Jeg tenkte at en liten konkurranse var en fin måte å avslutte året på. Under finner dere 10 sitater nummerert fra 1 til 10 og 10 boktitler fra A til J. Poenget er å koble bokstaver og tall sammen, altså å lage en liste som ser slik ut: A-1, B-2 osv. (hvis du mener at sitat 1 er hentet fra bok A og at sitat 2 er hentet fra bok B osv.). Listen må være komplett. Alle 10 bøker må være plassert. Og du får bare én sjanse.

Nå kan det jo være noen som kjenner igjen tonen i språket til de ulike forfatterne eller som har lest boka og husker akkurat dette utsnittet. De har selvsagt en fordel, for de trenger ikke bare å gjette. Men ellers er det bare å hive seg på med forslag til svar etter magefølelsen.

Besvarelsen legges i kommentarfeltet, som en rekke med bokstavene A-J (med tall ved siden av som svarer til det sitatet dere mener er hentet fra boka). Oppgaven vil være åpen fram til lille julaften klokka 12. Da kåres vinneren (den første som har den riktige besvarelsen, evt. den første som har flest riktige svar - derfor lønner det seg å komme med forslag så tidlig som mulig). Da vil også fasiten vil bli lagt ut. Jeg vil sende en PM med spørsmål om adresse til vinneren. Dersom vedkommende ønsker å gi meg den, så kommer det et ulest eksemplar av Minette Walters Acid Row i posten.

LYKKE TIL!

Sitater:

1) Hoho! tenker kroppen. Sukker! Mitt legeme fylles av stille jubel. Det var lite som skulle til. Slik er vi konstruert. Så satans banalt.

2) Jeg står fremdeles ved sprinkelgluggen nå når solen er i ferd med å bryte opp i øst; marken utenfor ligger badet i rustfarger som snart vil gli over i purpur, kan det være vakkert? Jeg har stått her i hele natt og holdt tankene fast. De er klare og jeg er ikke trett.

3) Hensunket i grublerier. Som snøen han gikk på. Flere lag, av ulik beskaffenhet. Refleksjoner øverst, anfektelser nederst. Fare for tankeskred.

4) Vi kom til det ytterste av skogen, og fordelte oss med så lang avstand fra hverandre, at vi nettopp kunne se hverandre og alt mellom oss; vi gikk skogen opp, tok neste strøk og gikk det ned, men langsomt, for all sneen fra trærne lå nu over den gamle sne på marken; noen steder var den pakket så hard at den bar oss, men andre steder sank vi i til kneet.

5) Det lukter epler her inne, det stiger en sterk duft av epler fra det gamle bordet jeg sitter ved, midt i det mørke rommet. Det er kveld den første dag og jeg har bare tatt bort lemmene fra ett av vinduene. I karmen ligger det fullt av døde insekter, fluer, mygg, veps, med tørre, tynne bein. Og eimen av frukt gjør meg litt bløt i hodet, det blanke hodet mitt slipper noe løs i meg, skygger danser langs veggene, i lyset fra månen som nå skinner inn av det eneste vinduet og omgjør rommet til et gammeldags diorama.

6) Hun kjente at der hatet skulle være, var det tomt. Tomt – som å stirre mot den splitter nye sola til det flimret med bittesmå, ulne sirkler for øynene og solskinnet ble hvitt og meningsløst.

7) Slik oppstår ideologen, som en jernfugl født av et totalt personlighetens nederlag. Gjør rede for deg selv, eller dø. Regelen pisker de unge inn i usynlige maktbalanser, løgner om drøm og virkelighet, løgner om verden også, løgner mot personligheten.

8) Og det kom over dem som et uvær, slag i slag falt hans ord ned blant dem – snart her snart der, overalt på ømme punkter; enhver visste, hvem som var ment med hvert ord, og ingen så på hverandre. De fikk ikke tid til å undre seg over, hvor han visste alt dette fra; for ingen tanke kunne komme noen annen vei, enn han førte.

9) Elveduren dro henne. Hun gikk helt bort til kanten og så ned. Dypt under skimret det hvitt av vannet som sydet dundrende utover hellebergene fra høl til høl. Gjennom hele hennes overspente kropp og sjel dirret det ensformige drønn fra fossene. Det minnet og minnet om noe – om en gang for evig lenge siden …

10) Hvor lenge han sto slik er umulig å si. Det føltes som en evighet – men ikke som en uutholdelig evighet, tvert imot, det var en spennende evighet. Ingenting skjedde.

Og sitatene er hentet fra følgende bøker (i tilfeldig rekkefølge):

A) Herbjørg Wassmo, Den blinde glassveranda
B) Jan Kjærstad, Kongen av Europa
C) Sigrid Undset, Korset
D) Lars Saabye Christensen, Beatles
E) Gert Nygaardshaug, Himmelblomsttreet
F) Dag Solstad, Irr! Grønt!
G) Erlend Loe, Doppler
H) Stein Mehren, De utydelige
I) Aleksander Kielland, Garman og Worse
J) Bjørstjerne Bjørnson, Støv

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 43 svar.

Flott initiativ Jan!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da er klokka passert 12 på lille julaften, og det er på tide å annonsere riktig besvarelse og hvem som er vinneren av Minette Walters bok.

Sitat 1 er skrevet av Erlend Loe (G)
Sitat 2 er hentet fra Gert Nygårdshaugs Himmelblomsttreet (E)
Sitat 3 er fra Kjærstads Kongen av Europa (B)
Sitat 4 er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson (J)
Sitat 5 står i boka Beatles (D)
Sitat 6 er fra Den blinde glassveranda (A)
Sitat 7 er skrevet av Stein Mehren (H)
Sitat 8 finner dere i Kiellands Garman og Worse (I)
Sitat 9 er hentet fra Korset av Sigrid Undset (C)
Sitat 10 står i Dag Solstads debutroman Irr! Grønt! (F)

Det var en liten thriller knyttet til valg av vinner, da Brit Honningsvåg var først ute med riktig besvarelse tidlig om morgenen dagen etter at oppgaven var lagt ut. Men så viste det seg at Nils Torvald Østerbø hadde svart i feil kommentarboks allerede klokka 4 om natta (Dette er verifisert av André). Hans besvarelse var også riktig. Siden Nils Torvald altså var først ute, går han av med seieren. Nils Torvald, send adressen din til meg i en privat melding, så mottar du en bok i posten. :)

Jeg takker for deltagelsen, selv om jeg kanskje trodde den skulle være enda større. Av 2000 bokelsker er det bare 6 som har gjettet. Enten var det for vanskelig eller så liker ikke bokelskere konkurranser. Jeg vet ikke. Uansett ønskes alle mine nye venner her inne en riktig fredelig julehøytid med flotte bøker under treet og mange gode lesestunder.

God jul!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

God jul, alle saman, og takk for det flotte initiativet, Jan! Eg har tenkt litt på korleis ein slik konkurranse kan gjerast meir inkluderande, og her er mine tankar rundt det.

Alle som deltok i konkurransen hadde funne fram til dei fem forfattarane Kielland, Undset, Wassmo, Saabye Christensen og Loe. Desse fem er lette å kjenna igjen anten stilistisk (som Loe) eller tematisk (som Wassmo). Dei to forfattarane som var vanskelegast å plassera, var Solstad og Mehren, som gjerne vart forveksla. Ikkje rart, sidan bøkene deira er om lag samtidige og opphavsmennene begge er djupt samfunnskritiske. Apropos menn var åtte av ti representerte forfattarar nettopp det. Dette, saman med "overrepresentasjonen" av nyare bøker, kan òg ha ført til vanskane med å skilja verka frå kvarandre. For lettare å kunna sjå forskjell på dei ulike forfattarane, kunne det vore ein idé å ha ein 50/50 kjønnsbalanse i tillegg til at bøkene ikkje overlappa kvarandre kronologisk. Ein kunne t.d. bruka bøker som kom ut med ca. 15 års mellomrom. Dette òg for å gjera gjenkjenninga av dei lettare på stilistisk og språkleg grunnlag.

Men eg trur hovudgrunnen til den dårlege oppslutninga om konkurransen var den opne først til mølla-svarforma. Sidan alle kunne sjå svara til kvarandre, vart dermed det viktigaste momentet å svara ulikt alle andre. Dersom ein då fann fram til eit svar som var identisk med eitt som allereie var posta, var det ingen grunn til å delta sjølv. Mitt forslag til gjennomføring av evt seinare konkurransar av denne typen vert derfor å gjera svaravseiinga hemmeleg, og at vinnaren vert kåra gjennom loddtrekning blant dei som har levert korrekte løysingar innan frista. Dette for å gi folk incentiv til å koma med løysingsforslag heilt fram til deadline.

Når det gjeld bokpremien denne gongen, føreslår eg at Jan trekkjer lodd mellom oss som deltok, sidan vi var så få, og folk har jobba mykje med løysingsforslaga sine.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg trukket en vinner, og det ble Brit Honningsvåg. Brit, dersom du vil ha en bokpremie tilsendt, så må du sende meg adressen din i en melding til meg. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et generøst tilbud, Nils Torvald. Da kommer jeg tilbake med ny vinner. Når det gjelder konkurransens innhold og struktur, er alle velkomne til å lage nye konkurranser. Det krever litt tid, men er morsomt arbeid. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig kjekt med konkurranse, og er enig det med å sende melding gjør at en ikke kan titte. Fikk ikke med meg denne gangen at det var en konkurranse. Det er så mye å lese og se på her inne. Sett gjerne i gang en gang til, og da skal jeg være på hugget :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjempegøy med konkurranser Jan!

God ide å sende inn svarene til postboksen istedenfor å legge ut i svarrekka. Det må ikke være for enkelt heller, da blir det kjedelig :-)

Jeg tror den største utfordringen er å i det hele tatt få med seg at konkurransen finnes. Ser man ikke innlegget idet det legges ut, forsvinner det fort i nye tråder. Vet ikke helt hvordan dette kan løses.

Uansett - god jul til alle og en ekstra juleklem til deg Jan :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Gratulerer til Nils Torvald! Konstanterer at jeg ganske riktig gjenkjente de tre jeg har lest. Pluss et par til. Artig!

Takk for utfordringen, Jan! Og god jul!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei Jan :-)

Jeg får snakke for meg selv. Jeg elsker konkurranser, men jeg syntes denne var vanskelig. Jeg måtte virkelig jobbe veldig for å kunne levere svar.

Som deg er jeg skuffet over at så få har giddet å være med på denne konkurransen.

Har ikke sjekket ut hvor mange rette jeg hadde, men jeg gratulerer Nils Torvald.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg jobber virkelig med dette hehe Må gruble på et par stykker før jeg kan svare :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Minner om bokelskernes julenøtter. Enda et par dager til dead line. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har ennå noen dager igjen til lille julaften ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da prøver jeg denne rekken :)

A6, B3, C9, D5, E7 , F2, G1, H10, I8, J4

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flotte greier! Jeg blir så glad for at dere prøver! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, jeg gjør et forsøk: A-6, B-3, C-9, D-5, E-2, F-7, G-1, H-10, I-8, J-4

God jul:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fine greier! Forsøk er bra. Og dette ser jo riktig bra ut (sa han uten å sjekke fasiten). :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tøff og spennende konkurranse. Jeg har dessverre ikke mulighet til å være med på den. Det var for mye ukjent her. Selv de bøkene jeg har lest klarer jeg ikke koble noe sitat til :-)

Ønsker dere andre lykke til. Måtte den beste og kjappeste vinne :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for hyggelig oppfordring. Og jeg som trodde at dette ville være en lett sak for den boklærde forsamlingen. :)

(For øvrig må jeg innrømme at det tok litt tid å finne fram til sitater som var representative for forfatterens språk og som det likevel ikke lot seg gjøre å google.)

Jeg vil jo likevel utfordre deg, Hedvig. Noe kan du sikkert føle deg fram til og annet kan du gjette. Hadde det ikke vært moro å se hvor mye du greier?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet du hva.... jeg skal ta utfordringen din. Skjønner at du har brukt tid på dette og da fortjener du at jeg bruker litt tid på dette også. Jeg gjør et forsøk i allefall :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Supert! Sender varme tanker og lykkeønsker i retning Gaustadtoppen. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe takk takk, trenger det. Her laver snøen ned og lager julestemning så det rekker :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

G1,E2,B3,J4,D5,A6,H7,I8,C9,F10

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar! Tre besvarelser så langt. Synd (?) at din er nøyaktig lik Brits. Det betyr at om den er riktig, så vil du uansett ikke vinne, da hun var ute noen minutter før deg. Ingen kan derfor beskylde deg for å være taktiker. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, eg sende eigentleg inn mitt svar (det same) i natt ein gong, men via kommentarfeltet på botnen av sida, slik eg forstod det utfrå instruksane dine. Får vel pussa på leseferdigheitene mine. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det ble nettopp bekreftet fra øverste hold at din besvarelse ble sendt inn kl. 04:06 i natt som en support-henvendelse. Jeg forstår at min henvisning til hvordan svaret skulle leveres, kunne misforstås, og godtar herved din besvarelse som den første av din og Brit sin, om dere begge skulle vise seg å ha den riktige kombinasjonen av tall og bokstaver.

Jeg minner om at Julenøtter fortsatt er åpen for flere besvarelser og oppfordrer alle bokelskere til å vise hva de duger til. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du har sendt besvarelsen i det nederste kommentarfeltet, så har vår kjære André sikkert fanget det opp. Jeg skal kontakte ham og få lagt inn besvarelsen din på riktig tidspunkt. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Takk for svar, Brit. Jeg kan også fortelle deg at et flere av dine svar er riktige, men hvor mange, er det for tidlig å røpe. :)

Hvor blir det av resten av folket? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den der må jeg bruke litt tid på:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Bruk tiden godt, Hilde, men husk at fristen er 23. desember ... og at den første som kommer nærmest, får æren, berømmelsen og bokpremien også. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

(Rimelig) vill gjetting: 1 - g 2 - e 3 - h 4 - f 5 - d 6 - a 7 - j 8 - i 9 - c 10 - b

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for besvarelsen, Ragnhild. Den er notert. Jeg kan røpe at du har flere riktige svar. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest tre av bøkene. Det hadde jo vært hyggelig å få de riktig, i alle fall, men jeg tror jeg skal avstå fra å røpe hvilke tre ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Så artig :-) Denne skal jeg jammen prøve på!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde blitt skuffet om du ikke prøvde deg, Kor. Jeg håper alle prøver seg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da får jeg avgi et svar. Noe kunne jeg, noe måtte jeg leite opp, en telefon til min pappa og litt elimineringsmetode.

A6, B3, C9, D5, E2, F7, G1, H10, I8 OG J4

Da er det bare å vente i spenning. Jeg tipper på 8 rette :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar. Du burde ha premie uansett, så mye du har jobbet med dette. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig. Ser at jeg har havnet på stort sett det samme som de andre, men det er imponerende hvordan de klarte å plassere sitatene så fort. Jeg har brukt MYE tid.... hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtHarald KHeidi HoltanChristofer GabrielsenKirsten LundSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanneEllen E. MartolHanne Kvernmo RyeDemeterBjørn SturødSynnøve H HoelPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryrubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetil