er sommer for meg... Må visst fram med "Kransen" igjen også.
For meg er De kom til Bagdad av Agatha Christie sommerboken over alle. Ikke fordi den er spesielt sommerlig i seg selv, handlingen foregår i og for seg i varmere strøk, men det er også det hele. Jeg forbinder den med sommer fordi jeg kjøpte den første gang jeg var i Beograd, det var 40 - 45 grader varmt, og jeg innså ganske raskt at jeg ikke kom til å få gjennomført alt det jeg gjerne ville, det var for varmt. Da gikk jeg til en bokhandel og fant en billig engelsk utgave av nevnte bok.
Jeg bodde privat, og hadde fått et rom på skyggesiden av huset, der var det faktisk levelig om alle vinduer sto åpne. Derfor endte det med at jeg tilbragte mer tid på rommet enn først planlagt. Den fikk være med inn til sentrum også, for jeg brukte mye tid på å drikke vann på fortauskafeene, eller sitte på en benk ved Kalemegdan (en festning). Veldig grei å ha, med andre ord. Likevel ble den ikke lest ut så fort som jeg ventet, for inne i sentrum skjedde det jo alltid noe som tok min oppmerksomhet. Etter alt dette oser den boken varme og sommer.
Har nok ingen spesiell bok jeg forbinder med sommeren, men husker skattekista bestemor og bestefar hadde på hytta. Det var alltid fullt av gamle tegneserier, ukeblader og pocketbøker, noe alle kunne underholde seg selv med, i tilfellet en regnfull sommer.
Ble også helt oppslukt av Sofies verden av Jostein Gaarder den sommeren jeg fylte 11. Satt med hodet ned i boka og klarte ikke å løsrive meg, husker det tok 5 dager å bli ferdig.
Jo, det må bli Pan og "nordlandssommerens evige dag".
Men elles har eg begynt på å lese ein gammal draum - å ta Thoreaus Walden ein gong i året, om sommaren, når eg har betre tid, men helst burde ein lese den boka kvar årstid. Og ein kveld i veka slår eg opp verb og gloser i Cesare Paveses La bella estate, ein roman som eg liker godt - om ein spesiell sommar.
Ingen stader er det veå mykje sommar som hos Astrid Lindgren,kanskje mest når barna frå Bullarebyen fangar kreps!
Elles slår eg eit slag for Nordahl Griegs reportasjar om den spanske borgarkrigen, i Spansk sommer. Særleg for å minne om livet utanfor terassen.
Det første som faller meg inn er; sommer,sol,saltvann,måkeskrik og Bastøfergens dunk,dunk, i min grønneste barndom på grensen til ungdom og Frøken Detektiv! Allid en Nancy Drew i bagen når vi sykla glade og fornøyde til stranda i strålende solskinn hele sommeren. Merkelig det der; sola var liksom tilstede hele sommeren og vi var alltid så fornøyde og glade. Er dette selektiv hukommelse eller var det faktisk slik. Og så spennende som Frøken Detektiv var. Jeg har ikke våget å lese de gamle slitte eksemplarene i hylla av redsel for å ødelegge magien. :D
Vet ikke hvor gammel jeg var, men i hvertfall hadde jeg hatt en liten jobb og tjent litt penger på gården der jeg er oppvokst. Da jobben var unnagjort, syklet jeg til bokhandelen (som fantes på stedet da jeg vokste opp, sukk, for lengst borte til fordel for en Notabene som bare har noen få bøker bortgjemt i en krok) og kjøpte en ny Frøken Detektiv for pengene. Den ble lest i ett strekk på en veranda med tak mens regnet hølja ned. DET var sommerfølelse det!
Ja ikke sant, for en følelse, tror ikke det er så mye som slår den, siden vi husker den så godt.
Det med små bokhandlere med masse bøker kontra Notabene som er stor butikk med få bøker, er også et savn fra en svunnen tid. Når jeg var i den gamle så ble jeg nesten andektig og gikk fra hylle til hylle med digre øyne og koste meg veldig. Til og med lukten var spesiell! Det er leit at disse har forsvunnet til fordel for store kjeder.
Åh!!
Deilig! jeg kjenner lukten av jordbær med fløte og kan kjenne den litt kjølige lufta av regnet fra et tordenvær, regnet trommer på verandataket, og der er jeg på en haug med puter og leser...
... tadaaa! Robin Hobb! Fantasy er lektyren for varmt vær etter min mening, og jeg leste The Liveship Traders-trilogien - den beste av dem: Ship of Magic, The Mad Ship, Ship of Destiny.
Takk for spørsmålet, dette fikk meg til å smile;-D