Julenøtt

Den ene lyder slik:


En murstein veier ett kilo pluss en halv murstein. Hvor mye veier to mursteiner?

P.S.: Det er ikke nok å gjette et svar, en må kunne forklare hvorfor svaret må bli det det blir.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Jeg spurte kolleger på jobben, og de kom frem til at svaret var fire kilo. Så spurte jeg familien til samboeren min i en bursdagsfest, og etter litt om og men kom de også frem til at svaret var fire. De satt det opp som en ligning. Nå er jeg veldig nysgjerrig på om det faktisk er riktig svar, og siden ingen andre har svart her inne har jeg begynt å tro at jeg aldri får vite det. Derfor skriver jeg, til tross for at jeg ikke kan forklare hvordan de kom frem til det. Jeg vil så gjerne ha fasit.

Ett alternativt svar var to kilo pluss en murstein, men det blir vel litt juks..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det blir 4 kilo. Det er ikke noe juks med oppgaven. men det er altså forklaringen det står på. Imidlertid har dere fått den løst ved ligning, og jeg har aldri hørt at det ikke var lov å bruke ligning på denne. Men oppgaven er nok gammel og en klassiker, og den er nok laget slik den er for at også folk som ikke mestrer algebra også skal kunne finne rett svar. Å løse den slik jeg gjorde i 70-årene kan en se slik:

Du går forbi en haug med mustein, og du lurer på hvor mye disse steinene veier. (Vi forutsetter at steinene er like store og tunge, og det er jo vanligvis fabrikerte mursteiner.) Du tar med deg en av steinene hjem, og du har et verktøy som klarer å dele steinen akkurat i to. Du legger den ene halvparten av steinen på vekta - og den veier 1 kilo. Altså: En murstein veier 1 kilo + en halv murstein. Hvor mye veier to? Jo, den delen du ikke veier MÅ jo nødvendigvis også veie 1 kilo - og to mursteiner 4 kilo.

P.S.: Jeg slet litt for å kunne forklare svaret godt nok for andre, men jeg tror dette er forståelig.

Mange har hatt store problemer med disse mursteinene - min datter var 20 år da jeg gav henne den. Hun klarte den på ca. 2 timer, men da hadde hun tatt til tårene en gang.... Selv fikk jeg ha den over natta og hadde den klar om kvelden. Det fulgte en restriksjon med denne oppgaven: Man skal ikke gi svaret fra seg! Oppgaven skal løses og forklares! De var strenge sånn, de ansatte på Strømmens Verksted.
Jeg er imidlertid den dag i dag ikke i stand til å forså hvorfor denne oppgaven er så vanskelig for de fleste....det står jo i oppgaven at "en murstein veier ett kilo pluss en halv murstein?"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis vi kaller vekten av en murstein x, ser ligningen slik ut:

x = 1 kg + 0,5x

Om vi subtraherer 0,5x fra begge sider, ser vi at

0,5x = 1 kg

Vi skulle finne vekten av 2 murstein, altså 2x, som (fordi 4 * 0,5 = 2) blir 4 * 1 kg = 4 kg

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er helt riktig. Men denne oppgaven var engang i 1960-årene gitt til et kobbel lærere som var på tur - vanlige grunnskolelærere. De har visst aldri glemt mursteinene, for jeg tror det tok timer før de klarte løsningen. Jeg gav den til min lokale nettavis for noen år siden, og da fikk jeg høre bl.a.: "Å det er den, ja! Ja, den gamle traveren skulle jeg vel huske!"

De fleste kommer fram til at to mursteiner veier 3 kg. Minst 90% kommer fram til det. Det er liksom tankene sporer av på en eller annen måte - den halve mursteinen som det ikke er oppgitt vekt på blir til en halv kilo. En av svarerne laget til en komplisert utregning som ikke jeg forsto og som kom til et helt annet svar. Da jeg måtte si at han tok feil ble han sint!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergSolTatiana WesserlingHilde H HelsethArne SjønnesenKirsten LundGroMonica CarlsenKetilGrete AastorpEirin EftevandMcHempettTor Arne DahlMads Leonard HolvikJoakimSigrid NygaardIngunnJIngeborg GsiljehusmorOdd HebækJan Arne NygaardToveBjørg L.Thomas KihlmanKristine LouiseLailaEllen E. MartolgretemorAgnete M. HafskjoldKjersti SJon Torger Hetland SalteEivind  VaksvikTine SundalReadninggirl30Trude Jensenmay britt FagertveitEmil ChristiansenVibekeHarald KFarfalle