Det er flere som har litteratur som fag her inne. Jeg håper noen av dere kan dele med oss andre hva som er ansett som viktig litteratur å ha lest, for å kunne utøve faget på en skikkelig måte.
Regner med at i disse fagene, som andre, er en grunnutdanning i bunn som skal gi begrepsapparat, metode- og teorikunnskaper nok til å forstå, tolke og videreutvikle faget. Og at litteratur brukes som eksempler.
Så hva er minimumet en bør ha sett på for å kunne vite noe kvalifisert om bredden?
Og hva regnes som de gode eksemplene på de ulike kategoriene litteratur?
Og siden jeg mangler begrepsapparatet her, hvilke kategorier brukes?
Og regnes noen av kategoriene, og/eller litteraturen som viktigere enn andre, for noe utover seg selv og underholdningverdien? Tenker på viktig for samfunn, språkutvikling, syn på mennesket (kultur, psykologi) m.m
Så vet jeg at et hovedfag i litteraturvitenskap (eller master som det nå heter), kan ta for seg alle typer litteratur. Men innbiller meg altså at det undervises i en slags basiskunnskap for å bli gode tolkere av all type litteratur. Som vanlig bokleser tenker jeg "de store russiske" når jeg hører ordet "klassikere", og "nobelprisvinnere", når det snakkes om viktig samtidslitteratur.
Men opplys meg! Det er sikkert mye som har blitt en populæroppfatning, men som har forlatt fagene for lenge siden. Eller sitter vi fortsatt og analyserer symbolbruken i rugda til Vesaas;)? Og er Dostovjeski fortsatt viktigst?
Viser 9 svar.
Jeg kan forsøke å gi deg et svar, men unnskyld rotet! Jeg har forøvrig kun erfaring med litteraturvitenskap på NTNU, og jeg er ennå ikke ferdig med min bachelor. Mitt inntrykk er at det er veldig åpent, både når det gjelder valg av litteratur og hvordan man ønsker å vinkle. (En kommentar her kan være at det er flere som skriver masteroppgave om Ingvar Ambjørnsen enn om Ibsen, altså, det synes ikke å være noe despotisk klassikerhierarki på universitetet). Basisemnene (som Iselin nedenfor har delt pensumlisten for) er imidlertid obligatoriske og urokkelige, så kanskje dette er det du etterlyser som det man bør lese "for å kunne utøve faget på en skikkelig måte" og "for å kunne vite noe kvalifisert om bredden", i det minste et minimum. Begrepsapparat og metodekunnskaper tilegner man seg fort - med litt prøving og feiling - ved å skrive analyseoppgaver i disse basisemnene, og her er det naturligvis pensumet man skriver om. Det finnes også et litteraturvitenskapelig leksikon. Jeg vet ikke hva du mener med "de ulike kategoriene litteratur", mener du retninger, f.eks. formalisme og strukturalisme? Som jeg skrev innledningsvis er faget veldig fritt, men det preges selvsagt av foreleserne, hva de spesialiserer seg i og hva de synes om. Noen har en forkjærlighet for kjønn og feminisme, andre for nykritikk eller Nietzsche. Men fordypningsemnene (som kommer etter man er ferdig med basisnivå) kan man heldigvis velge og vrake imellom; det er ikke så uhyre mange, men nok til at man kan være litt selektiv og følge sine egne lyster. Foreleserne er naturligvis ikke tyranner, men trivelige folk.
Så langt har det vært lite Dostojevksij, og Vesaas dukket ikke opp på pensum (han er vel å finne på Nordisk), men det må likevel sies at vi i en forelesning måtte sette oss i grupper og rake opp i symbolbruken i en novelle av ham, hehe, huff.
Takk. Liker små innblikk i studentlivet og drømmer tilbake. Var nok retning jeg mente ja, når jeg skrev kategori. Ble fristet til å kjøpe leksikonet og starte litt privatstudier:)
Ingen med pensumliste fra et litteraturstudium her;)?
Jeg er overhodet ingen litteraturstudent, men jeg klarer da å surfe meg frem til en pensumliste eller to: disse er fra NTNU, av den enkle grunn at der studerer jeg, så jeg vet hvordan man finner frem på nettsidene, hehe.
edit: Fillern, bipling var før meg.
Det klarer jeg også;) Var bare et forsøk på å få tråden opp igjen, i tilfellet noen ville svare. Men takk uansett:) Ser av lista at de gamle fortsatt er eldst. Så nesten litt kjedlig ut, eller ihvertfall forutsigbart. Lurer fortsatt på spørsmålene mine. Er jo ikke alt som kan leses ut av slike lister.
Pensumlister fra tre av de mest grunnleggende emnene i litteratur på i UIO finner du her, her og her :-). Skulle gjerne svart litt mer utfyllende på innlegget ditt, men solen kaller dessverre for øyeblikket!
Edit: Den første listen gjelder verk under emnet "Vestens litteratur fra antikken til 1700", den andre listen er hentet fra emnet "Vestens litteratur fra 1700-1900" og den siste listen er hentet fra emnet "Vestens litteratur fra 1900 til i dag"
Takk og håper du svarer mer utfyllende når regnet kommer:)
Jeg kan også legge til at jeg som litteraturstudent i tillegg til å lese pensumverk kanskje har lært aller mest av å lese litteraturhistorie og litteraturteori. Dette åpner mange nye dører for måter å vurdere og betrakte litteratur som kunst - såvel som det har lært meg å være bevisst på alle de ulike måtene å lese en tekst på (dette gjelder særlig retningene som jeg ser er nevt ovenfor: strukturalisme, formalisme, nykritikk, nyhistorisme osv.) Jeg betrakter det jeg har lært av å lese litteraturteori som en liten verktøykasse jeg kan hente fram i mine vurderinger eller analyser av et verk, og som et supplement til mine subjektive erfaringer. Jeg vil derfor anbefale f.eks. denne som et fint sted å starte når det gjelder litteraturteori (det finnes også mange andre gode antologier og verk om litteraturteori). Litt tung lesning, men det vil absolutt gi et godt utbytte for den spesielt interesserte.